Nieuws Tips Alles wat je moet weten over vluchten met een lange overstap

Alle artikelen

Alles wat je moet weten over vluchten met een lange overstap

Naar Azië via Dubai of naar Zuid-Afrika via Istanbul: boek je een vlucht met een overstap, dan bespaar je soms honderden euro’s. Maar mag je eigenlijk het vliegveld verlaten bij een lange overstap? En heb je dan een visum nodig? Wat gebeurt er als je je overstap mist? In dit artikel vind je antwoord op veelgestelde vragen.

Wat gebeurt er met mijn bagage tijdens een overstap op een andere vlucht?

Is een overstap korter dan 24 uur, dan geldt als algemene regel dat je bagage in de meeste gevallen automatisch wordt doorgestuurd naar je eindbestemming. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen. Zeker als je een overstap hebt met dezelfde maatschappij of met een partnermaatschappij, dan kun je ervan uitgaan dat je bagage wordt doorgelabeld.

Een uitzondering is Amerika. Heb je een overstap op een Amerikaanse luchthaven, dan zul je vaak zelf je bagage moeten ophalen bij de bagageband en op een andere bagageband moeten plaatsen voor je volgende vlucht. Vraag bij de incheckbalie in Nederland hoe het bij jouw overstap geregeld is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maak je geen zorgen; er is altijd personeel om je hierbij te begeleiden. Dit is het enige dat je hoeft te doen; je hoeft niet opnieuw in te checken of een nieuw label op je koffer te plakken.

Wat als ik twee losse tickets heb geboekt?

In dat geval kun je bij het inchecken voor je eerste vlucht aan de luchtvaartmaatschappij vragen of zij de doorplaatsing van je bagage kunnen regelen. Wil je er echter zeker van zijn dat je bagage meegaat naar de eindbestemming, dan zul je zelf je bagage moeten ophalen bij de bagageband en opnieuw moeten inchecken.

Moet ik bij een overstap opnieuw inchecken?

Als je een vliegticket koopt met een overstap met dezelfde maatschappij of van een partnermaatschappij, dan hoef je niet opnieuw in te checken. Heb je twee losse tickets geboekt bij verschillende maatschappijen, dan moet je wel opnieuw inchecken. Stel: je vliegt van Amsterdam naar Singapore met een tussenlanding in Parijs. Je eerste vlucht is met KLM en de tweede vlucht met Air France, een partner van KLM. Dan hoef je in Parijs niet opnieuw in te checken, je bagage wordt gewoon doorgestuurd.

Een ander voorbeeld: je vliegt van Amsterdam naar Singapore met een tussenlanding in Bangkok. Je eerste vlucht is met KLM, de tweede vlucht met AirAsia. In dat geval moet je je bagage ophalen in Bangkok, opnieuw inchecken op de luchthaven bij AirAsia en ook weer opnieuw door de douane. Let erop dat dit best een tijdje kan duren, dus plan genoeg tijd voor je overstap als je twee losse vliegtickets boekt.

Hoeveel tijd heb ik bij het overstappen op een ander vliegtuig?

Alle luchthavens waar je kunt overstappen stellen een MCT vast, een ‘Minimum Connection Time’. Dit is de minimale tijd die een passagier nodig heeft om met bagage tussen twee vluchten over te stappen in een ander vliegtuig. De MTC varieert vaak tussen de 35 minuten en 150 minuten. Om de MTC te bepalen, wordt rekening gehouden met de volgende factoren:

  • Of beide vluchten door dezelfde maatschappij worden gevlogen
  • Of er van terminal gewisseld moet worden
  • Of de vluchten binnenlands of internationaal zijn en wel of niet in het Schengengebied vallen
  • Of het vliegtuig aan een air-bridge (slurf) komt te staan of dat passagiers met een bus naar de terminal worden gebracht

Wanneer je een ticket boekt met overstap bij dezelfde maatschappij of bij een partnermaatschappij, dan zie je tijdens het boekingsproces de hoeveelheid overstaptijd. Boek je echter twee losse tickets (zoals het voorbeeld hierboven van een vlucht met KLM en AirAsia), dan zul je zelf de overstaptijd moeten inschatten. Sommige luchthavens publiceren hun MCT op hun website, maar dat is niet altijd het geval. Hanteer in dat geval deze regel: hoe kleiner de luchthaven, hoe korter de overstap. In het voorbeeld Amsterdam – Bangkok met KLM en AirAsia is het beter om een lange overstaptijd te plannen: Bangkok is één van de grootste en drukste luchthavens ter wereld en opnieuw inchecken en door de douane gaan kan dan veel tijd kosten.

Officiële overstaptijden voor 30 grote vliegvelden

StadIATA CodeOverstaptijd in minuten
AmsterdamAMS40
BrusselBRU60 (voor Schengen-landen), 90 (buiten Schengen-landen)
FrankfurtFRA60
BerlijnTXL60
DüsseldorfDUS45
MünchenMUC40
ZürichZRH40
Köln/BonnCGN45
StuttgartSTR45
ParijsCDG60 (bij dezelfde terminal), 75 (bij overstaps tussen terminal 1 en 2), 90 (bij overstaps tussen terminal 1/2 en 3)
WenenVIE60, 25 (alleen bij Star Alliance-vluchten)
LondenLHR60
MadridMAD90, 65 (alleen bij Iberia-vluchten)
BeijingBJS/PEK180
ShanghaiPVG150 (bij een andere terminal), 120 (bij dezelfde terminal)
Rio de JaneiroGIG120 (internationale vluchten)
MiamiMIA90
SydneySYD90
Los AngelesLAX90
Hong KongHKG80
DubaiDXB75
ChicagoORD75-90 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)
New York CityJFK60
SingaporeSIN60
Tokio HND45 90
Johannesburg JNB 45-75 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)

Bron: Airhelp

Hoe zeg ik dat ik een overstap naar een andere vlucht heb in het Engels?

Termen die je kunt gebruiken zijn: flight transfer, flight connection of switching flights. Sommige luchthavens hebben een speciale terminal voor een snelle overstap, zogeheten transfer zones.

Ik denk dat ik mijn overstap op de volgende vlucht ga missen. Wat nu?

Probeer om je vlucht alsnog te halen. Informeer het cabinepersoneel van je eerste vlucht over je overstap zodat je weet waar je naartoe moet. Eventueel kunnen zij het personeel van de volgende vlucht informeren dat je er zo snel mogelijk aankomt.

Mijn vliegtuig had vertraging en nu heb ik mijn overstap gemist. Help!

Is de vlucht die je hebt gemist met dezelfde maatschappij als je eerste vlucht? Dan wordt je op een volgende vlucht gezet. Is je gemiste vlucht met andere maatschappij, dan zul je zelf een andere vlucht moeten boeken.

Heb ik recht op een financiële compensatie?

Ja! Gelukkig heeft het Europese Hof in 2013 bepaald dat passagiers die hun aansluiting missen vanwege een vertraging en daardoor meer dan drie uur later aankomen op hun eindbestemming, recht hebben op een financiële compensatie. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de vliegafstand:

  • €250 * voor alle vluchten tot 1.500 kilometer
  • €400 * voor alle vluchten tussen 1.500 en 3.500 kilometer
  • €600 * voor alle vluchten vanaf 3.500 kilometer

Omdat het om een Europese verordening gaat, moet het vliegveld van vertrek in een land liggen dat lid is van de Europese Unie óf moet de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt afkomstig zijn uit een land dat bij de Europese Unie is aangesloten. Is dat niet zo, dan vergoed je reisverzekering vaak alsnog de kosten.

Mag van het vliegveld af bij een overstap?

Vlieg je binnen het Schengengebied, dan kun je gewoon het vliegveld verlaten. Bekijk hier welke landen Schengenlanden zijn. Wil je buiten Europa van een vliegveld af, dan heb je vaak een visum nodig.

Heb ik recht op een gratis hotel bij een lange overstap?

Heb je een lange overstap van ongeveer 6 tot 8 uur, dan krijg je bij sommige maatschappijen een gratis hotelovernachting aangeboden. Vlieg je bijvoorbeeld met Etihad, dan worden passagiers zelfs gestimuleerd om een stop-over in de stad Abu Dhabi te plannen. Benieuwd bij welke vliegtuigmaatschappijen een gratis hotel wordt geregeld en onder welke voorwaarden? Bekijk hier het uitgebreide overzicht.

Welke vliegvelden bieden een stadstour aan tijdens een lange overstap?

Om een lange overstaptijd te overbruggen kun je zelf een stad gaan bekijken, maar sommige vliegvelden bieden ook speciale georganiseerde tours aan. Super handig, want je ziet alle hoogtepunten, hoeft zelf weinig te organiseren en je wordt op tijd weer op het vliegveld afgeleverd. Onder meer de vliegvelden in Taipei, Singapore, Tokyo en Doha bieden een gratis stadstour aan voor reizigers met een lange overstap.

Wanneer heb ik een visum nodig bij het overstappen?

Dat is afhankelijk van het land waar je overstap plaatsvindt. Check daarom altijd de visumregels als je een vlucht met een lange overstap boekt en van plan bent om het vliegveld te verlaten. Zie hieronder de visum-regels van vijf populaire landen:

Amerika

Heb je een vlucht met overstap in Amerika, dan heb je geen visum nodig, maar wel een ESTA-application: een Electronic System for Travel Authorization. Een ESTA-application kun je hier aanvragen. Heb je het formulier eenmaal binnen, dan is deze twee jaar geldig. Dit betekent overigens niet dat je twee jaar in Amerika mag blijven: het toeristenvisum is geldig voor 90 dagen.

Dubai

In Dubai krijg je een visa-on-arrival, een stempel in je paspoort die het mogelijk maakt om 30 dagen lang in de Verenigde Arabische Emiraten te blijven. De voorwaarde is dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig moet zijn. Daarna kun je gewoon van het vliegveld af! Wil je Dubai verkennen tijdens het overstappen, plan dan minstens een overstap van meer dan vijf uur. Houd er ook rekening mee dat het druk kan zijn bij de douane waardoor de tijd in wachtrijen kan oplopen tot ruim een uur.

China

China heeft een speciale 72-uur visavrije transitpolicy, waarbij passagiers uit 53 landen tot 72 uur (drie dagen) achttien verschillende Chinese luchthavens kunnen verlaten zonder visum. Daartoe behoren ook de Schengenlanden waaronder Nederland! Tot de Chinese luchthavens behoren: Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Chongqing, Harbin, Shenyang, Dalian, Xian, Guilin, Kunming, Wuhan, Xiamen, Tianjin, Nanjing, Qingdao, Changsha and Hangzhou. Het enige wat je hoeft te doen, is een Arrival/Departure Card in te vullen die je in het vliegtuig krijgt.

Rusland

Heb je een lange overstap in Moskou? Dan heb je een visum nodig. Die regel je van tevoren bij de Russische ambassade of een visumbureau. Kijk voor meer informatie op My Travel Planner.

Turkije

Ook voor Turkije heb je een visum nodig. Wil je overstappen in Istanbul, dan moest je voorheen op de luchthaven lang in de rij wachten, maar tegenwoordig regel je makkelijk een visum vooraf online via de officiële site. Een visum rechtstreeks aanvragen via de ambassade is niet mogelijk. Kijk voor meer informatie op My Travel Planner.

* Visuminformatie correct augustus 2019 gevonden op Nederland Wereldwijd. Check altijd actuele informatie via officiële bronnen voordat je boekt.

Is een vlucht met een overstap altijd goedkoper?

Ja, in de meeste gevallen bespaar je een hoop geld op de prijs van het vliegticket als je kiest voor een vlucht met een overstap. Bedenk alleen wel dat je ook nog kosten kwijt bent aan eten en drinken op de luchthaven of eventuele verblijfskosten als je besluit om het vliegveld te verlaten. In de tabel hieronder zie je wat een directe retourvlucht en indirecte retourvlucht kost naar 5 populaire bestemmingen (laatste update: augustus 2019):

Met overstap Rechtstreeks
Amsterdam – Bangkok vanaf €422 * vanaf €670 *
Amsterdam – Tokyo vanaf €484 * vanaf €721 *
Amsterdam – Kaapstad vanaf €503 * vanaf €731 *
Amsterdam – New York  vanaf €307 * vanaf €340 *
Amsterdam – Singapore vanaf €477 * vanaf €663 *

Wat te doen tijdens een lange overstap?

Kun je het vliegveld niet af of heb je gewoonweg niet genoeg tijd om het vliegveld te verlaten? Dan zul je een paar uur moeten doorbrengen op de luchthaven. Eerder schreven wij al een artikel over de leukste airports voor een lange overstap. Mag je wel het vliegveld af maar weet je niet wat je in korte tijd in een stad kunt doen? Lees dan dit artikel, met tips over wat te doen tijdens een lange overstap in vijf populaire steden.

Meer van dit soort tips?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.