Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Checklist voor studeren of stage in het buitenland

Alle artikelen

Checklist voor studeren of stage in het buitenland

Afreizen naar verre landen als Amerika of Australië, nieuwe talen en culturen ontdekken en het land beleven als een local: studeren of een stage in het buitenland is enerzijds fantastisch, maar kan ook best een beetje eng zijn. Met de checklist van Skyscanner ga je goed voorbereid het avontuur aan!

Vraag studiefinanciering aan voor het buitenland

Als je voor een tijdelijke studie of stage naar het buitenland gaat, krijg je gewoon studiefinanciering. Die studie of stage moet dan wel onderdeel zijn van je opleiding. Dit regel je via Mijn DUO. Wie voor een langere tijd weggaat of een complete studie in het buitenland gaat volgen, moet dat uiterlijk drie maanden voor vertrek aangeven in mijn DUO. Zij zoeken dan binnen acht weken uit of je recht hebt op studiefinanciering. Heb je nog geen accommodatie gevonden? Geen probleem: dit kun je alsnog later doorgeven.

Bekijk ook: Weekendjes weg voor 5 studententypes

Zet je ov stop

Wanneer je een tijdje in het buitenland bent, kun je natuurlijk geen gebruik maken van je ov. Daarom heb je recht op een maandelijkse ov-vergoeding van €99,66*. Ook dit regel je via Mijn DUO. Zet je ov stop vóór de 1e van de maand waarin je vergoeding ingaat. Als je je diploma binnen tien jaar haalt, wordt deze vergoeding een gift.

Meer informatie over studiefinanciering in het buitenland of het stopzetten van je ov vind je op de website van DUO.

Check of je een studentenvisum nodig hebt

Of je wel of geen studentenvisum nodig hebt, hangt af van het land waar je naartoe gaat. Als je stage gaat lopen of gaat studeren in Europa (check hier voor alle landen die tot de EU behoren), dan heb je geen visum nodig. Ga je echter naar een land buiten Europa, dan is het vaak nodig om een studentenvisum aan te vragen. Ben je eenmaal geaccepteerd als student door de onderwijsinstelling, vraag dan of je zelf een visum moet regelen of dat zij dat voor je doen. Doe dit minstens drie maanden van tevoren, omdat de aanvraag van een visum vaak veel tijd kost.

Bekijk ook: Voor deze 7 populaire landen moet je een visum aanvragen

Paspoorten

 

Kijk voor een studiebeurs of Erasmusbeurs

Studeren in het buitenland is duur. Zoek daarom uit of je, naast je studiefinanciering, ook nog recht hebt op een eventuele studiebeurs of Erasmusbeurs. Populair is de Erasmus+beurs, voor studie en stage binnen Europa. Meld je wel op tijd aan: sommige studiebeurzen- of fondsen hebben maar één uiterste aanmelddatum per jaar. Begin daarom zo vroeg mogelijk met je zoektocht en wacht niet te lang met indienen van je aanvraag. Stuur je aanvraag pas in nadat je officieel bent toegelaten tot de opleiding in het buitenland. Kijk hier voor een overzicht van de beschikbare beurzen en fondsen.

Zoek naar accommodatie voor internationale studenten

Zoek van tevoren uit of jouw universiteit een campus heeft waar je kunt verblijven tijdens je studie in het buitenland. Loop je ergens stage? Dan zul je misschien zelf op zoek moeten naar een accommodatie. Hiervoor geldt: Google is je beste vriend! Check of er Facebookgroepen zijn voor accommodaties voor internationale studenten en meld je hiervoor aan. Hier kun je terecht voor vragen en ervaringen van anderen. Een andere goede optie is Uniplaces. Op deze site vind je kamers uit steden in heel Europa.

Bekijk ook: De 15 meest bijzondere hostels in Europa

Boek je vlucht

Je moet natuurlijk wachten met het boeken van je vlucht tot je de belangrijkste dingen geregeld hebt. Echter: wie het liefst een zo goedkoop mogelijk ticket wil bemachtigen, moet de vluchtprijzen in de gaten houden. Meld je daarom aan voor het Prijsalarm van Skyscanner, waarbij je een melding krijgt wanneer de vlucht naar jouw bestemming verhoogt of verlaagt. Wil je weten wat de beste tijd is om te boeken? Kijk dan hier.

 

 

Check hoeveel bagage je mag meenemen

Vlieg je buiten Europa, dan mag je vaak tussen de 20 en de 30 kilo meenemen in het ruim. Loop je stage of ga je studeren binnen Europa? Dan zul je toch echt die extra koffer moeten inchecken. Doe dit tijdens het boeken van je ticket, want een koffer inchecken op de luchthaven kost dubbel zoveel als wanneer je dat online doet. Kijk hier voor een overzicht van de afmetingen en het gewicht voor de handbagage.

Bekijk ook: 7 manieren om de easyJet handbagage regels te omzeilen

Neem een wereldstekker mee

Altijd weer een punt van discussie: heb je die wereldstekker nou wel of niet nodig? Onze tip: check de website wereldstekkernodig.nl. Zo heb je voor Spanje bijvoorbeeld geen wereldstekker nodig, terwijl je dat op de Canarische eilanden (die een onderdeel vormen van Spanje) wel nodig hebt. Ook voor Amerika en Australië geldt dat je een wereldstekker nodig hebt, terwijl dat voor de meeste landen in Afrika niet hoeft.

Print al je documenten uit

Vliegticket in je Passbook en visa elektronisch geregeld? Print voor de zekerheid van allebei toch een kopie uit. Je weet maar nooit wat er onderweg kan gebeuren! Denk er daarnaast aan om de uitnodigingsbrief of toelatingsbewijs mee te nemen van de universiteit of van je stage, al je documenten omtrent je accommodatie en een kopie van je paspoort of ID.

Alleen op reis

*Geplaatst (maand) 2016. Eventuele prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijziging en/of beschikbaarheid.

Ga je misschien wel werken in het buitenland? Check dan:

Goed voor je cv: werken in het buitenland

7 bestemmingen voor een werkvakantie in het buitenland

Werken in het buitenland: tips om elders een baan te vinden

Quiz: welke stad past het best bij jou?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.