Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Cinque Terre: handige tips voor een bezoek aan de 5 kleurrijke dorpen

Alle artikelen

Cinque Terre: handige tips voor een bezoek aan de 5 kleurrijke dorpen

Je kent ze vast van de ansichtkaarten, de vijf kleurrijke dorpen aan de Ligurische kust: Cinque Terre is een van de populairste toeristische bestemmingen in Italië. De dorpjes ontvangen jaarlijks zóveel toeristen, dat de Italiaanse overheid heeft besloten het aantal toeristen te limiteren tot 1,5 miljoen per jaar om de lokale cultuur te beschermen; 40% minder dan in 2015. Wil je de iconische dorpen toch met eigen ogen zien, lees dan eerst deze tips van Skyscanner goed door.

De toegangswegen tot Cinque Terre worden nu voorzien van apparatuur die het aantal tickets van de toeristen telt. Als het maximum is bereikt, sluiten de wegen. Tickets die toegang verlenen tot de dorpjes en het Nationale Park eromheen, beide UNESCO-werelderfgoed, kunnen ook online op voorhand worden gekocht via de website van Cinque Terre Nazionalle. Ook wordt er gewerkt aan een app die toeristen laat zien op welk moment het druk en minder druk is in welk dorpje.

Bekijk ook: 12 prachtige dorpen aan de kust van Italië

Toeristen in Cinque Terre

Reizen naar Cinque Terre

Cinque Terre bestaat, zoals de Italiaanse naam al aangeeft, uit vijf dorpen: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Rio Maggiore (van noord naar zuid). Hoewel de dorpen al jaren overspoeld worden met toeristen, weerhoudt het niemand ervan om de kleurrijke dorpen met eigen ogen te zien. Je reist naar Milaan, Florence of Pisa en vanaf daar reis je verder per trein of bus.

Bedenk goed dat je niet echt op vakantie kan naar Cinque Terre; daar lenen de dorpjes zich niet goed voor. Qua drukte kun je Cinque Terre ook wel vergelijken met een citytrip. Wel kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te verblijven in het Levanto, 8 kilometer ten noorden van Cinque Terre, een kleine stad met betaalbare hotels én een groot strand. Sestri Levente is ook een optie, dat net iets noordelijker ligt, maar bijna net zo mooi is als Cinque Terre zelf.

Smalle straatjes in Corniglia

Het bezoeken van Cinque Terre

Cinque Terre bezoeken kan in principe in één dag. De dorpjes zijn niet groot en liggen op nog geen twintig kilometer afstand van elkaar. Geld besparen doe je door op het station in La Spezia een Cinque Terre Card te kopen. Deze kaart geef voor één dag toegang tot alle treinen en wandelpaden in Cinque Terre. Let op: alleen voor degene die echt van plan is te gaan wandelen tussen de dorpjes (meestal tussen de 2 en 3 uur wandeltijd van het ene naar het andere dorpje omdat je berg op en af moet), is deze kaart voordelig. Wil je alleen per trein reizen, dan kun je beter losse tickets kopen op de stations. Een enkeltje kost niet meer dan één of twee euro.

Regionale treinen
Met de lokale treinen reis je gemakkelijk van het eerste naar het laatste dorpje. Kijk wel goed naar de borden, want niet alle treinen stoppen op alle tussenstations. Zit je in een sneltrein, dan kan het zomaar zijn dat je alle dorpjes in mum van tijd voorbijraast. Zonde! De meeste treinen stoppen in Riomaggiore, Monterosso al Mare, Levanto en La Spezia, maar slechts een paar treinen stoppen in Manarola, Corniglia en Vernazza. Check daarom vooraf de website van Trenitalia.

Station in Vernazza, trein, Cinque Terre

Ferry’s
De Cinque Terre Card geeft geen toegang tot de ferry’s of boten die varen rond Cinque Terre. Echter is het wat lastiger om aan ferry-ticket te komen, omdat de ticketverkopers een beetje verstopt zitten. Ga op zoek naar mannetjes die alleen aan een tafel zitten onder een paraplu. Reizen met de ferry van dorp naar dorp is wel een stukje duurder: voor een enkele reis betaal je al gauw tussen de €4 en €8.

Wandelen
Het is een absolute aanrader om minstens één wandelroute te doen tussen een van de vijf dorpjes. Dit is namelijk de enige manier om zelf de snapshot te maken zoals je die op alle ansichtkaarten ziet, aangezien de trein alleen maar door tunnels dendert. Het meest rechte pad en daarom het makkelijkst om te lopen, is de Via dell’Amore, die van Rio Maggiore tot Manarola loopt. Dit pad werd echter in 2011 gesloten omdat toeristen door loszittende rotsblokken om het leven kwamen en het pad vaak overstroomt door te hoog water. Onze tip is het stijgende en dalende voetpad tussen Monterosso al Mare en Vernazza, de Sentiero Azzuro: die duurt ongeveer twee uur en is echt prachtig. Neem wel genoeg water en eten mee, want dat kun je onderweg niet kopen.

Bekijk ook: de 10 mooiste dorpen en kleine steden in Nederland

Vernazza vanaf het wandelpad

Wat te doen in de dorpen

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste dorp van Cinque Terre. Het is niet de mooiste van allemaal, maar wel de enige met een heel fijn zandstrand. Flaneer over de lange boulevard, duik hier en daar een winkeltje in of bewonder de historische bezienswaardigheden als de kerk van San Giovanni Battista, het kapucijnenklooster en de kerk van San Francesco. Duik ter verkoeling even in de zee en lunch op een terrasje op Piazza Garibaldi, met uitzicht op zee.

Monterosso al Mare

Vernazza

Hoogstwaarschijnlijk is Vernazza het dorpje dat je steeds terugziet op alle ansichtkaarten van Cinque Terre. Vernazza is zonder twijfel het meest pittoreske dorp van de vijf, met kleurrijke huizen op een prachtige klif. Voor een topuitzicht op Vernazza loop je het pad vanaf Monterosso al Mare naar Vernazza, of bezoek je de parochiekerk van St. Margaretha van Antiochië of het Belfort, die diende als verdediging tegen aanvallen van piraten.

Corniglia

Veel bezoekers van Cinque Terre slaan Corniglia over, het middelste dorpje. Waarom? Omdat het zo’n 100 meter hoger ligt dan de overige vijf. Stap je uit de trein, dan moet je 382 treden beklimmen tot je Corniglia bereikt. Of, je betaalt €1 voor een enkele reis per bus. Sla Corniglia niet over, want naast dat het een stuk rustiger is in dit dorp, heb je vanaf Corniglia een prachtig uitzicht over de hele regio en de omringende wijngaarden. Mis vooral Terrazza di Santa Maria niet, het panoramische uitzichtpunt waar je op alle vijf de dorpen kunt uitkijken.

Panoramisch uitzichtpunt en terrasje, Corniglia

Beelden: © Martijn Senders

Manarola

Manarola is het oudste dorpje van de vijf en ook het meest romantische: denk konkelende straatjes die leiden tot de zee, overblijfselen van een oud fort en talloze fantastische restaurants. Bestel hier in ieder geval een glas Sciacchetrà, de plaatselijke witte wijn die hier al sinds de Romeinse tijd gedronken wordt. Leuk weetje: Manarola is het enige dorp waar nog met een dialect wordt gesproken, het Manarolese.

Riomaggiore

Eindig je dag in Riomaggiore, de ‘hoofdstad’ van Cinque Terre. Hier vindt de meest bedrijvigheid plaats. Het dorpje loopt tegen een bergwand omhoog, een klim die zeker tegen zonsondergang de moeite waard is. Wij raden dan ook aan om tegen het einde van de dag ergens te gaan eten en de zon langzaam te zien ondergaan in de Middellandse Zee. Tip: neem vanaf het treinstation de trap omhoog, loop over het station en plof neer op het fantastische terras van wijnbar Piè de Mà, dat op een klif ligt.

Bekijk ook: Wijn en roadtrips: 6 bijzondere routes

Meer reistips over Italië? Check dan:

5 Italiaanse steden die je waarschijnlijk nog niet kent

6 geweldige stranden in Italië

Top 10 Italië van een reisjournalist

15x topstranden in Italië)

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.