Nieuws Waarom vliegtuigeten minder lekker smaakt

Alle artikelen

Waarom vliegtuigeten minder lekker smaakt

Bijna iedereen die vaak vliegt kan het beamen: vliegtuigeten smaakt over het algemeen minder lekker. Althans, in economy class. Maar weet je ook waardoor dit komt? Skyscanner zocht het voor je uit.

De kans is klein dat je uitkijkt naar het eten dat je in het vliegtuig krijgt. Of er nu vis, rundvlees, kip of pasta wordt geserveerd: vaak doet het er niet echt toe, want de smaak is meestal niet lekker. Maar het is niet zo dat luchtvaartmaatschappijen expres vies eten serveren. De wetenschap vertelt dat het aan onszelf ligt.

Ontdek hier vluchten met KLM

![Airplane food](http://content.skyscnr.com/bf19380fd312b1f82c59fc62519fbe67/airplane-food-seats.jpg “Vliegtuigeten”)

De wetenschap van eten

De omgeving waarin we ons bevinden, heeft een sterk effect op onze smaakpapillen. Dit zintuig kan dus best wel in shock raken op het moment dat je op een hoogte van 35.000 voet bent. “De cabinedruk in het vliegtuig zorgt ervoor dat je smaak met 30% verminderd”, zegt voedingsdeskundige en auteur Rose Reisman. “De lucht in de cabine kan daarnaast zo droog worden, dat het de maaltijd zodanig snel laat afkoelen en het smaakt alsof het al een tijd buiten de koelkast heeft gestaan.”

Onze smaakpapillen worden dus dof op het moment dat de druk in de cabine opgevoerd wordt. Datzelfde proces ervaar je wanneer je verkouden bent. Het helpt ook niet dat veel luchtvaartmaatschappijen strikte voorwaarden hebben die voedingsleveranciers moeten opvolgen: er moet onder andere rekening gehouden worden met de verpakking en koeling van eten en het moet handig op te bergen zijn.

Met easyJet naar topbestemmingen

De voedingsstoffen van vliegtuigeten

Het eten dat je geserveerd krijgt ziet er ook niet echt appetijtelijk uit. De maaltijden zijn vaak bedolven onder zware sauzen op basis van kaas, crème of boter. Niet echt gezond dus. “Het klopt dat vliegtuigeten vaak vol calorieën en verzadigd vet zit”, zegt Reisman. “Daarnaast zijn de maaltijden vaak erg zout en zitten de sausjes vol sodium.” Helaas kan vliegtuigeten ook niet echt vers geserveerd worden, omdat de luchtvaartmaatschappij het voorbereide eten weer opnieuw moet verwarmen.

![unappealing airline food](http://content.skyscnr.com/fcef4199ea7aebbc41ac73ae7afd6c08/airplane-food-gross.jpg “Onappetijtelijk vliegtuigeten")

Een gezonder alternatief?

Het is vaak niet mogelijk om zelf eten mee te nemen, want zo lang er iets vloeibaars in zit, mag het niet langs de douane. Een ander optie is om een verpakt gerecht mee te nemen uit een van de winkels rondom de gate, zoals een salade, broodje, yoghurt of fruit. Via de app Airgrub kun je ook uit andere gezonde opties kiezen, die je vervolgens op de luchthaven ophaalt en in het vliegtuig meeneemt. Op dit moment is deze service alleen mogelijk op de vliegvelden van Boston, San Francisco en New York.

Vlieg nu met Transavia

Meer handige vliegtips? Bekijk dan ook:

Parkeren bij het vliegtuig: dit moet je weten

Wifi in het vliegtuig: bij deze luchtvaartmaatschappijen kan het

Vliegangst? 11 tips voor ontspannen vliegen

15x ’s werelds meest geweldige verlaten vliegvelden

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.