Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Wat te doen in Madrid: 10 tips van een local

Alle artikelen

Wat te doen in Madrid: 10 tips van een local

Madrid tips nodig? Ga op tour met de Madrileense Inés langs de 10 meest geweldige plekken in de Spaanse hoofdstad.

1. San Ginés: warme chocolademelk met churros

De in 1894 opgerichte chocolaterie San Ginés is dé plek om te genieten van Madrid’s beroemdste ontbijt: chocolate con churros (gefrituurde deegstaafjes die je in de chocolade doopt). Het is een absolute tip om een bezoek te brengen aan dit tentje dat 24 uur per dag open is, ook al is het er vaak enorm druk. Strijk neer op één van de groene bankjes, bewonder het interieur en kijk naar mensen die in en uit lopen. Kom niet te vroeg voor het ontbijt; het is namelijk een echte Madrileense traditie chocolate con churros te eten na een hele lange nacht stappen!

2. Ateneo de Madrid: kunst, wetenschap en cultuur

Ateneo is vrijwel onbekend bij het grote publiek en ook veel Spanjaarden kennen het niet. Toch is het een heerlijke plek om te lezen, te studeren en te relaxen in Madrid. Een verstopt geheim, letterlijk: zelfs de ingang valt totaal niet op. Het Ateneo de Madrid is opgericht in 1835 en huist de op twee na grootste bibliotheek van Spanje. De moeite waard om een bezoekje aan te brengen, dus!

3. Museo del Prado: heiligen en zondaren

Het Museo del Prado opende haar deuren in 1819 en heeft inmiddels de reputatie van ’s werelds grootste kunstgalerie, met meer dan 9000 kunstwerken. Ga tegen een uur of vijf ’s middags, omdat het dan rustiger is. Doordeweeks tussen 18:00 en 20:00 uur is het museum gratis te bezoeken en op zondag tussen 17:00 en 19:00 uur. Wil je een educatieve activiteit bezoeken, dan kun je je tot 15 minuten van tevoren (gratis) inschrijven bij het Jerónimos-gebouw. Zorg wel dat je je Spaans onder de knie hebt…

Museo del Prado

4. La Latina: de barrio voor tapas

Tapear: één van die Spaanse woorden waarvoor geen Nederlandse vertaling is. Je gaat naar een bar en bestelt een drankje. De ober brengt je niet alleen een drankje, maar ook iets te eten. Kassa!, denk je waarschijnlijk. Maar nee – het is gewoon gratis! Bij elk drankje in Spanje hoort een tapa. La Latina is dé wijk waar je moet zijn om van de lekkerste tapas te genieten in de leukste bars en cafés.

5. Parque el Retiro: groene oase in het midden van de stad

Wil je even weg uit de drukke straten van Madrid, maak dan een wandeling door de groene oase van de stad: Parque el Retiro. Dit park huist een prachtig paleis, het Palacio Cristal, uit de 18e eeuw met een bijbehorende paleistuin waar je doorheen kunt struinen. Ga lekker zitten in het gras en staar naar het schouwspel van licht en schaduw in de vijver die ervoor ligt. Er zijn eenden, schildpadden en tal van vogels om te zien en kraampjes voor een ijsje of snacks. Tip voor de muziekliefhebber: het park is een geliefde plek voor jamsessies.

6. Teatro de la Zarzuela: ervaar de essentie van Spanje

Vrijwel onbekend onder niet-Spaanse sprekers is zarzuela, hét Spaanse theatermusical genre dat operette en gesproken stukken combineert. Het is de essentie van Spaanse klassieke muziek en Teatro de la Zarzuela is dé plek om het te beleven: een mooie 19e-eeuws theater, live-orkest, tientallen artiesten, zangers van wereldklasse, geweldige optredens en alles tegen heel betaalbare entreeprijzen. Zelfs als je geen Spaans verstaat is het een geweldige ervaring; de muziek, kostuums, de decors en het dansen betovert je. Het feit dat het allemaal akoestisch is, zonder microfoons en versterkers, geeft deze ervaring extra charme.

7. Mercado de San Miguel: hapjes vanaf €1

Mercado de San Miguel is een oude, traditionele markt verworden tot een moderne, gastronomische belevenis. Z’n grootste aanwinst is dat je allerlei kleine hapjes kunt proeven voor weinig geld – soms zijn ze gewoon helemaal gratis. Er is een enorm aanbod: van koud vlees tot kaas, fruit, groenten, sushi, zeevruchten, chocolade en sappen en van sangria tot wijn. Allemaal even heerlijk, smakelijk en vers. Wandel rond, neem de geuren in je op en bewonder de indrukwekkende architectuur.

8. Microteatroo: alternatief theater

Microteatro werd opgericht in 2009 als theaterexperiment en was een groot succes vanaf het begin. Tegenwoordig is dit voormalige brdeel het een van de hipste en populairste plekken in Madrid voor locals om naar toe te gaan. Er zijn vijf uitvoeringen tegelijkertijd in de kleine zalen te zien, daar waar ooit prostituees werkten. Hier ervaar je theater op een totaal nieuwe manier, terwijl acteurs en publiek in een kleine ruimte interacteren. De stukken duren 15 minuten en kosten €4,50 * per keer, met verschillende optredens per dag.

9. Templo de Debod: mysterieuze tempel

De 2200 jaar oude Egyptische Templo de Debod die op een heuvel in Casa de Campo staat is gewijd aan Amon en Isis. Het was een gift aan Spanje in 1968. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op de stad. Kom rond zonsondergang; de verlichte tempel die reflecteert in het water maakt dit tot dé plek voor de mooiste foto’s. Overdag kijk je uit over het Koninklijk Paleis aan de ene kant en de Casa de Campo en de bergen rondom Madrid aan de andere kant.

Templo de Debod

10. Lavapiés: de wereld rond in één diner

Lavapiés is ongetwijfeld de meest authentieke wijk in Madrid en een uitstekende plek om te dineren. Meer dan helft van de inwoners in deze wijk is van niet-Spaanse afkomst, wat zorgt voor een enorme variëteit aan wereldkeukens: van Chinees, Marokkaanse, Thais, Indisch, Senegalees, Grieks tot Cubaanse delicatessen. Goed eten voor weinig geld!

Bekijk voor meer Spanje-inspiratie ook:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.