Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Pinnen, geld opnemen en creditcard in het buitenland: de kosten

Alle artikelen

Pinnen, geld opnemen en creditcard in het buitenland: de kosten

Vliegtickets geboekt, hotel gereserveerd, auto gehuurd. Maar waarmee betalen? Plastic is slim. Pinnen kan, maar daar zitten vaak kosten aan verbonden. Wat zijn de kosten van je bank? En wat zijn de beste creditcards voor op reis? Wij vertellen het je.

Reis je naar een land waar ze de euro als betaalmiddel hebben? Dan kun je zonder extra kosten pinnen en geld opnemen. Reis je naar een land met een andere valuta? Dan krijg je te maken met extra kosten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pinnen of geld opnemen. 

De kosten bestaan uit twee delen: een vast bedrag en een koersopslag of valutaopslag. Dit is een percentage van het bedrag dat je opneemt. Hieronder vind je een handig overzichtje van de kosten van de grootste Nederlandse banken.

Pinnen in het buitenland

Pinnen of geld opnemen in euro’sPinnen in een andere valutaGeld opnemen in een andere valuta
RabobankGratis1% koersopslag€3,50 + 1% koersopslag
INGGratis1% koersopslag€2,25 + 1,1% koersopslag
ABN AMROGratis€ 0,15 + 1,2% koersopslag€2,25 + €1,2% koersopslag
SNS en ASN BankGratis€0,15€2,25
KnabGratis0,5% koersopslag0,5% koersopslag
TriodosGratis1% koersopslag€2,25 + 1% koersopslag

PS: Sommige banken in het buitenland brengen nog extra kosten in rekening voor het pinnen, bovenop de kosten die hierboven gemeld staan. Als dit het geval is, zie je die melding ter plekke verschijnen wanneer je geld aan het opnemen bent. 

De beste creditcards voor op reis

Wil je een creditcard aanschaffen of zit je erover te denken te wisselen van creditcardmaatschappij? Wij vertellen je wat meer over de populaire maatschappijen en geven je een handig kostenoverzicht in de tabel eronder.

Mastercard Classic

Mastercard Classic is één van de meest populaire creditcards omdat ‘ie wereldwijd wordt geaccepteerd. Hij is populair bij backpackers, want de jaarlijkse kosten zijn laag. Daarnaast betaal je voor het eerste jaar niks en heb je een bestedingslimiet van €2.5000. De Mastercard heeft een aankoopverzekering en geldt ook als aanvullende reisverzekering. Check altijd wel de voorwaarden voor deze reizen.

Visa World Card 

Ook Visa is een wereldwijd bekende en geaccepteerde creditcard. Het instapmodel onder de Visa Creditcards is de Visa World Card, die verzekerd is tegen diefstal, schade en verlies. Ook deze creditcard heb je het eerste jaar gratis, het jaar daarop betaal je jaarlijkse kosten. Je bestedingslimiet gaat tot €2.5000. Goed om te weten: Visa heeft het lastiger voor fraudeurs gemaakt door een Verified by Visa in te stellen. Bij webshopaankopen moet je een door Visa gegenereerde aankoopcode invullen die alleen jij ontvangt.

American Express: Green Card

De American Express Green Card is behoorlijk duur in jaarlijkse kosten, maar daar staat iets tegenover. Namelijk spaarpunten, die je onder meer voor vliegtickets, hotels, restaurants maar ook boodschappen kunt gebruiken. Je bestedingslimiet is afhankelijk van je inkomen, maar die moet wat hoger zijn dan bij Visa of Mastercard (in ieder geval €1917* netto per maand). Maar als je veel reist, betaalt zich dat terug in inwisselbare punten voor onder meer vliegtickets.

America Express: Flying Blue Silver Card

Wie veel vliegt met KLM, Air France en andere luchtvaartmaatschappijen van SkyTeam, kan overwegen om een Flying Blue Silver Card van American Express aan te schaffen. Deze creditcard wordt gekoppeld aan een lopende rekening bij een Nederlandse bank. Bij iedere aankoop spaar je vervolgens miles, die je weer kunt inwisselen – óók als je niet vliegt! Deze creditcard is wel de duurste in de aanschaf, maar je krijgt wel meteen 5000 miles cadeau, voorrang op luchthavens en twee kwalificerende vluchten per jaar (die bijdragen aan je memberstatus).

Jaarlijkse kostenBestedingslimietExtra’s
Mastercard€20,00€2.5000Eerste jaar gratis, contactloos betalen
Visa World Card€36,50€2.5000Eerste jaar gratis, contactloos betalen, Verified by Visa
American Express Green Card€66,00Afhankelijk van je inkomenEerste jaar gratis, inwisselbare spaarpunten, geen rente
American Express Flying Blue Silver Card€75,00Afhankelijk van je inkomenEerste jaar gratis, 5000 miles cadeau, miles sparen met al je aankopen én voorrang op luchthavens

Pinnen in het buitenland: tips

  • Je betaalpas staat standaard ingesteld op Europa. Reis je buiten Europa? Vergeet je betaalpas dan niet op ‘Wereld’ te zetten. Dat doe je gemakkelijk via mobiel bankieren of online. Let op: je stelt ‘m in voor een bepaalde periode en voor een bepaald land of werelddeel. Reis je naar een ander werelddeel of ga je een tijd later weer op reis, dan moet je je betaalpas opnieuw instellen.
  • Wanneer je geld opneemt in het buitenland, vraagt de bank altijd of je with conversion of without conversion wilt pinnen. Kies altijd voor de laatste optie: dan laat je je eigen bank namelijk de wisselkoers bepalen, wat altijd in jouw voordeel is.
  • Wanneer je pint met je betaalpas, kun je ook kiezen voor betalen in euro’s of betalen in de munteenheid van het land waar je bent. Betalen in vreemde valuta is vaak goedkoper dan in euro’s!
  • Zorg dat je altijd het telefoonnummer van je bank bij de hand hebt, zodat je bij diefstal (of het inslikken van je pas) direct de bank kunt bellen om je pas te laten blokkeren.
  • Neem het liefst geld op bij een pinautomaat van een bankgebouw. Mocht er iets mis gaan, kun je meteen naar binnen om om hulp te vragen. Bij pinautomaten die aan banken gevestigd zijn, is de kans op skimming ook een stuk kleiner.

*Geplaatst: september 2019. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer handige geldtips?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.

Heb je deze dagdeals al gezien?  🤯👇