Kaart

Vliegtickets Konya

In Konya vind je het authentieke Turkije. Deze stad in de regio Centraal-Anatolië is kleinschalig en perfect voor een rustige stedentrip. Konya heeft twee gezichten; het is enerzijds de meest conservatieve stad van het land, anderzijds een moderne universiteitsstad. Konya staat vooral bekend om de Derwisj – de dansende geestelijken met sierlijke witte jurken. Maar natuurlijk is er nog veel meer te doen. Boek dus snel een vliegticket naar de bijzondere bestemming Konya!

Vliegtickets Konya

Vanuit Amsterdam gaan rechtstreekse vluchten naar Konya. Je vliegt met Pegasus Airlines, Atlasglobal of Turkish Airlines en de vliegtijd Amsterdam Konya is ongeveer 4 uur.

Goedkope vliegtickets naar Konya vind je door tickets vanuit Düsseldorf en Brussel te vergelijken. Je hebt dan een tussenstop op Istanbul en je vliegtijd is 7 à 8 uur.

Op Skyscanner vind je ook snel en gemakkelijk tickets voor een last minute naar Konya.

Transport van vliegveld naar stad

Luchthaven Konya ligt 18 kilometer van de stad vandaan. Er rijden de hele dag door shuttles busjes van Havaș die je in een ongeveer 30 minuten naar het centrum brengen. Het tarief is 11 TL.

De shuttles busjes rijden ook van het centrum terug naar het vliegveld. Check de website van Havaș voor de vertrektijden.

Beste periode om te reizen naar Konya

In de zomer kan het erg heet worden in Konya. In juli en augustus zijn temperaturen boven de 30 graden geen uitzondering. Toch is de zomerse hitte draagbaar door de lage luchtvochtigheid. Door de ligging op ruim 1000 meter koelt het ‘s avonds aangenaam snel af.

In de wintermaanden is het relatief koud. De beste reistijd voor Konya is dan ook in het late voorjaar (mei en juni) en het vroege najaar (september).

Derwisj in Konya

Konya staat vooral bekend om haar dansende geestelijken, de Derwisj. De oorsprong van deze geloofsstroming ligt in Konya waar in de 13e eeuw de filosoof en dichter Mevlana Rumi Jelaleddin de Derwisj-stroming stichtte. Hij predikte vooral over liefde en zijn graf is nog steeds een bedevaartsoord voor veel gelovigen.

De dans van de Derwisj wordt de ‘Sema’ genoemd. Tijdens deze dans draaien de geestelijken in grote witte gewaden rond. Door het steeds sneller ronddraaien raken ze in extase en komen ze in verbinding met God.

In december wordt in Konya een jaarlijkse ceremonie gehouden om Rumi te eren. Vele gelovigen komen dan naar Konya. Wil je in December Konya bezoeken? Zorg dan dat je je vliegticket en je hotel ruim van te voren hebt geboekt. 

Bezienswaardigheden in Konya

In Konya vind je een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden:

 • Mevlana klooster en museum: de belangrijkste plek van Konya is het Mevlana complex. Het klooster is tevens een mausoleum, want hier ligt Rumi begraven.
 • Derwisj dansvoorstelling: een must als je in Konya bent: een voorstelling bijwonen van de dansende Derwisj. De show wordt alleen op zaterdag uitgevoerd. De muziek is live en toegang is gratis.
 • Moskeeën: er zijn diverse moskeeën in Konya die een bezoek waard zijn, zoals de:
  • Aziziye moskee, waar je ook een historisch museum vindt;
  • Eşrefoğlu-moskee, dat voor een groot deel van hout is gemaakt;
  • Sems-i Tebrizi tombe en moskee, waar je ook de tombe van Sjems Tebrizi, de leraar van Rumi, vindt;
  • Selimiye moskee, dat is gebouwd in Ottomaanse stijl.
 • Vlindertuin: de Konya Tropikal Kelebek Bahçesi (oftewel tropische vlindertuin) is een leuk uitstapje met het gezin. Voor 2 TL brengt een minibusje je van het Mevlana complex naar de vlindertuin. Hier kun je prachtige tropische vlinders en planten bekijken. Tours zijn in het Engels en Turks. Aan het eind van de wandeling kunnen kinderen zich uitleven in de grote speeltuin. Ook is hier een cafétje voor een hapje en een drankje.
 • Turkse tapijten: geïnteresseerd in prachtige Turkse tapijten van hoogwaardige kwaliteit? Dan zit je in Konya goed. Al sinds het einde van de Middeleeuwen heeft Konya een goede reputatie op het gebied van de productie van tapijten. Deze kleurrijke souvenirs kun je ook nu nog in Konya kopen.

Meer zien van het mooie Turkije? Bekijk dan eens deze Turkse bestemmingen.

Openbaar vervoer

De binnenstad van Konya is klein en compact en hierdoor kun je de stad goed te voet verkennen. Daarnaast rijden er overal minibusjes (dolmussen) die je langs de kant van de weg aanhoudt door je hand op te steken. Zorg voor wat kleingeld voor het betalen van deze (goedkope) busjes.

Visum voor Konya, Turkije

Voor een bezoek aan Turkije moet je in het bezit zijn van een toeristenvisum. Je visum is in totaal 180 dagen geldig en je mag binnen deze 180 dagen maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Vraag het visum online aan via een speciale website van de Turkse overheid.

Overige praktische informatie

 • De valuta in Turkije is de Turkse Lira. Het is gebruikelijk om een fooi van 5 tot 10% te geven. Dit wordt bijvoorbeeld verwacht in restaurants, hotels en badhuizen, maar ook is het tippen van reisbegeleiders een gewoonte. Als taxichauffeurs je een dienst hebben bewezen door bijvoorbeeld je koffers te sjouwen, geef hen dan ook een fooi.
 • Tijdens onze zomertijd is het in Konya 1 uur later. Tijdens onze wintertijd 2 uur later.
 • In Konya spreekt men Turks, maar met Engels kun je je op veel plekken in de stad ook redden.
 • Winkels zijn geopend vanaf 9.00. In de toeristencentra zijn winkels meestal 7 dagen per week geopend van 9.00 uur tot 23.00 uur. Kleinere winkels zijn vaak tussen de middag voor een paar uur gesloten, omdat zij dan siësta houden.
  Banken zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 17.30 geopend.
  Let op: tijdens de Ramadan gelden afwijkende openingstijden. Restaurants zijn dan vaak overdag gesloten.
 • Het landelijke noodnummer is 112. 

Reisadvies Turkije

Voor actuele informatie over de veiligheid in Konya (en de rest van Turkije), kijk je op de website van Nederlandwereldwijd.

Hotels in Konya

Vind hier de beste deals voor hotels in Konya.

Auto huren in Konya

Vergelijk hier de prijzen voor autoverhuur in Konya.

Goedkoopste vluchten naar Konya van...

 Bespaar op uw vliegtickets, wijzig uw bestemmingsluchthaven!

Foto's van Flickr/davidstanleytravel

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.