Nieuws Tips Naar welke landen reizen met een id-kaart?

Alle artikelen

Naar welke landen reizen met een id-kaart?

Waar is de identiteitskaart geldig en naar welke landen in Europa kan ik reizen met een id-kaart? En: paspoort kopen of voldoet een id-kaart? We zetten de belangrijkste vragen op een rij.

Paspoort of id-kaart?

In Nederland kun je je legitimeren met een rijbewijs, maar ga je de grens over dan geldt deze niet als identiteitsbewijs en het is zeker geen reisdocument. Daarom hebben de meeste mensen ook nog een id-kaart of paspoort. Reis je binnen Europa dan voldoet in de meeste landen een id-kaart. Kies je voor verre bestemmingen, dan heb je een paspoort nodig en vaak is ook nog een visum verplicht.

Lees ook: Paspoort of id-kaart kwijt? Antwoord op de meest gestelde vragen

paspoort of id-kaart

Waar kan ik naartoe reizen met een id-kaart?

De Nederlandse id-kaart of identiteitskaart geldt in Europa, in de volgende landen:

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, IerlandItalië, LetlandZwitserland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, PolenPortugal,  Roemenië, San Marino, SloveniëSlowakije, Spanje, Turkije, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland

Kan ik vliegen met een id-kaart?

Met een geldige Nederlandse id-kaart kun je reizen en dus ook vliegen binnen Europa naar en vanaf hierboven genoemde landen.

Ook al ga ik niet ver weg, toch id-kaart mee?

Ja, ook als je naar België of Duitsland reist, neem dan een id-kaart mee om je te kunnen legitimeren. Een paspoort mag natuurlijk ook.

Hoe lang is een id-kaart geldig?

Voor personen vanaf 18 jaar is sinds 9 maart 2014 de Nederlandse identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

In geval van reizen moet de id-kaart nog tot na het vertrek geldig zijn, maar de regels verschillen per land. Voor Spanje geldt bijvoorbeeld een geldigheid van een half jaar op het moment je het land weer verlaat. Check dit bij de ambassade van betreffende landen voordat je gaat vliegen.

Hoe lang is een Nederlands paspoort geldig?

Voor personen vanaf 18 jaar is sinds 9 maart 2014 het paspoort 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Hebben kinderen ook een id-kaart nodig?

Kinderen van alle leeftijden die naar het buitenland reizen hebben een ID-kaart of paspoort nodig als geldig reisdocument.

Id-kaart Kroatië en niet Schengen-landen

Reis je van het ene naar het andere Schengen-land dan hoef je als EU-burger je identiteitskaart of paspoort niet te laten zien. Reis je van of naar Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië en Groot-Brittannië, dan is een geldige identiteitskaart of geldig paspoort verplicht. Deze EU-landen maken geen deel uit van de Schengenzone. Check altijd welke documenten je precies nodig hebt.

Regels voor identiteitskaart Turkije

Je kunt naar Turkije reizen met een id-kaart. Sinds vorig jaar zijn de regels voor paspoorten en identiteitskaarten voor Turkije veranderd. Vanaf het moment dat je Turkije binnenkomt moet je paspoort nog zeker 150 dagen geldig zijn. Dit geldt niet voor een id-kaart. De id-kaart moet geldig zijn bij binnenkomst en voor de periode dat je in Turkije verblijft.

Kosten identiteitskaart en paspoort

De kosten verschillen per gemeente, een gemeente mag zelf het tarief bepalen. Er zijn echter wel maxima aan verbonden. Het maximum tarief voor een ID-kaart voor volwassenen bedraagt €50,40. Tot 18 jaar betaal je maximaal €28,48.*

Een Nederlands paspoort voor kinderen tot 18 jaar kost per 1 januari 2016 maximaal €51,20 en een paspoort voor volwassenen kost per 1 januari 2016 maximaal €64,44.*

kosten paspoort Nederland

Wanneer reizen met paspoort?

Voor alle landen die we hier niet noemen, is een paspoort verplicht.

Meer informatie over de id-kaart

Meer informatie over de id-kaart vind je op de website van de Rijksoverheid en op de site van Uw Europa.

*Geplaatst oktober 2016 en informatie over reisdocumenten correct op dit moment. Check altijd actuele informatie via officiële bronnen voordat je boekt. Genoemde prijzen zijn geldige prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid. Check altijd actuele tarieven op moment van reizen.

Meer van deze informatieve artikelen? Lees:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.