Nieuws Tips Mythen rond vliegticketprijzen: is ’s nachts een vlucht boeken voordeliger?

Alle artikelen

Mythen rond vliegticketprijzen: is ’s nachts een vlucht boeken voordeliger?

Goedkope vliegtickets vinden valt niet altijd mee. Als budgetreiziger ben je altijd op zoek naar dat ene trucje of die ultieme tip zodat je een aantrekkelijke deal scoort. Zo zou het voordeliger zijn om 's nachts vliegtickets te boeken ’s nachts voordeliger zijn. Wij vertellen je hoe het echt zit en hoe je de feiten van de fabels kunt scheiden.

De beste vliegticketdeal vinden

Hoe vliegticketprijzen bepaald worden, is fascinerend én complex. Je hebt je vast wel eens afgevraagd waarom vliegticketprijzen continu veranderen. De ene keer rijzen de kosten voor een ticket de pan uit, de volgende dag is hetzelfde vliegticket tientallen euro’s goedkoper. Dan doemt de vraag op: wanneer kan ik het beste een vliegticket te boeken? En: wanneer heb ik de beste deal te pakken? Er bestaan veel mythen rondom het boeken van vliegtickets. Zo wordt beweerd dat ’s nachts vliegtickets boeken goedkoper uitvalt. Hier leggen we uit waarom dat idee niet klopt.

Hoe de vliegticketprijs wordt bepaald

Allereerst moet je weten dat de winsten van luchtvaartmaatschappijen over het algemeen laag zijn. Airlines hebben te maken met krachtige monopolies: van vliegtuigfabrikanten, wereldwijde ticketing systemen (GDS), luchthavenbeheerders, luchtvaartautoriteiten en vele anderen die leidend zijn in het bepalen van de kosten. Ook is er veel concurrentie onderling. Low-cost maatschappijen en prijsvechters hebben een stevige plek verworven tussen gevestigde airlines. Daardoor, en doordat je eenvoudig via het web vliegticketprijzen kunt vergelijken, heb jij als reiziger veel meer keuze gekregen en dat heeft invloed op de prijzen. Het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod.

Revenue management

Bottom line: een luchtvaartmaatschappij wil alle vliegtuigstoelen tegen de best mogelijk prijs verkopen. Daarom gebruiken ze zeer geavanceerde software, genaamd RMS. Dat staat voor Revenue Management Systems. Revenue management zorgt ervoor dat prijs en beschikbaarheid steeds worden bijgesteld op basis van vraag en aanbod en de populariteit van een vlucht. Het systeem bekijkt de boekingen continu, checkt beschikbaarheid en de boekinggeschiedenis van een vlucht (de verwachte boekingen) en hoeveel tijd er nog is tot vertrek. Al die gegevens beïnvloeden de prijs. Zo kan het zijn dat je op het laatste moment een goedkoop vliegticket scoort als een vlucht minder populair is of dat je een upgrade krijgt naar Businessclass op een populaire vlucht zodat meer Economy stoelen verkocht kunnen worden. Het idee is altijd om het vliegtuig zo vol mogelijk te krijgen.

Vliegticket is een ‘nu of nooit’-product

Het bepalen van de prijs linkt ook aan het feit dat een vliegticket een bijzonder product is. Een vliegticket is vergankelijk en niet houdbaar. Zodra de gate is gesloten, worden lege stoelen in het vliegtuig nooit meer verkocht. Het aantal stoelen dat een luchtvaartmaatschappij voor elke vlucht kan verkopen, is meestal vast. Als veel stoelen voor een vlucht niet zijn verkocht, is het onmogelijk het aantal stoelen in het vliegtuig te verminderen terwijl de kosten voor de airline gelijk blijven. Het vliegtuig kan nog worden vervangen door een kleiner toestel, maar dan zou je de rest van de dag veel passagiers moeten laten reizen op volgende vluchten met dit vliegtuig.

Daarnaast varieert de vraag. Als een vlucht op maandagochtend 08.00 uur van Amsterdam naar Londen is gevuld met zakenreizigers, is het onmogelijk te weten hoeveel zitplaatsen er het hele jaar door voor die specifieke vlucht bezet zullen zijn. Zakenreizigers reizen namelijk weer anders dan consumenten.

De risico’s voor luchtvaartmaatschappijen

Het systeem waar luchtvaartmaatschappijen mee werken is gebaseerd op verkoopgegevens uit het verleden en het heden. Daarbij kunnen luchtvaartmaatschappijen drie dingen doen:

  1. Ervoor kiezen een stoel vandaag niet te verkopen en wachten tot een later tijdstip wanneer de stoel duurder is (op basis van vraag, aanbod en beschikbaarheid). Met het risico dat de stoel helemaal niet wordt verkocht;
  2. De stoel wordt direct verkocht voor een bepaalde prijs, met als risico dat de vliegtuigstoel voor een hogere prijs verkocht had kunnen worden;
  3. De stoel wordt tegen een goedkoper tarief verkocht dan wat de passagier eigenlijk had moeten betalen.

Ook de concurrentie van luchtvaartmaatschappijen onderling, onvoorziene gebeurtenissen, wisselkoersschommelingen en andere economische factoren beïnvloeden de ticketprijs.

Iedere passagier een andere vliegticketprijs

De meeste maatschappijen werken in netwerken en met code-shares. Een vlucht voldoet vaak niet alleen aan de vraag voor een reis tussen de stad waar het vliegtuig opstijgt en de stad waar het toestel landt. Zo kun jij in een vliegtuig van Amsterdam naar New York stappen en reist jouw buurman van Moskou naar Los Angeles, met tussenlandingen in Amsterdam en New York. Dit maakt het vaststellen van de prijzen nog ingewikkelder. Wanneer een luchtvaartmaatschappij z’n prijzen bepaalt voor een vlucht tussen Amsterdam en New York, moet deze dus rekening houden met prijzen en kosten van alle luchthavens van vertrek en alle mogelijke eindbestemmingen.

Boekingsgedrag voor vliegtickets

De systemen passen de prijzen daarom continu aan. Niemand kan het gedrag van jou als reiziger echt voorspellen. Je kunt niet weten hoeveel mensen op een bepaald moment geïnteresseerd zijn in een bepaalde bestemming, hoeveel van hen besluiten deze bestemming te boeken en hoeveel passagiers een bepaalde maatschappij of juist een alternatieve route kiezen. De fluctuerende vliegticketprijzen zijn daarop ingesteld, gebaseerd op miljoenen zoekopdrachten en boekingen van jou als consument.

Ticket ’s nachts goedkoper?

Dan de million dollar question: is het waar dat ’s nachts een ticket kopen, goedkoper is? Nou, nee! Het is onmogelijk dat je ’s nachts altijd een veel goedkoper ticket vindt voor een bepaalde vlucht dan overdag. Wellicht dat de prijs van een ticket in de nacht wel eens lager uitvalt, maar dan zijn daar honderden andere redenen voor aan te wijzen. Het heeft niets te maken met de nacht en tijdstip van boeken.

Gebruik Skyscanner en vergelijk tickets

Om dat ene goedkope vliegticket te vinden is er maar een oplossing: gebruik vergelijkingssites zoals Skyscanner. Zo kun je de prijzen vergelijken op basis van uren, dagen, bestemmingen en de tickets van low-cost en traditionele luchtvaartmaatschappijen bekijken. Daarnaast kun je een Prijsalarm instellen zodat je exact weet wanneer de vliegticketprijs verandert.

Check deze ✈ deals van de dag en boek nu 👇

Meer over vliegtickets boeken:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.