Nieuws Top 12 mooie Nederlandse stranden

Alle artikelen

Top 12 mooie Nederlandse stranden

Voor mooie stranden en een relaxt strandleven hoef je helemaal niet ver weg. Nederland heeft een 250 kilometer lange, unieke kustlijn met schone en veilige stranden omgeven door fraaie duingebieden met bijzondere flora en fauna. Elk strand heeft zijn eigen karakter en charme. Skyscanner zette 12 prachtige stranden op een rijtje!

1. Schiermonnikoog

Het Noordzeestrand van Schiermonnikoog behoort tot de breedste van Europa. Het is verrassend genoeg ook groen met veel kleine duinen die begroeid zijn met verschillende planten. Denk aan biestarwegras en helmgras. Ga heerlijk uitwaaien en uitrusten met een boek, maak een strandwandeling, doe strandspelletjes, bouw een zandkasteel of ga actief jutten en boek een strandjutsessie met een echte strandjutter.

Lees ook: Weekend weg: 7 leuke festivals op de Waddeneilanden

2. Ameland

Hier wachten de plaatsen Hollum, Ballum, Nes en Buren op je met een 27 kilometer lang zandstrand langs de hele kustlijn. Kies een strandovergang en de strandpret kan beginnen. Zoals die bij strandovergang Hollum. Met een fraai uitzicht op buureiland Terschelling en strandpaviljoen The Sunset. Voor gegarandeerd fantastische zonsondergangen en lange luie zomerdagen.

Lees ook: Top 10 fietsroutes in Nederland

3. Terschelling

Dit geweldig leuke Waddeneiland heeft zo’n 30 kilometer schoon zandstrand waar je altijd wel een plekje voor jezelf vindt. Er zijn meerdere strandovergangen vanuit de duinen. Midsland aan Zee heeft een mooi breed strand, een gezellig strandpaviljoen en (hoewel een fiets een beter vervoermiddel is) goede parkeermogelijkheden. Het strand bij Formerum is ook een aanrader, met Zandzeebar, een leuk strandpaviljoen. En natuurlijk in juni (volgend jaar weer) het theaterfestival Oerol. Aanrader!

Lees ook: De beste fotografie-locaties van Nederland: in Beeld

4. Vlieland

Vlieland is een intiem Waddeneiland met een rustig karakter. Het heeft een dorp, veel ruige duinen en bosgebieden. De stranden zijn uitgestrekt, schoon en rustig. Genoeg plek voor strandpaviljoens, maar Vlieland heeft er maar één: het Badhuys. Ontdek ook vooral de gigantische zandvlakte Vliehors met de Vliehors Expres, hier waan je je in de Sahara. Je ziet zeehonden, drinkt een juttersbitter en bezoekt het reddingshuisje.

Zie ook: De allerleukste vakantieparken voor het hele gezin

5. Texel

Texel kent tientallen mooie stranden. Te bereiken op de fiets of met de auto. De stranden bij Paal 9, 12, 15, 17, 20, 21, 28 en 33 beschikken over ruime parkeerterreinen. Wie echt stilte en rust wil, gaat naar het meest zuidelijke puntje van het eiland. Tot paal 9 heerst hier rust en is het de natuur die de boventoon voert. Dat geldt ook voor Paal 22 tot 27 ter hoogte van natuurgebieden de Muy en de Slufter. Veel vertier en bezoekers op de stranden bij De Koog.

Zie ook: De leukste strandhuisjes ter wereld

6. Bergen aan Zee

Zonnen, zwemmen, kiten, surfen, een strandwandeling maken, in het gemoedelijke Bergen aan Zee kan het allemaal. Bergen aan Zee heeft een breed 3 kilometer lang, schoon zandstrand. ’s Avonds gaat de BBQ aan bij strandpaviljoen De Jongens. Om bij te komen van een lange dag luieren of actief sporten.

7. Wassenaar

Het 8 kilometer lange strand bij Wassenaar staat bekend als Wassenaarseslag. Het kent een uitgestrekt, ruig duingebied rondom om heerlijk te fietsen, te wandelen, hard te lopen en de hond uit te laten. Met slechts een handvol strandpaviljoens is het hier relatief rustig. Geniet van een lekkere lunch bij leuk strandpaviljoen Sport Laat de kinderen spelen in het zand en relax…

Bekijk ook: Een selectie van de 12 leukste strandpaviljoens in Nederland

8. Kijkduin, Den Haag

Mooi, rustig duingebied met kilometers lange stranden en schelpenfietspaadjes door de duinen. Fiets door de duinen om af en toe te stoppen bij de bunkers van de Atlantik Wall, een verdedigingslinie van 2685 km uit de Tweede Wereldoorlog. En bezoek De Staat, een zichzelf tot vrijzinnige strandenclave benoemd en veel geroemd strandpaviljoen verstopt achter de duinen. Heerlijk eten, biologische drankjes en een groot, rustig strand eromheen.

Bekijk ook: Stedentrip in Nederland: Top 10 dingen te doen in Den Haag

9. Vlissingen

Combineer stad met strand en een fiks aantal zonuren en je krijgt: de stranden bij Vlissingen. De Boulevard, het Badstrand en het Nollestrand. Het Badstrand en het Nollestrand zijn in het bezit van de blauwe vlag. Het Nollestrand is leuk vanwege de slaapstrandhuisjes waar je kunt overnachten en het gezellige strandpaviljoen Panta Rhei.

10. Zoutelande

Fraai strand met een lengte van 5 kilometer dat in het bezit is van een blauwe vlag. Dat betekent dat het er schoon en hygiënisch is en er veel faciliteiten zijn voor een strandbezoek. Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Als bonus: veel zon. Nog altijd scoort Zeeland en ook Zoutelande hoog in de zonurenstatistieken.

Zie ook: Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

11. Cadzand

De zuidelijkste badplaats van Nederland is Cadzand. Het bezit een 11 kilometer lang zandstrand omgeven door duinen. Dit deel van de Zeelandse kust staat bekend om z’n slikken, schorren en oude polders die tezamen fraaie natuurgebieden vormen. Zoals Het Zwin en de Verdronken Zwarte Polder. De Zwingeul is vooral onder kinderen populair vanwege de vele haaientanden die er worden gevonden.

Zie ook: 10 meest magische plekken van Nederland

12. Waddenzee Werelderfgoed

Hier geen typische zandstranden, strandtenten en massa’s mensen …. maar rust en natuur. De Waddenzee is UNESCO werelderfgoed en is een uniek natuurgebied in de wereld. Hoewel het geen echt strandgebied is, verdient het wel een plek op deze lijst. Rondom Lauwersoog en het Lauwersmeer (de Groningse Waddenkust) zijn enkele strandjes te vinden, maar de Waddenkust bestaat grotendeels uit kwelders en wadvlaktes. Het telt honderdduizenden wad- en watervogels en vele zeehonden. Ontdek het met wadlopen. Tweemaal daags valt de Waddenzee droog en nemen professionele gidsen u mee vanaf de vaste wal naar een van de eilanden.

Probeer nu de Skyscanner app

Bekijk hier ook 12 geweldige standpaviljoens in Nederland

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Kaart

Toch liever exotisch, turkoois water en gegarandeerde zon?

Vliegtickets IstanbulVliegtickets Curaçao Vliegtickets Nador
Amsterdam – IbizaVliegtickets ColomboVliegtickets Valencia
Vliegtickets MiamiVliegtickets PortoVliegtickets Cairo