Nieuws Tips Tarieven vliegmaatschappijen: wat krijg je & de kosten

Alle artikelen

Tarieven vliegmaatschappijen: wat krijg je & de kosten

Basic, priority, plus. Veel vliegtuigmaatschapijen hebben nieuwe tariefstructuren. Wij zetten alles op een rijtje: hoeveel bagage, hoe duur en welke voordelen je krijgt. Lees snel meer.

Tarieven populaire vliegmaatschappijen

Maatschappij Tariefklassen Wat krijg je (Extra’s) Extra kosten
Corendon Economy Class Hand-bagage 7kg, ruim-bagage bijboeken, v.a. 0 tot 20 kg voor vluchten Turkije. Vanaf €17*
Overig  Vlieg je via Corendon met bijv. Transavia of KLM, dan gelden hun tarief-klassen. Zie hieronder.
EasyJet Standaard Hand-bagage (56 x 25 x 45cm, onbeperkt gewicht), rest bijbetalen. Vliegtarief.
Flexi Speedy boarding, stoel, 2x handbagage, ruimbagage 20kg, geen boekings-kosten, datum wijzigen en prioriteitsrij. €75- €300*
KLM Light Handbagage 12kg, wijzigen €70 (en evt. tarief-verschil), drinken, maaltijd, miles. Vliegtarief.
Standard Plus ruimbagage 23kg, wijziging €70 (en evt. tariefverschil), extra miles. €50*
Flex Plus gratis wijzigen en annuleren, SkyPriority, eerder of later vliegen.  €139*
Ryanair Standaard Handbagage in cabine 10kg, alleen met priority en 2x handbagage bijkopen. V.a. €5*
Plus Priority, 2x handbagage, ruimbagage 20kg, stoelkeuze.  €31*
Flexi Plus Priority, ticket wijzigen, stoelen voorin, hand- (10kg) en ruimbagage 20kg. €70*
Family Plus Priority, 2x handbagage, 2 koffers van elk 20 kg, kids gratis stoelen. Onbekend
Transavia Basic 1x handbagage 10kg. Vliegtarief.
Plus 1x handbagage 10kg, ruimbagage 20kg, stoelkeuze, wijzigingen, 250 miles. €44-€75*
Max 1x handbagage 10kg, accessoire, ruimbagage 30kg, wijzigingen, Priority. €100-€170*
TUIfly Economy 1x handbagage 10kg. Ruimbagage tot 20kg bijboeken. €15-€20*
Premium/ Star Class 1x handbagage 10kg, ruimbagage 20kg.

Vueling Basic Gratis stoel, Avios-punten, handbagage 10kg. Vliegtarief.
Optima Ruimbagage 23kg, handbagage 10kg, stoelkeuze, Avios-punten. €20-€50*
Excellence Handbagage 14kg, ruimbagage 23kg, Priority, stoel op rij 1, catering. €150-€300*
Wizz Air Basic Handbagage, online inchecken. Vliegtarief.
Wizz Go Handbagage, ruimbagage 20kg, stoelkeuze, Priority. €25-€35*
Wizz Plus Handbagage, ruimbagage 32kg, Premium stoelkeuze, Priority, flex inchecken. €30-€40*

*Let op: genoemde tarieven gelden meestal voor een enkele reis, bij KLM en Transavia voor een retour, per persoon. Corendon en TUIfly hebben geen speciale tariefklassen, alleen als je via deze maatschappijen vliegt met een partnermaatschappij zoals bijvoorbeeld Transavia. De hier vermelde tarieven gelden op moment van publicatie, januari 2018, maar kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen.

Welke tariefklasse past bij jou?

Als je het overzicht bekijkt zie je dat je bij veel tariefklassen soms behoorlijk veel moet bijbetalen. Kijk daarom goed waar je reis naartoe gaat en wat je wensen zijn qua bagage, flexibiliteit en comfort en probeer een goedkoop vliegticket te bemachtigen. Als het ‘basis’
vliegticket goedkoop is, dan kan het voordeliger uitpakken om iets als ruimbagage en stoelkeuze apart bij te boeken. Valt het vliegticket al duur uit, dan is vaak slimmer om direct een hogere tariefklasse te kiezen waarbij alles is inbegrepen. Ben je met Basic ook tevreden en is het voldoende om, zoals bij Ryanair, alleen te reizen met een handtas, dan hoef je uiteraard niets bij te boeken.

vakantie tariefklassen vliegtickets

Voorbeelden vliegtickets Alicante

Transavia, Amsterdam-Alicante
Soms is het slimmer om direct een hogere tariefklasse te kiezen bij je boeking, in plaats van later opties bij te boeken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het vliegticket Amsterdam-Alicante met Transavia, 1 april heen en 7 april 2018 terug.

Kosten retourvlucht tegen basistarief: €249*, inclusief meenemen 10kg handbagage.
Bijkomende kosten als je meer bagage, een stoel of miles wilt: €5 (Miles) + €13-€35 voor 20 kg ruimbagage (enkele reis, online), stoel €4 tot €6 (enkele reis, standaard stoel).
Totaal: €310 (uitgaande van de hoogste kosten).

Kies je direct het Plus-tarief, dan betaal je €272*. Daarbij inbegrepen: 10kg handbagage, 20kg ruimbagage, standaard stoel, wijzigen vlucht tot 14 dagen voor vertrek (betaalt wel tariefverschil) en je spaart 500 miles. Een beter idee dus.

tarieven vliegtickets Transavia

Ryanair, Eindhoven-Alicante
Bij een maatschappij zoals Ryanair is het – afhankelijk van de prijs van het basis vliegticket – wellicht handiger om juist niet te kiezen voor een duurder tarief. Hier keken we naar een vliegticket Eindhoven-Alicante, 1 april heen en 7 april 2018 terug.

Kosten retourvlucht tegen basistarief: €290*, inclusief meenemen handtas.
Bijkomende kosten als je meer bagage zoals een rolkoffer en/of ruimbagage, Priority en een stoel wilt: €4 (enkele reis, stoel, online), €5 (enkele reis, 1 handbagage extra en Priority, online), €25 (enkele reis, 20kg ruimbagage).
Totaal: €333 (uitgaande van hoogste kosten).

Kies je direct het Plus-tarief dan betaal je €350. Daarbij inbegrepen: 60 dagen check-in, 20 kg ruimbagage, Priority boarding, 2 stuks handbagage, gereserveerde stoel.

Ryanair

KLM, Amsterdam-Alicante
Uiteindelijk blijkt KLM in dit geval het goedkoopste basis vliegticket (Amsterdam-Alicante, 1 april heen en 7 april 2018 terug) aan te bieden én bij het Light-tarief is al 12 kg handbagage inbegrepen.

Kosten retourvlucht tegen basistarief: €232*, inclusief handbagage 12 kg (Light tarief).
Bijkomende kosten als je ruimbagage mee wilt nemen zijn: €25 per enkele reis, €50 dus. De kosten bereken je snel met de bagagecalculator.

Kies je direct het Standard-tarief, dan betaal je ook €50 extra, in totaal €282*. Het Flex-tarief (met onder meer gratis omboeken) is €139 extra, totaal €371.

KLM tarieven

Let op: nieuwe (handbagage)regels Ryanair

Ryanair heeft recent een aantal zaken gewijzigd in haar handbagagebeleid. Zo mag je vanaf 15 januari 2018 maximaal 1 kleine koffer mee aan boord nemen. In feite een handtas, want de bagage moet passen onder de stoel voor je. Een rolkoffer mag pas mee in de cabine als je Instappen met prioriteit en twee stuks handbagage koopt, vanaf €5 per enkele reis.

Boarding pass printen Ryanair & bijbetalen

Verder zijn er nog wel eens passagiers die bij Ryanair problemen ondervinden met een al dan niet geprinte boarding pass. Voor de meeste bestemmingen kun je een mobile boarding pass gebruiken, voor een aantal niet. Check deze hier.

Online inchecken en je boardingpass uitprinten bij Ryanair is pas mogelijk vanaf 4 dagen voor vertrek. Dit kan nogal lastig zijn als je vakantieadres geen printer heeft. Op het vliegveld inchecken kost namelijk ook extra geld bij Ryanair, behalve als je een Flexi Plus ticket hebt. Wel kun je de app gebruiken om gratis online in te checken. Een andere optie is om van tevoren online je stoel te reserveren voor een klein prijsje, dan mag je namelijk vanaf 60 dagen voor vertrek inchecken. Dat is hopelijk genoeg tijd om je boardingpass voor de terugreis uit te printen.

Lees ook: Alles over de nieuwe handbagageregels van Ryanair en EasyJet

regels Ryanair

*Let op: genoemde tarieven waren geldig op moment van zoeken, deze zijn altijd onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid. Hier genoemde voorbeelden zijn een indicatie om weer te geven hoe de tarieven opgebouwd zijn.

Meer handige artikelen en reistips:

Met deze tips scoor je altijd de beste hotelkamer

In 7 stappen een gratis lange overstap regelen

De 18 beste gratis reisapps voor 2018

Opgelet: 9 oplichtingspraktijken en fraude op reis

Plan je vakantiedagen slim en vier langer vakantie!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.