Nieuws Vuurwerk van de aarde: magische vulkanen

Alle artikelen

Vuurwerk van de aarde: magische vulkanen

Vergeet gillende keukenmeiden, rotjes en vuurpijlen. We gaan voor het echte werk: de vuurspuwende aarde. Een toer langs magische vulkanen.

Kilauea, Hawaii, Verenigde Staten

Hawaii bestaat uit een aantal vulkanische eilanden die zijn ontstaan boven de breuklijnen van de Pacific Plate. Een grote, actieve vulkaan op ‘the Big Island’, het eiland Hawaii, is de Kilauea van 1247 meter hoog. Hier zijn heel vaak uitbarstingen, maar echt heftig explosief zijn ze niet te noemen. De Kilauea maakt deel uit van het wereldberoemde Hawaii Volcanoes National Park. Hier ziet u vrijwel continu lava in de zee stromen. Een ongelooflijk natuurspektakel waarbij het landschap voor uw ogen verandert.

**

See video

**

Pico de Fogo, Kaapverdische eilanden

Fogo betekent vuur. De actieve vulkaan van 2829 meter hoogte op het eiland Fogo heeft de naam Pico de Fogo gekregen. Voor het laatst geëxplodeerd in 1995, maar nog altijd actief. De inwoners van het dorp Cha das Caldeiras liggen er blijkbaar niet wakker van, zij wonen in de krater en laten u graag kennismaken met hun leven, werk en de vulkaan. De Pico de Fogo en de omliggende gebieden horen bij het Nationale Park van Kaapverdië.

[

See video

](http://www.youtube.com/watch?v=gQxNVlA_R0E "http://www.youtube.com/watch?v=gQxNVlA_R0E" )

Pico del Teide, Tenerife, Spanje

De Canarische Eilanden kennen een vulkanische oorsprong. De vulkanische activiteit heeft z’n sporen nagelaten in de vorm van lavavelden, kraters, kliffen en talloze grotten en ondergrondse gangen. Veel vulkanen zijn actief, hoewel heftige uitbarstingen niet vaak voorkomen. Op La Palma vonden in de afgelopen 500 jaar 7 vulkaanuitbarstingen plaats. Vorig jaar waren op El Hierro vulkaanuitbarstingen onder water. Bezoek vooral El Pico del Teide op Tenerife, de hoogste berg van Spanje en de op twee na grootste vulkaan ter wereld. Het behoort tot het Parque Nacional del Teide dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

**

See video

**

De Etna, Sicilië, Italië

De Etna op Sicilië is Europa’s grootste actieve vulkaan. Een wandeltocht richting de krater is indrukwekkend. Tot in het voorjaar kunt u zelfs skiën op de Etna, d.w.z. op de skipistes op de noordelijk en zuidelijk hellingen. En wat dacht u van wandelen met sneeuwschoenen rondom de Etna? Een bijzondere ervaring! U gaat via het dichtbeboste Piano Provenzano, langs lavastromen die bedekt zijn met een laag sneeuw omhoog waar u wordt beloond met een geweldig uitzicht op de Ionische Zee. Alleen aan te raden bij helder weer en als de Etna rustig is.

[

See video

](http://www.youtube.com/watch?v=uweUmVTF2Z0)

Puy de Dôme, Clermont-Ferrand, Frankrijk

Wie had dat gedacht; een vulkanisch gebied midden in Frankrijk. Vlakbij Clermont-Ferrand in de Auvergne ligt de Puy de Dôme. Vanaf deze vulkaan heeft u een geweldig uitzicht over de Chaîne des Puys, een enorme keten van vulkanen in een groot en uitgestrekt natuurpark. Meerdere monumenten in Clermont zijn gebouwd met vulkanisch gesteente zoals de kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption. Om alles te weten te komen over de magische kracht van vulkanen, koopt u een kaartje voor Vulcania, het Europese wetenschapspark over vulkanisme. Ook leuk voor kinderen!

See video

Vulkanen om de hoek

Ook dichtbij zijn vulkanen: in Duitsland, onder meer in het Eiffelgebergte. Begin 2012 doken allerlei berichten op dat een super vulkaan onder de Lacher See ‘over tijd’ was en in 2012 zou uitbarsten. Met dramatische gevolgen. Die uitbarsting is gelukkig niet gebeurd. Het zou sensatiejournalistiek zijn geweest, een Broodje Aap. Wij zijn benieuwd wat 2013 brengt!

Kaart