Persberichten Drukte Schiphol deze zomer: 11 survival tips om rijen te omzeilen

Alle artikelen

Drukte Schiphol deze zomer: 11 survival tips om rijen te omzeilen

Hoe overleef je de lange wachtrijen en drukte op Schiphol deze zomer en hoe laveer je zonder zorgen richting de gate en omzeil je de rijen? Ga goed voorbereid op reis en gebruik deze 11 tips van Skyscanner om sneller te boarden en op tijd neer te ploffen in je vliegtuigstoel, prepared for take-off!

1. Naar Schiphol met auto, trein of taxi?

Kies je de trein, ga je met eigen auto of regel je een taxi naar Schiphol? Eigen auto is relaxt, maar je betaalt dan wel parkeergeld, Lang Parkeren is er vanaf €67,50* voor 2 dagen, plus €7,50* per extra dag. Voor datzelfde geld (benzine meegerekend) regel je ook een taxi binnen de Randstad. Reis je vanuit het noorden dan kost een Schipholtaxi minimaal €185* euro voor een enkele reis. In dat geval is een treinreis aardig voordeliger. En: met de trein sta je niet in de file, spoorproblemen en oponthoud daargelaten. Weeg alle voors en tegens goed af, check het spoor, kijk op www.vanAnaarBeter.nl voor wegwerkzaamheden, verwachte files en kies datgene waarbij jij het beste gevoel hebt en wat past bij je budget en het aantal personen waarmee je reist.

 

2. Thuis online inchecken

Het scheelt tijd als je thuis alvast incheckt voor je vlucht. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geldt een termijn van 30 dagen tot 24 uur voor vertrek. Vrijwel altijd krijg je een seintje van de luchtvaartmaatschappij dat je alvast online kunt inchecken. Zorg dat je de inlogcodes en boekingsnummer bij de hand hebt, log in, kies je stoel en eventueel andere opties en bevestig je check-in. Het is altijd goed om je boarding pass af te drukken, dit kan ook nog eventueel op Schiphol via de selfservice kiosken. Waar mogelijk kies je voor een elektronische boarding pass. Meer tips over wanneer online inchecken.

boarding pass

3. Online parkeerplaats regelen

Als je voor langere tijd op reis gaat en met de auto naar Schiphol rijdt, zorg dan dat je van tevoren een parkeerplaats bij P3 regelt via Schiphol Smart Parking. Kies voor onoverdekt of de parkeergarage. Vervolgens brengt de gratis snelbus je naar de vertrekhal. Reserveren kan vanaf 2 dagen voor vertrek.

4. Drive-Inchecken zomervakantie

Wie Schiphol Lang Parkeren P3 heeft gekozen en deze zomer met Transavia of TUIfly vliegt, kan zelf al inchecken incl. bagage op het parkeerterrein. Dus zonder bagage in de snelbus, naar de vertrekhal en meteen naar de security. Scheelt weer tijd.

Drukke dagen Schiphol deze zomer

De verwachting is dat Schiphol deze zomer dagelijks gemiddeld 12,8 miljoen  passagiers verwerkt. In totaal zullen in juli, augustus en september ongeveer 12,8 miljoen passagiers via Schiphol reizen, maar een beetje meer dan in 2018. Volgens Schiphol zijn de drukste dagen begin augustus. Om de drukte binnen de perken te houden zet Schiphol 15% meer personeel in. Bekijk de verwachte drukte op deze site door jouw vertrekdag in te vullen.

5. Hoe ver van tevoren aanwezig op Schiphol

Zorg dat je op tijd naar de luchthaven reist en dat goed plant.

  • Schiphol zet een speciale douane doorgang in voor ‘small bags only’. Laat het handbagage koffertje dus thuis als het kan, en neem in plaats daarvan een rugzakje of handtas mee.
  • Ga sowieso uit van de tijd die de luchtvaartmaatschappij aangeeft.
  • En, hanteer altijd de regels van Schiphol:
    • Europese vluchten, minimaal 2 uur voor vertrek.
    • Intercontinentale vluchten, minimaal 3 uur voor vertrek.
  • Reis je naar risicobestemmingen de Verenigde Staten of Israël dan geldt ook een minimale inchecktijd van 3 uur voor vertrek in verband met veiligheidscontrole.
  • Let op: reserveer meer tijd als je reist met speciale bagage (bijv. surfplank, fiets, kinderwagen, muziekinstrument) of als je assistentie nodig hebt op de luchthaven. Check dit altijd bij de luchtvaartmaatschappij.

6. Zet de Schiphol-app op je telefoon

Het is slim om de Schiphol-app op je telefoon te zetten. Daarin staan de meest actuele vertrek- en aankomsttijden, nieuws over de verwachte drukte en belangrijke vlieggegevens die steeds worden ververst.

Schiphol app

7. Kies gericht bij inpakken en ga voor handbagage

Kies ervoor om alleen handbagage mee te nemen en ga voor ‘travel light’ als je vakantie of stedentrip dit toelaat. Je bespaart én geld én je sjouwt je niet een ongeluk. Zeker als je naar een warm land reist, heb je niet zoveel nodig. En, tenzij je naar Timboektoe afreist, kun je vrijwel alles op de bestemming zelf kopen. Het scheelt enorm als je bijvoorbeeld alle huidverzorgingsproducten en drogisterijartikelen thuislaat. Hoe inpakken? Doe het slim met deze 10 tips.

inpakken bagage Schiphol

Vaste plek voor ‘no-trolley’ doorgangen

De proef uit zomer 2017 met ‘no trolley’-doorgangen om de drukte te verminderen is succesvol gebleken. Als je geen of weinig handbagage bij je hebt en je bagage hebt ingecheckt, mag je sneller door de security. Om kosten te besparen nemen passagiers steeds vaker alleen handbagage mee in de vorm van trolley’s, rolkoffers en grote tassen. Al deze bagage moet door de veiligheidsscans en dat levert veel vertraging en lange wachtrijen op. Hoe de proef en de doorgangen er precies uit gaan zien, maakt Schiphol nog bekend. Dus misschien moet je over onze tip 7 dan toch nog even nadenken en gaan voor tasloos, maar travel light is altijd een goed idee.

8. Voorbereiding in rij voor security en douane

Zorg dat je de belangrijkste papieren snel kunt pakken en bereid je alvast in de rij voor op de securitycheck. Dat betekent: schoenen uit, jas uit, riemen, armbanden en alle andere metalen voorwerpen af. Zorg ook dat je laptop, iPad, telefoon en oplaadsnoertjes in een bak legt of op een logische plek houdt zodat je ze snel kunt pakken en dat je make-up en verzorgingsproducten in een doorzichtig plastic zakje zitten met een hoeveelheid die voldoet aan de vloeistoffenregels.

security en douane Schiphol

Drukste dag van het jaar Schiphol?

Meestal valt de drukste dag op Schiphol in augustus, in 2018 vielen deze op maandag 30 juli, vrijdag 10 augustus en vrijdag 17 augustus.

9. Ken de vloeistoffenregels

Het helpt als je je even verdiept in de vloeistoffenregels. Zorg dat je vloeistoffen en gels volgens de EU-regelgeving verpakt in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje. Een verpakking mag niet meer bevatten dan 100 ml vloeistof. Per persoon is een zakje toegestaan van in totaal 1 liter vloeistof. Medicijnen en babyvoeding die aantoonbaar nodig zijn tijdens de reis vallen daarbuiten. Wat je na de controle koopt bij de Duty Free shops mag mee het vliegtuig in.

Vloeistoffen regels

10. Check de bagageregels

Verdiep je thuis in de algemene bagageregels en die van de luchtvaartmaatschappij om problemen op de luchthaven te voorkomen. In principe mag alles mee in je handbagage, tenzij het op de lijst gevaarlijke voorwerpen staat. Iets als scharen en nagelvijlen, moeten in de ruimbagage. De regels voor handbagage en ruimbagage (afmetingen en gewicht) verschillen per luchtvaartmaatschappij, een overzicht van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen vind je hier. Lees wat er wel en niet mee mag in je handbagage

bagageregels

11. Lidmaatschap Schiphol Privium

Een lidmaatschap van Schiphol Privium kan interessant zijn als je vaker via Schiphol vliegt. ‘Reis ongekend ontspannen’, heet het. Met een basisabonnement passeer je volgens de site razendsnel de securitycontrole en irisscan. Kies je de Plus-variant dan ga je extra snel door de security- en paspoortcontrole, mag je vooraan parkeren, sneller inchecken en heb je toegang tot de Privium ClubLounge. Vanaf €130* voor een jaar.

*Bijgewerkt: juli 2019. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer handige artikelen voor op reis:

Hoe laat bij de gate? Met deze tips kom je op tijd.

Vliegen met kinderen: 20 top tips voor blij reizen

15 tips om een lange vliegreis te overleven

Wat zijn de verboden voorwerpen die je niet mee mag nemen in je handbagage?

Beste vliegvelden voor een lange overstap: zo wordt wachten leuk

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.