Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Vakantie in Puglia: top 18 bezienswaardigheden in Lecce

Alle artikelen

Vakantie in Puglia: top 18 bezienswaardigheden in Lecce

In de hak van Italië ligt Salento, een streek behorend bij Puglia. Precies daar vind je de prachtige barok van de stad Lecce, dat ook wel het Florence van het zuiden heet. Een aaneenschakeling van historische kerken en kastelen, levendige piazza’s en de mooiste stranden en dorpjes uit vervlogen tijden op rijafstand. Salento met de stad Lecce is de bestemming voor een overheerlijke vakantie in Zuid-Italië vol ontspanning en cultuur. Om te beginnen: 18 niet te missen bezienswaardigheden!

Lecce, hoe er naartoe reizen

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Brindisi – Casale, ook wel bekend als Aeroporto del Salento. De afstand van Brindisi naar Lecce is 50 km. Van het vliegveld van Brindisi naar Lecce is het ongeveer een uur rijden, maar je kunt het stadscentrum ook bereiken met de SITA-bussen die dagelijks vertrekken vanuit de aankomsthal van Brindisi airport. Als je de verborgen plekken van Salento wilt ontdekken, huur dan vooral een auto.

1. Piazza Sant’Oronzo

In Lecce leiden alle wegen naar het plein Piazza Sant’Oronzo. Het ligt centraal, is schilderachtig en heeft tal van bezienswaardigheden. Dit kloppende hart van de stad is de grote toeristische trekpleister en de plek waar de Italianen met passie over vertellen. Hier vind je het beroemde Romeinse amfitheater uit de 2e eeuw, het 17e-eeuwse standbeeld Colonna di Sant’Oronzo, het paleis Palazzo del Seggio en de kerken van San Marco en Santa Maria delle Grazie. Op steenworpafstand van hier, staat een andere trots van de stad: Bar Avio waar ze likkebaardend lekkere specialiteiten serveren. Bestel een koude espresso of een ijskoffie met zoete pasticciotto di Franchini. Om je stadstour goed en vol energie te vervolgen!

2. Castello di Lecce (kasteel Karel V)

Vlakbij het Piazza Sant’Oronzo staat het kasteel van Lecce, ook wel bekend als het kasteel van Karel V omdat het er nu uitziet zoals de Habsburgse keizer het ooit wilde. In feite veranderde deze Karel in 1539 het middeleeuwse bolwerk in een militair fort zodat het bestand was tegen de aanvallen van de Turken. Er een onneembare vesting van maken ontsproot uit het brein van ingenieur Gian Giacomo dell’Acaja. Sinds 2019 is het de thuisbasis van het museum Museo della Carta Pesta met standbeelden en heiligen gemaakt van papiermaché.

3. Basilica di Santa Croce Lecce

De basiliek Basilica di Santa Croce staat synoniem voor de maximale expressie van de barokstijl. Het is massief en weelderig, de façade is rijkelijk versierd en is explosief in de lijnen en ornamenten die uniek zijn in de wereld. Dat maakt het tot een van de belangrijkste monumentale werken van het Italiaans artistiek erfgoed. Maak vooral een foto van het prachtige rozenraam met laurierblaadjes en bessen en zie binnenin het spectaculaire notenhouten plafond.

4. De kerk: Chiesa di San Nicolò dei Greci

Niet ver van de basiliek van Santa Croce op de Via Ascanio Grandi 3, staat het kleine kerkje van San Nicolò dei Greci. Het werd gebouwd in 1765 in neoklassieke stijl voor Griekse en Albanese kooplieden die in Lecce woonden. Twee bijzonderheden: het bevat overblijfselen van een Romaanse kerk en binnen worden nog altijd vieringen van Grieks-orthodoxe rituelen gehouden. Betreed het en ga op zoek naar de Byzantijnse elementen die overal verstopt zijn.

5. Piazza Duomo

Giuseppe Zimbalo, Giuseppe Cino en Mauro Manieri, onthoud deze namen. Zij zijn de drie grote architecten van de Lecce barok en de magische Piazza Duomo. Detail: het plein is aan drie zijden gesloten en heeft slechts een ingang, daar waar Via Giuseppe Libertini en Via Vittorio Emanuele II elkaar ontmoeten. Het ligt in het hart van het oude deel van Lecce, niet ver van Piazza Sant’Oronzo, en is een echt plaatje gemaakt van steen, marmer en brons. Hier sta je oog in oog met de Duomo met zijn 72 meter hoge klokkentoren, het bisschoppelijk paleis en het seminarie.

6. Convitto Palmieri

In 2016 heropende de Convitto Palmieri di Lecce haar deuren na een periode van vijf jaar restauratie en een investering van zo’n 8 miljoen euro. Goed besteed geld zeggen de Italianen, dit Lecce-juweel heeft een nieuw gezicht gekregen. Het Franciscaanse pand tussen de Via Cairoli, Piazzetta Giosuè Carducci en Via Caracciolo, heeft ongelooflijke leeszalen, een grote tuin, een reeks binnenplaatsen en kloosters die nu gered zijn van de slijtage van de tijd. Het grootste culturele centrum van het zuiden!

7. Teatro Romano di Lecce

Verwar deze niet met zijn neef, het amfitheater van Lecce. Het Teatro Romano ligt een beetje op een verborgen plek (om het te vinden, volg je de weg langs de linkerkant van de kerk van Santa Chiara) mooi te zijn met zijn arena die plaats bood aan 5000 toeschouwers. Sla twee vliegen in één klap en bezoek tegelijkertijd Must, het historische museum van Lecce, met continu interessante exposities.

8. Palazzo dei Celestini

Dit palazzo vind je op de via Umberto I, heel dichtbij de kerk van San Nicolò dei Greci. Drie eeuwen lang was dit het bolwerk van de Celestijnse kloosterorde nu kun je Palazzo dei Celestini bezoeken. Het is echt een mooi exemplaar vooral vanwege de gevel, het werk van de grote architecten van Lecce Zimbalo en Cino. Mis de entree niet, magisch versierd met cherubijnen en fruit.

9. Museo Sigismondo Castromediano

Het museum Provinciale Sigismondo Castromediano is een archeologisch museum in Lecce, tevens de oudste in zijn soort in Puglia. Een stop hier is verplicht om de geschiedenis van de stad te leren kennen en de regio beter te begrijpen. Met een bezoek van een paar uur (gratis entree) krijg je een overzicht van oude vondsten uit heel Salento: van beelden, schilderijen tot keramiek. Het museum ontleent zijn naam aan de hertog Sigismondo Castromediano, die het in 1868 liet bouwen.

10. Ex Convento di Teatini

Vandaag de dag is het eigendom van de gemeente Lecce, ooit was het de thuisbasis van de Theatine geloofsorde. Het klooster dat grenst aan de kerk Sant’Irene wordt steeds vaker gebruikt voor tentoonstellingen en evenementen en is een zeer aantrekkelijke plek in de stad. Zo zijn er antiekmarkten waar je bijzonder meubelstukken, keramiek en sieraden koopt.

11. Chiesa di Santa Chiara e Piazzetta

Een andere must-see is de kerk van Santa Chiara op de Piazza Vittorio Emanuele II. De gevel is een triomf van planten en bloemen die het wapen van de religieuze orde van Clarissen omhullen. Deze nonnen luisterden naar de mis door de roosters die boven de altaren waren geplaatst. De houten beelden van de Napolitaanse school zijn ook fantastisch. Eenmaal buiten de kerk, maak je een pitstop op het heerlijke plein dat in de zomeravonden vol staat met locals en toeristen die hier komen voor een apéritief of een diner in een van de goede restaurants.

12. Ex Conservatorio di Sant’Anna

Deze bezienswaardigheid is lichtjaren verwijderd van de reguliere toeristische stadsroutes. Niet alle reisgidsen spreken over het voormalige conservatorium van Sant’Anna met z’n tijdloze charme. Het werd ooit ontworpen om de vrouwen van Lecce te huisvesten die zich terugtrokken uit het publieke leven. Wandel vooral door de binnenplaats en zie de gigantische ficus van 18 meter hoog, en 500 jaar oud!

13. Palazzo Marrese

Een ander opmerkelijk gebouw in Lecce: het Palazzo Marrese, een van de mooiste op de Via Palmieri, in het deel ten noorden van de Piazza del Duomo. Het dateert uit de 18e eeuw en heeft een fantastische deur omlijst door vier kariatiden, vrouwenbeelden. In de Lecce-steen bevindt zich niet ver van dit palazzo een ander groot voorbeeld van de barok: het Palazzo Palmieri.

14. Porte Cittadine

De drie monumentale poorten van Lecce vertegenwoordigen de historische ingangen van de oude stedelijke kern. De poort Porta Rudiae werd in 1703 gebouwd en bekroond met het standbeeld van Sant’Oronzo en bustes van de grondleggers van de stad. De andere poort, Porta Napoli, werd opgericht in 1548 in afwachting van een bezoek van Karel V. De derde poort, Porta San Biagio, is misschien wel de meest elegante van allemaal, met gladde zuilen en Latijnse inscripties. 

15. Museo Faggiano

In de buurt van Porta San Biagio staat een privémuseum, niet heel bekend maar zeer aantrekkelijk en met een geschiedenis die het verdiend om verteld te worden. In 2001 brak eigenaar Luciano Faggiano de oude rioolbuizen om deze te vervangen. Toen de opgravingen klaar waren ontdekte hij een schat met overblijfselen uit verschillende tijdperken, van Romeinse crypten tot een kindergraf. Onder supervisie van archeologen van de architect  Taranto werd het huis in 2007 gerestaureerd en getransformeerd naar wat nu Museo Faggiano is. De locatie is ook beschikbaar voor privé-rondleidingen, tentoonstellingen en ceremonies.

16. Teatro Paisiello

Het belangrijkste en grootste theater in de streek Salento is het Politeama Greco, het wat kleinere en oudere is het Teatro Paisiello in Lecce. Dit neoklassieke theater heeft 320 zitplaatsen en herbergt ieder jaar het grote muziekfestival Maggio Musicale Salentino. Ondanks het kleine formaat is het theater een grote speler in de stad  met een rijke programmering, zo worden werken van Puccini en Pirandello opgevoerd.

17. Cortili aperti

Advies nodig over de beste reistijd naar Lecce? Als je tot de liefhebbers van barok behoort, moet je er in de maand mei zijn. Dan organiseert ADSI (Associazione Dimore Storiche Italiane, vereniging van historische Italiaanse huizen) op de laatste zondag een zeer speciaal event dat de naam Cortili Aperti draagt. Dan kun je duizenden huizen van binnen bekijken die normaal voor publiek gesloten zijn, van Lecce en andere steden zoals Bitonto, Martina Franca en Noci.

18. Slapen tussen barok in de mooiste B&B’s

In Lecce en omgeving vind je de mooiste hotels en B&B’s! Naast de basiliek van Santa Croce en in het Palazzo Personè zit het zeer smaakvolle B&B Dei Due Portoni. Antieke meubels en een eclectische stijl heeft het L’Orangerie d’Epoque, een B&B in een 19e-eeuws paleis met zicht op een geurende sinaasappelboomgaard. Het heeft twee kamers, een suite en een lounge met stervormige elementen.  Top is ook Mantatelurè, een romantisch 16e-eeuws huis met zes kamers en twee appartementen. Alle meubels zijn “made in Puglia”: van het artistieke keramiek van Enza Fasano van Grottaglie tot de natuurlijke stoffen van Tessitura Calabrese di Tiggiano. Ook met: kussenmenu, een spa, achtergrondmuziek en een huisdiervriendelijke insteek. Snel boeken die vakantie Lecce in Salento! 

Meer Italië inspiratie:

De mooiste routes voor een rondreis Italië

Top 10 Italië van een reisjournalist

Geheim Italië: 5 Italiaanse steden die je waarschijnlijk nog niet kent

12 prachtige witte dorpen langs de kust van Italië

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets , hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.