Nieuws Inspiratie Wat te doen in Roemenië: top 10 bezienswaardigheden

Alle artikelen

Wat te doen in Roemenië: top 10 bezienswaardigheden

Het land van Dracula. Rijk in historie en imposante kastelen. Met dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, omgeven door mythes en legendes. Roemenië een fascinerend land dat met z’n gastvrije bevolking uitnodigt om ontdekt te worden. Van koffie drinken in hippe wijk Lipscani in hoofdstad Boekarest tot cruisen over de spannende Transfăgărășan autosnelweg. Bekijk snel wat te doen in Roemenië met deze top 10 bezienswaardigheden!

Boek nu Roemenië

Weer Roemenië

Het type weer in Roemenië is enigszins afhankelijk van waar je je bevindt in het land. Zo kunnen de bergketens zorgen voor extreme weersomstandigheden. Het klimaat langs de Zwarte Zeekust is aangenaam. Dat deel heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het binnenland heeft een landklimaat, met behoorlijk warme zomers en soms extreem koude winters. In mei en juni valt de meeste regen.

Waar ligt Roemenië

Het land Roemenië ligt in Zuidoost-Europa en grenst aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. De bergen van de Karpaten doorkruisen het land. Sinds 2007 behoort Roemenië tot de Europese Unie.

1. Boekarest en Lipscani

De hoofdstad van Roemenië, Boekarest, is in feite nog een ruwe diamant die het vraagt om ontdekt te worden. Een snel veranderende stad die naast moderne wijken, haar verleden niet verbergt. Te zien aan de indrukwekkende Stalinistische gebouwen die naast Orthodoxe kerken staan en worden afgewisseld door groene stadstuinen. Ga ´s avonds vooral richting het historische centrum Lipscani waar je een groot en goed aanbod vindt van trendy bars en restaurants. Probeer The Artist voor een fijne gourmet-experience, een reis langs traditionele Roemeense cuisine met een twist. Ieder gerecht ziet eruit als een kunstwerkje! Lees vooral wat je nog meer kunt doen tijdens een weekend Boekarest met onze 13 stedentrip tips.

Boek nu Boekarest

2. Brașov en Parc Aventura Brasov

Brasov is een oude middeleeuwse stad midden in Roemenië. Bizar genoeg is het eerste dat je ziet als je aankomt een Hollywoodachtige bord met de letters Brasov bovenop de berg Tâmpa. Mis vooral niet de beroemde gotische Zwarte Kerk en wandel door het barokke centrum langs andere, mooie kerken en uitnodigende pleinen. Maak ook een kabelritje naar de top van de Tampa en je krijgt een geweldig uitzicht op de stad cadeau. Houd je van ziplinen? Dan is er Parc Aventura Brasov met 15 avontuurlijke routes voor alle leeftijden en spannende ritjes al bungelend boven water.

Reisadvies Roemenië

Op dit moment zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Roemenië. Let alleen op in het verkeer in Roemenië, rijden in Roemenië is niet zonder risico. De wegen in het land zijn lang niet overal goed en ook vaak slecht verlicht, reis daarom liever niet over de weg na zonsondergang. Check altijd het actuele reisadvies Roemenië

3. Kasteel Bran

Roemenië en Dracula horen bij elkaar als tulpen bij Amsterdam. Begeef je daarom naar Kasteel Bran, een sprookjesachtig slot dat gelinkt wordt aan de wrede heerser Vlad Tepes. Een historische figuur die de inspiratiebron vormde voor de schrijver Bram Stoker die Dracula tot leven wekte en die hij liet wonen in een Kasteel Bran. Daarom heet het ook wel Dracula’s kasteel. Ook zonder de verhalen is het kasteel zeker een bezoek waard. Het overweldigende interieur is precies wat je verwacht en je associeert met Transsylvanië.

4. Kasteel Peles

Nog een fraai kasteel in Roemenië: kasteel Peles. Het lijkt zo uit een Disneyfilm geplukt. De torentjes en houten versierselen aan de buitenkant geven het een fantasievol karakter. Ooit was dit de zomerresidentie van de koninklijke familie van Roemenië. Peles is net buiten de plaats Sinaia te vinden.

5. Sighisoara

Als je maar geen genoeg kunt krijgen van Dracula’s kasteel, moet ook nog even een pit stop maken in zijn geboorteplaats Sighisoarat in het midden van Roemenië, Transsylvanië. Hoewel het museum dat aan hem is gewijd een beetje een gimmick is, maakt de plaats zelf veel goed. De plaats staat bekend als een van de mooiste en best bewaarde citadel, een vestingstad die nog bewoond is. Met middeleeuwse burcht en een stad bij de Tarnava Mare rivier.

6. Cluj Napoca

Roemenië´s grootste studentenstad heeft een opkomende kunstscene die je in geen enkel ander deel van het land vindt. Het heeft een levendige bohemien feel en ontelbaar veel bars en shops. Wandel door de stad via het centrale plein Piati Unirii en zie er de Sint-Michaëlskerk en het paleis en kunstmuseum Banffy en de botanische tuinen. Cluj Napoca is ook het thuis van het Transylvania Film Festival, dat zowel Roemeense als internationale producties laat zien in meerdere theaters en open-air spots door de stad.

Boek nu Cluj Napoca

7. De autosnelweg van Transfăgărăşan

Ook een spannende roadtrig mag niet ontbreken als je een vakantie Roemenië boekt. De ‘Road from the Clouds’ is een werkelijk spectaculaire autosnelweg waar de historische regio van Wallachia samenkomt met Transsylvanië. Het loopt over een van de hoogste pieken van het land, inlcusief Moldoveanu en Negoiu. De weersomstandigheden en de hoogte maken deze weg soms best moeilijk om overheen te rijden, maar de verbluffende vergezichten maken dat het waard. Huurauto regelen en eropuit trekken, zeggen wij!

8. De kloosters van Bucovina

Roemenië´s beroemde geschilderde kloosters laten ongelooflijk mooie 15e en 16e-eeuwse fresco´s van heiligen en profeten zien. De best bewaarde zijn die van Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava, Sucevita en Voronet. Kijk en luister naar de interessante lokale gebruik van de monniken en nonnen die het gebed aankondigen door met een hamer en een stuk hout te slaan, een traditie die teruggaat tot de belegering van Moldavië toen de Ottomaanse Turken het verboden om de klokken te luiden.

9. Donaudelta

Het grootste deel van Europa´s grootste rivier stroomt door Roemenië: de Donau. Langs de oevers vind je een diverse wildlife en spectaculaire landschappen. Kies ervoor om langs de oevers te fietsen of ga voor easy en zak de rivier af per boot. De poort naar de Donaudelta is de stad Tulcea.

10. Bucegi Sphinx

Hoog in het Bucegigebergte werd deze 12 meter hoge megaliet gevonden, op natuurlijke wijze gevormd door wind, water en dus de natuur om vervolgens een menselijk gezicht te krijgen. Een hoop vreemde mythes en legendes omringen de Roemeense sfinx. Het zou een boodschap van God zijn, andere beweren dat het een landingsplek is voor buitenaardse wezens. Het is dan ook een favoriete attractie voor wie geïnteresseerd is in het occulte of paranormale, maar als dat niet jouw ding is, dan is het als natuurwonder mooi genoeg.

Boek nu Roemenië

Meer leuke artikelen:

Reisinspiratie nodig? Gebruik Skyscanners vergelijkingskaart

Hoe laat bij de gate? Met deze tips kom je op tijd

10 bijzondere & goedkope bestemmingen in Europa

Dit zijn de goedkoopste bestemmingen in Europa

17 echt alternatieve vakantiebestemmingen

Stedentrip of weekendje weg? Top 14 populaire bestemmingen in Europa

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.