Nieuws Voor deze 14 populaire landen moet je een visum aanvragen

Alle artikelen

Voor deze 14 populaire landen moet je een visum aanvragen

Een verre reis in de planning? Op MyTravelPlanner.nl staat alles wat je nodig hebt voor een goede reisvoorbereiding, zoals reisadvies, informatie over vaccinaties, geld en: of je wel of geen visum nodig hebt. Skyscanner vertelt voor welke 14 populaire landen je wél een visum nodig hebt, wat de kosten daarvoor zijn en waar je ‘m moet aanvragen.

1. Visum Vietnam

Sinds 1 januari 2015 worden toeristenvisa in Vietnam alleen verstrekt met een visa on arrival. Deze krijg je alleen als je op één van de drie internationale luchthavens van Vietnam vliegt: Hanoi, Ho Chi Minh of Danang. Je kunt kiezen tussen een visum geldig voor 1 maand of 3 maanden, en of je één keer het land in wil of meerdere keren het land in en uit wil. Het visum bestaat tuit twee onderdelen: een autorisatiebrief (deze bestel en koop je online) een een stamping fee, die je in cash moet betalen op de luchthaven bij aankomst.

Waar vraag ik een visum aan voor Vietnam? op VietnamVisa.
Kosten visum Vietnam: $17-35 (1-3 maanden, single entry), $20-65 (1-3 maanden, multiple entry) voor de autorisatiebrief. De stamping fee kost $25 voor single entry en $50 voor multiple entry.


2. Visum Noord-Amerika en Canada

Wil je reizen naar Noord-Amerika of Canada, dan heb je een ESTA- of ETA-formulier nodig. ETA staat voor Electronic System for Travel Authorisation (elektronisch systeem voor reistoestemming), oftewel toestemming om te reizen naar Noord-Amerika of Canada. Je mag met het ESTA- en ETA-formulier 90 dagen aaneengesloten verblijven in deze landen. Reis je binnen twee jaar weer terug, dan hoef je niet opnieuw een formulier aan te vragen.

Waar vraag ik een visum aan voor Noord-Amerika en Canada? vind hier het ESTA-formulier voor de V.S en hier het ETA voor Canada.
Kosten visum Noord-Amerika en Canada: $14 voor een ESTA en $7 voor een ETA.

3. Visum China

Een visum voor China vraag je aan via het China Visa Application Service Center (CVASC) en duurt ongeveer 2-4 werkdagen. Kies op het formulier voor een L-visum en een ‘single entry’ als je China als toerist bezoekt, geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Print het visumformulier uit, vul hem helemaal in en verstuur hem dan per post samen met een kleurenpasfoto, een kopie van je paspoort, print van je vliegtickets en je hotelreservering(en) en een reisschema waarop je van dag tot dag vermeldt wat je in China gaat doen. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na de datum van de aanvraag.

Waar vraag ik een visum aan voor China? op de website van de CVASC.
Kosten visum China: €126,55 *. Kijk hier voor meer informatie.

4. Visum India

Voor India kun het het makkelijks een e-visum (multiple entry) online aanvragen, die 120 dagen geldig is. Na aankomst mag je maximaal 60 dagen in het land verblijven. Wil je langer in India blijven, vraag dan een toeristenvisum aan (geldigheid: 180 dagen). Ook in dit geval mag je maximaal 60 dagen in het land verblijven, alvorens je tweede entry. Dit visum vraag je aan bij het Visa Application Centre van VFS Global. Let op: het e-visum is niet geldig voor aankomst via land; het toeristenvisum wel. Bij aankomst in India wordt je vingerafdruk afgenomen en een gezichtsscan genomen.

Waar vraag ik een visum aan voor India? via E-Visums of via VGS Global.
Kosten visum India: €84,85 voor een e-visum (120 dagen) en €116,51 voor een toeristenvisum (180 dagen).

Qué ver en la India: Palacio de los Vientos
Palacio de los vientos

5. Visum Indonesië

Ook voor Indonesië heb je een visum nodig en gelukkig zijn sinds juni 2015 de visumregels versoepeld. Tot dan moest je bij aankomst op de Indonesische luchthavens uren in de rij wachten en betalen voor een visa on arrival; nu krijg je bij aankomst in Indonesië een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen gratis in Indonesië kunt verblijven. Het verschil met het vorige visum is nu wel dat je het niet meer kunt verlengen en je na 30 dagen ook echt het land uit moet. Wil je langer dan 30 dagen in Indonesië blijven, dan kun je bij aankomst nog steeds een visa on arrival kopen.

Er gelden wel een aantal voorwaarden voor het gratis visum. Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst, je moet je terugticket kunnen laten zien én je moet je reis starten op de luchthavens Jakarta (Java), Surabaya (Java), Medan (Sumatra), Batam (Sumatra) of Denpasar (Bali). Je moet dan ook weer het land verlaten via één van deze vijf luchthavens.

Waar vraag ik een visum aan voor Indonesië? wil je langer dan 30 dagen in het land blijven, koop dan bij aankomst op de Indonesische luchthaven een visa on arrival.
Kosten visum Indonesië: $35 * , maar je mag ook in euro’s of Indonesische rupiah betalen (afhankelijk van de wisselkoers op dat moment).

6. Visum Rusland

Een visum voor Rusland vraag je makkelijk online aan. Doe dit op tijd (ook voor een stedentrip Moskou), want de verwerking ervan duurt zeven werkdagen. Het toeristisch visum is maximaal 30 dagen geldig en geldt voor een single entry; je mag dus met dit visum niet vaker het land in. Ideaal voor een stedentrip of korte vakantie in Rusland. Een toeristisch visum met multiple entry bestaat ook, maar daarvoor gelden wat strengere voorwaarden. Kijk op de website voor meer informatie.

Waar vraag ik een visum aan voor Rusland? via VFS Global.
Kosten visum Rusland: €65 * , inclusief administratiekosten.

7. Visum Cuba

Zie jij jezelf al door de nauwe straatjes struinen van het kleurrijke Havana? Eerst nog even een visum aanvragen voor Cuba! Een toeristenvisum is 30 dagen geldig. Vraag je het visum online aan, dan krijg je met de post een blanco visum opgestuurd die je dan zelf dient in te vullen. Let op: dit visum geldt niet wanneer je vanuit de Verenigde Staten naar Cuba vliegt. Reis je met kinderen, zorg er dan voor dat je kinderen een eigen reisdocument hebben (en niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders). Heb je je reis naar Cuba via een touroperator geboekt? Dan krijg je van hen een tarjeta del turista, die voldoet in plaats van een visum. Een laatste tip: neem genoeg geld mee op vakantie, want op Cuba kun je namelijk nergens pinnen.

Waar vraag ik een visum aan voor Cuba? via E-visums.
Kosten visum Cuba: €29,95 *.

8. Visum Turkije

Omdat Turkije niet bij de EU hoort, kun je dus niet alleen met je Nederlandse identiteitskaart of paspoort reizen. Je hebt ook een visum nodig. Tot november 2014 kon je die op de luchthaven bij aankomst aanvragen en moest je lang in de rij wachten, maar tegenwoordig hoeft (en kan) dat niet meer. Een visum voor Turkije is gelukkig niet duur en regel je gemakkelijk online. Met dit e-visum mag je binnen de geldigheid (180 dagen) maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aan één stuk of verdeeld over meerdere entry’s.

Waar vraag ik een visum aan voor Turkije? via E-visums.
Kosten visum Turkije: €24,95 *.

9. Visum Australië

Visum nodig voor Australië? Je hebt de keuze uit twee verschillende visa: een voor 90 dagen en eentje die geldig is voor maximaal één jaar. Het 90 dagen visum (eVisitor, subclass 651) is gratis, maar niet te verlengen. Ideaal voor een (lange) vakantie of een bezoek aan vrienden of kennissen. Betaald werk verrichten is met dit visum ten strengste verboden. Het fijne is dat je er zo vaak als je wilt Australië mee in en uit kunt reizen. Per bezoek is een verblijf van maximaal 3 maanden toegestaan. Mocht je toch langer willen blijven, dan moet je minimaal twee weken voor het verlopen van je huidige visum een visum aanvragen voor de periode van 6-12 maanden. Je kunt ook in het begin al kiezen voor dit 6-12 maanden-visum (subclass 600).

Waar vraag ik een visum aan voor Australië? via de officiële site van de Australische douane.
Kosten visum Australië: gratis (90 dagen geldig), tussen de 135-340 Australische dollars voor een 6-12 maanden visum (geldig voor 1 jaar).

10. Visum Sri Lanka

Voor Sir Lanka heb je een ETA nodig, een reistoestemming van de Sri Lankaanse overheid. De aanvraag wordt meestal binnen een (paar) uur goedgekeurd, maar het is verstandig om hem op tijd aan te vragen. Deze ETA is 30 dagen geldig. Je bent het goedkoopst uit wanneer je ‘m aanvraagt via de officiële website van de Sri Lankaanse autoriteiten, maar dan kun je alleen met creditcard betalen. Als je dit liever niet wilt, kun je gebruikmaken van een Nederlands visumbureau (zoals e-visums), maar dan betaal je wel extra.

Waar vraag ik een visum aan voor Sri Lanka? via de officiële site van de Sri Lankaanse douane of via E-visums.
Kosten visum Sri Lanka: $35 , alleen te betalen met creditcard. Kies je voor E-visums, dan betaal je €49,95 .

11. Visum Thailand

Je hebt geen visum nodig voor Thailand, want bij aankomst krijg je een visumvrije entree van 30 dagen krijgen. Dit geldt als je per vliegtuig het land binnenkomt, maar ook over land (bus, boot, trein, etc.). Om in aanmerking te komen voor dit visumvrije entree, heb je een bewijs van vertrek nodig. Veel backpackers reizen echter over land door naar Laos of Cambodja en hebben dan ook geen vliegticket het land uit. In realiteit wordt er zeer zelden om dit bewijs van vertrek gevraagd, dus wij raden je aan je hier geen zorgen om te maken. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is een goedkoop enkeltje met AirAsia naar één van de buurlanden de beste optie. Als je per vliegtuig Thailand bent binnengekomen, mag je je visumvrije entree met maximaal zeven dagen verlengen. 

Waar vraag ik een visum aan voor Thailand? je krijgt een stempel in je paspoort bij aankomst in Thailand.
Kosten visum Thailand: niks. Voor het verlengen van je visumvrije entree (met 30 dagen) betaal je 1900 * Thaise baht.

12. Visum Suriname

Suriname is een van de weinige landen waarbij een toeristenkaart wordt geaccepteerd, in plaats van een visum. Deze toeristenkaart koop je bij de balie van het Consulaat Suriname op Schiphol. Je vindt deze balie bij vertrekhal 3 bij ingang B of C aan de voorzijde. Let op: deze balie heeft beperkte openingstijden, dus als je besluit om de toeristenkaart vlak voor je vlucht aan te schaffen, zorg er dan voor dat je op tijd bent! Je kunt de toeristenkaart voor slechts één reis gebruiken (single entry), is uitsluitend bestemd voor toeristische doeleinden en is 30 dagen geldig. Als je stage gaat lopen in Suriname, vaker in- en uit wilt reizen of langer wilt blijven, dan moet je wel een visum aanvragen.

Waar vraag ik een visum aan voor Suriname? bij de balie van het Consulaat Suriname op Schiphol.
Kosten visum Suriname: €30 * voor de toeristenkaart.

13. Visum Ghana

Voor Ghana heb je een toeristenvisum nodig, die je kunt aanvragen via de website van de Ghanese ambassade. Je kunt kiezen voor een single entry (3 maanden geldig), of een multiple entry (6 maanden tot een jaar geldig. Vraag je je visum online aan, dan moet je vier dingen meesturen: een kleurenpasfoto, een kopie van je vluchtschema, een bewijs van een gele koorts-injectie en twee Ghanese referenties. Geef bijvoorbeeld het adres op van je hotel en het adres van een tourbureau waarbij je een excursie hebt geboekt.

Waar vraag ik een visum aan voor Ghana? via de website van de Ghanese ambassade.
Kosten visum Ghana: €60 * voor een single entry (geldigheid: 3 maanden).

14. Visum Tanzania en Zuid-Afrika

Een visum voor Tanzania kun je van tevoren aanvragen, of kopen op de luchthaven bij aankomst. Wil je van Tanzania de oversteek maken naar het eiland Zanzibar? Dat kan ook met datzelfde visum! En zorg er dan voor dat je in ieder geval buiten de strandresorts kleding draagt die je schouders en knieën bedekken, want Zanzibar is een Islamitisch eiland. Reis je naar Zuid-Afrika? Dan heb je geen visum nodig. Neem je je kinderen mee naar Zuid-Afrika, dan ben je wel verplicht om hun geboortecertificaten mee te nemen.

Waar vraag ik een visum aan voor Tanzania? via VisumCentrale.nl. Je visum krijg je dan binnen 4 werkdagen binnen.
Kosten visum Tanzania: €94,77 * (geldigheid: 3 maanden).

*Informatie correct op: maart 2018, gevonden op de sites genoemd hieronder en op Nederland Wereldwijd. Bekijk altijd de laatste informatie op de site van de ambassade voordat je boekt.
* Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer van dit soort handige tips?

Eindelijk duidelijkheid: dit mag er wel en niet mee in je handbagage

Wat te doen als je vlucht geannuleerd of vertraagd is

Parkeren bij het vliegveld: dit moet je weten ### – Skyscanners prijsalarm: zo werkt het

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.