Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Wanneer kunnen we weer reizen?

Alle artikelen

Wanneer kunnen we weer reizen?

Sta je trappelen om de wereld weer te ontdekken? Je bent niet de enige! Daarom geven we je in dit artikel antwoord op veelgestelde vragen over de toekomst van reizen. Wanneer kunnen we weer reizen en waar moet je rekening mee houden?

Wil je plannen maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je daarom aan de actuele informatie over het coronavirus van het RIVM nauwlettend in de gaten te houden. Veelgestelde vragen en antwoorden over COVID-19 kun je hier lezen.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 november 2020. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

Reisadvies Europa – Naar welke landen kan ik op vakantie?

Nadat een groot deel van de wereld maandenlang op slot zat, werden in juni de grenzen in de meeste EU-landen gelukkig weer geopend voor reizigers vanuit Nederland. En dat betekende dat jij deze zomer ‘gewoon’ op vakantie kon in Europa. Inmiddels hebben de meeste Europese landen opnieuw inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen na nieuwe uitbraken van het coronavirus (COVID-19).

Naar welke landen je mag reizen in coronatijd? Vakantie vieren is alleen verantwoord in landen met een geel reisadvies. Op het moment van schrijven geldt dit alleen voor de Canarische Eilanden. Reizen naar landen met een oranje reisadvies wordt afgeraden.

Bereid je wel goed voor en houd je aan de maatregelen, want ook in landen met een geel reisadvies blijven er risico’s. Op dit moment geldt er een negatief reisadvies voor een groot aantal landen in Europa, waaronder populaire vakantielanden als Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje. Bekijk het actuele reisadvies van alle landen op de website van Nederland Wereldwijd.

Wanneer kunnen we weer reizen

Wanneer kunnen we weer reizen buiten Europa?

Wanneer kunnen we weer reizen naar verre bestemmingen? Dat is uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Op dit moment hebben alle landen buiten Europa een oranje reisadvies. Dit betekent dat je alleen noodzakelijke reizen buiten Europa mag maken. Vakantie vieren in deze landen is dus nog niet verantwoord. Reizen naar Curaçao, Bonaire en Aruba is wel toegestaan. Voor deze drie eilanden in Caribisch Nederland geldt momenteel een geel reisadvies. Bekijk hier het actuele reisadvies voor het Caribisch deel van ons Koninkrijk.

Wil je plannen maken om de wereld weer te ontdekken? Of we weer kunnen reizen naar landen buiten Europa hangt af van meerdere factoren. Er zijn twee belangrijke dingen waar je op moet letten: het reisadvies van de Rijksoverheid en de regels in het land van bestemming. Check voordat je op reis gaat ook of hotels en toeristische voorzieningen geopend zijn. In onze reischecklist lees je welke stappen je moet ondernemen om op de hoogte te blijven en om goed voorbereid op reis te gaan.

Vakantie en corona – Moet ik in quarantaine na mijn vakantie?

Als je uit een land komt met een oranje reisadvies, dan is het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt ook als het reisadvies tijdens je vakantie gewijzigd is van geel naar oranje.

Reisadvies Rijksoverheid – Is het veilig om te reizen naar het buitenland?

Volgens de Rijksoverheid is het verantwoord om te reizen naar landen met een geel reisadvies, mits je je strikt aan de extra restricties en maatregelen houdt. Dit geldt ook voor reizen met het vliegtuig. Hoewel voldoende afstand bewaren in een vliegtuig vrijwel onmogelijk is, zijn er ook factoren die het besmettingsrisico juist verkleinen. Zo hebben vliegtuigen een ventilatiesysteem dat de lucht in de cabine continu ververst, en filters die ervoor zorgen dat bacteriën en virussen afgevangen worden. Lees ook onze tips voor als je gaat vliegen tijdens het coronavirus.

Heb je gezondheidsklachten? Blijf dan thuis en laat je testen. Vermijd drukke vakantiebestemmingen, maar zorg dat er wel medische zorg in de buurt aanwezig is voor het geval je gezondheidsklachten krijgt. Houd je verder altijd aan de basisregels: vermijd drukte, houd afstand en was vaak je handen. Leef daarnaast de lokale regels na, ook als deze strenger zijn dan in Nederland. Tips en adviezen om veilig te reizen in coronatijd lees je hier.

Wanneer kunnen we weer reizen

Wanneer kunnen we weer reizen? – Kan ik een wintersportvakantie boeken?

Het is op dit moment helaas nog onduidelijk hoe de situatie er in het wintersportseizoen uitziet. Het is een persoonlijke keuze of je een wintersportvakantie boekt of daar nog even mee wacht. Controleer voordat je boekt uiteraard eerst welke landen open zijn voor reizigers uit Nederland. Zoek voor vertrek ook goed uit waarvoor je verzekerd bent en of repatriëring bij je reis inbegrepen is.

Heb je een wintersport- of winterzonbestemming op het oog en besluit je te boeken? Lees dan goed de kleine lettertjes om te zien welke voorwaarden er op jouw boeking van toepassing zijn. Veel reisaanbieders hebben een flexibel (om)boekings- en annuleringsbeleid ingevoerd om klanten te stimuleren toekomstige reizen te boeken. Wanneer je op Skyscanner naar vluchten zoekt, kun je zien welke vliegmaatschappijen een flexibel ticketbeleid hebben.

Ben ik verzekerd in het buitenland tijdens corona?

Een reisverzekering is belangrijker dan ooit. Zoek voor vertrek dus goed uit waarvoor je verzekerd bent. Als je naar een land gaat met een geel reisadvies biedt je reisverzekering doorgaans gewoon dekking voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent. Maar als je naar een land gaat met een oranje of rood reisadvies, ben je mogelijk onverzekerd.

Aangezien bestaande polissen gewijzigd kunnen zijn, is het raadzaam te controleren of je huidige polis dekking biedt voor bestemmingen waar je naartoe wilt reizen. Is dit niet het geval? Zorg er dan voor dat je een nieuwe reisverzekering afsluit voordat je een reis boekt. Lees hier de ultieme gids voor het afsluiten van een reisverzekering in coronatijd.

Daarnaast is het heel belangrijk om goed uit te zoeken of repatriëring bij je reis inbegrepen is. Verandert het reisadvies tijdens je vakantie? Neem dan contact op met je reisverzekering of reisorganisatie om te kijken of er vertrekmogelijkheden zijn.

Dekt mijn annuleringsverzekering corona?

Inmiddels wordt annuleren vanwege het coronavirus door de meeste verzekeraars niet meer gedekt, omdat dit niet meer als ‘onvoorziene gebeurtenis’ wordt gezien. Indirecte gevolgen van het virus, zoals ontslag of ziekte, zijn soms nog wel geldige annuleringsredenen voor de verzekering. En ook als je de annuleringsverzekering vóór corona hebt afgesloten, dan bestaat er nog een kleine kans dat de reis wel vergoed wordt. Controleer dit bij je verzekeraar.

Veilig vliegen tijdens corona – Hoe ziet vliegen er straks uit?

De coronapandemie heeft een enorme impact op de luchtvaartindustrie. Vliegmaatschappijen hebben een hele reeks nieuwe voorzorgsmaatregelen ingevoerd om reizigers en personeel tijdens hun vlucht te beschermen. Hygiëne en veiligheid heeft meer prioriteit dan ooit.

Zo is het dragen van een mondkapje verplicht en worden contactmomenten tussen de crew en passagiers geminimaliseerd. Ook worden de vliegtuigen extra grondig schoongemaakt en zijn er extra hygiënemiddelen aan boord beschikbaar. Daarnaast moeten passagiers bijvoorbeeld self-service incheckstations gebruiken en hun temperatuur laten meten met behulp van contactloze thermometers.

Er wordt volop gespeculeerd over nieuwe maatregelen en technologieën. Mogelijk worden er zelfs desinfectietunnels geïntroduceerd, die elke reiziger van top tot teen reinigen. Ook bagage kan op een vergelijkbare uitgebreide dieptereiniging ondergaan met een desinfecterende mist of UV-licht dat bacteriën doodt. Je leest er alles over in dit artikel over de toekomst van vliegreizen na de coronauitbraak.

Wanneer kunnen we weer reizen

Wanneer kunnen we weer reizen? – Hoe ziet reizen er na corona uit?

De coronapandemie heeft een enorme impact op ons reisgedrag. We blijven reizen, maar wel op een andere manier. Zo blijven hygiëne en veiligheid tijdens het reizen ook ná corona de norm. Daarnaast zullen de reisbehoeftes van vakantiegangers veranderen.

Zo was bewust en duurzaam reizen al bezig aan een opmars, maar deze trend zal in post-coronatijd alleen maar toenemen. De corona-uitbraak was voor veel mensen een wake-up call dat we zuiniger om moeten gaan met onze planeet. Daarom willen we verantwoord reizen met respect voor cultuur en natuur.

Daarbij laten we drukke bestemmingen steeds vaker links liggen en kiezen we voor slow travel. In plaats van zoveel mogelijk bezienswaardigheden af te vinken in een recordtijd, wordt er de tijd genomen om een vakantiebestemming écht te ervaren. Het liefst reizen we met de auto of camper naar bestemmingen weg van de massa of juist lekker dicht bij huis. Lees hier welke reistrends in post-coronatijd Skyscanner nog meer voorspelt.

Wordt reizen duurder na corona?

Op dit moment zijn reizigers vanwege het coronavirus nog terughoudend met het boeken van vakanties, waardoor je in veel gevallen voordelig een reis kunt boeken buiten Nederland. Om vakantiegangers over de streep te trekken, doen reisorganisaties last minute vakanties in de uitverkoop.

Goedkope pakketreizen liggen nu dus voor het oprapen, maar dat verandert als we in de toekomst weer volop mogen en kunnen reizen. Dan zal er schaarste ontstaan (net als nu in Nederland het geval is), waardoor de prijzen automatisch zullen stijgen.

Ook zijn er experts die verwachten dat prijzen van vliegtickets zullen stijgen vanwege de maatregelen en het lagere aantal stoelen dat kan worden verkocht. Met minder passagiers aan boord moeten de ticketprijzen wel omhoog om vliegen rendabel te houden. Daarbij wordt de roep om goedkope vliegtickets te verbieden steeds luider. Er zijn zelfs politieke partijen die willen dat er een minimumprijs voor vliegtickets komt.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Reisbeperkingen zijn ingrijpend en veranderen voortdurend. Bekijk de interactieve wereldkaart met kleurcodes van Skyscanner om te weten waar je heen kunt. De kaart wordt dagelijks vernieuwd, maar de situatie kan snel veranderen met COVID-19. Zorg daarom dat je als eerste op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Je kunt je ook aanmelden om reisupdates te ontvangen voor elk land dat je wilt bezoeken.

Meer coronavirus updates lezen?

Disclaimer: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 november 2020. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per bestemming verschillen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Wij raden je aan om voordat je op reis gaat het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.