Nieuws Tips Wat mee te nemen op vakantie met kinderen: tips voor het inpakken van je koffer

Alle artikelen

Wat mee te nemen op vakantie met kinderen: tips voor het inpakken van je koffer

Op reis gaan met (kleine) kinderen is vaak een kleine onderneming. Zeker als je voor het eerst gaat vliegen. Help! Wat neem je mee? Hoofdbrekens, inpakstress en lastige keuzes wisselen elkaar af. Zie het als een avontuur en uitdaging en gebruik onderstaande 15 tips.

1. De grootste fout…

…is dat we denken dat we alles mee moeten nemen. Kies gericht en bewust en bedenk dat je meestal alles kunt aanschaffen op de plek van bestemming. Het is slim om alles wat je mee denkt te nemen op bed uit te spreiden en je dan af te vragen wat fundamentele spullen zijn. Dan ga je keuzes maken.

2. Waar reis je naar toe, wat heb je nodig?

Kijk goed naar welk land je reist, wat jullie gaan ondernemen, over welke services en voorzieningen je beschikt en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Een hotel is iets anders dan kamperen. En vraag je bijvoorbeeld af of je tussentijds gewoon kunt wassen? Je hoeft niet voor iedere dag een schoon kledingsetje mee te nemen. Kijk verder naar de temperatuur in het land en pas je bagage daarop aan.

familie vakantie

3. Gewicht en afmetingen bagage

Voordat je daadwerkelijk inpakt, is het belangrijk om te checken hoeveel hand- en ruimbagage je mee mag nemen, qua gewicht en afmetingen. Voor de meeste vluchten is ruimbagage van rond de 20 kg toegestaan.

Lees ook: Regels bagage: overzicht afmetingen en regels handbagage

4. Handbagage en babyvoeding

Als je reist met een baby of peuter mag je melkpoeder, borstvoeding en babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht doorgaans gewoon meenemen. Het is wel handig om van tevoren aan te geven dat je dit in je ruimbagage mee wilt nemen.

Lees ook: Vliegen met baby’s, de essentiële gids

5. Een tas met alle essentiële dingen

Verzamel ze in een handige (rug)tas met vakken waarin je alles snel kunt vinden. Denk aan:

 • Geldige paspoorten, e-vliegtickets
 • Geld, portemonnee
 • Telefoon en opladers
 • Route, adressen en andere details op smartphone of iPad
 • Onmisbare knuffels
 • Noodzakelijke medicijnen
 • Luiers, babyvoeding, fles, speen

6. Zoethoudertjes in het vliegtuig

Ga voorbereid op reis en zorg voor afleiding en dingen om je kind bezig te houden. Neem mee: iPad, spelletjes, uitwisbaar tekenbord, potloden, papier, een boekje, knuffel voor de allerkleinsten en uiteraard voor de spenenfans een speen (en reserves). Zorg ook voor iets te knabbelen zoals rijstewafels, rozijntjes, fruit. Drinken krijg je in het vliegtuig, officieel mag je ook geen drankjes meenemen.

Lees ook: Reizen met kinderen vanaf Schiphol

7. Buggy, Maxi Cosi en kinderwagen

Een buggy- en kinderwagen dien je vrijwel altijd in te checken bij de balie. Je kunt overigens ook vaak een buggy op de plek van bestemming huren.

Een Maxi Cosi mag doorgaans wel mee in het vliegtuig, alleen moet de baby dan een eigen stoel hebben. Het is goedkoper en handiger om de baby op schoot te houden, dit mag meestal tot een leeftijd van 2 jaar. Check altijd de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij, de regels en voorzieningen op de vliegvelden van vertrek en aankomst.

8. Kleding

Denk in termen van lichtgewicht, laagjes en donkere kleuren. Zorg voor basics die onderling goed combineren en neem een of twee echte favorieten mee. Bezuinig niet op sokken, onderbroeken, badkleding (erg handig zijn surflycra’s met UV bescherming), een pyjama, een joggingbroek, zonnebescherming zoals een hoed en voor de allerkleinsten rompers. Ga voor comfort en kies eerder donkere kleuren dan lichte, deze worden minder snel vuil. Onderweg kun je ook al kiezen voor laagjes. Als het te warm is, trek je iets uit. Het kan ook handig zijn als reserve als een t-shirt vies is geworden. Met kinderen is een ongelukje snel gebeurd.

Koffer inpakken

9. Aparte kids toilettas

Altijd handig. Een aparte toilettas voor de kinderen met daarin de basis. Denk aan onder meer:

 • Pleisters en verband
 • Vallen- en stotengel
 • Thermometer
 • Paracetamol voor kinderen
 • Neusspray
 • Desinfectiemiddel
 • Anti-insect
 • Papieren zakdoekjes
 • Wattenstaafjes

10. Regenachtige bestemming?

Neem lichtgewicht, opvouwbare regenkleding mee. (Goedkope) regenlaarzen kun je eventueel op de plek van bestemming kopen.

11. Grote (hamam)doeken / hydrofieldoeken

Erg handig op reis en voor allerlei doeleinden te gebruiken: hamam- of hydrofieldoeken en hydrofielluiers. Als handdoek in de badkamer, op het strand en voor onderweg om je kind te beschermen tegen de zon, als doek over de kinderwagen. De doeken zijn lichtgewicht, drogen snel en je rolt ze op tot een klein pakketje.

12. Gebruik een inpaklijst

Een inpaklijst is een handig hulpmiddel om én niets te vergeten én om bewust in te pakken. Je kunt zelf een lijst samenstellen, maar ook online zijn aardige inpaklijsten te vinden. Check bijvoorbeeld de lijst van Oei ik groei. Bewaar het lijstje van het ene jaar, vink aan wat je gebruikt hebt om volgend jaar nog efficiënter te pakken.

Koffer inpakken

13. Laat ze meepakken

Betrek kinderen bij de reis en laat ze ook zelf spulletjes inpakken met jouw hulp. Zorg er in ieder geval voor dat echt onmisbare items zoals een knuffel meegaan en dat er iets is om mee te spelen in het vliegtuig.

14. Kiezen werkt altijd

Niet alles kan mee. Een kind laten kiezen werkt vrijwel altijd. Leg uit dat niet alles mee kan in het vliegtuig, bedenk er een leuk verhaal om heen en zeg dat hij of zij mag kiezen tussen twee mee te nemen dingen.

15. Eigen kinderkoffer of rugzak

Erg leuk is een Trunki koffer. Daarin kunnen kinderen hun favoriete spulletjes stoppen en mee rondrijden. Een andere optie is een rugzak op wieltjes. Bij www.kinderkoffer.nl vind je ze in alle soorten en maten.

Tot slot: zorg dat alle identiteitspapieren in orde zijn. Zo moeten sinds 26 juni 2012 alle kinderen met de Nederlandse nationaliteit beschikken over een eigen paspoort. Check daarvoor site van het ministerie van Defensie voor reizen met kinderen.

Ook lezen: