Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Tips Zo haal je alles uit je Frequent Flyer-programma

Alle artikelen

Zo haal je alles uit je Frequent Flyer-programma

Vlieg je regelmatig? Dan is het interessant om eens in de wereld van Frequent Flyer-programma’s te duiken. Deze loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen draaien om het sparen van punten en kunnen je leuke extra’s opleveren. Benieuwd hoe je alles uit je Frequent Flyer-lidmaatschap kan halen? Skyscanner zette de beste tips voor je op een rijtje.

Frequent Flyer betekenis

Wat betekent het eigenlijk als je Frequent Flyer bent? Heel veel luchtvaartmaatschappijen hebben een loyaliteitsprogramma voor zogenoemde ‘frequent flyers’. Dit is een soort lidmaatschap waarbij je met elke vlucht punten spaart. Die punten kun je vervolgens inwisselen voor allerlei leuke extra’s: toegang tot de lounge, een transfer naar het vliegveld of zelfs gratis vliegtickets.

Moet ik veel vliegen om in aanmerking te komen voor zo’n programma?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het zeker geen vereiste om veel te vliegen. Iedereen mag zich aanmelden voor zo’n programma, ook als je weinig vliegt. Sterker nog, om gebruik te maken van de vele voordelen van zo’n programma hoef je echt geen zakenreiziger te zijn. Je kunt namelijk ook op andere manieren punten sparen.

Welke Frequent Flyer programma’s bestaan er?

Er zijn heel veel luchtvaartmaatschappijen en dus ook heel veel Frequent Flyer-programma’s. Bijna elke vliegtuigmaatschappij heeft wel een programma om vaste klanten te belonen. Je kunt je altijd gratis aanmelden bij zo’n programma en krijgt vaak direct leuke kortingen. Een goede reden om je dus altijd aan te melden voor zo’n programma.

Flying Blue: het Frequent Flyer-programma van KLM

Het loyaliteitsprogramma van KLM heet Flying Blue. Je kun punten (Miles) sparen door te vliegen met KLM, AIR FRANCE, JOON en HOP!. Daarnaast kun je punten sparen door aankopen te doen bij partners van Flying Blue en door te betalen met een American Express Card. 

Binnen het Frequent Flyer-programma van KLM zijn vier levels die elk hun eigen voorwaarden en voordelen hebben. Het level wordt onder andere bepaald door het aantal vluchten dat je op jaarbasis maakt.

Explorer level: Als je begint met sparen via het Flying Blue-programma ben je automatisch Explorer. Als Flying Blue Explorer spaar je 4 Miles per besteedde euro en krijg je onder andere 10 % korting op zitplaatsopties. Zo heb je dus zelfs als je bijna nooit vliegt een goede reden om je aan te melden.

Silver level: Met Flying Blue Silver heb je een aantal leuke voordelen. Je krijgt voorrang tijdens het inchecken en boarden, je kunt gratis een standaardstoel kiezen en een extra bagagestuk meenemen op vluchten van Skyteam.

Gold level: Heb je een Flying Blue Gold lidmaatschap, dan heb je wereldwijd gratis toegang tot de SkyTeam-lounges. Daarnaast kun je gebruik maken van SkyPriority, waarbij je bijna overal voorrang krijgt op de luchthaven.

Platinum level: Met Flying Blue Platinum heb je aardig wat privileges. Gratis stoelopties, voorrang op de luchthaven en toegang tot de SkyTeam-lounges, spaar je maar liefst 8 Miles bij iedere euro die je besteedt.

Overzicht van populaire Frequent Flyer programma’s

Airline Programma Alliantie?
Air Canada Aeroplan Star Alliance
Air France Flying Blue SkyTeam
British Airways Executive Club Oneworld
Cathay Pacific Marco Polo Club Oneworld
China Airlines
Dynasty Flyer Program SkyTeam
Delta SkyMiles SkyTeam
Emirates Skywards
Etihad Airways Etihad Guest
Icelandair Icelandair Saga Club
Jet Airways JetPrivilige SkyTeam
Lufthansa Miles & More Star Alliance
KLM Flying Blue SkyTeam
Singapore Airlines KrisFlyer Star Alliance
SWISS Miles & More Star Alliance
Turkish Airlines Miles & Smiles Star Alliance
Qatar Airways Privilege Club Oneworld

Frequent Flyer-programma’s: de beste tips

Tip 1: Meld je bij zoveel mogelijk programma’s aan

Vlieg je regelmatig met een verschillende airlines? Meld je altijd aan bij het Frequent Flyer-programma, want wie weet wat het je kan opleveren. Aanmelden is gratis en binnen een paar klikken gebeurd, dus weinig reden om het niet te doen.

Tip 2: Maar niet bij allemaal

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben zich verenigd in een alliantie. Dat heeft ook voordelen voor leden van het loyaliteitsprogramma. Zo kun je namelijk ook punten sparen met vluchten die je met een partner-airline hebt gemaakt. Een voorbeeld: KLM is onderdeel van SkyTeam en vormt een alliantie met onder andere Aeroflot, Kenya Airways, Garuda Indonesia en Delta. Door te vliegen met Garuda Indonesië kun je dus ook sparen bij KLM. Omdat punten tussen verschillende programma’s niet kunnen worden uitgewisseld, is het slimmer al je punten bij KLM te sparen. Je kunt je dus beter niet aanmelden bij alle airlines die binnen een alliantie vallen.

Tip 3: Kies het programma met de beste voorwaarden

Nog een laatste opmerking over luchtvaartallianties: gespaarde punten kunnen wel bij de verschillende partners worden uitgegeven. Je kunt dus sparen via het programma van KLM en de punten vervolgens uitgeven bij Garuda Indonesia. Het is daarom slim om een onderzoekje te doen naar de voorwaarden van de verschillende Frequent Flyer-programma’s. Kies voor het programma met de voorwaarden die het best bij jouw vlieggedrag passen.

Tip 4: Vlieg zoveel mogelijk met één airline

Wil je snel punten sparen, dan kun je het best zoveel mogelijk met één airline (of alliantie) vliegen. Kies bij stedentrips dus bijvoorbeeld standaard voor KLM, in plaats van dat je afwisselt tussen vluchten van Transavia, Ryanair en Wizz Air.

Tip 5: Spaar punten met je creditcard

Je hoeft niet mega veel te vliegen om Frequent Flyer te worden. Je kunt namelijk ook op andere manieren punten sparen. Zo kun je bijvoorbeeld ook punten sparen door uitgaves te doen met je creditcard. Vraag een creditcard aan via je favoriete luchtvaartmaatschappij en krijg punten voor elke euro die je daarmee uitgeeft. Bij KLM kun je extra punten sparen als je een American Express Card hebt.

Tip 6: Bewaar altijd je boardingpass

Vlucht gemaakt? Bewaar altijd je boardingpass (of maak er een foto van), want hiermee kun je je punten achteraf claimen. Dat is vooral handig als je je nog niet had aangemeld bij een Frequent Flyer-programma of je nummer nog niet had doorgegeven bij tijdens boekingsproces. Vaak kun je tot een jaar na dato nog punten claimen.

Tip 7: Frequent Flyer-punten inwisselen? Kies voor businessclass!

Een stoel in businessclass is vaak vele malen duurder dan een ticket voor economyclass. Als je punten inwisselt van je Frequent Flyer-programma is dat verschil opeens een stuk minder groot. Wil je businessclass vliegen, dan is het slim om dat ticket te betalen met je verdiende punten. Het scheelt gewoon heel veel geld als je de punten omrekent naar euro’s.

Tip 8:  Maak optimaal mogelijk gebruik van alle extra’s

Heb je eenmaal een beetje credit opgebouwd bij een vliegtuigmaatschappij, maak dan zoveel mogelijk gebruik van alle leuke extra’s. Je krijgt vaak standaard voorrang bij het inchecken en boarden, toegang tot de lounge en mag bijvoorbeeld extra bagage meenemen. Houd de status van je lidmaatschap dus goed in de gaten, want je bent natuurlijk niet voor niets een Frequent Flyer.

Meer reistips?

Ryanair handbagage en ruimbagage: regels, afmetingen en gewicht

Tarieven vliegmaatschappijen: wat krijg je & de kosten

De beste tips voor de Garden Route

10 dingen die je nooit op een vliegveld moet doen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.