Nieuws Stranden Top 10 mooiste stranden in Portugal: in beeld

Alle artikelen

Top 10 mooiste stranden in Portugal: in beeld

Geniet van veelzijdig Portugal in het warme van zuiden van Europa. Met z’n bruisende stad Lissabon, heerlijke wijnen, de beste visgerechten, overweldigende natuur, vriendelijke Portugezen, fado, saudade en… de allermooiste stranden van Europa.

1. Dona Ana, Alentejo, Algarve

Witte zandstranden, geweldige rotsformaties die uit de zee omhoog rijzen en de kalme rust en schoonheid van de Atlantische Oceaan. De stranden in Lagos, de Algarve behoren tot de wereldtop. Zoals ook praia Dona Ana en het spectaculaire Ponta de Piedade.

2. Vila Praia de Âncora, Costa Verde

De Portugese Costa Verde in de Minho regio loopt van de Spaanse grens tot Porto. De stranden ten noorden van Viana do Castelo behoren tot de mooiste van Portugal. Vlij u neer op het strand bij het vissersdorpje Vila Praia de Ancora en trek wat baantjes in de rustige zee met in het achterland de Serra d’Arga heuvels.

3. Praia de Rocha, Portimao

Op een uur rijden vanaf Faro ligt het lieflijke vissersplaatsje Portimao. Beroemd om z’n heerlijke visgerechten en vers gevangen zeevruchten maar nog meer om z’n uitgestrekte, goudgele stranden zoals Praia de Rocha.

4. San Pedro de Moel, Costa de Prata

San Pedro de Moel is een kustplaats aan de Costa de Prata. Een charmant, vredig vissersdorpje met een rustig, zeer aangenaam strand voor veel boeken lezen en eindeloze wandelingen. Ook geliefd bij watersporters zoals surfers.

5. Praia do Meco, Costa de Lisboa

Nabij Alfarim, midden in het natuurpark Serra da Arrabida, ligt het uitgestrekte Praia do Meco, op zo’n 40 kilometer rijden vanaf Lissabon. Het staat vooral bekend als naturistenstrand (een van de allereerste in de jaren ’70 in Portugal), maar er zijn ook genoeg plekken voor bikini-, badpak- en surfshortdragers. Relaxen en eten doe je in Bar do Peixe.

6. Cascais, Praia de Guincho, Costa de Lisboa

Het toevluchtsoord voor inwoners van Lissabon tijdens zinderend warme, zomerse weekenden: Estoril en Cascais. Estoril kent populaire, toeristische stranden. Even verderop ligt Cascais met z’n Praia de Guincho, een echt surfers strand. De stranden Praia da Rainha en Praia de Ribeira trekken vooral gezinnen.

7. Praia da Amoreira, Aljezur, Algarve

Praia da Amoreira wordt soms het best bewaarde geheim van de Algarve genoemd. Het uitgestrekte strand kent heerlijke minibaden tussen de rotsen in en een kalme, warme zee. Hier geen massa’s toeristen, hippe strandtenten of anderszins commerciële activiteiten. Wel een leuk restaurant met lekkere visgerechten en zeevruchten op het menu: Paraiso do Mar. Vlakbij het leuke plaatsje Aljezur.

8. Tavira, Algarve

Helemaal in het zuiden van de Algarve ligt nog zo’n geheime parel: Tavira, op de grens met het Spaanse Andalusië. Tavira is mooi en puur met zichtbaar Moorse invloeden en witgepleisterde huisjes. Tien minuten varen en je zit op het autovrije Ilha da Taveira, een paradijs met de mooiste zandstranden omgeven door duinen.

9. Salema, Algarve

Salema is een klein, traditioneel en authentiek vissersdorp in het westen van de Algarve, tussen Cabo Sagres (Kaap St. Vincent) en Lagos, waar het leven loom en rustig aan je voorbijtrekt. Z’n grote trots is het lange zandstrand ingeklemd tussen twee grote kliffen. Het strand is schoon en bezit de blauwe vlag.

10. Zambujeira do Mar, Alentejo

In het zuidwestelijke deel van Alentejo ligt het strand met de exotische naam Zambujeira do Mar, bij het vissersdorp Zambujeira. Geliefd bij Portugezen. Lekker eten? Ga naar Bar O Sacas. Zin een festival? Van 6 tot 10 augustus staat het Festival Sudoeste gepland met onder meer Jamie Cullum (site in het Portugees).

Leuk artikel? Lees ook: