Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Indonesië: klimaat en beste reistijd

Alle artikelen

Indonesië: klimaat en beste reistijd

Een rondreis Sumatra, vakantie op Java, reizen door Sulawesi of lekker relaxen op Bali, Lombok of Flores: de eilanden van Indonesië bieden voor iedere reiziger wat wils. Skyscanner geeft je alle info die je moet weten over het klimaat, het regenseizoen en de beste reistijd zodat je precies op het goede moment jouw reis kunt plannen.

Klimaat Indonesië

Indonesië ligt rond de evenaar in het zuidoosten van Azië en heeft daardoor vrijwel een geheel tropisch klimaat. De kleinere eilanden ten oosten van Java hebben een tropisch moessonklimaat (waarin onderscheid wordt gemaakt in een nat en droger seizoen). Kenmerkend voor Indonesië zijn de vele vulkanen en bergen, wat een duidelijke invloed heeft op het klimaat van het land. Op de hoogste pieken is het natuurlijk koeler dan in de laagst gelegen gebieden en in Papoea komt zelfs eeuwige sneeuw voor.

De temperaturen in Indonesië liggen eigenlijk het hele jaar tussen de 29 en 33 ℃ overdag en ’s nachts rond de 23 ℃. Tijdens onze winter is het zuiden van Indonesië iets warmer dan het noorden en tijdens onze zomer is dit juist omgedraaid. Let op dat de kracht van de zon in Indonesië erg groot is: het hele jaar is de (hoogst mogelijke) zonkracht van 11 van toepassing; in juni en juli ligt dat iets lager. Dit is vooral op momenten dat het flink bewolkt is, dus smeer je ten alle tijden goed in met een hoge factor – óók als de zon dus niet schijnt!

Regenseizoen Indonesië

Het regenseizoen in Indonesië begint in het westen in september en in het oosten in oktober en eindigt in maart. De meeste regen valt in de vorm van korte, hevige buien die vooral op de eilanden Borneo, Java en Sumatra gepaard gaan met onweer. Vanaf april wordt het droger in vrijwel geheel Indonesië, maar het noorden krijgt nog wel te maken met een kleine regenperiode in juni of juli. De kans dat Indonesië wordt getroffen door een orkaan (of cycloon), is vrij klein. De meeste orkanen vinden hun pad net ten zuiden van Indonesië en trekken via Australië naar de Indische Oceaan. De grootste kans om in Indonesië te maken te krijgen met een orkaan, is op de eilanden Timor, Roti, Sumba en Papoea. Kom je naar Indonesië om te duiken? Dan kun je het beste de eilanden Bali of Sulawesi bezoeken, de kleinere Gili-eilanden of de nog onbekendere archipel Raja Ampat. Stem je duikvakantie dus af op het regenseizoen!

Vind vliegtickets Indonesië

Beste reistijd Indonesië

Dus: wat is nu de beste tijd om Indonesië te bezoeken? Over het algemeen is dat juni t/m oktober, wanneer de minste regen valt. Echter kan het klimaat en dus de beste reistijd nog per eiland (iets) verschillen. Hieronder geven we wat specifiekere informatie over zeven populaire eilanden: Sumatra, Java, Borneo, Sulawesi, Bali, Lombok en Flores inclusief de periode wanneer je de heftigste regen kunt verwachten.

Beste reistijd Sumatra

Sumatra is één van de grootste eilanden van Indonesië en ligt in het noorden, vlakbij Maleisië. Het klimaat op dit eiland kenmerkt zich door droge en regenperiodes, maar de regenval is echter vrij constant het hele jaar door. Aan de warme kust zorgt de frisse zeewind voor verkoeling, landinwaarts en op hoger gelegen stukken ligt de temperatuur wat lager.

Regenperiode Sumatra: december t/m maart
Beste reistijd Sumatra: juni t/m augustus

Beste reistijd Java

Java is het dichtbevolkte eiland van Indonesië en de meeste grote steden liggen dan ook op dit eiland. Het klimaat op Java is een tropisch klimaat, met een constante temperatuur van ruim boven de 25 ℃ het hele jaar door. Het eiland kent daarnaast harde, hevige regenbuien die snel weer voorbijgaan om weer ruimte te maken voor de zon.

Regenperiode Java: december t/m maart
Beste reistijd Java: juni t/m oktober

Beste reistijd Borneo

Borneo is het grootste eiland van Indonesië en het op twee na grootste eiland van de wereld. Het eiland kent veel bijzondere, nationale parken waar de diversiteit van de flora en fauna in het regenwoud goed te zien is. Het klimaat is tropisch met, net als in de rest van Indonesië, veel regenval. De gemiddelde temperatuur ligt hier het gehele jaar door rond de 25 ℃.

Regenperiode Borneo: oktober t/m maart
Beste reistijd Borneo: juni t/m augustus

Beste reistijd Sulawesi

Sulawesi, ook wel Celebes genoemd, ligt tussen de Filipijnen, Borneo en de Molukken en diende door zijn centrale positie ten tijde van de VOC als belangrijke doorvoerhaven voor specerijen. Het eiland kent een bijna identiek klimaat aan Borneo, met een hoge luchtvochtigheid door de altijd aanwezigen regen. Voor duikers heeft het zeewater een erg aangename temperatuur.

Regenperiode Sulawesi: december t/m maart
Beste reistijd Sulawesi: juni t/m oktober

Beste reistijd Bali, Lombok en Flores

Bali is één van de populairste vakantiebestemmingen in het zuiden van Indonesië en daarnaast het enige Hindoeïstische eiland van het land. Bali bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente en is daarnaast bedekt met tropisch regenwoud en groene rijstvelden. Het regenseizoen op Bali loopt van december tot maart. De beste reistijd voor Bali is de periode mei t/m september.

Lombok kan makkelijk met de boot vanaf Bali worden bezocht en ligt ten oosten van het populaire vakantie-eiland. Het is een populair surfeiland, maar ook wandelaars komen hier aan hun trekken, om de vulkaan Gunung te beklimmen bijvoorbeeld. Het regenseizoen op Lombok loopt net als op Bali van december tot maart, maar de beste reistijd is iets later: juni t/m oktober.

Tot slot Flores: Flores wint de laatste jaren aan populariteit en ligt tussen Timor en Java in. Het eiland is met name bekend door haar prachtige natuur: vulkanische bergen, savannes, tropisch regenwoud en kratermeren vormen het landschap. Het regenseizoen op Flores loopt ook van december tot maart, de beste reistijd is van juni t/m augustus.

Beste tijd om te boeken

Wie op tijd een reis naar Indonesië boekt, kan zo veel geld besparen op vliegtickets, hotel en autohuur. Onderzoek van Skyscanner wijst uit dat je het beste 15 weken van tevoren kunt boeken om zo ruim 9% op je vliegticket te besparen. In november zijn vliegtickets ruim 18% goedkoper dan in andere maanden; de duurste maand is juli. Meer hierover weten? Bekijk ons beste tijd om te boeken-artikel en vul bij bestemming Denpasar (Bali) in.

Vliegen naar Indonesië

![Kaart Indonesië](https://content.skyscnr.com/0b49bcef4ba638d04336b820cbccba91/GettyImages-506158873.jpg “Kaart Indonesië”)

Meer tips over Indonesië?

8 hemelse stranden in Indonesië

Rondreis Indonesië deel 1: Sumatra

Rondreis Indonesië deel 2: Lombok

Rondreis Indonesië deel 3: Flores

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.