Nieuws 15 bestaande locaties uit de films van Disney

Alle artikelen

15 bestaande locaties uit de films van Disney

app

1. Alcázar van Segovia uit Sneeuwwitje (1937)

Sneeuwwitje was de eerste langlopende tekenfilm van Disney, gebaseerd op het gelijknamige sprookje uit de 19e eeuw van de gebroeders Grimm. Het kasteel dat Walt Disney echter gebruikte voor de gemene koningin, werd gebaseerd op het Alcázar van Segovia, een stad in de omgeving van Madrid. De stad en het kasteel zijn gebouwd op een driehoekige bergtop, wat een prachtig en inderdaad filmisch decor vormt. Zie jij de gelijkenis?

Vlieg naar Madrid

2. The Big Ben uit Peter Pan (1953)

The Big Ben heeft maar een kleine rol in de klassieke tekenfilm Peter Pan, maar hij komt wel degelijk voorbij. Wanneer Peter een vlucht door het Londense luchtruim samen met Wendy, Michiel en Jan maakt, vliegen ze onder meer vlak langs The Big Ben.

Vlieg naar Londen

3. Slot Neuschwanstein uit Doornroosje (1959)

Misschien wel de meest bekende Disney-locatie IRL: slot Neuschwanstein in het Duitse Schwangau. Walt Disney bezocht dit kasteel vlak voordat hij aan de bouw van zijn eerste themapark begon, vér voor het een Instagram-hit werd. Het kasteel staat intussen bij de ingang van ieder Disneypark en is nog altijd het logo van de animatiefilms.

Vlieg naar Inssbruck

4. Het Kasteel van Chillon uit De Kleine Zeemeermin (1989)

Wanneer de knappe prins Erik uit De Kleine Zeemeermin Ariël op het strand vindt, neemt hij haar mee naar zijn kasteel. Het Kasteel van Chillon aan het Meer van Genève dan, want dit is de plek waar je hem in het echt kunt bewonderen. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. 

Vlieg naar Genève

5. Elzas uit Belle en het Beest (1991)

Weet je nog, dat leuke dorpsplein uit Belle en het Beest waar Belle al zingend over straat met haar boeken in haar hand naar de bibliotheek loopt? Het decor van dit dorpje werd gebaseerd op de pittoreske dorpjes uit de regio Elzas in het noordwesten van Frankrijk, tegen de Duitse en Zwitserse grens aan, dat Disney aansprak voor het decor van de tekenfilm. 

Vlieg naar Bazel
View this post on Instagram

#tbt Elzas 2015 (4)

A post shared by A D E L I N E (@adeline_fiers) on

6. Taj Mahal uit Aladdin (1992) 

Aladdin speelt zich in de tekenfilm af op een Arabisch schiereiland, maar de inspiratie voor het paleis van de sultan werd ergens anders gezocht. Namelijk in India! Als architectonisch voorbeeld voor het Perzische paleis nam tekenaar Al Hirschfeld (Walt Disney was toen al overleden) de wereldberoemde Taj Mahal, die Shah Jahan tussen 1632 en 1648 liet bouwen als laatste rustplaats voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal. 

Vlieg naar India
View this post on Instagram

Taj Mahal

A post shared by Taalayy (@taalayypix) on

7. De Notre-Dame uit De Klokkenluider van de Notre-Dame (1996)

Tja, deze kon je verwachten. De Klokkenluider van de Notre-Dame is gebaseerd op de gelijknamige kathedraal uit Parijs. Het originele sprookje werd overigens niet door Disney bedacht, maar door Victor Hugo in 1831. Disney was zelfs de vierde die met een filmversie van het sprookje kwam; de eerste speelfilm kwam uit in 1923.

Vlieg naar Parijs

8. De Verboden Stad uit Mulan (1998) 

Het verhaal van Disneyprinses Mulan is losjes gebaseerd op de Chinese legende van Hua Mulan, uit de tijd van de Han-dynastie. Het huis van de keizer in Mulan is gebaseerd op de tempel in de Verboden Stad in Peking, die in 1422 werd gebouwd en voltooid onder keizer Yongle. 

Vlieg naar Peking
View this post on Instagram

La cité interdite, Pékin 🦋

A post shared by Lucie⚡️ (@lucie_sta) on

9. U-Drop Inn uit Cars (2006)

Eén van de iconische stops langs de klassieke Route 66 in de Verenigde Staten is de U-Drop Inn, vrijwel identiek aan Ramone’s House of Body Art uit Cars. Zelfs de tekst op de paal is in een vergelijkbaar lettertype te zien in de film. Ooit was de U-Drop Inn een combinatie van een restaurant en een tankstation, typerend voor Route 66 – tegenwoordig is het een nationaal art-decomonument. Je vindt ‘m in het plaatsje Shamrock in Texas.

Vlieg naar Oklahoma
View this post on Instagram

U-Drop Inn, classic route 66.

A post shared by Rich Coughran (@richcoughran) on

10. Salto Ángel uit Up (2009)

Met een hoogte van 979 meter is de Ángelwaterval in Venezuela de hoogste vrij vallende waterval ter wereld. Spectaculair, vonden de makers van de Disneyfilm Up – je ziet ‘m daarom ook voorbijkomen in de film! In het echt kun je ‘m vinden in het nationaal park Canaima, in het zuidoosten van het land.

Vlieg naar Venezuela

11. Mont Saint-Michel uit Rapunzel (2010)

Rapunzel is de 50e animatiefilm van Walt Disney die werd gebaseerd op het sprookje Raponsje van de Gebroeders Grimm. In de versie van Disney vertoont het eiland waarop het koninkrijk ligt (en waar Rapunzel uit wordt ontvoerd) opvallend veel gelijkenissen met Mont Saint-Michel in Frankrijk. Dit eilandje vlak voor de Normandische kust is er één voor op je bucketlist!

Vlieg naar Nantes

12. Grand Central Terminal uit Wreck-it Ralph (2012)

Deze is wel héél makkelijk, want zelfs de naam van Game Central Station werd geïnspireerd op de plek waar de inspiratie voor Wreck-it Ralph werd gehaald, namelijk Grand Central Terminal, het hoofdtreinstation van New York.

Vlieg naar New York

13. Callanish Stones uit Brave (2012)

In hetzelfde jaar produceerde Disney samen met Pixar de film Brave, die zich afspeelt in het oude Schotland. Niet alleen de eeuwenoude Callanish Stones (de Stone Henge van Schotland), maar ook Dunnottar Castle in Stonehaven werd gebruikt als inspiratie voor het huis van de familie DunBroch in de film.

Vlieg naar Glasgow

14. St. Olafkerk uit Frozen (2013)

Let it go, let it go… in Frozen is Noorwegen aan de beurt. Niet alleen Noorse landschappen komen voorbij in de populaire Disneyfilm, ook bestaande gebouwen werden gebruikt als inspiratie: zo zie je met name de St. Olafkerk terug in de film. De naam van de kerk werd overigens ook gebruikt voor één van de hoofdpersonen: Olaf de sneeuwpop. 

Vlieg naar Bergen

15. Teotihuacán uit Coco (2017)

Eén van de nieuwste aanwinsten in de Disney-reeks is de prachtige animatiefilm Coco, die vorig jaar in de bioscoop verscheen en waarin de Mexicaanse cultuur centraal staat. De film staat bol van de verwijzingen, maar de grootste gelijkenis is het Rijk der Doden dat sterk doet denken aan de historische stad Teothuacán.

Vlieg naar Mexico

Meer Disney?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.