Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Onze top 5 tips voor veilig vliegen en comfortabel reizen tijdens de pandemie

Alle artikelen

Onze top 5 tips voor veilig vliegen en comfortabel reizen tijdens de pandemie

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Met een vaccin en bijna een jaar van beperkt reizen achter de rug, staan ​​velen van ons te popelen om weer op reis te gaan. Of je nu op zoek bent naar een vakantie in Nederland of wacht om weer naar het buitenland te gaan, reizen tijdens een pandemie vergt andere voorbereidingen dan we gewend zijn. Het is belangrijker dan ooit om te weten hoe het zit met comfortabel reizen en veilig vliegen tijdens corona. In dit artikel onthullen we onze vijf beste tips voor het plannen van jouw volgende reis, waar deze ook naartoe gaat.

Reizen tijdens een pandemie: hoe houd je het veilig en comfortabel?

Het maakt niet uit waar je heen gaat, controleer en volg het reisadvies van de overheid op. De Rijksoverheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maak binnen Nederland alleen noodzakelijke reizen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek tot eind maart geen vakantiereizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Als je toch naar het buitenland moet, controleer dan eerst het reisadvies per land.

Comfortabel reizen en veilig vliegen tijdens corona

Tip 1: Veilig vliegen tijdens corona? Controleer je bestemming(en)

Tijdens de pandemie hebben we gezien dat zowel lokale als landelijke regeringen reisbeperkingen hebben ingevoerd op basis van COVID-19. Deze beperkingen kunnen lockdowns en/of een (in)reisverbod betekenen. In sommige gevallen worden deze op korte termijn afgegeven om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Als je je in een gebied bevindt met een groot aantal besmettingen, bestaat de kans dat het niet mogelijk is andere regio’s te bezoeken.

Het is aan te raden, alvorens je een vlucht boekt, te kijken hoe het met je bestemming ervoor staat als het gaat om het coronavirus. Daarnaast is het zaak niet alleen overheidsinformatie in te winnen omtrent de bestemming waar je naar toe vliegt, maar ook voor alle steden waar je onderweg langskomt.

Tip 2: Veilig vliegen? Neem voldoende mondkapjes mee!

Er zijn een aantal dingen die de laatste tijd een tweede natuur voor ons zijn geworden; je handen goed reinigen, afstand bewaren en een gezichtsmasker dragen. Ook tijdens het vliegen zijn deze zaken geen overbodige luxe.

Iedereen die het afgelopen jaar veel tijd thuis heeft doorgebracht, heeft waarschijnlijk niet langer dan een paar uur achter elkaar een mondkapje gedragen. Plan je echter een vlucht, ben je er dan van bewust dat je je mondmasker veel langer zal dragen dan dat je tot nu toe gewoon bent.

Hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen hun best doen ervoor te zorgen dat passagiers een masker te dragen, hangt het allemaal af vanaf welke bestemming je vliegt en de luchtvaartmaatschappij waarmee je vertrekt of je wel of geen mondkapje dient te dragen. Sommige luchthavens en luchtvaartmaatschappijen verstrekken wegwerpmaskers aan passagiers, maar ga hier niet vanuit. Bovendien zijn deze gratis exemplaren dikwijls niet zo comfortabel als die van jezelf. Pak voldoende gezichtsmaskers in voor de duur van je reis. Stop ook wat extra mondkapjes in je tas die je gebruikt tijdens het inchecken, bagage ophalen en eventuele tussenstops. Volgens de WHO moeten mondkapjes goed om de neus en kin passen en ademend zijn met twee tot drie lagen strak geweven stof.

Hoewel er goed nieuws is over de hygiene van de lucht in vliegtuigen, is het altijd het beste om op zeker te spelen. Als je naast een andere passagier zit die weigert een mondkapje te dragen, waarschuw dan het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Want voor veilig vliegen ben je ook afhankelijk van je medepassagiers.

Koffer met mondmasker luchthaven

Tip 3: Pak je rust

Slapen in vliegtuigen is nooit eenvoudig geweest, maar wanneer je deze handige gadgets inpakt, dommel je wellicht net iets gemakkelijker in slaap aan boord. Een paar dingen die je vlucht zeker veraangenamen, zijn oordopjes, een nekkussen en een comfortabel gezichtsmasker. Een tandenborstel en tandpasta helpen je ook om fris wakker te worden. Sommige luchtvaartmaatschappijen delen dergelijke items zelfs aan passagiers uit die een dutje willen doen.

Extra tip! Boek een stoel bij het raam zodat je iets hebt om tegenaan te leunen tijdens de vlucht. Ben je lang, kies dan voor stoelen met extra beenruimte, zoals in de premium economy. Controleer of je stoel zich niet vlak bij het keukentje of het toilet bevindt. Deze plaatsen zijn aanmerkelijk luidruchtiger dan stoelen in de middelste rijen van het vliegtuig.

Comfortabel en veilig vliegen: Slapen in het vliegtuig

Tip 4: Schone vluchten zijn veilige vluchten

Vliegtuigen worden tussen elke reis schoongemaakt, waarbij luchthavens en luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig extra aandacht besteden aan een goede ontsmetting. Het risico om COVID-19 in een vliegtuig op te lopen is laag, maar het kan nooit kwaad om de schoonmaak te verdubbelen. Neem voor je eigen gemoedsrust desinfecterende doekjes en handgel mee om ervoor te zorgen dat alles wat je aanraakt schoon is. Wanneer je bij je stoel aankomt, veeg het uitklapbare tafeltje, de armleuningen, het raam en het entertainmentscherm goed schoon.

Tip 5: Deel je quarantaine plannen

Veel landen vereisen een zelfisolatie- of quarantaineperiode wanneer je op je bestemming aankomt. Mensen laten weten dat je misschien twee weken alleen bent als je uit het vliegtuig stapt, kan de verveling helpen verlichten. Onderhoud tijdens je quarantaine contact met vrienden en familie via telefoon- en videogesprekken. Maak gebruik van de extra add-on-accounts van familieleden of vrienden van hun entertainment-apps en websites. Bovendien is deze tijdelijke isolatie een goed moment om naar dat reisprogramma (op Netflix of andere streamingdienst) te kijken waar je al zin in had.

Als je jezelf echt wil verwennen, maak dan volledig gebruik van de roomservice van het quarantainehotel en geniet van verschillende culinaire opties die de accommodatie te bieden heeft. Overweeg om wat bloemen of planten te bestellen om de – doorgaans – steriele hotelkamer een beetje op te fleuren.

quarantaine hotel

Veilig vliegen: Tips voor vertrek en aankomst

Naast alle beschreven zaken, betekent een vlotte reis en een veilige vlucht dat je je op alle onderdelen van je reis moet voorbereiden. Van het vroegtijdig regelen van vervoer tot het op tijd in orde maken van al het papierwerk. Voorbereid zijn bespaart veel gedoe tijdens het reizen.

Houd rekening met een berg papierwerk

Er is genoeg papierwerk in orde te maken. Van reisverzekeringen tot ‘visa on arrival’ (visum bij aankomst), het invullen van formulieren is een essentieel onderdeel van de reis. Zorg ervoor dat je de vluchtnummers, het paspoortnummer en accommodatie gegevens bij de hand hebt om tijd te besparen op de dag zelf. Voor sommige bestemmingen moet je mogelijk apps downloaden, hiervoor kan een identiteitsbewijs gevraagd worden om toegang te krijgen.

Veel bestemmingen eisen dat bezoekers vóór aankomst een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Elke bestemming is anders als het gaat om testvereisten, dus lees de kleine lettertjes op de websites van officiële overheidsinstanties.

Het hebben van een geldig visum om te reizen is natuurlijk ook essentieel. Maak niet dezelfde fouten die anderen hebben gemaakt, die hebben geleid tot een meerdaags verblijf op een luchthaven.

Reserveer vooraf je transfer

De reis eindigt niet zodra het vliegtuig aan de grond staat. De beste manier om de reis na een vlucht comfortabel voort te zetten, is door het vervoer vooraf te plannen.

Afhankelijk van je vertrek- en aankomstbestemming is het openbaar vervoer wellicht een optie. Het is een goed idee om kaarten en dienstregelingen voor offline gebruik op je telefoon te downloaden, zodat je aan boord van de eerst beschikbare trein of bus kunt stappen. Tijdens de COVID-19 pandemie is het natuurlijk het beste om je aan alle sociale afstands- en veiligheidsmaatregelen te houden.

Mocht het openbaar vervoer geen optie zijn overweeg dan andere transfer mogelijkheden. Bijvoorbeeld een bedrijf dat je ophaalt of wellicht heb je voor vertrek een huurauto geboekt. Hoe dan ook, jij verlaat gemakkelijk en snel de luchthaven.

Op de luchthaven

In deze nieuwe wereld van reizen hebben veel luchthavens maatregelen en procedures in acht genomen om reizigers veilig te houden. Misschien veranderen zaken tussen het moment van boeken en vertrek. Dit kan inhouden dat er meer ruimte wordt gelaten tussen rijen, incheckbalies en incheckkiosken. Om fysieke interactie met het personeel van de luchtvaartmaatschappij te beperken, staan ​​veel luchtvaartmaatschappijen toe het vliegticket op je telefoon te downloaden, zodat deze direct kan worden gescand.

Veel langeafstandsvluchten maken onderweg een tussenstop. In veel gevallen kun je het beste een goed boek meenemen voor de pauze, omdat lang niet alle faciliteiten momenteel geopend zijn. Controleer de luchthaven waar je overstapt om te zien of er een hotel beschikbaar is waar je lekker een paar uur languit kunt liggen, zodat je comfortabel aan het vervolg van je reis begint.

Waar en wanneer je ook vliegt, reizen zal ongetwijfeld anders zijn dan voorheen. Om veilig te vliegen, win je het beste advies in bij de overheidsinstanties waar je heen reist. Raadpleeg ook de adviezen van de luchtvaartmaatschappijen zelf.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veel gestelde vragen over veilig vliegen tijdens corona

Moet ik de gehele vlucht mijn mondkapje op te houden?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen ben je verplicht gedurende de gehele vlucht een mondmasker te dragen. Tijdens het eten mag het masker tijdelijk afgezet worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert reizigers een gezichtsmasker te dragen zodra je in de buurt van andere mensen bent, zoals tijdens de vlucht of op de luchthaven.

Kan ik intercontinentaal reizen tijdens de COVID-19 pandemie?

Op dit moment is er een reisverbod van kracht en worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden.

Wat is veiliger: een korte- of een langeafstandsvlucht?

Hoe langer de vlucht, hoe groter het risico. Oftewel: hoe langer de vlucht, hoe groter de kans dat je door het vliegtuig moet om bijvoorbeeld naar de wc te gaan. Dit betekent dat je langs mensen moet lopen én naast hen moet staan wachten. Beperk je toiletbeozeken dus tot een minimum of ga op momenten dat het rustig is.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.