Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Op vakantie naar Griekenland tijdens corona: hier moet je aan denken

Alle artikelen

Op vakantie naar Griekenland tijdens corona: hier moet je aan denken

Griekenland is open voor reizigers uit Nederland, maar waar moet je rekening mee houden en wat heb je allemaal nodig voor een vakantie in Griekenland? Je leest het in dit artikel.

Heb jij plannen om deze zomer op vakantie te gaan naar Griekenland? Dan wil je vast alles weten over de coronamaatregelen en inreisbeperkingen in Griekenland. Wat heb je nodig voor een vakantie in Griekenland en wat is er open? In dit artikel geven we antwoord op jouw vragen over een vakantie in Griekenland tijdens corona, zodat je goed voorbereid kunt gaan genieten van je vakantie onder de Griekse zon.

Let op! Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Omdat de coronaregels ieder moment kunnen veranderen, raden wij je aan om voor vertrek het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de ontwikkelingen ook tijdens je reis te blijven volgen.

Reisadvies Griekenland: kan ik op vakantie naar Griekenland?

Ja, je mag op vakantie naar Griekenland! Op dit moment is het reisadvies voor Griekenland en de Griekse eilanden geel. Dit betekent dat het volgens de Nederlandse overheid verantwoord is om op vakantie naar Griekenland te gaan, mits je je strikt aan de extra restricties en maatregelen houdt.

Bij terugkeer naar Nederland hoef je niet verplicht in quarantaine, wel moet je vanaf 8 augustus 2021 in het bezit zijn van een geldig coronabewijs bij terugkeer uit heel Griekenland. Wie geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft in de CoronaCheck-app, moet voor vertrek een test doen in Griekenland. Dit geldt voor iedereen boven de 12 jaar en voor alle vormen van vervoer. Daarnaast moet je als je met het vliegtuig naar Nederland reist een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. Het blijft raadzaam om bij thuiskomst een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent.

Santorini, Griekenland

Inreisbeperkingen Griekenland: wat heb je nodig voor een vakantie naar Griekenland?

Griekenland is open voor reizigers uit Nederland en je hoeft niet verplicht in quarantaine bij aankomst in Griekenland. Er gelden echter wel inreisregels om toegelaten te worden. Voor het inreizen in Griekenland heb je namelijk twee QR-codes nodig: één van je EU coronapaspoort en één van de Griekse overheid na het invullen van het PLF formulier:

1. Europees coronapaspoort

Op vakantie naar Griekenland tijdens corona? In Griekenland zijn reizigers alleen welkom met een coronapaspoort, oftewel een EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Met dit certificaat, dat werkt met een QR-code, kun je aantonen dat je:

  • 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent of;
  • je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur of;
  • jouw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur of;
  • je in het afgelopen half jaar hersteld bent van corona.

De digitale QR-code krijg je via de CoronaCheck-app of kun je printen via deze website. Wil je meer lezen over EU coronapaspoort? In dit artikel worden al jouw vragen over het Europees Digitaal Corona Certificaat beantwoord.

2. PLF formulier

Daarnaast dien je uiterlijk 24 uur voor vertrek naar Griekenland een elektronisch Passenger Locator Form in te vullen over je gezondheid en zitplaats in het vliegtuig. Na het invullen ontvang je uiterlijk rond middernacht op de dag van vertrek een QR-code. Reis je met het hele gezin? Dan kan je één formulier invullen per huishouden woonachtig op hetzelfde adres. Zorg dan wel dat je tijdens het invullen alle gezinsleden toevoegt.

Let op! Bij aankomst op de luchthaven in Griekenland worden er random steekproeven met sneltesten gedaan. Ook als je al de benodigde documenten bij je hebt kan er dus gevraagd worden om een test te doen. Bij een positief resultaat moet je verplicht maximaal 10 dagen in een afgelegen quarantainehotel verblijven.

Santorini, Griekenland

Vaccinatiebewijs voor Griekenland

In Griekenland zijn reizigers welkom met een vaccinatiebewijs. Een negatieve PCR-test is dan niet meer nodig om toegelaten te worden. Je krijgt een vaccinatiebewijs als je minstens 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent. Dit betekent dat je twee prikken hebt gekregen van de fabrikanten AstraZeneca, BioNTech/Pfizer of Moderna. Alleen voor het Janssen-vaccin is één prik voldoende om volledig gevaccineerd te zijn.

Testen voor een vakantie naar Griekenland

Ben je nog niet volledig gevaccineerd of heb je geen herstelbewijs van corona en wil je toch op vakantie naar Griekenland? Dan moet je bij aankomst een negatief testbewijs kunnen overleggen. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Voor een negatieve antigeentest geldt dat deze niet ouder dan 48 uur mag zijn. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden, en hebben dus geen coronapaspoort nodig.

Let op! Reis je met de boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland? En ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je een ingevuld gezondheidsformulier laten zien als je aan boord gaat. Reis je met kinderen onder de 18 jaar? Die kun je op jouw formulier toevoegen.

Coronaregels in Griekenland

In Griekenland kunnen andere coronamaatregelen gelden dan in Nederland. Zo geldt er een mondkapjesplicht (vanaf 3 jaar) in publieke ruimtes en in het openbaar vervoer. Mondkapjes zijn in de buitenlucht alleen verplicht op plekken waar het lastig is 1,5 meter afstand te houden. De maximale groepsgrootte buiten is negen personen.

Houd er rekening mee dat de lokale maatregelen per regio verschillen. Zo werd in een aantal Griekse regio’s onlangs de avondklok weer ingevoerd, bijvoorbeeld op Mykonos (van 01:00 tot 06:00 uur). Raadpleeg daarom de website van de lokale overheid op jouw bestemming voor een actueel overzicht van de maatregelen.

Wat is er open in Griekenland?

De lockdown is in Griekenland opgeheven en momenteel is bijna alles weer geopend en ook het openbaar vervoer is (met beperkte capiciteit) beschikbaar. Uiteraard met inachtneming van een aantal restricties.

Zo zijn horecagelegenheden, bars, theaters en bioscopen waar bezoekers binnen zitten, minstens t/m 31 augustus 2021 alleen toegankelijk voor volledig gevaccineerde bezoekers. De QR-code van je Digitale Corona Certificaat kun je gebruiken als vaccinatiebewijs. Gelegenheden in de buitenlucht en hotelrestaurants mogen wel bezoekers ontvangen die nog niet zijn gevaccineerd. Je kan dus gewoon op het terras plaatsnemen zonder vaccinatiebewijs.

Met je kinderen op vakantie? Minderjarigen mogen naar binnen als hun ouders een schriftelijke verklaring invullen waarin staat dat zij een zelftest hebben gedaan met een negatieve uitslag.

Zakynthos, Griekenland

Veelgestelde vragen over een vakantie in Griekenland tijdens corona

Wat is het reisadvies voor Griekenland?

Op dit moment is het reisadvies voor Griekenland en alle Griekse eilanden geel. Dit betekent dat het volgens de overheid verantwoord is om naar Griekenland te reizen.

Heb je voor Griekenland een PCR-test nodig?

Je hebt een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of antigeen sneltest (max. 48 uur oud) nodig als je vanuit Nederland naar Griekenland reist, tenzij je minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs kunt overleggen.

Moet je gevaccineerd zijn om naar Griekenland te kunnen reizen?

Nee, je kunt ook naar Griekenland reizen met een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Voor een negatieve antigeentest geldt dat deze niet ouder dan 48 uur mag zijn.

Zijn mondkapjes verplicht in Griekenland?

Mondkapjes zijn (vanaf 3 jaar) verplicht in publieke ruimtes en in het openbaar vervoer. In de buitenlucht geldt geen mondkapjesplicht.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.