Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Haal het buitenleven naar binnen

Alle artikelen

Haal het buitenleven naar binnen

Het zijn lastige tijden voor reizigers. Buiten wacht de wereld op je, maar jij kunt niet verder gaan dan je eigen voordeur. We willen je laten dromen over waar je heen gaat als deze situatie voorbij is. Daarom maken we een serie met gidsen die de wereld naar jou brengen. Er gaat niets boven zelf reizen, maar hopelijk dwaal je in gedachten af naar al die wonderlijk mooie plekken die je binnenkort weer gaat verkennen. 

In de vorige gidsen gingen we vanuit huis op bezoek bij de beste museums ter wereld en genoten we vanuit onze luie stoel van de allerbeste optredens. Deze keer worden we helemaal wild. Soort van. Met deze natuurvideo’s en webcam-streams van dieren in het wild bezoek je hoge bergtoppen en diepblauwe zeestraten zonder je huis te verlaten.

Machu Picchu, Peru

Deze eeuwenoude Inca-citadel in het Andesgebergte staat op menig bucketlist. Een bezoek zit er nu niet in, maar je kunt het wereldwonder wel in HD bekijken en je er door je eigen audiogids laten rondleiden.

Via de webcams op dit online portaal kun je de oude bouwwerken vanuit verschillende perspectieven van 360 graden bekijken en meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis. En je hoeft geen vierdaagse trektocht over Inca-paden te doorstaan om er te komen. 

Sol Duc Falls Trail, VS

Het is bewezen dat meditatieve boswandelingen, ofwel het Japanse bosbaden, je minder gestrest, gelukkiger en creatiever maken. Nu we de wijde wereld niet zelf in kunnen, is deze wandelvideo van vier uur een prachtig alternatief.

Je mag je wandelschoenen gerust aantrekken als je wilt, maar je kunt ook gewoon met de benen op tafel genieten van deze trage, meditatieve tocht over de Sol Duc Falls Trail in het Olympic National Park. Het 4 K Relaxation Channel biedt je 59 verschillende trektochten, waaronder Cedar Butte, Kaena Point en Sunset Beach. 

Van Trondheim naar Bodø, Noorwegen

De Nordlandsbaan door het noordpoolgebied van Noorwegen is geen alledaagse treinrit. Het is de langste spoorlijn van Noorwegen, maar ook veruit de mooiste. Deze epische reis van tien uur begint in de universiteitsstad Trondheim en eindigt 729 kilometer ten noorden van de Noorse poolcirkel. 

Deze realtime-video brengt je via de Nordlandsbaan van het station in Trondheim naar het kuststadje Bodø. Dit is het eindstation van de enige spoorlijn ter wereld die de poolcirkel doorkruist. Je kunt in Noorwegen niet verder naar het noorden reizen.

Robson Bight, Canada

Terwijl wij mensen binnen blijven, bloeit de natuur juist op. Er zijn dolfijnen gespot in de Siciliaanse havens, wilde zwijnen in Barcelona, sikaherten in de Japanse stad Nara en zelfs olifanten op straat in de Indiase staat Kerala.

Iets minder verrassend, maar zeker niet minder mooi zijn de orka’s in hun thuishaven Johnstone Strait. Zie ze live in dit prachtige natuurreservaat aan de noordoostelijke kust van Vancouvereiland via deze YouTube-webcam.

National Parks, VS

De Amerikaanse overheidsdienst National Parks Service (NPS) heeft honderden camera’s opgehangen in de nationale parken door heel de Verenigde Staten. Via deze webcams houdt de NPS de luchtkwaliteit van beschermde natuurgebieden in de gaten. Maar het is ook een geweldige manier om adembenemende landschappen van oost tot west te bewonderen, zoals Yosemite, Joshua Tree, de Great Smoky Mountains en nog veel meer.

En wat dacht je van de webcams die beren en zeearenden volgen? Zo kun je op bezoek bij deze beruchte parkbewoners.

Loch of Lowes, Schotland

In dit natuurreservaat bij Dunkeld in Perth vind je duizenden wilde diersoorten. Het populairst van allemaal zijn zonder twijfel de visarenden, die hoog in de boomtoppen uitkijken over het water.

Een dappere ziel heeft het gewaagd een camera op te hangen onder het bladerdak om de vogels in hun natuurlijke omgeving te observeren. Kijk hoe ze hun nesten bouwen of vers gevangen vis voeren aan hun jongen. Of zet de video aan en geniet van de rustgevende geluiden van de Schotse natuur op de achtergrond.

Laikipia County, Kenia

De Afrikaanse webcamsite Explore heeft twaalf camera’s geplaatst op savannes, in bossen en bij drinkplaatsen door het hele continent, zoals in Kenia, Zuid-Afrika en de Democratische Republiek Congo. Schakel tussen de verschillende camera’s en spot gorilla’s, giraffen, nijlpaarden en olifanten tijdens hun dagelijkse bezigheden.

Explore heeft ook verschillende webcams in Laikipia County die streamen hoe wilde apen rondstruinen in hun beboste koninkrijk en bizons samen grazen rond een drinkplaats.

Channel Islands Kelp Forest, VS

Je bent afgereisd naar Peruaanse bergtoppen, Afrikaanse savannes, Scandinavische fjorden en Noord-Amerikaanse bospaden. Nu is het tijd om kopje onder te gaan met deze live-camera in Landing Cove op Anacapa Island.

Dat is een van de vijf eilanden in het Channel Island National Park, een bijzonder ecologisch gebied. Verken de onderwaterwereld met zijn amberkleurige kelpbos en met een beetje geluk zie je een zeeleeuw tussen de vissen.