Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Alles wat je moet weten over reizen naar Egypte

Alle artikelen

Alles wat je moet weten over reizen naar Egypte

Na gebeurtenissen in Egypte en het laatste vliegtuigongeluk hebben steeds meer mensen twijfels over reizen naar Egypte: is een vakantie in dit land wel veilig en verstandig? Skyscanner vroeg de gerenommeerde Engelse reisexpert Simon Calder om de voornaamste zaken rond reizen naar Egypte op een rijtje te zetten.

Is reizen naar Egypte veilig?

Volgens het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid is het op dit moment onveilig in bepaalde gebieden in Egypte. Zo geldt een groot deel van het land dat je er alleen naartoe moet reizen als het noodzakelijk is en waarschuwt de Rijksoverheid voor een verhoogd risico op aanslagen. 
Reis alleen naar Zuid-Sinaï als het noodzakelijk is, een uitzondering geldt voor Sharm-el-Sheikh, zie de volgende sectie voor specifieke informatie over Sharm-el-Sheikh.

Laatste update: november 2018. Check altijd eerst het reisadvies van Egypte op de website van de Rijksoverheid en laat je goed informeren.

Wat zijn de ontwikkelingen rondom Sharm el-Sheikh?

“De Rijksoverheid raadt reizen naar Zuid-Sinaï af, maar noemt Sharm el-Sheikh als uitzondering. Je kunt wel reizen naar de vakantieresorts daar, maar houd wel rekening met veiligheidsrisico’s. Ook zijn er aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Voor andere vliegvelden in Egypte zijn deze concrete aanwijzingen er niet. Maar in heel het land is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen.”

“Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle Egyptische luchthavens om zo veel mogelijk problemen te voorkomen. De Egyptische overheid neemt soms onverwacht maatregelen ter controle; het is daarom aan te raden om altijd een legitimatiebewijs bij de hand te hebben. Verder wordt geadviseerd om contact te houden met je touroperator of luchtvaartmaatschappij en het reisadvies goed te blijven volgen.”

Egypte Sharm-el-Sheikh

Hoe zit het met de rest van het land?

“Alle toeristische gebieden, waaronder de resorts van Hurghada en Marsa Alam, de piramides in Giza (net buiten Caïro) en de imposante steden aan de Nijl zoals Luxor en Aswan zijn gewoon toegankelijk voor bezoekers, maar er gelden wel veiligheidsrisico’s.”

Wat zijn je rechten als je je vakantie wilt annuleren?

“Als er niks is veranderd voor wat betreft het officiële dreigingsniveau, dan geldt in de meeste gevallen de normale regelgeving. Dat betekent dat je meestal de totale reissom of een deel daarvan kwijt bent, afhankelijk van de geldende regels bij je boeking en de invulling van je annuleringsverzekering. Sommige touroperators geven je de mogelijkheid om voor het betaalde bedrag een andere bestemming te kiezen en boeken de reis kosteloos om.”

Wat kun je doen om je veiligheid te vergroten als je naar Egypte reist?

“Je kunt gevaar en risico’s nooit helemaal uitsluiten, maar er is wel een aantal maatregelen die je kunt treffen. Beperk bijvoorbeeld het reizen per auto of bus; persoonlijk geef ik de voorkeur aan een binnenlandse vlucht in plaats van te reizen over land. Dit klinkt misschien wat luchtig en lijkt makkelijk gezegd, maar ik meen het serieus. De verkeersregels in Egypte en de handhaving daarvan zijn minder ontwikkeld en minder streng vergeleken met de regels in Europa.”

Is dit het juiste moment om Egypte te bezoeken?

“Ja. Naar mijn mening is het juist nodig dat mensen naar Egypte gaan. Miljoenen Egyptenaren zijn afhankelijk van het toerisme om in hun levensonderhoud te voorzien. Ik geloof dat de beste manier om te laten zien dat je vertrouwen hebt in de mensheid is door er naartoe te reizen, de vriendelijke en gastvrije bevolking te ontmoeten en te genieten van hun geweldige land.”

Meer informatie en tips over veilig reizen:

Paspoort of ID-kaart kwijt? Antwoord op de meest gestelde vragen

Etiquette op reis: zo voorkom je dat je locals beledigt

Vakantie zonder ouders? Tips om pa en ma gerust te stellen

7 onmisbare tips voor een goede reisvoorbereiding

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.