Nieuws Urlaub in Berlijn: 10 gratis Berlijn bezienswaardigheden

Alle artikelen

Urlaub in Berlijn: 10 gratis Berlijn bezienswaardigheden

Berlijn ist Arm aber Sexy! De beroemde woorden van de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit. De geweldige Duitse stad Berlijn bruist meer van creativiteit dan van het grote geld (hoewel het huishoudboekje van de gemeente er nu wel iets gunstiger uit schijnt te zien). En het biedt enorm veel mogelijkheden om met weinig of helemaal geen geld de volgende Berlijn bezienswaardigheden te beleven.

1. Berlijn musea

Berlijn is gedrenkt in historie. Hier wandelt u door de Europese geschiedenis. Wie geïnteresseerd is in de nieuwe verhalen over Duitsland en Berlijn en ook in de toenmalige tweedeling, gaat naar East Side Gallery en het monument van de Berlijnse muur.

Berlijnse muur bezoeken? Deze twee openluchtmusea zijn gewijd aan de verdeling van Berlijn met de Berlijnse muur als beroemd symbool. Bij de East Side Gallery bewondert u foto’s en beelden waarmee kunstenaars hun vreugde uiten over de val van de muur in 1989. Om er te komen, gaat u naar de Mühlenstraße om vanuit Ostbahnhof richting de Warschauer Straße te wandelen. Bij het monument ter nagedachtenis aan de Berlijnse Muur gaat het over het leed dat werd veroorzaakt door de tweedeling van de stad. Naast de openluchttentoonstelling is er een geschutskoepel om te bezoeken, naast een bezoekerscentrum met veel achtergrondinformatie.

East Side Gallery

Waar? Bij de Mühlenstraße tussen Ostbahnhof en S-Bahnhof Warschauer Straße

Wanneer? Altijd, maar het beste bij daglicht.

Monument Berlijnse Muur

Waar? Bernauer Str. 119 (S-Bahnhof Nordbahnhof, U-Bahnhaltestelle Bernauer Straße, Tramhaltestelle Gedenkstätte Berliner Mauer)

Wanneer? Openluchttentoonstelling bij daglicht, Monument en geschutskoepel van 09:30 tot 18.00 uur, maandag gesloten.

east side gallery Berlin

2. Fabelhaft: vlooienmarkt

Berlijn telt talloze vlooienmarkten maar de Flohmarkt in Friedrichshain op het terrein van het voormalige Reichsbahnausbesserungswerk (RAW) verenigt een geweldige plek met een coole industriële look, de flair van vroeger, veel streetart met de beste koopjes en fashion finds.

Waar? Revaller Str. 99 (S- en U-Bahnhaltestelle Warschauer Str.)

Wanneer? Elke zondag van 09.00 tot 19.00 uur.

vlooienmarkt Berlijn

3. Tour door Berlijn

De beste manier om zo’n grote stad als Berlijn en z’n bezienswaardigheden te ontdekken is met iemand die alle hoeken en gaten van de stad kent. Maar het liefst zonder daarvoor al teveel te betalen. Het is mogelijk om met een Berliner en andere toeristen een gratis meertalige tour door Berlijn te boeken vanaf de Brandenburger Tor. Het duurt 3,5 uur en een fooi (Trinkgeld) van €3 wordt verwacht. Het trefpunt is bij Starbucks voor de Brandenburger Tor. De tour neemt u mee langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Berlijn.

Mocht u liever zelf iets ondernemen, kijk dan op Hörpol.de Horpol is een audiogidssysteem. Daarmee kunt u 27 verschillende plekken ontdekken met een mp3-speler of tablet en bijpassende kaarten en beeld downloaden. Zo hoort en ziet u direct wetenswaardigheden en de geschiedenis over deze plekken.

4. Beleef Mauerpark Karaoke

Open air karaoke op zondag met een zeer goede sfeer en veel plezier: in het amfitheater van het park Mauerpark vertonen zangers en zangeressen hun kunsten voor een groot publiek. Ga gewoon lekker op de tribune zitten (met goed weer samen met zo’n 1000 mensen), laat u meegaan met de flow en maak mee wat er gebeurt. In de buurt is ook de legendarische Mauerpark vlooienmarkt.

Waar? Bernauer Strasse 63-64 (Tramhaltee Wolliner Straße, Ubahnhaltestelle Eberswalder Straße)

Wanneer? Iedere zondag van 15 tot 20.00 uur.

5. Ga ouderwets dansen

In Clärchens Ballhaus wordt sinds meer dan 100 jaar feestgevierd en gedanst. De ruimte werd al als decor voor de film Inglourious Basterds gebruikt, Brad Pritt was er ook! En ja, aangezien een danshuis om te dansen is, zijn er gratis danscursussen.

Waar? Auguststraße 24 (vlakbij S-Bahnhöfe Hackischer Markt en Oranienburger Straße)

Wanneer? Dagelijks vanaf 11 uur ’s ochtends open.

Gratis dansuitvoeringen:

Maandag om 21.00 uur Salsa (vanaf 21:30 uur Salsamuziek).

Woensdag om 21.30 uur Swing (vanaf 21.00 uur Dansmuziek).

amfitheater Berlijn

5. Spetterpret bij strandbaden

In en rondom Berlijn zijn talrijke meren; in de meeste daarvan kunt u heerlijk baantjes trekken en relaxen. Heel mooi en eenvoudig met openbaar vervoer te bereiken zijn onder meer: de Tegeler See in het Noorden van de stad (U-Bahnhof Alt-Tegel) en de Krumme Lanke (U-Bahnhof Krumme Lanke).

Tegel meer Berlijn

6. Ontdek ’t nachtleven

Crack Bellmer is klein maar fijn en met een volle dansvloer hoeft niemand zich hier voor zijn of haar dansstijl te schamen. Het is iedere avond open en er draaien goede DJ’s, vaak in een House en Deep House stijl. Op vrijdag staat Vintage op het menu en op zondag Electroswing. Wanneer u een eerste drankje koopt, gaat er een euro naar de DJ. De man of vrouw moet immers ook iets verdienen, niet?

Waar? Op het RAW terrein, ingang Ecke Simon-Dach Straße/Revaller Straße (S- en U-Bahnhaltestelle Warschauer Str.)

Wanneer? Dagelijks van 19.00 tot 05.00 uur.

Lees meer: top 10 mooiste hotels Berlijn

7. De beste uitzichten over Berlijn

Een idee van de omvang van Berlijn krijgt u goed bij de volgende uitzichtpunten:

Kreuzberg in het Viktoriapark

In het Viktoriapark ligt de Kreuzberg, van waaraf u een goed zicht hebt op Mitte, Kreuzberg en Teile van de Tempelhofer luchthaven. Daarnaast kunt u als u naar boven wandelt, de Berlijnse stadswaterval bewonderen.

Waar? Kreuzbergstr. 62 (S-Bahnhof Yorkstraße; U-Bahnhof Mehringdamm)

Wanneer? Altijd.

Viktoriapark Berlijn

Restaurant Technische Universiteit Berlijn

Wie niet graag te voet om hoog klimt, kan met de lift richting het restaurant van de Technische Universiteit gaan. Omdat deze op de 20e verdieping ligt, krijgt u een fantastisch uitzicht over de stad en met een beetje geluk kunt u er ook nog goed eten voor een klein prijsje.

Waar? Ernst Reuter Platz 7 (U-Bahnhof Ernst Reuter Platz)

Wanneer? Maandag tot vrijdag, van 09.00 tot 17.00 uur.

8. Groen Berlijn: parken

Berlijn is een groene stad met veel parken waar men zeer goed kan ontspannen en op en top geniet van het leven. In veel parken is barbecueën toegestaan. Dat geldt ook voor de Tempelhofer Freiheit, het verlaten stadsvliegveld van Berlijn, Tempelhof. Op een groot veld, om precies te zijn: groter dan Monaco, kunt u flaneren en zonnebaden. Het is er alleen altijd winderig. Maar dat maakt het weer perfect voor vliegeruitspattingen en kitesurfen. Bij de ingang Oderstraße zijn er barbecueplekken.

Waar? Tempelhof (U- en S-Bahnhof Tempelhof; U-Bahnhof Leinestraße – vlakbij de BBQ-plekken)

Wanneer? Het park is van 06.00 tot 22.30 uur geopend.

Park berlijn

9. Live (straat)muziek

Berlijn is een hele creatieve en dus ook muzikale stad. Een geweldige plek (Ganz Toll!) om goede straatmuziek te luisteren. De beste (live) straatmuziek vindt u bij Mauerpark Monbijoupark en Maybachufer. De laatste is ook dankzij de leuke markten (vooral op vrijdag) een bezoek waard is.

Straatmuziek Berlijn

10. Speciale tip als uitsmijter!

Houdt u van jongleren en bent u een liefhebber van een strandgevoel in de grote stad? Ga dan eens naar Yaam, een plek met een groot strand, mogelijkheden om te jongleren, te beachvolleyballen en tafeltennis te spelen en te skateboarden. Op de klanken van leuke livemuziek en onder het genot van heerlijk gekruid, Afrikaanse eten.

Waar? Stralauer Platz 35 (Ostbahnhof)

Wanneer? Woensdag tot zondag vanaf 12.00 uur.

Deze top tips zijn door onze Berlijnkenner Luise Graeff samengesteld.

Als je niet kunt wachten, vergelijk Berlijn vliegtickets nu voor een geweldige Berlijn stedentrip of een weekend Berlijn.

Kaart