Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Zo kun je goedkoop internetten in het buitenland (buiten de EU)

Alle artikelen

Zo kun je goedkoop internetten in het buitenland (buiten de EU)

Optie 1: Internetten buiten de EU met je eigen bundel

Laten we eerst eens kijken hoeveel het kost om met je eigen bundel te internetten buiten de EU. Is het echt onbetaalbaar als je in Tokyo iets opzoekt met Google Maps? De prijzen voor internetten buiten de EU verschillen per provider. De meeste providers werken met zones, waardoor je in elk deel van de wereld een ander tarief kan betalen. In populaire vakantielanden betaal je over het algemeen minder dan in een uithoek ergens in Afrika. Zit je in de duurste zone, dan kan het bedrag aardig snel oplopen. Zo betaal je bij KPN en T-Mobile maar liefst € 10,00* per MB als je vanuit de duurste zone je telefoonabonnement gebruikt.

Bescherming tegen internetkosten in het buitenland

Je telefoonrekening kan dus aardig oplopen als je in het verre buitenland je telefoon gebruikt, maar gelukkig hebben de meeste providers een datalimiet ingesteld. Die datalimiet staat standaard op € 60,50* en zodra je dat bedrag hebt bereikt krijg je automatisch een smsje. Om verder te kunnen internetten moet je handmatig je limiet uitschakelen. Dat is wel zo’n fijne gedachte, want je zal niet de eerste zijn die per ongeluk zijn internet buiten de EU aan heeft laten staan.

Optie 2: Een extra databundel aanschaffen

Ga je op reis buiten Europa en wil je wel gebruik blijven maken van 4G? Normaal betaal je dan een buitenbundeltarief, maar bij veel providers kun je ook een extra bundel aanschaffen. Hiermee kan je voor een vast bedrag internetten buiten de EU. Zo kun je bij KPN tot 80 % goedkoper internetten met zo’n bundel en ook T-mobile heeft scherpe tarieven. Ga je bijvoorbeeld reizen in Japan, dan betaal je bij KPN € 39,99* voor een bundel van 500 MB. Dat is toch een stuk goedkoper dan wanneer je per MB betaalt, het standaard tarief voor Japan is namelijk € 2,50* per MB. Tel uit je winst!

Optie 3: Een prepaid data simkaart kopen

Een extra bundel afsluiten bij je vaste mobiele provider is dus al een stuk beter betaalbaar, maar nog steeds niet heel erg goedkoop. Een oplossing is de prepaid data simkaart. Deze kun je gewoon in Nederland kopen en op dit kaartje kun je zelf een x aantal MB’s op kan zetten. Dit is stukken goedkoper, want voor zo’n kaartje met werelddekking betaal je maximaal € 0,03* per MB. Je tegoed is een jaar geldig en je kunt zo vaak opwaarderen als je zelf wilt.

Optie 4: Een lokale simkaart kopen

Verreweg de goedkoopste manier om te internetten in het buitenland is met de aanschaf van een lokale prepaid simkaart. Hiermee kun je namelijk internetten volgens lokaal tarief. Dat is handig als je ook veel moet bellen onderweg. Tip: zit je veel in het buitenland en koop je vaak een lokale simkaart? Neem een extra telefoon mee of eentje waar je twee simkaarten in kan stoppen, dan hoef je namelijk ook geen berichten op je Nederlandse nummer te missen.

Optie 5: Een draagbare WiFi-hotspot meenemen

Het is ook een optie om te investeren in een draagbare WiFi-hotspot. Deze zijn al voor een paar tientjes online te bestellen en werken met elke simkaart. Ze werken prima met een bovengenoemde lokale simkaart en prepaid data simkaart. Een handige én veilige manier van internetten, want je hoeft nooit meer in te loggen op onbeveiligde netwerken. Zeker als je onderweg ook wilt werken en afhankelijk bent van internet. Uiteraard kun je ook je telefoon instellen als WiFi-hotspot, maar dat kost veel batterij en is doorgaans toch een beetje omslachtig.

Optie 6: Gebruik zoveel mogelijk WiFi

Je bent op reis en je hóeft natuurlijk niet constant bereikbaar te zijn. WiFi kun je tegenwoordig vrijwel overal ter wereld ontvangen. In hotels, restaurants en zelfs op straat hangen WiFi-netwerken in de lucht waar je gratis gebruik van kan maken. Als het niet nodig is om constant bereikbaar te zijn, is dat natuurlijk de goedkoopste optie als je wilt internetten in het buitenland.

Tips om te besparen op je telefoonkosten buiten de EU

Tot slot nog een paar tips om het gebruik van MB’s te beperken.

  • Download voor vertrek de nodige kaarten, reistips en reisgidsen
  • Zet apps die op de achtergrond data binnenhalen uit
  • Laat Whatsapp niet automatisch foto- en videobestanden downloaden
  • Zet dataroaming alleen aan wanneer je wilt internetten en weer uit als je klaar bent
  • Gebruik zoveel mogelijk mobiele websites
  • Lees ook ons artikel met 10 manieren om internetkosten in het buitenland te beperken

*Geplaatst september 2018. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijziging en/of beschikbaarheid.

Meer praktische reistips?

– 10 manieren om internetkosten in het buitenland te beperken

– FAQ: mobiel bellen en internet op vakantie

– Gratis wifi in het buitenland: 17 hotspots in Europa

– Vliegvelden en (gratis) WiFi

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.