Nieuws Top 10 fietsroutes in Nederland

Alle artikelen

Top 10 fietsroutes in Nederland

Fietsen doe je nergens zo fijn als in Nederland. Voor de rust, natuur of bezienswaardigheden, genoeg fietsroutes om uit te kiezen. Maar wat zijn nou de leukste fietswegen van ons land? Skyscanner zet 10 mooie fietsroutes voor je op een rij.

1. Fietsroute Vuurtoren Ameland

De eilanden van Nederland zijn bij uitstek geschikt voor een ontspannen fietstocht. Ameland in het bijzonder, omdat daar een van de mooiste vuurtorens van de eilanden staat, de Bornrif. De route is 26 kilometer lang en wie nog wat energie over heeft kan de vuurtoren ook beklimmen. Verder gaat de route langs de dorpjes Nes, Ballum en Hollum. Je krijgt een echte eilandervaring langs de dijken, het wad en natuurlijk een adembenemend uitzicht over de Waddenzee.

Bekijk ook: 16 mooiste vuurtorens ter wereld

2. Rondje Hunnebed

Wie naast frisse lucht ook wat Nederlandse historie op wil snuiven kan een rondje doen langs de Drentse Hunebedden. Deze route begint in Ruinen, vanaf daar fiets je naar Rheebruggen en Uffelte. Tussen Uffelte en Havelte kom je langs de Clemenskerk, een rijksmonument. Vervolgens fiets je in Havelte langs een van de unieke hunebedden in de regio. Het hunebed is zo’n 18 meter lang en ligt aan de rand van een heideveld. Via het natuurgebied Holtingerveld gaat de tocht verder naar Wapserveen. Op adem komen doe je bij Theehuys Anserdennen en de route eindigt in Engeland (niet het land, maar een buurtschap in Drenthe).

3. Waterlandroute

Zit je midden in de bruisende hoofdstad, maar wil je de drukte een dagje ontvluchten dan is de rust en natuur om de hoek. Je fietstocht begint in Amsterdam-Noord en gaat dan richting Ransdorp, Uitdam en via Zunderdorp terug naar Mokum. Het veenweidegebied en de vele plassen en Markermeer zijn een genot voor natuurliefhebbers. De 31 kilometer lange weg gaat langs verschillende idyllische dorpjes. Genoeg mogelijkheden dus om een terrasje te pakken en te genieten van zingende vogels in plaats van toeterende taxi’s.

Lees ook: Doen in Amsterdam-Noord: De ultieme gids met hotspots

4. Koninklijke fietstocht

Deze route vraagt wellicht om een koets in plaats van een fiets. Toch is dit ook op een tweewieler een indrukwekkende tocht langs paleizen, kastelen en landgoederen. Je start met fietsen bij de Hofvijver in Den Haag, waar je kunt loeren naar het torentje van de premier. Het Binnenhof staat achter de vijver met als historisch hoogtepunt de Ridderzaal. Vlakbij is het Mauritshuis, een van de bekendste musea van Nederland. De route gaat deels verder door het Haagse Bos, langs het raadhuis van Wassenaar, kasteel Oud-Wassenaar en via het Koninklijk Paleis weer terug naar Den Haag.

Lees ook: Top 10 van dingen te doen in Den Haag

5. Over de Veluwe

Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is de Veluwe. Fietsen door het Nationale Park is dan ook een hoogtepunt, met verschillende bossen, zandvlaktes en wilde diersoorten. Toegang tot het park kost voor volwassenen 9,15 euro en voor kinderen 4,50 euro, maar dan mag je wel gratis gebruik maken van de witte fietsen. Er is 40 kilometer aan fietspad waarbij je je eigen route kunt uitstippelen.

Bekijk ook: De 15 mooiste natuurgebieden van Nederland

Vergelijk hier hotels in Groningen

6. Elfstedentocht

De kans dat we snel nog een Elfstedentocht gaan meemaken is klein, aangezien de laatste tocht in 1997 voor het laatst werd gereden. Als het niet op schaatsen kan, dan is de fiets zeker geen slecht alternatief om de tocht af te leggen. Langs Leeuwarden, Sneek, Ijlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Elk jaar wordt ook een fietsvariant van het evenement georganiseerd, met een afstand van 235 kilometer. De tocht vindt dit jaar plaats op pinkstermaandag, de inschrijving hiervoor is al gesloten. Maar op eigen houtje de tocht fietsen kan natuurlijk elke dag van het jaar.

Ook de moeite waard: Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

7. Pieterpad

Het is een van de bekendste wandelpaden van Nederland, maar ook uitstekend om als fietsroute te gebruiken. Met een lengte van 492 kilometer wordt het wel een meerdaagse activiteit. Een hotelovernachting boeken is dus wel een must. De route loopt tussen het Groningse Pieterburen en de Pietersberg in Limburg. Genoeg steden om uit te kiezen dus om een fijne slaapplek te vinden.

Lees ook: Stedentrip in Nederland: top 10 wat te doen in Groningen

Bekijk hier hotelaanbiedingen in Maastricht

8. Bollenroute

Wie gek is van de kleurige Hollandse bloem, moet een keer tussen de bollenvelden in Zuid-Holland gereden hebben. 31 kilometer langs eindeloze rijen tulpen, met de start in het hart van de bollenstreek, Voorhout. De regio is omgeven met bollenvelden en heeft het typische Nederlandse uiterlijk met veel molens langs de weg. De beste tijd van het jaar om deze tocht de maken is natuurlijk het voorjaar, met natuurlijk een pitstop bij de Keukenhof.

Zie ook: 10 mooiste bloemenvelden van Nederland

9. Ajax fietstocht

Deze fietsroute staat volledig in het teken van onze beroemdste voetbalclub. Tijdens een 2,5 uur durende tour door Amsterdam laat een gids bijzondere plekken zien die een link hebben met Ajax, zoals de Joodse buurt, het Leidseplein, het huis van Marco van Basten, het Olympisch stadion en Betondorp. En natuurlijk kan een bezoek aan de Arena hierbij niet ontbreken.

Bekijk hier goedkope hotels in Amsterdam

10. Oesterroute Zeeland

Vanuit het vissersdorp Colijnsplaat fiets je via Neeltje Jans richting Westenschouwen. Reken op een heen- en terugvaart met de pont en tegenwind op de Oosterscheldekering. Zeelucht maakt hongerig en dat komt goed uit, want onderweg kun je je tegoed doen aan oesters, garnalen, vis en mosselen. Een perfecte route om het Zeeuwse landschap en de bijbehorende delicatessen uit te proberen.

Zie ook: De 12 mooiste stranden van Nederland

Zelf een fietsroute samenstellen kan natuurlijk ook. Verschillende websites hebben daarvoor een handige tool, zoals fietseropuit. Op nederlandfietsland zijn verder talloze fietsroutes te vinden in jouw eigen regio.

Vergelijk hier hotels in Nederland

Leuk artikel? Lees ook:

**- Lente fietsroutes met E-bike en knooppunten

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autoverhuur.

Kaart