Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Vliegen met kinderen tot 2 jaar: kosten vliegtickets baby

Alle artikelen

Vliegen met kinderen tot 2 jaar: kosten vliegtickets baby

Vliegen met een baby of peuter kan misschien voor wat heisa zorgen, maar een bijkomend voordeel is dat vliegen met kinderen van 0 tot 2 jaar een stuk voordeliger is. Wat kost een vliegticket voor een baby bij populaire luchtvaartmaatschappijen? Een overzicht van de kosten én tips.

app

Kosten vliegen met kinderen van 0-2 jaar

MaatschappijKosten ticket op schoot*Met stoel tot/vanaf 2 jaar*
Air France10% van volwassenentariefTot 20% korting op korte vlucht, 33% lange vlucht vanaf 2 jaar
Alitalia10% van volwassenentariefGeen speciale kortingen
British Airways10% van volwassenentarief75% van volwassenentarief voor baby met stoel en vanaf 2-11 jaar
Brussels Airlines10% van volwassenentariefTot 20% korting (niet bij Check & go tarief) op korte vlucht, 25-33% lange vlucht vanaf 2 jaar
Corendon€40,- administratiekostenGeen speciale kortingen
Delta Airlines10% van volwassenentarief (binnen USA gratis)Geen speciale kortingen
easyJet€31 babytoeslag per vluchtGeen speciale kortingen
Emirates10% van volwassenentarief75% van volwassenentarief voor 0-2 jaar met stoel en vanaf 2-11 jaar
Iberia10% van volwassenentariefKorting voor kinderen vanaf 2-11 jaar, hoogte afhankelijk van tarief
KLM10% van volwassenentariefKorting tot 25% op volwassenentarief vanaf 2-11 jaar
Lufthansa10% van volwassentarief (binnen Duitsland gratis)75% van volwassenentarief van 2-11 jaar
Qatar airways10% van volwassenentariefKortingen, afhankelijk van route en tariefklasse
Ryanair€25 babytoeslag per vluchtGeen speciale kortingen
TAP Portugal10% van volwassenentariefGeen speciale kortingen
Transavia€25 babytoeslag per vluchtGeen speciale kortingen
TUIflyNiet bekend, afhankelijk van bestemming en tariefklasseGeen speciale kortingen
Vueling €15 babytoeslag per vluchtGeen speciale kortingen

*Let op: Genoemde bedragen zijn gebaseerd op Economy Class-tarieven. Meestal komen hier nog belastingen bij, de hoogte hiervan is afhankelijk van de bestemmingen en luchthaven. Bedragen en informatie waren correct op moment van publicatie. Dit is onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid, check dus altijd actuele informatie op de website van de luchtvaartmaatschappij waar je het ticket boekt. En neem bij twijfel contact op met de klantenservice.

Vliegen met baby van 1 maand

Vliegen met een baby van een maand oud, mag dat? Officieel mag je vliegen met een baby die zeven dagen oud is, als de bevalling zonder complicaties is verlopen. Maar vliegen is niet niks voor zo’n kleintje, dus adviseren de meeste artsen te wachten tot de baby zes weken of ouder is. Sommige luchtvaartmaatschappijen accepteren geen baby’s tot en met zeven dagen, zoals Ryanair. Check dit dus van tevoren!

Lees ook: Vliegen met baby: regels handbagage en buggy mee

Vliegen met baby op schoot

Baby’s en kinderen van 0-2 jaar reizen in het vliegtuig meestal mee op schoot omdat je niet betaalt voor een eigen stoel. Meestal proberen luchtvaartmaatschappijen wel een stoel naast ouders met baby vrij te houden, maar er zijn geen garanties. Van het cabinepersoneel krijg je een verlengstuk voor de stoelriem om je baby veilig te vervoeren.

Op langeafstandsvluchten is meestal een bassinet aanwezig, een uitklapbaar bedje waarin de baby kan slapen. Deze moet je van tevoren aanvragen en wordt niet standaard voor je geregeld. Als je vliegt met een baby, dan mag je overigens nooit bij de nooduitgang zitten.

Volwassene met maximaal 2 baby’s in vliegtuig

Goed om te weten dat je bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Transavia en TUIfly als volwassene (18 jaar en ouder) met maximaal twee baby’s mag reizen. Dit heeft te maken met de veiligheidsvoorschriften. Eén baby mag bij jou op schoot, voor de andere moet je een stoel reserveren.

Lees ook: Meer over alleen reizen met kinderen

Reizen met baby: documenten

Als je met je baby of peuter – voor alle kinderen onder de 18 jaar – naar het buitenland vliegt, dan is een paspoort of ID-kaart nodig. Reis je alleen met je (minderjarige) kind, denk dan ook aan een toestemmingsdocument met daarin schriftelijke toestemming van de andere (gezaghebbende) ouder. Bedoeld om kinderontvoering tegen te gaan. Lees er alles over op de site van de Rijksoverheid.

Wordt je baby tijdens de vakantie 2 jaar? Eigen stoel!

Is je spruit op de heenreis nog geen twee jaar, dan mag hij of zij bij je op schoot. Voor de terugvlucht moet je een stoel tegen volwassenentarief boeken. Meestal kun je dit online zelf aangeven en regelen, neem anders contact op met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij als het onduidelijk is bij de boeking. Met een eigen stoel is het vaak verplicht om een autostoel of Maxicosi mee te nemen. De toegestane modellen (afmetingen) verschillen per luchtvaartmaatschappij, check dit van tevoren!

Lees ook: De leukste uitjes met kinderen in de zomer

Kiezen van de vlucht als je reist met kinderen

Reizen en vooral vliegen met kleine kinderen kan een hele onderneming zijn. Maak het jezelf daarom zo gemakkelijk mogelijk. Een rechtstreekse vlucht is meestal de ideale keuze. Zo voorkom je een extra lange reistijd en gedoe met overstappen. Laat het budget geen directe vlucht toe, probeer dan de gunstigste tijden te vinden met een korte of langere overstap zodat je op het vliegveld nog een spelletje kunt doen of iets kunt eten en drinken. Als je ver weg gaat, kies dan voor een langeafstandsvlucht in de avond. Met nachtvluchten kan je kindje slapen zodat je het nachtritme voor je kind én jezelf vasthoudt.

Lees ook: Wereldreis met kinderen? Lees deze tips!

Vliegen met kleine kinderen: tips 

Voor vertrek

Zorg dat je 2 tot 3 uur van tevoren aanwezig bent. Zeker als je een buggy of kinderwagen moet inchecken. Als je nog niet online bent ingecheckt, dan is er kans dat je gunstige stoelen krijgt toegewezen met wellicht ook een lege stoel naast je. Houd het relaxt, drink iets op de luchthaven, zoek een speelplaats op als je genoeg tijd hebt en drink voldoende.

Priority boarding

Bij veel luchtvaartmaatschappijen hebben ouders met kleine kinderen priority boarding. Als dit niet het geval is, sluit dan laat aan in de rij om niet heel lang staand te wachten. De plaatsen in het vliegtuig zijn toch al toegewezen en niemand anders zal op deze plek gaan zitten. Het is slim om tijdens het wachten de baby nog even te verschonen en kinderen af te leiden met een spelletje.

In het vliegtuig

De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn ingesteld op kinderen en hebben kinderpakketten met kleurpotloden en een kinderpaspoort. Zorg in ieder geval dat de favoriete knuffel dichtbij is, een speen indien nodig en misschien een koptelefoon met rustige muziek of een luisterverhaaltje. Geef je kind een speen, fles of drinkbeker om uit drinken om problemen met de oren te voorkomen tijdens het opstijgen en landen. Voor wat oudere kinderen werkt kauwgom of een snoepje goed. 

Meer reisinspiratie met kinderen:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.