Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Stranden 10x mooie badplaatsen aan de Belgische kust

Alle artikelen

10x mooie badplaatsen aan de Belgische kust

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Wie zegt dat je ver moet reizen voor een zonnig weekend of zomers weekje weg? Net over de grens vind je namelijk een stel fantastische badplaatsen aan de Belgische kust. Hieronder vind je de top 10 mooiste stranden van België.

Wil je plannen maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je daarom aan de actuele informatie over het coronavirus van het RIVM nauwlettend in de gaten te houden. Veelgestelde vragen en antwoorden over COVID-19 kun je hier lezen.

1. Belgische kust: Knokke-Heist

Knokke is misschien wel de bekendste badplaats en populairste bestemming voor een vakantie aan de Belgische kust. Knokke ligt tegen het Zwin, een prachtig natuurgebied op de grens met Nederland. Naast het strand, is het in het centrum ook goed vertoeven: vanwege de vele modeboetiekjes, galeries en bistro’s wordt Knokke ook wel ‘Petit Paris’ genoemd. Ook leuk: in Knokke begint en eindigt de Kusttram, die langs de gehele Belgische kust rijdt.

2. Mooie badplaatsen in België: Westende

Een stuk zuidelijker aan de Vlaamse kust vind je Westende. Het centrum van Westende zelf ligt op een paar honderd meter van de kust en aan de kust zelf is een nieuwe kern gegroeid, Westende-Bad. De ooit zo elitaire badplaats werd echter tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernietigd, maar heropgebouwd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De Residentie Bellevue is een van de weinige gebouwen die de oorlog overleefde. Het 9 kilometer lange en 500 meter brede zandstrand trekt tegenwoordig veel toeristen die van de natuur, zee, architectuur en lokale gastronomie houden.

Belgische kust kinderen spelend in de branding

3. Oostende

Ben je op zoek naar zowel stadse gezelligheid als rust in de duinen? Dan ben je in Oostende, ‘Stad aan Zee’, op de goede plek! Deze Belgische badplaats ligt op ongeveer 35 kilometer van de Nederlandse grens. Ten westen van de haven vind je met name appartementencomplexen en hotels, het oostelijke deel is een duingebied dat, op het voormalige militair gebied na, volledig onbebouwd en verlaten is.

4. De Panne

De Panne is de meest zuidelijke badplaats aan de Belgische kust. Ooit was het een arm vissersdorpje, dat opbloeide toen grondbezitter Pieter Bortier er in 1831 een ontmoetingsplaats bouwde voor de Engelse en Vlaamse beau monde. De Panne had geen haven, maar mocht zich rond 1900 na Oostende de grootse vissersvloot van de Vlaamse Kust noemen. Wandel over de 2,5 kilometer lange zeedijk, waar je nog een paar pittoreske villa’s in oude stijl kunt bewonderen en geniet van het rustige strand en duinen.

Belgische kust cocktail aan de vloedlijn

5. Belgische kust: Sint-Idesbald

In de volksmond wordt dit dorp ook wel ‘Baaltje’ genoemd. Welkom in Sint-Idesbald! Naast een badplaats is Sint-Idesbald ook een kunstenaarsdorp, met een paar musea waaronder die van de wereldberoemde, surrealistische schilder Paul Delvaux. Daarnaast vind je er veel gerestaureerde villa’s en witgeschilderde luxe appartementen met rode dakpannen. Een prachtig plaatje! Ook leuk om te zien: de Keunekapel, een idyllisch wit geschilderd kapelletje op een duin in de stijl van een vissershuisje.

6. Mooiste badplaatsen in België: Oostduinkerke

Te midden van 97 hectare aan duinen ligt de rustige kustplaats Oostduinkerke. Naast het uitgestrekte, beschermde natuurgebied staat het stadje zelf bol van de activiteiten, die vooral in de zomer plaatsvinden. Zo is Oostduinkerke de enige plaats ter wereld waar nog te paard garnalen gevangen worden. De paardenvissers zijn sinds 2013 opgenomen als UNESCO Werelderfgoed. Ook kun je er jaarlijks terecht voor de garnaalfeesten, met activiteiten die een week lang in het teken staan van de garnaal.

Vader en kind op het strand

7. Belgische kust: De Haan

Voordat hij voorgoed naar de Verenigde Staten vertrok, woonde Albert Einstein in 1933 enkele maanden in De Haan (Frans: Le Coq). In tegenstelling tot andere badplaatsen aan de Belgische kust is hoogbouw van meer dan vijf verdiepingen hier verboden. Hierdoor staat De Haan in de lijst van 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Naast een fijn en lang zandstrand is er ook nog genoeg te doen in het centrum zelf en kun je prachtig wandelen en fietsen in de omgeving.

8. Wenduine

Vlakbij De Haan vind je Wenduine, ook wel de ‘Prinses der Badsteden’ genoemd. De toeristische troef is natuurlijk het strand, maar ook het dorpspleintje en de winkelstraat zijn leuk om te bezichtigen wanneer je hier bent. Daarnaast wordt Wenduine omringd door een te gek bos; ideaal voor wie van wandelen houdt. In 2015 werd ook de Zeedijk vernieuwd, die uitnodigt tot een avond flaneren in de zomer.

Belgische kust surfer

9. Belgische kust: Blankenberge

Wat betreft het aantal toeristen en hotelreserveringen is Blankenberge een van de belangrijkste badplaatsen aan de Belgische kust. In de zomer kan het er dan ook erg druk zijn; in het hoogseizoen worden er tientallen toeristentreinen ingezet en samen met Oostende is Blankenberge tijdens deze periode de populairste bestemming aan de Belgische kust. Het is dan ook een aanrader om in het voor- of najaar te gaan: perfect om te genieten van een dagje ontspannen aan zee en een wandeling over de Belgium Pier.

10. Duinbergen

Last, but not least in deze lijst is het kustplaatsje Duinbergen. Anders dan het nabijgelegen Knokke kenmerkt Duinbergen zich met name door karakteristieke villa’s, in plaats van appartementencomplexen en flats. Wie van winkelen houdt, kan echter wel beter naar Knokke; in Duinbergen kom je vooral voor het strand. Aan slaap- en eetmogelijkheden geen gebrek, want die vind je er langs het strand genoeg.

Belgische kust boek in het zand

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.