Nieuws Geld besparen op vakantie: 6 tips

Alle artikelen

Geld besparen op vakantie: 6 tips

Voor sommige mensen is het plannen van een vakantie een stressvolle ervaring. Echter, als je de tijd neemt en wat onderzoek doet, dan kun je zeker profiteren van een aantal financiële meevallertjes. Skyscanner geeft je zes tips.

Welke landen doen mee aan de euro? Er zijn 19 landen waar je met de euro kan betalen. Niet al deze landen zijn aangesloten bij de EU, maar horen wel bij Europa. De landen zijn: Andorra, België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon), Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Oostenrijk, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden) en Vaticaanstad. In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmidden, maar daar wordt de euro wel geaccepteerd.

1. Kijk vooraf goed rond voor de beste valuta aanbiedingen

Je zult verbaasd zijn over hoeveel je kunt besparen door gewoon onderzoek doen. Kijk online voor de beste tarieven en profiteer van gratis leveringen aan huis of in de winkel. Vermijd het dubbel betalen van verzendkosten door zowel voor jezelf als voor je vrienden te bestellen. Houd een oogje op de markt, de tarieven wisselen voortdurend. Wees een slimme shopper, houd de tarieven in de gaten en handel snel. Sommige creditcards bieden ook commissie-vrij vakantiegeld, dus het is de moeite waard hiernaar te kijken.

De wereld in munten

2. Hou de kosten in de gaten

Het is verleidelijk om een gondel in Venetië te nemen, maar een vaporetto (waterbus) brengt je voor bijna niets naar de Piazza San Marco. Kijk tijdens je vakantie waar de lokale bevolking eet, hierdoor vind je zeker een lekkere maaltijd voor een goede prijs. Een auto huren is leuk, maar uiteindelijk kunnen de kosten flink oplopen. Neem in plaats van een huurauto de bus naar het strand. Ga naar de lokale markt om boodschappen te doen of ga bijvoorbeeld picknicken.

Streetfood

3. Houd geldopnames tot een minimum

Sommige banken laten je gratis geld opnemen in het buitenland. Als jouw bank dit niet doet, houd je opnames dan tot een minimum om op kosten te bezuinigen. Voordat je vertrekt kun je ook een cash paspoort kopen. Deze waarborgt je geld, kan worden bijgevuld terwijl je weg bent en zorgt ervoor dat de wisselkoers gelijk blijft.

ATM

Zorg voor een goede reisverzekering

Het hebben van een reisverzekering met de juiste dekking is van onschatbare waarde. Velen van ons verwachten niet om ziek te worden of een ongeval te krijgen tijden de vakantie, maar als het gebeurt is het zeker waard om verzekerd te zijn. Het nemen van een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) is ook nuttig. Met deze kaart krijg je gezondheidszorg gratis of voor een gereduceerd tarief in de EU en Zwitserland. Het is belangrijk om te controleren in welke landen deze kaart je precies dekt. Dit zijn namelijk alleen Europese Unie leden, waar Turkije bijvoorbeeld niet bijhoort. Onthoud wel dat deze kaart geen alternatief is voor een goede reisverzekering.

![Travel insurance](http://content.skyscnr.com/345264776e490167cc4e4ca014c2f09d/GettyImages-184498485.jpg "Travel insurance’)

5. Wees voorzichtig met bellen en internetten

Controleer voordat je vertrekt wat de kosten voor bellen en internetten zullen zijn van je provider. Het is wellicht mogelijk om een booster met extra data of minuten voor in het buitenland. Zonder extra bundel kan het vaak een fortuin kosten om e-mails te verzenden en te ontvangen. Ga daarom naar een internetcafé, schakel je e-mailfunctie uit, of schaf een prepaid SIM-kaart aan in je vakantieland.

Data roaming

6. Winkel lokaal

Er is niets mis met de bekende winkelketens, maar je zult meer opvallende en originele dingen vinden op de lokale marktjes en in boetiekjes. Daarnhaast is het ook nog eens goedkoper. En je vrienden en familieleden zullen een paar kleine souvenirs zeker waarderen!

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.