Vakantie in Mexico? Ontdek Mexico-Stad

Een kosmopolitisch centrum met prachtige muurschilderingen, culturele musea, historische grachten en kleurrijke cantinas: de levendige hoofdstad Mexico-Stad is het startpunt van je rondreis door Mexico. Skyscanner tipt de mooiste bezienswaardigheden en geeft praktische informatie in deze handige mini-reisgids.

Praktische informatie Mexico-Stad

Waar ligt Mexico-Stad?

Mexico-Stad (ook wel Mexico City) is de hoofdstad van Mexico en één van de grootste steden ter wereld. De stad ligt in het Dal van Mexico, op 2240 meter hoogte, waardoor het geldt als de hoogstgelegen stad ter wereld. Bekijk de ligging van Mexico-Stad hieronder op de kaart van Mexico.

Hoe is Mexico-Stad ontstaan?

Mexico City werd in 1325 gesticht door de Azteken, die het de oorspronkelijke naam ‘Tenochtitlan’ gaven. Het was toen de hoofdstad van het Aztekenrijk. In het huidige Mexico-Stad is nog weinig over van Tenochtitlan, doordat er veel verloren is gegaan tijdens opstanden. Tenochtitlan werd later de hoofdstad van de Spaanse kolonie Nieuw-Spanje en uiteindelijk hoofdstad van onafhankelijk Mexico in 1821.

Hoeveel inwoners heeft Mexico-Stad?

Mexico-Stad heeft ruim 23 miljoen inwoners en staat daarmee in de top 10 van grootste steden ter wereld.

Welke taal spreken ze in Mexico-Stad?

De meest gesproken taal is het Spaans. Zo’n 37.000 inwoners spreken ook Nahuatl, de Indiaanse taal die er van oudsher werd gesproken. Andere Indiaanse talen die er ook worden gesproken zijn Otomí, Mixteeks, Zapoteeks en Mazahua. Sprekers van deze talen zijn geëmigreerd uit andere delen van Mexico.

Reizen naar Mexico?

Wat is het klimaat in Mexico en Mexico-Stad?

Mexico kent een grote verscheidenheid aan klimaatsoorten, die in te delen zijn in de tropische, woestijn/steppe en zee/mediterrane/landklimaten. In het noorden van Mexico vind je met name het woestijn- en steppeklimaat, in het kustgebied het mediterrane klimaat, het landklimaat in Centraal-Mexico en het tropisch regenwoud-, tropisch savanne- of tropisch moessonklimaat in het zuiden.

Mexico City zelf wordt omgeven door vulkanen en bergen, waardoor de warme lucht uit de stad niet makkelijk weg kan. In de wintermaanden is het in Mexico-Stad daarom aanzienlijk warmer dan in de directe omgeving. Daarnaast is de lucht sterk vervuild en door de hogere ligging kunnen mensen die dit niet gewend zijn, het erg benauwd hebben in Mexico-Stad. Reizigers met longproblemen moeten hier rekening mee houden.

Mexico-Stad heeft een gematigd savanneklimaat met twee seizoenen: een droog seizoen met weinig neerslag (van half oktober tot half mei) en een regenseizoen (van half mei tot half oktober). Door de regenbuien klaart de lucht wel wat op waardoor het wat minder benauwd aanvoelt. Ook valt er, door geografische omstandigheden, in het zuidelijke deel van de stad meer regen dan in het noordelijke deel. De temperatuur ligt vrijwel het hele jaar tussen de 20 en 30 graden, met de hoogste temperaturen in het regenseizoen. Sneeuw komt in Mexico City nauwelijks voor. Tijdens het orkaanseizoen (juni t/m november) is de kans klein dat een orkaan Mexico City bereikt. Wel heeft de stad regelmatig te maken met aardbevingen.

Welke inentingen heb ik nodig voor Mexico?

Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatits A worden aangeraden, ongeacht de verblijfsduur. Wil je langer dan drie maanden naar Mexico? Neem dan ook vaccinaties tegen Hepatitis B en rabiës (hondsdolheid). In Mexico komt malaria voor in het grensgebied met Guatamala. De rest van Mexico, inclusief Yucatan en Cancún, is malariavrij. Bekijk hier de malariakaart van Mexico

Hoe veilig is Mexico-Stad?

Het reisadvies van de Rijksoverheid voor Mexico en Mexico-Stad zie je hieronder op de kaart. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Tamaulipas en Guerrero, de stad Acupulco en de regio Tierra Caliente. Voor de overige gebieden en dus ook Mexico City gelden er veiligheidsrisico’s. Zo is het gebied rond de vulkaan Popocatépetl in de buurt van Mexico-Stad gesloten voor publiek, omdat de vulkaan nog steeds actief is.

Ook vinden er in Mexico-Stad af en toe korte ontvoeringen plaats; het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Er wordt daarom aangeraden niet na zonsondergang te reizen en extra op te letten bij het uitgaan.

Boek vliegtickets Mexico

Heb ik een visum nodig voor Mexico?

Nee. Voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Op vertoon van je retourticket en paspoort (let op: deze moet nog minstens 6 maanden geldig zijn ná terugkeer in Nederland) krijg je bij aankomst in Mexico een toeristenvisum in je paspoort. Bij vertrek moet je het afgeven als bewijs dat je het land weer verlaat.

* Visum, vaccinatie & veiligheidsinformatie correct december 2017 en gevonden op Nederland Wereldwijd. Check altijd actuele informatie via officiële bronnen voordat je boekt.

Wat is de valuta in Mexico?

In Mexico betalen ze met de Mexicaanse peso. 22 Mexicaanse peso staat op dit moment gelijk aan één euro. Bekijk hier de actuele wisselkoers.

Hoe lang is het vliegen naar Mexico-Stad?

De vliegtijd van Amsterdam naar Mexico-Stad bedraagt 12 uur.

Hoe laat is het in Mexico-Stad?

Het is in Mexico-Stad 7 uur vroeger dan in Nederland.

Vind vluchten Mexico-Stad

Top 10 tips voor Mexico-Stad

1. Hotels in Mexico City

Vliegticket geboekt? Dan is het tijd om je hotel in Mexico-Stad te boeken. Wij tippen er drie: het populaire viersterrenhotel Metropol midden in de bruisende stad en het vijfsterrenhotel Geneve, in de roze buurt Juaraz. Op zoek naar een goedkoper alternatief? Boek dan het leuke Hostel Mundo Joven Catedral, met gratis wifi en gratis ontbijt op het dakterras!

2. Palacio de Bellas Artes

Het Paleis voor de Schone Kunsten is het belangrijkste opera- en concertgebouw van Mexico-Stad en één van de topbezienswaardigheden van de stad. Het gebouw ligt aan het plein Alameda Central in het historische centrum, het startpunt van je ontdekkingstocht door Mexico City. Je kunt het Palacio de Bellas Artes dagelijks bezoeken van 10.00 – 17.00 uur, behalve op maandag. ’s Avonds licht het paleis spectaculair op!

3. Día de Muertos

Ben je op 1 en 2 november in Mexico-Stad? Dan heb je geluk, want dan wordt namelijk Día de Muertos, de Dag van de Doden gevierd. Met deze Mexicaanse traditie worden de doden herdacht en geëerd ofrendas (altaren) in combinatie met kleurrijke straatparades en festiviteiten door de hele stad.

4. Templo Mayor


In Mexico-Stad zijn maar weinig overblijfselen te vinden van de voormalige hoofdstad Tenochtitlan, maar Templo Mayor is er één van. Dit was de belangrijkste tempelpiramide van de Azteekse hoofdstad en had een hoogte van zo’n 60 meter. In de top bevonden zich twee heiligdommen voor de oorlogsgod Huitzilopochtli en de regengod Tlaloc. Je kunt de tempel dagelijks bezoeken van 09.00 – 17.00 uur, behalve op maandag. Losse vondsten van de tempel zijn te zien in het museum ernaast.

5. Café NiN

Behoefte aan wat energie? Ga voor ontbijt, brunch of lunch naar het hippe cafeetje NiN. Het café lijkt recht uit de Belle Epoque van Parijs te komen, met een fantastische patisserie en bakkerslekkernijen in de vitrine en uitstekende koffie, sandwiches en omeletten. Juist zin in Mexicaans? Probeer dan het populaire El Hidalguense (let op: alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag).

6. Mercado de la Merced

De Mercado de la Merced is de grootste markt van Mexico-Stad. Deze gigantische, kleurrijke markt verkoopt alles wat je maar kunt bedenken, maar draait voornamelijk om eten. Kruiden, chili’s, specerijen, insecten en gedroogd fruit worden afgewisseld met kraampjes waar verse taco’s, moles en tlacoyos worden gemaakt. Een culturele ervaring die je niet mag missen! De markt is van maandag t/m zaterdag geopend van 05.00 – 19.00 uur en op zondag van 06.00 tot 17.00 uur.

Boek je vlucht naar Mexico

7. Wijk: La Condesa

Mexicaanse insiders tippen de wijk La Condesa, die voor Nederlanders het meest te vergelijken is met de Amsterdamse Jordaan. Deze art deco-wijk barst van de leuke winkeltjes en sfeervolle restaurants met gezellig terrasjes. Leuk om zowel overdag als ’s avonds doorheen te dwalen!

8. El Lugar Sin Nombre

Mexico City is op culinair gebied de laatste jaren explosief gegroeid, met kleurrijke cantinas in de stad en moderne fusionrestaurants. Op Luis Moya 31 vind je één van onze favoriete eettentjes, El Lugar Sin Nombre (vertaald: de plaats zonder naam). De keuken serveert huisgemaakte Mexicaanse slow-food lekkernijen als conejo encacahuatado (konijn in een pindasaus met zoete aardappel) en pulpo en morita (gegrilde inktvis met gerookte chili).

9. Plaza Garibaldi

Ga na het eten richting Plaza Garibaldi, want dit is dé hotspot voor Mexicaanse livemuziek! Elke avond treden hier namelijk Mexicaanse Mariachibands op, een typisch Mexicaans orkest bestaande uit violen, trompetten, gitaren en zangers. Kijk je ogen uit naar de fantastische outfits en luister naar de waanzinnige en vrolijke muziek. Ze beginnen overigens niet te spelen zonder dat er eerst iemand betaalt.

10. Cocktailbar Casa Franca

Nog energie over na Plaza Garibaldi? Ga dan naar Mérida 109 en loop de trap op, want bovenin vind je de prachtige cocktailbar Casa Franca. Iedere avond wordt hier live jazz gespeeld in een intieme setting. En vanaf het balkon heb je een spectaculair uitzicht over de stad!

Boek nu je vakantie naar Mexico-Stad

Meer tips voor Mexico en Centraal-Amerika?

Wat te doen in Cancún: top 8 bezienswaardigheden

11 top tips voor een vakantie in Mexico

Belize: 5 tips van een reisjournalist

10x doen in Costa Rica

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.