Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Reizen met alleen handbagage: 10 handige bagagetips

Alle artikelen

Reizen met alleen handbagage: 10 handige bagagetips

Reizen met alleen handbagage is goedkoper, je bent sneller door de security en het scheelt een hoop gesleep. Maar, travel light vergt wel een strak inpakbeleid en gebruik van slimme trucs. We geven je 10 ultieme handbagage tips als je gaat vliegen. Happy travels!

Handbagage afmetingen

Het is af en toe om horendol van te worden: de regels voor handbagage en ruimbagage. Je zou willen dat er een standaard richtlijn was voor bagage afmetingen en gewicht. Helaas is dit niet het geval, airlines mogen dit zelf bepalen. Zo hanteert KLM 55 x 25 x 35 cm voor handbagage en heeft Transavia twee verschillende maten 45 x 40 x 25 cm (gegarandeerd in cabine, onder je stoel), 55 x 40 x 25 cm (niet gegarandeerd, als bagagevakken vol zijn gratis mee in ruim). Vlieg je met easyJet dan gelden de maten 56 x 45 x 25 cm en Ryanair accepteert handbagage met afmetingen van 55 x 20 x 40 cm (tegen betaling) plus een gratis, kleine (laptop) tas van 40cm x 20cm x 25cm). Overigens geldt, volgens de officiële IATA-normen, altijd dat lengte x breedte x diepte van de koffer inclusief handvatten en wieltjes maximaal 115 cm mag zijn.

Overzicht bagageregels populaire airlines

Afmetingen en gewicht handbagage en ruimbagage KLM
Afmetingen en gewicht handbagage en ruimbagage Transavia
Afmetingen en gewicht handbagage en ruimbagage Air France
Afmetingen en gewicht handbagage en ruimbagage Lufthansa
Afmetingen en gewicht handbagage en ruimbagage easyJet
Afmetingen en gewicht handbagage en ruimbagage Ryanair
Afmetingen en gewicht handbagage en ruimbagage TUI fly

Gewicht handbagage

Ook als het gaat om handbagage gewicht, raak je verstrikt in een woud van verschillende regels en toegestane kilo’s. Hiervoor gelden geen officiële IATA-richtlijnen. Bij veel maatschappijen is het gewicht voor handbagage maximaal 10 kilo, maar vlieg je met KLM dan mag je 12 kilo handbagage meenemen. Kijk je bij EasyJet, dan gelden wel bepaalde afmetingen, maar geen maximaal aantal kilo’s. Corendon maakt het inpakken extra uitdagend met maximaal 7 kilo handbagage. Check dus altijd de actuele regels van de maatschappij waarmee je vliegt.

10 tips voor vliegen ✈ met handbagage

1. Kies een handbagage koffer 🧳 of rugtas met de juiste afmetingen

Prioriteit nummer 1 is dat je de perfect passende koffer hebt die voldoet aan de handbagage afmetingen. De koffer of backpack moet passen in de overheadlockers van het vliegtuig. Zoals gezegd zijn de afmetingen niet overal hetzelfde, maar grofweg kun je uitgaan van 55 x 40 x 25 cm, de maten die gelden bij de meeste grote luchtvaartmaatschappijen.

Check deze tips voor het kopen van een handbagage koffer

2. Zoek een handbagage koffer die ultralicht is

Reizen met handbagage betekent dat ieder grammetje telt. Houd bij het kiezen van een koffer dus rekening met het gewicht van de koffer. Nu hebben allerlei koffermerken speciale handbagagemodellen op de markt gebracht en heb je een goed, vederlicht kofferaanbod voor reizen met handbagage. Het zal dus geen probleem zijn een goed exemplaar op de kop te tikken. Ook belangrijk in de kofferkeuze: een goed slot, genoeg opbergvakken een koffer die tegen een stootje kan.

3. Handbagage vloeistoffen: toedeledoki beautycase💄!

Zonnebrand, make-up, crèmes en gels. Ze nemen én een behoorlijke hap uit de ruimte en het gewicht van je bagage én je mag niet zomaar onbeperkt vloeistoffen meenemen. In totaal is 1 liter vloeistoffen in je handbagage toegestaan, verpakt in potjes of tubes van maximaal 100ml per stuk. Neem daarom mini-reisverpakkingen mee of gebruik een navulbare reisset met flesjes en stop alle vloeistoffen in een doorzichtig, afsluitbaar zakje. Tip! Het is meestal wel slim om grote verpakking van een goede zonnebrandcrème mee te nemen, zeker als je alleen een bepaald merk gebruikt.

Lees hier wat er zeker niet mee mag in je handbagage

4. Tweede, kleine dagrugzak 🎒 mee voor je laptop

Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je een tweede, kleine tas meenemen voor je laptop, camera of andere elektronica. Dit scheelt weer ruimte in je handbagage koffer. Check dit van tevoren en gebruik hiervoor een kleine dagrugzak die je tijdens je reis kunt gebruiken als je de stad ingaat of gaat wandelen.

In het hoogseizoen vliegen? Lees onze tips om de rijen op Schiphol te omzeilen

5. Maak een paklijst of spreid je kleding 👚👙 op bed uit

Koffer, check. Toiletartikelen, check. Tweede kleine tas mee, check. Paklijst, check. Het is slim om op te schrijven wat je mee wilt nemen of online een afvinklijst te maken. Alles neerleggen op je bed helpt ook voor het overzicht. Bedenk goed wat je voor de langere reis of citytrip echt nodig hebt en neem alleen het meest essentiële mee. Bekijk de weersverwachting, bedenk welke activiteiten je gaat ondernemen, wat je eventueel nog in het land zelf wilt kopen en pas daarop je inpakkeuzes aan.

Lees ook de 16 beste inpaktips ooit!

6. Laat handdoeken lekker thuis 🏡

Nog zo’n ruimteslurper: de (bad)handdoek. Als je in een hotel verblijft, hoef je meestal geen handdoeken mee te nemen en kun je de ruimte in je bagage voor iets anders gebruiken. Is dit niet het geval, pak dan een hammamdoek of microvezel reishanddoek in. Lichtgewicht, sneldrogend, geschikt voor douche en strand en opgerold klein van stuk.

Met kinderen op vakantie? Lees dan de koffer-inpaktips voor kids

7. Trek de zwaarste en grootste kledingitems 👟 aan

Oef, het is passen en meten met die bagage. Bedenk dan van tevoren wat je aandoet. Als je slim bent, trek je de grootste en zwaarste kledingitems aan. Zo kun je beter slippers inpakken, dan bergwandelschoenen en een jas en een trui aandoen, deze nemen veel ruimte in. In het ergste geval draag je een paar lagen.

Lees ook deze mythen over vliegticketprijzen: is ’s nachts een vlucht boeken voordeliger?

8. Rol kleding op en gebruik vacuümzakken of packing cubes

Het oprollen van je kleding is ruimtebesparend en voorkomt nare kreukels. Nog beter is het gebruik van vacuümzakken waarmee je tot wel 70 procent ruimte bespaart. Of wat te denken van packing cubes? Superhandig, ze houden je spullen netjes en zorgen voor een goed georganiseerde bagage zodat je snel iets kunt pakken zonder dat je de hele tas overhoop hoeft te halen.

Lange vliegreis? Gebruik dan deze 15 tips om een lange vlucht te overleven

9. Lettervreters 📖 nemen e-reader mee

Heerlijk, vakantie of een weekendje weg. Daarbij hoort lekker lui zijn en een boek lezen. Misschien ben je nog van de papieren boekenversies, neem dan één goed boek mee. En zet andere boeken op een e-reader. Dit weegt weinig, heeft een klein formaat en je kunt er duizenden boeken opzetten.

10. Koop een digitale bagageweger ⚖️

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Koop een digitale bagageweegschaal. Zo weet je precies hoeveel jouw koffer weegt en voorkom je verrassingen op het vliegveld. Bagagewegers zijn klein van formaat en koop je vanaf € 10,-.

Leuk artikel? Misschien wil je deze reisinspiratie ook lezen:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.