Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Jouw coronavirus (COVID-19) reisvragen beantwoord

Alle artikelen

Jouw coronavirus (COVID-19) reisvragen beantwoord

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur. Of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Je droomt misschien van je volgende reis, maar hebt wel de nodige reisvragen over het coronavirus. Daarom beantwoorden we de meest gestelde COVID-19-vragen. Het is belangrijk dat je alle informatie hebt die nodig is om de juiste beslissingen te nemen.

Vragen over het coronavirus van reizigers

Vakantie boeken en reizen

We weten dat reizen naar veel landen en bestemmingen in de wereld nu moeilijk is. Dus geldt op dit moment voor reizen vanuit Nederland wereldwijd een negatief reisadvies. Toch willen jou blijven inspireren met de mooiste plekken, hotels en bezienswaardigheden en voorzien van het meest actuele COVID-19 reisadvies. Zodat je klaar bent om veilig en vol energie op reis te gaan wanneer de wereld zijn deuren weer opent.

Kan ik op vakantie naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen?

Reizen naar Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen wordt op dit moment helaas afgeraden en geldt alleen voor noodzakelijke reizen. Na een verblijf in Spanje, de Balearen of de Canarische Eilanden, moet je bij terugkeer tien dagen in thuisquarantaine. Op dag 5 van de quarantaine, kun je je bij de GGD laten testen. Is de test negatief, dan eindigt de quarantaineperiode.

Let op! Om te reizen naar Spanje heb je een negatieve PCR-test nodig. De verklaring mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ook moet je bij aankomst (de QR-code van) een ingevuld FCS-formulier laten zien. De Spaanse regering heeft hiervoor een speciale reiswebsite gelanceerd. Vul dit formulier in en onderteken het digitaal. Daarna ontvang je de QR-code om het land binnen te komen.

Kan ik naar Duitsland reizen?

Sinds 15 oktober 2020 geldt in Duitsland een reiswaarschuwing voor Nederland. Dit betekent dat je een meld-, test- en quarantaineplicht hebt.
Voor vertrek naar Duitsland moet je je digitaal aanmelden. Deze gegevens worden doorgegeven aan de Duitse GGD in de plaats waar je naartoe gaat.
Ook geldt een testplicht en moet je een bewijs hebben dat je negatief bent getest op COVID-19. Na aankomst in Duitsland moet je tien dagen in quarantaine. Als je wel weer relaxt naar Duitsland kunt reizen, lees dan over Mooie plaatsen in Duitsland: de 16 mooiste dorpen en kleine steden.

Wanneer kan ik binnen Europa reizen?

De besmettingscijfers in Nederland zijn nog altijd te hoog. Dat geldt ook voor veel andere landen in Europa. Het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk, is daarom verlengd tot half april 2021. Bereid je goed voor als je weer mag reizen en lees meer over de reisvoorwaarden tijdens corona, over nieuwe regels en benodigde documenten.

Heb ik een vaccinatiepaspoort nodig?

Een vaccinatiepaspoort is in veel landen in de maak om de wereld en het leven van het slot te halen. Dit paspoort is een bewijs dat je gevaccineerd bent. Het geeft toegang tot onder meer reizen, festivals en sportevenementen. In Denemarken en Zweden moet dit in de zomer van 2021 al zijn ingevoerd. Woensdag 17 maart presenteert de Europese Commissie de plannen voor een vaccinatiepaspoort. Of deze er gaat komen voor Nederland, wordt de komende tijd bekeken.

Geldt het gele vaccinatieboekje als reisbewijs?

Jouw coronavaccinatie kun je laten bijschrijven in het bekende gele vaccinatieboekje. Dit is ook waar de bewijzen van inenting tegen onder meer gele koorts en dtp staan geregistreerd. De coronavaccinatie (Covid-19) mag je hier aan toe laten voegen en geldt als officieel document. Of specifiek dit document gaat gelden als vaccinatiebewijs dat je kunt gebruiken om te reizen en bij bijvoorbeeld festivals is nog niet helemaal duidelijk.

Als ik van een reis terugkom in Nederland, moet ik dan in quarantaine?

Voor de meeste landen geldt momenteel quarantaine na terugkomst. Of je quarantaine na aankomst in Nederland gewenst is, staat in het reisadvies van het land waar je bent geweest. Bekijk de reisadviezen op website van de Rijksoverheid.

Let op! Quarantaine is ook nodig als je al gevaccineerd bent. Je kunt nog altijd het virus verspreiden.

Kan ik een zomervakantie boeken?

Op dit moment is het nog onduidelijk hoe de situatie er in de zomer uitziet. Het is een persoonlijke keuze of je nu een vakantie boekt voor de zomer of daar nog even mee wacht. Besluit je een vakantie te boeken, controleer dan de voorwaarden die op jouw boeking van toepassing zijn. Veel luchtvaartmaatschappijen en hotels hanteren een flexibel boekingsbeleid om klanten in staat te stellen een toekomstige reis te plannen. Lees ook onze 5 top tips voor veilig en comfortabel reizen tijdens de pandemie.

Welke landen zijn momenteel quarantaine vrij?

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, houd er rekening mee dat ieder land maatregelen heeft genomen tegen verspreiding van het coronavirus. En dat je een mondkapje moet dragen op het vliegveld en in het vliegtuig. Voor alle landen wereldwijd geldt momenteel een oranje reisadvies voor Nederlanders. Reis dus alleen naar landen als het écht noodzakelijk is. Kom je uit een land of gebied met een oranje reisadvies door veel coronabesmettingen? Dan ga je bij terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Omdat het reisadvies zo vaak verandert, is het moeilijk om bij te houden welke landen daadwerkelijk open zijn. We maken het je gemakkelijker met onze interactieve wereldkaart met kleurcodes die dagelijks wordt bijgewerkt.

Mag ik op vakantie in Nederland tijdens het coronavirus?

Het algemene advies luidt: blijf thuis en vermijd drukke plekken. Maar, een staycation in Nederland is toegestaan. Het beste maken van je staycation in eigen land? In dit artikel geven we je tips hoe je deze het best kunt doorbrengen en vertellen we je over de meest recente staycation regels. Ook geven we tips voor een Vakantie in Nederland met de leukste tips per provincie.

Vliegreizen en het coronavirus

Alles wat je moet weten over vliegreizen en het coronavirus. Wat is een PCR-test? Maar, ook informatie over gewijzigde bagagerichtlijnen en wat je moet doen als je vluchten wilt annuleren.

Is het veilig om te vliegen tijdens corona?

Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben een hele reeks nieuwe maatregelen ingevoerd om jou als reiziger tijdens vluchten te beschermen. Daarnaast wordt aangeraden om zelf voldoende beschermingsmiddelen aan boord mee te nemen om de kans op besmetting door het coronavirus tijdens het vliegen te verkleinen. Lees daarom ook over Mondkapjes voor vliegreizen tijdens het coronavirus.

Wat is een PCR-test?

Het is de meest gebruikte en meest betrouwbare test om te achterhalen of je je besmet bent met het coronavirus. Met een speciaal wattenstaafje wordt een uitstrijk (swab) genomen uit de neus en keel dat de basis vormt van de PCR-test. Het opgevangen materiaal wordt in een laboratorium geanalyseerd. Hieruit volgt een negatieve of positieve uitslag.

Let op! Sinds 29 december 2020 moet iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland vliegt vanuit een zogenoemd hoog risicogebied (code oranje of rood) verplicht een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dit geldt ook voor Nederlanders. De PCR-test moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland zijn afgenomen. Wie met de trein, de bus of boot naar Nederland reist, moet ook een negatieve PCR-testuitslag kunnen laten zien. Lees hier alles over wat je moet weten over de PCR-test.

Voor welke landen is een coronatest nodig?

Vooral voor reizen wordt de PCR-test veel gebruikt. De meeste landen hebben op dit moment een inreisbeperking als onderdeel van de coronamaatregelen. Een negatieve PCR-test met medisch certificaat is dan nodig om het land in te mogen reizen en verplichte quarantaine te vermijden.

Let op! Nederlanders (ook uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten) die op of na 15 januari naar Zwitserland reizen, moeten bij aankomst tien dagen in quarantaine en een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Sommige reizigers die via de weg het land inkomen, hoeven geen test te overleggen. De Zwitserse autoriteiten hebben Nederland op de quarantainelijst gezet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel geldt ook als iemand een negatieve testuitslag kan overleggen. Voor zakenlieden, mensen die om medische redenen reizen en transitpassagiers kan een uitzondering worden gemaakt.

Wanneer kan ik weer naar verre bestemmingen reizen?

Voor reizen vanuit Nederland geldt wereldwijd een oranje en dus negatief reisadvies (tot 15 april 2021). Het dringende advies is om alleen te reizen als dat noodzakelijk is. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. De actualiteit kan veranderen. Je kunt hier controleren welke landen open zijn ​​voor reizigers uit Nederland. Als je van plan bent een verre reis te maken, bekijk dan onze gids voor het afsluiten van een reisverzekering tijdens het coronavirus om risico’s te verkleinen.

Zijn de bagagerichtlijnen veranderd tijdens het coronavirus?

De bagageregels zijn niet zoveel veranderd sinds de pandemie begon. De meeste luchtvaartmaatschappijen raden passagiers wel aan om bagage in te checken voor extra veiligheid en het zo schoon mogelijk houden aan boord. Als je niet zeker weet wat de bagagerichtlijnen aan boord zijn, bekijk dan onze gids voor ingecheckte bagage en handbagage. Ga ook naar het bagagegedeelte van de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist, aangezien je hier de meest recente informatie met eventuele wijzigingen vindt.

Ik denk erover om mijn vlucht te annuleren vanwege het coronavirus. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Dit hangt af van het wijzigings- en annuleringsbeleid van de luchtvaartmaatschappijen. Aan vrijwillige annuleringen zijn meestal kosten verbonden (zowel bij luchtvaartmaatschappijen als bij reisbureaus). Als gevolg van de onzekerheid over de COVID-19-situatie bieden veel luchtvaartmaatschappijen aan om jouw boeking te wijzigen naar een latere datum of gebruik te maken van een voucher. Beide opties voorkomen de extra kosten als je zelf jouw vlucht annuleert. Lees ook wat je moet doen als je vlucht geannuleerd is of als je vluchtvertraging hebt en bekijk wat de Consumentenbond schrijft over de regels voor reisvouchers.

Hoe weet ik of de luchtvaartmaatschappij waarbij ik heb geboekt mijn vluchten heeft geannuleerd?

Een aantal landen heeft reisbeperkingen opgelegd. Veel luchtvaartmaatschappijen schorten vluchten op en veel luchthavens sluiten, waardoor vluchten niet kunnen vertrekken. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor dagelijkse updates over specifieke bestemmingen. Als je meer wilt weten over specifieke route-informatie van luchtvaartmaatschappijen en over een boeking annuleren, het omboeken van een vlucht of het aanvragen van een voucher, kun je het laatste nieuws en reisupdates vinden op de website van desbetreffende luchtvaartmaatschappij of op de website van de International Air Travel Association.

De luchtvaartmaatschappij waarmee ik vlieg heeft mijn vlucht geannuleerd. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Het hangt af van het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden een voucher voor toekomstige reizen, of de optie om zonder kosten opnieuw te boeken voor een latere datum. Er zijn enkele luchtvaartmaatschappijen die nog steeds terugbetalingen aanbieden, dus neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of het reisbureau over de mogelijkheden.

Ik heb moeite om mijn geld terug te krijgen. Wat moet ik doen?

In deze tijden ontvangen callcenters en online ondersteuningsteams aanzienlijk grotere hoeveelheden claims dan normaal. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben op deze vorderingen gereageerd door een COVID-specifiek beleid op te stellen waarmee reizigers gedurende een langere periode een teruggave kunnen aanvragen en ontvangen. Controleer de website van jouw luchtvaartmaatschappij voor de geldende voorwaarden. Als je probeert te bellen of een live chat wilt opstarten om de mogelijkheden van terugbetaling te bespreken, verwacht dan langere wachttijden dan normaal.

Ik heb geboekt via Skyscanner. Met wie moet ik contact opnemen om te annuleren of wijzigingen aan te brengen?

Skyscanner vergelijkt de beste reisdeals voor jou. Boeken doe je via partners van Skyscanner: reisbureaus, ticketwebsites, luchtvaartmaatschappijen, hotels en autoverhuurbedrijven. Als je bij een partner hebt geboekt, moet je contact met hen opnemen om jouw boeking te annuleren of iets te wijzigingen. Controleer dan jouw boekingsbevestiging voor details over hoe hulp te krijgen. Weet je niet zeker bij wie je jouw reis hebt geboekt? Controleer je bevestigingsmail of bankafschrift voor details over aan wie de betaling is gedaan. Lees hier meer over de boekingsbevestiging.

Welke bescherming is er voor toekomstige boekingen? Waar moet ik op letten?

Veel aanbieders hebben flexibele boekingsvoorwaarden voor toekomstige reizen. Onze coronavirus reisadviespagina, die dagelijks wordt bijgewerkt, bevat de laatste informatie naar welke landen binnen en buiten de Europese Unie je kunt reizen. Wanneer je bij Skyscanner naar vluchten zoekt, zie je welke vliegmaatschappijen een flexibel ticketbeleid hebben.

Een reisverzekering is belangrijker dan ooit. Het is raadzaam ervoor te zorgen dat alle bestaande polissen die je hebt, genoeg dekking bieden voor de reizen die je wilt boeken. Dit kan gewijzigd zijn. Controleer altijd of jouw polis dekking biedt voor bestemmingen waar je naartoe wilt reizen. Meer informatie in het artikel over Reisverzekering en het coronavirus.

Wat als ik een reisvoucher heb, maar mijn geld terug wil?

Ook als je een corona-voucher hebt geaccepteerd, mag je toch geld terugvragen. Je kunt geld terugvragen vanaf 6 maanden nadat je de reisvoucher kreeg. Volgens de ACM (Autoriteit Consument & Markt) moet de reisaanbieder uiterlijk binnen 12 maanden de waarde van ongebruikte vouchers terugstorten. Dit is omdat de garantiedekking via SGR verloopt.

Vanaf 1 januari 2021 worden geen reisvouchers meer uitgegeven. Consumenten die na 1 januari een reis boeken die de touroperator annuleert en dus niet uitvoert, krijgen binnen veertien dagen hun geld terug.

De Nederlandse regering staat ervoor garant dat alle – vóór 1 januari 2021 – uitgegeven reisvouchers vanwege corona uitbetaald worden. Daarvoor is een zogenaamde voucherbank opgericht.

Corona-voucher geaccepteerd en nu is het bedrijf failliet, hoe verder?

Heb je een corona-voucher voor een ANVR-pakketreis? En is de reisorganisatie aangesloten bij garantiefonds SGR of garantiefonds GGTO? Dan hoef je niet naar de curator. De garantiefondsen betalen jouw tegoed terug als de reisaanbieder failliet is. Heb je geboekt bij een reisorganisatie die niet is aangesloten bij SGR of GGTO? Laat de curator weten wat je tegoed hebt van het failliete bedrijf. Kan je de voucher niet inwisselen, vraag dan het tegoed van de voucher in geld terug.

Overige coronavragen

In dit deel kijken we wat ‘reisbubbels’ betekenen en nemen we werken en op afstand je geld verdienen, een workation, onder de loep.

Alles over ‘reisbubbels’ en wat ze betekenen voor een vakantie naar het buitenland?

‘Reisbubbels’ zijn groepjes van twee of meer landen waarbinnen je kunt reizen. Reizigers kunnen deze landen – zonder quarantaine – bezoeken. Iedereen die van buiten de ‘bubbel’ binnenkomt, moet wel nog maximaal 10 dagen in quarantaine blijven. Nieuw-Zeeland en Australië hebben de intentie om in het eerste kwartaal van 2021 een reisbubbel te openen.

Een workation, wat is dat?

Workation is een combinatie van werk en vakantie. Tijdens een workation ga je alleen of samen met een groep gelijkgestemden op reis, om daar aan je eigen bedrijf of ter plaatse te werken. Natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning. De digital nomad-lifestyle is voor iedereen die locatieonafhankelijk kan of wil werken. 

Meer lezen?

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 maart 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over de COVID-19-crisis kan wel per bestemming verschillen en snel veranderen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar kunnen dit niet garanderen.

Deze pagina is alleen voor algemene richtlijnen en geldt niet voor jouw specifieke omstandigheden. Het wordt ten zeerste aanbevolen om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je op reis gaat.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.