Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Stranden Dit zijn de 15 mooiste stranden van Nederland

Alle artikelen

Dit zijn de 15 mooiste stranden van Nederland

Voor mooie stranden en een relaxt strandleven hoef je helemaal niet ver weg. Nederland heeft een 250 kilometer lange, unieke kustlijn met schone en veilige stranden omgeven door fraaie duingebieden met bijzondere flora en fauna. Elk strand heeft zijn eigen karakter en charme. Dit zijn de 15 mooiste stranden van Nederland.

1. Noordzeestrand, Schiermonnikoog

Het mooiste strand van Nederland? Daarvoor moet je de boot pakken naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Het Noordzeestrand van ‘Schier’ behoort namelijk tot de breedste stranden van Europa. Het is daarnaast verrassend genoeg ook erg groen met veel kleine duinen die begroeid zijn met verschillende planten. Denk aan biestarwegras en helmgras. Ga heerlijk uitwaaien en uitrusten met een boek, maak een strandwandeling, doe strandspelletjes, bouw een zandkasteel of ga actief jutten en boek een strandjutsessie met een echte strandjutter.

Lees ook: Weekend weg: 7 leuke festivals op de Waddeneilanden

2. Ameland

Als je op zoek naar een mooi, maar rustig strand in Nederland, dan moet je op Ameland zijn. Hier wachten de plaatsen Hollum, Ballum, Nes en Buren op je met een 27 kilometer lang zandstrand langs de hele kustlijn. Kies een strandovergang en de strandpret kan beginnen. Zoals die bij strandovergang Hollum. Vanaf strandpaviljoen The Sunset heb je een fraai uitzicht op buureiland Terschelling. Voor gegarandeerd fantastische zonsondergangen en lange luie zomerdagen.

Lees ook: Top 10 fietsroutes in Nederland

3. Terschelling

Dit geweldig leuke Waddeneiland heeft zo’n 30 kilometer aan zandstrand waar je altijd wel een plekje voor jezelf vindt. Er zijn meerdere strandopgangen vanuit de duinen en je hebt er enkele van de mooiste en rustigste stranden van heel Nederland binnen handbereik. Midsland aan Zee heeft een mooi breed strand, een gezellig strandpaviljoen en (hoewel een fiets een beter vervoermiddel is) goede parkeermogelijkheden. Het strand bij Formerum is ook een aanrader, met Zandzeebar, een leuk strandpaviljoen.

Lees ook: De beste fotografie-locaties van Nederland: in Beeld

4. Vlieland

Vlieland is een intiem Waddeneiland met een rustig karakter. Het heeft een dorp, veel ruige duinen en bosgebieden. De stranden zijn uitgestrekt, schoon en rustig. En worden gezien als de mooiste stranden van Nederland. Genoeg plek voor strandpaviljoens, maar Vlieland heeft er maar één: het Badhuys. En heb je genoeg geluierd? Ontdek ook de gigantische zandvlakte Vliehors met de Vliehors Expres, hier waan je je in de Sahara. Je ziet hier zeehonden zwemmen, drinkt een juttersbitter en kan een bezoek brengen aan het reddingshuisje.

Zie ook: De allerleukste vakantieparken voor het hele gezin

5. Texel

Texel kent tientallen mooie stranden en ze zijn allemaal te bereiken op de fiets of met de auto. De stranden bij Paal 9, 12, 15, 17, 20, 21, 28 en 33 beschikken over ruime parkeerterreinen. Wie echt stilte en rust wil, gaat naar het meest zuidelijke puntje van het eiland. Hier vind je een geheim strand waar maar weinig mensen komen. Tot Paal 9 heerst hier rust en is het de natuur die de boventoon voert. Dat geldt ook voor Paal 22 tot 27 ter hoogte van natuurgebieden de Muy en de Slufter.

Zie ook: De leukste strandhuisjes ter wereld

6. Bergen aan Zee

Wil je een dagje naar het strand in Nederland? Een van de leukste en mooiste stranden vind je in Bergen aan Zee. Zonnen, zwemmen, kiten, surfen, een strandwandeling maken, in dit gemoedelijke badplaatsje kan het allemaal. Bergen aan Zee heeft een breed, drie kilometer lang, schoon zandstrand. ’s Avonds gaat de barbecue aan bij strandpaviljoen De Jongens, waar je kunt bijkomen van een lange dag luieren of actief sporten.

7. Wassenaar

Het acht kilometer lange strand bij Wassenaar staat bekend als Wassenaarseslag. Het kent een uitgestrekt, ruig duingebied waar je heerlijk kan fietsen, wandelen, hardlopen en de hond uitlaten. Met slechts een handvol strandpaviljoens is het hier relatief rustig, dus een goede keus als je op zoek bent naar een mooi strand in Nederland waar het niet zo druk is. Geniet van een lekkere lunch bij leuk strandpaviljoen Sport, laat de kinderen spelen in het zand en relax…

Bekijk ook: Een selectie van de 12 leukste strandpaviljoens in Nederland

8. Kijkduin, Den Haag

Een mooi, rustig duingebied met kilometers lange stranden en schelpenfietspaadjes door de duinen: dat is het strand van Kijkduin in een notendop. Fiets door de duinen om af en toe te stoppen bij de bunkers van de Atlantik Wall, een verdedigingslinie van 2685 kilometer uit de Tweede Wereldoorlog. En bezoek De Staat, een vrijzinnige strandenclave en veel geroemd strandpaviljoen verstopt achter de duinen. Heerlijk eten, biologische drankjes en een groot, rustig strand eromheen.

Bekijk ook: Stedentrip in Nederland: Top 10 dingen te doen in Den Haag

9. Vlissingen

De stranden bij Vlissingen zijn een combinatie van stad, strand en een fiks aantal zonuren. De Boulevard, het Badstrand en het Nollestrand, worden tot de mooiste stranden van de provincie Zeeland gerekend en zijn bovendien goed bereikbaar vanuit het centrum van de stad. Het Badstrand en het Nollestrand zijn in het bezit van de blauwe vlag en daarom erg populair onder gezinnen. Het Nollestrand is daarnaast erg leuk vanwege de slaapstrandhuisjes waar je kunt overnachten en het gezellige strandpaviljoen Panta Rhei.

10. Zoutelande

Zoutelande is een mooi strand met een lengte van vijf kilometer dat in het bezit is van een blauwe vlag. Dat betekent dat het er schoon en hygiënisch is en er veel faciliteiten zijn voor een strandbezoek. Dit mooie Nederlandse strand is daarom zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. En alsof dat nog niet genoeg reden is voor een dagje strand: in Zoutelande schijnt de zon volop. Nog altijd scoort Zeeland (en dus ook Zoutelande) hoog in de zonurenstatistieken.

Zie ook: Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

11. Cadzand

De zuidelijkste badplaats van Nederland is Cadzand. Dit is zonder twijfel een van de mooiste stranden van Nederland. Het heeft namelijk een elf kilometer lang zandstrand dat wordt omgeven door duinen. Dit deel van de Zeelandse kust staat bekend om z’n slikken, schorren en oude polders die tezamen fraaie natuurgebieden vormen. Goede voorbeelden daarvan zijn Het Zwin en de Verdronken Zwarte Polder. De Zwingeul is vooral onder kinderen populair vanwege de vele haaientanden die er worden gevonden.

Zie ook: 10 meest magische plekken van Nederland

12. Waddenzee Werelderfgoed

Hier geen typische zandstranden, strandtenten en massa’s mensen …. maar rust en natuur. De Waddenzee is UNESCO werelderfgoed en een uniek natuurgebied in de wereld. Hoewel het geen echt strandgebied is, verdient het wel een plek op deze lijst. Rondom Lauwersoog en het Lauwersmeer (de Groningse Waddenkust) zijn enkele strandjes te vinden, maar de Waddenkust bestaat grotendeels uit kwelders en wadvlaktes. Het telt honderdduizenden wad- en watervogels en vele zeehonden, en je kunt het gebied het best ontdekken tijdens het wadlopen. Tweemaal daags valt de Waddenzee droog en nemen professionele gidsen je mee vanaf de vaste wal naar een van de eilanden.

13. Noordwijk aan Zee

Het strand van Noordwijk aan Zee is eenvoudig te bereiken via het stadscentrum, maar je kunt er ook voor kiezen om met de fiets via de duinen naar het strand te rijden. Dit is een van de mooiste stranden van Nederland en een heerlijke plek om een dagje aan de kust door te brengen. Het strand is lekker breed en je hebt keus uit tal van leuke strandtentjes om tussendoor een hapje te gaan eten. In Noordwijk zelf is het bovendien ook goed toeven, want in het gezellige centrum vind je tal van leuke restaurantjes en uitgaansgelegenheden.

14. Egmond aan Zee

Het strand van Egmond aan Zee mag zich zeker tot de populairste stranden van Nederland rekenen, maar je hebt er zelfs op mooie zomerdagen alle ruimte. Het strand is lekker breed en er is altijd wel een tafeltje vrij in een van de vele strandtenten. Dankzij de schone stranden en aanwezigheid van reddingsbrigade en een EHBO-post, is het bovendien een geliefde plek onder gezinnen met kinderen. Het letterlijke hoogtepunt van je bezoek aan Egmond aan Zee is een bezoek aan de historische vuurtoren, waar ’s zomers elke vrijdagavond een rondleiding wordt gegeven. 

15. Callantsoog

Voor het laatste én een van de mooisten stranden in Nederland reizen we helemaal af naar het topje van Noord-Holland. In de kop van Noord-Holland vind je namelijk enkele van de mooiste stranden van Nederland. Zo ook Callantsoog, een van de oudste badplaatsen van Nederland. Als strandganger heb je hier een breed zandstrand tot je beschikking en alle ruimte om lekker te zonnen en te luieren. Actievelingen kunnen hun hart ophalen tijdens een wandeling of fietstocht door het aangrenzende duingebied en levensgenieters schuiven aan bij een strandtent of in het centrum van Callantsoog. 

Meer strandnieuws?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.