Nieuws Tips voor alleen reizen met kinderen

Alle artikelen

Tips voor alleen reizen met kinderen

Reizen met kinderen en specifiek lange vluchten vraagt om een goede voorbereiding. Zeker als je alleen reist met je kind(eren), heb je veel extra documenten nodig. Deze tips van Skyscanner en antwoorden op veelgestelde vragen helpen je op weg voor een aangename vlucht en een fijne vakantie.

Veelgestelde vragen

1. Vanaf welke leeftijd mogen kinderen vliegen?

Kinderen onder begeleiding mogen in feite vliegen vanaf hun geboorte. Vooropgesteld dat de baby een eigen paspoort heeft.

2. Heeft mijn kind een eigen paspoort nodig?

Ja, sinds 26 juni 2012 moet ieder kind dat van, naar of via landen in de EU reist met de Nederlandse nationaliteit een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Bijschrijven op het paspoort van de ouders is niet meer toegestaan. Meer info, ook over het maken van de juiste pasfoto vind je hier

3. Welke papieren heb ik als alleenreizende ouder nodig?

Het gaat om een stuk of zeven documenten. Zeker in het geval van kinderen die een andere achternaam hebben dan de vader of moeder met wie ze reizen. Denk aan:

 • Kinderen van moeders die reizen op hun meisjesnaam
 • Kinderen van gescheiden ouders
 • Kinderen van andere ouders dan hun eigen (als je meereist met een vriend(innetje)

Neem in ieder geval de volgende documenten mee:

 • Een verklaring toestemming vakantie van de andere ouder, hier te downloaden in het Nederlands en Engels
 • Recent, geldig uittreksel uit het gezagsregister
 • Recent, geldig uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)
 • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
 • Eventueel: uitspraak m.b.t. gezag en omgangsregeling
 • Eventueel: ouderschapsplan
 • Eventueel: geboorteakte

Marketingmanager van Skyscanner Linda Hoebe "Ik merk altijd, wanneer ik alleen met mijn dochter vlieg, dat de Marechaussee het erg op prijs stelt als ik een handgeschreven toestemmingsbriefje van mijn partner laat zien inclusief de bovenstaande papieren. Handig is ook om daarop een telefoonnummer te zetten waarop je partner te bereiken is, mocht er onduidelijkheid ontstaan."

Reizen van en naar Thailand Naar of vanuit Thailand dat kinderen onder de 16 jaar die alleen of met een ouder reizen, een kopie van hun geboorteakte meenemen en de eerdergenoemde toestemmingsbrief.

Reizen van en naar Zuid-Afrika Met ingang van 1 juni 2015 gelden nieuwe regels voor reizen naar Zuid-Afrika. Alle kinderen onder de 18 jaar die vanuit en naar Zuid-Afrika reizen moeten een officieel geboortecertificaat meenemen. Als er één (of geen) ouder mee reist is ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) vereist. Deze wetgeving is ingesteld om kinderhandel tegen te gaan.

3. Moet ik een vliegticket voor mijn kind kopen?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geldt dat kinderen tot 2 jaar gratis reizen. Jouw kind zit in principe bij jou op schoot. Vind je het relaxter en veiliger om hem of haar een eigen stoel te geven, dan moet je deze bij boeken (vaak met korting, zie volgende vraag).

Per luchtvaartmaatschappij verschillen de regels. Zo meldt KLM op haar website dat een volwassene met maximaal 2 baby’s mag reizen, maar slechts 1 baby op schoot mag zitten. Voor de andere baby moet een stoel worden geboekt.

4. Gelden er kortingen voor kinderen op vliegtickets?

Veel vliegmaatschappijen bieden een apart tarief voor kinderen jonger dan 2 jaar, daar gelden korting tot 90% op de reguliere ticketprijs. Vanaf 2 jaar betaal je vaak de volle pond, soms geven luchtvaartmaatschappijen een korting aan kinderen tot 12 jaar.

5. Wat voor soort stoel heeft mijn kind nodig?

Er zijn een paar mogelijkheden: bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je een (auto)kinderzitje gratis meenemen. Dit moet je wel van tevoren aangeven. Een Child Aviation Restraint System (CARES), een veilige, lichtgewicht ‘harnasgordel’, is ook mogelijk. Voor kinderen tot 20 kg. Onder meer te koop bij Reiswieg.nl

6. Au, oorpijn! Hoe te voorkomen tijdens take off en de landing?

Geef kleine baby’s iets te eten, laat ze uit een flesje drinken of geef de vertrouwde speen om de druk op de oren weg te nemen. Oudere kinderen kunnen in hun neus knijpen en licht blazen, op een snoepje of kauwgummetje kauwen.

7. Als een eenouder op reis, mag ik reizen met meer dan één klein kind?

Waarschijnlijk niet. Veel luchtvaartmaatschappijen eisen dat ieder kind onder de 2 jaar begeleid moet worden door een volwassene. Check dit bij de luchtvaartmaatschappij.

8. Vanaf welke leeftijd mag een kind alleen of zonder moeder reizen?

Als je kind tussen de 5 en 11 jaar oud is dan mag hij/zij alleen reizen. Dit houdt in zonder begeleiding van iemand van 16 jaar of ouder, maar wel met begeleiding vanuit het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Je betaalt hiervoor €50 per kind per enkele reis. Kinderen onder de 5 jaar mogen wegens veiligheidsredenen niet alleen reizen.

9. Hoe zit het met meenemen van vloeistoffen?

Flesjes melk voor kinderen, babyvoeding en eventuele medicijnen voor kinderen vallen buiten de vloeistoffenregeling.

Tips voor alleen reizen met kinderen

10. Inpakken: travel light

Sowieso is de insteek travel light altijd de beste. Bedenk goed wat echt nodig is voor de bestemming waar je naar toe vliegt en wat je nodig hebt in het vliegtuig. In principe heb je niet veel bagageruimte in het vliegtuig en je wilt bagage fees vermijden.

Baby? Neem billendoekjes, de favoriete knuffel, speen, billencrème, een flesje melk, melkpoeder mee of andere dingen waar je baby niet zonder kan of waar je hem of haar mee kunt troosten.

Oudere kinderen? Zorg voor afleiding met een tekenboekje en potloden, een iPad of een spelletje in reiszakformaat zoals een kwartet. Zie hieronder meer tips voor fun en vermaak.

11. Vliegvelden en boarden

Zorg dat je op tijd boekt en de stoelen – indien mogelijk – van tevoren reserveert en een e-ticket hebt. Dit bespaart tijd en geld. Kom op tijd naar het vliegveld, het is algemeen bekend dat reizen met kinderen meer energie en tijd kost. En maak vooral gebruik van priority boarding, bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je met kinderen eerder aan boord. Let ook op ‘snelle routes’ door het vliegveld voor wie met kinderen reist.

12. Stoelen voor kinderen in vliegtuig

‘Bulk head seats’ (vooraan, zonder passagiers voor je, met tv-scherm) worden meestal gebruikt voor wie reist met kinderen. Hier kan ook vaak een babybedje worden bevestigd dat de vliegmaatschappij zelf verstrekt. Erg aan te raden. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de vliegmaatschappij. Als je kinderen iets ouder zijn, probeer dan bij het raam te zitten. Leuk om te kijken en het zorgt voor afleiding, een kind zal minder snel weglopen.

13. Fun en vermaak

Een van de problemen, helemaal als je alleen reist, is hoe je kinderen te vermaken tijdens de vlucht. Oudere kinderen kijken misschien een film aan boord of lezen een boek, kleuters zijn wat lastiger te vermaken. Ideeën:

 • Pak de favoriete knuffels in, zo maak je het spannend en er een spelletje van
 • Zorg dat de favoriete knuffel of pop makkelijk te pakken is.
 • Vermijd luidruchtige games of poppen met geluiden.
 • Kijk wat de luchtvaartmaatschappij aan kinderpakketten geeft.
 • Pak reiszakformaat spelletjes in zoals een kwartet.

14. Eten hoog in de lucht

De meeste luchtvaartmaatschappijen serveren speciale kindermaaltijden. Deze moet je van tevoren reserveren. Het eten aan boord is vaak heel erg warm, dus als je kind een volwassen maaltijd eet, check of het de juiste temperatuur heeft. Neem voor kleinere kinderen je eigen hapjes mee dat de cabin crew eventueel voor je kan opwarmen. Neem je voorgekookt water mee voor je baby of peuter, vraag de cabin attendants om dit te verwarmen. Geef wel van tevoren aan dat je dit wenst.

15. Blijf rustig en gebruik humor

Misschien overbodig, maar iets dat altijd werkt: blijf kalm, ook al is je kind nog zo vervelend. En raak niet in paniek en ren niet als een dolle door het vliegveld. Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen als je alleen reist. Behoud je humor, dat werkt relativerend en is wel zo relaxt. Meestal werkt het ook beter naar je kind toe, als je de dingen benadert met een kwinkslag en er een grap van maakt. Een kind dat niet wil luisteren kan dan ineens omslaan, je haalt de angel uit de vervelende kwestie en dat lucht op!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.