Kaart

Vliegen naar Tallinn

Tallinn – de hoofdstad van Estland – wordt steeds populairder onder toeristen. Niet zo gek, want de historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het centrum is autovrij, dus je kunt heerlijk rondstruinen door de middeleeuwse straatjes. De prijzen van vliegtickets naar Tallinn zijn ook nog eens voordelig. Een extra reden om naar Tallinn te vliegen!

Vliegveld Tallinn

Vanuit Amsterdam vlieg je met KLM of Estonian Air in twee uur naar Lennart Mari Tallinn Airport. Goedkoop vliegen naar Tallinn kan met Ryanair vanaf het Duitse Weeze. Maar ben je flexibel, hou dan ook de aanbiedingen van KLM en de prijzen vanaf Brussel en Düsseldorf in de gaten. Deze vliegtickets kunnen bij een goede actie goedkoper zijn dan een vlucht naar Tallinn met Ryanair.

De luchthaven van Tallinn ligt vlakbij de stad. In een kwartier sta je in het centrum van Tallinn. Je kunt voor enkele euro’s een taxi nemen, maar je bent nog goedkoper uit als je een bus (bus 2, lijn Moigu-Reisisadam) of minibus pakt.

Beste reistijd om te vliegen naar Tallinn

Tallinn kent een grillig klimaat; het kan de ene dag tegen de 30 graden zijn, en de dag daarna maar 15. Ondanks deze schommelingen kent Tallinn wel duidelijke seizoenen zoals we die in Nederland ook hebben.

De beste periode om Tallinn te bezoeken is van mei tot en met augustus. In mei kan het al zomers warm zijn (maar ook nog erg fris), terwijl in september de dagen kouder en natter worden. Vind je de kou niet erg, dan kun je natuurlijk ook in de wintermaanden naar Tallinn vliegen. Reken dan wel op temperaturen onder het vriespunt.

Twee gezichten van Tallinn

Estland behoorde tot de Sovjet-Unie en in die tijd werden de buitenwijken van Tallinn volgebouwd met typische Russische gebouwen. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werden deze blokken grotendeels vervangen door moderne Europese nieuwbouw.

Het oude stadscentrum is gelukkig intact gebleven en hierdoor is Tallinn een stad met twee gezichten; het historische centrum en de moderne buitenwijken. In beide gebieden bevinden zich bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Tallinn bezienswaardigheden

Het oude stadscentrum van Tallinn – Vanalinn genaamd – doet denken aan de middeleeuwen. Vanalinn is autovrij, dus wandel rond en ontdek de Domberg en de Benedenstad met gezellige straatjes en pleintjes vol met boetiekjes, winkels en terrasjes.

Highlights in Vanalinn zijn onder meer:

 • Oleviste kirik (St. Olaf kerk): deze middeleeuwse gotische kerk heeft een toren van 124 meter hoog. Je kunt de circa 250 traptreden beklimmen (dit kost een paar euro) en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Dit is een mooi begin van je stedentrip; zo krijg je meteen een beeld van de hele stad.
 • Raekoda (Stadshuis): op het Raadhuisplein vind je het (ceremoniële) stadshuis van Tallinn. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw en heeft een toren van 64 meter. Voor een paar euro kun je ook deze toren beklimmen.
 • Heuvel van Toompea (Domberg): aan de rand van het oude centrum ligt de heuvel van Toompea. Deze heuvel ligt ongeveer 25 meter hoger dan de rest van de stad en je vindt hier het Castrum Danorum kasteel, de Dom van Tallinn, de Alexander Nevski-kathedraal en het Stenbockhuis (de zetel van het parlement). Trek een hele dag uit om al deze bezienswaardigheden te bekijken.

Musea in Tallinn

In Tallinn vind je talrijke musea, zoals:

 • Eesti Vabaõhumuuseum (Estonian open air museum): in dit openluchtmuseum vind je tientallen gebouwen die een goed beeld geven van hoe men vroeger op het plattenland leefde.
 • Kadriorg loss (Kadriorgpaleis): dit paleis in Barokstijl is een museum met kunst uit de 16e tot en met de 20e
 • Tallinna Rüütliordude muuseum (Tallinn museum of Orders of Knighthood): een klein museum met de prachtigste juwelen en sieraden. Extra leuk voor kinderen, want je kunt er op de foto verkleed als ridder en prinses.
 • KGB Museum: tijdens de Sovjettijd werden vanuit de geheime 23e verdieping van het Viru Hotel allerlei spionage praktijken uitgevoerd. Het is nu opengesteld voor publiek.

Nog meer inspiratie nodig? Check dit artikel met andere bezienswaardigheden in Tallinn en Estland.

Openbaar vervoer in Tallinn

In het oude centrum kun je je alleen te voet of per fietstaxi verplaatsen. Buiten het oude centrum vind je bussen, trams en trolleybussen. Voor bewoners van Tallinn is het openbaar vervoer gratis. Als toerist koop je aan kaartje bij de chauffeur.

Praktische informatie Tallinn

 • Een taxi in Tallinn vind je gemakkelijk bij de officiële standplaatsen. Let wel op dat je niet een taxi vlakbij de officiële standplaatsen pakt, want die zijn vaak veel duurder. Je ziet het verschil aan de tarieven op de deur.
 • Tallinn is geen rolstoelvriendelijke stad. Ben je slecht ter been, dan kun je het oude centrum verkennen met een fietstaxi.
 • Sinds 2011 kun je in Tallinn met de euro betalen.
 • Het is in Tallinn één uur later dan in Nederland.
 • Heb je een Nederlands paspoort of identiteitskaart, dan heb je geen visum nodig.
 • Het geven van een fooi is niet verplicht, maar het is gebruikelijk om in restaurants en bars ongeveer 10% fooi te geven.
 • Het algemene alarmnummer in Estland is 112. Is er geen spoed, dan kun je ook de politie bellen op het gratis nummer 110.
 • In het centrum van Tallinn zijn winkels meestal van 10 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds geopend, ook op zondag. Buiten het centrum sluiten veel winkels om 5 of 6 uur ’s middags en zijn ze op zondag gesloten.
 • In Tallinn spreken de meesten Ests, maar met Engels kom je ook een heel eind.

Van Tallinn naar Helsinki

Tegenover Tallinn – aan de andere kant van de Finse Golf – ligt de Finse hoofdstad Helsinki. Een stedentrip naar Tallinn is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Helsinki, want een veerboot brengt je in twee uur naar de overkant van de Finse Golf. Je kunt de overtocht bij veerdienst Tallink Silja boeken.

Hotels in Tallinn

Vind hier de beste deals voor hotels in Tallinn.

Auto huren in Tallinn

Vergelijk hier de prijzen voor autoverhuur in Tallinn.

Flexibele bestemming? Zoek luchthavens in de buurt en bespaar meer.

Luchthavens in de buurt van Tallinn

Veelgestelde vragen

Er is één vliegveld in Tallinn: Tallinn.
Qatar Airways, Singapore Airlines, KLM, Norwegian Air Sweden, BRA, Braathens Regional Airways, Norwegian en Air Malta hebben directe vluchten naar Tallinn.
De goedkoopste maand om te vliegen naar Tallinn is maart.

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.