Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Doen in Krakau: 8 toffe tips en bezienswaardigheden

Alle artikelen

Doen in Krakau: 8 toffe tips en bezienswaardigheden

Krakau, ooit de hoofdstad van Polen, is een stad met adembenemende paleizen, gebouwen in flamboyante Renaissance-stijl, een sfeervolle Joodse wijk met hippe cafés en een goed nachtleven. Ontdek wat opkomende citytrip bestemming Krakau voor je in petto heeft met Skyscanners 8 toffe tips!

Zoek stedentrip Krakau

1. Bestorm het kasteel

Stap in de Poolse geschiedenis op de Wawel, de heuvel waar 500 jaar lang Poolse koningen gekroond, gehuisvest en begraven werden. Betreed de 14e-eeuwse Gotische kathedraal om de graven te zien, wandel door de kamers in weelderige koninklijke appartementen van het koninklijk paleis om te zien hoe ze ooit leefden. De meeste kroonjuwelen werden geplunderd door de Pruisen in 1795 maar je kunt nog wel de sierlijke kroningspantoffels van Sigismund August zien die op slechts 10-jarige leeftijd tot koning werd gekroond.

2. Ga naar zout graven

De waardevolle zoutkristallen werden gevonden in Wieliczka in de 11e eeuw en de zoutmijn die je hier vindt, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Reserveer een plekje voor de Mijnwerkersroute en je krijgt een grijze overall aan, gaat de donkere diepte in en leert hoe je zout kunt opgraven. Net als toen. Er is ook nog een Toeristische route die je de geweldige ondergrondse kapel laat zien, geheel uitgehouwen in zout.

3. Dompel je onder in grandeur

Er zijn niet veel pleinen groter dan deze: Rynek Glowny is het grootste plein in Europa daterend uit de Middeleeuwen en z’n omvang (ongeveer 40.000 vierkante meter) van hardsteen is omgeven door statige huizen en spitstorens. De mooiste behoren tot St Mary’s, wat dateert uit 1220, terwijl de middeleeuwse Sukiennice lakenhal uitkijkt over het plein met z’n imposante zuilengalerij en Belle Epoque café. De laatste was lange tijd een ontmoetingsplek voor de elite uit de stad, nu is het meer een hang-out voor iedereen.

4. Zie Krakau ondergronds

Verstopt onder de Sukiennice ligt Krakaus verleden. Letterlijk. Ga van het plein richting het Historisch Museum naar de Rynek Underground expositie, vier meter onder het huidige straatniveau. Je ziet de recent uitgehakte marktstalletjes van vroeger, naast de overblijfselen van een 11e-eeuwse begraafplaats waar veel mensen werden begraven met stenen in hun mond of een steek door hun hart om te voorkomen dat ze terugkeerden als vampieren. Echt waar.

Boek direct vliegticket Krakau

5. Dwaal door Kazimerz

De Joodse wijk van Krakau, Kazimerz, was ooit een levendig deel van de stad met een bloeiende gemeenschap. In de Tweede Wereldoorlog veranderde dit, maar de gebouwen en synagoges werden niet verwoest. Vandaag de dag is de Joodse wijk het onderkomen van de beste cafés en goed nachtleven. Ga overdag naar het bohemien Café Mlynek en ontdek ’s avonds de retro-funky vibe van Alchemia.

6. Breng een eerbetoon aan Schindler

Een bescheiden fabriek buiten de stad zou geen toeristische bezienswaardigheid worden, als het niet toebehoord had aan Oskar Schindler. De fabriek die hij overnam in 1939 is vandaag de dag een historisch monument waar je z’n voormalige kantoor ziet en de plaats waar hij honderden Joden redde van de gaskamers. Het moderne museum vertelt de levensverhalen van de mensen die hij redde en neemt je mee door het Krakau zoals het toen was en confronteren je met een ‘Hall of Choices’, een installatie die symbool staat voor de confronterende dilemma’s in een oorlog.

7. Proef de beste cake EVER

De mensen in Krakau zijn dol op cake en daarom vind je op vrijwel iedere hoek de lekkerste zoete lekkernijen. Zet je tanden in de torens van roze crème omwikkeld door knapperig bladerdeeg bij Michalscy Cukiernia of duik in de wereld van cupcakes in alle soorten en smaken bij Cupcake Corner. Zin om lekker te loungen? Dan is Bunkier Café in de Planty Gardens een aanrader waar transparante muren je het idee geven dat je in een tuin zit, in de zomer en de winter. De cakejes liggen verleidelijk uitgestald in een glazen vitrines.

8. Ontdek Krakau per kroegentocht!

In 2010 ging de Father Bernatekvoetgangersbrug over de rivier de Wisla open en dat plaveide de weg naar de ultieme kroegentocht door Krakau. Begin aan de Podgorze-kant in de Drukarnia Jazz Club met typemachines aan de muur (Drukarnia betekent drukkerij) en een relaxte New Orleans vibe, voordat je verder koerst naar CAWA Café & Wine voor, die zag je al aankomen: een glas wijn. Steek daarna de brug over naar Kazimerz en het Mostowa Art Café voor speciaalbieren van microbrouwerijen en een stevig shot huisgemaakte wodka.

Boek nu Krakau

Als je dit een leuk artikel vond, hier zijn er nog een paar:

Wat doen in Keulen? Top 11 leukste dingen!

Weekendje weg in België: 7 populaire steden

Check 15 topdeals voor winterzonbestemmingen

10 unieke belevingen in Europa voor iedere reisliefhebber

Fantastische tips voor Oud en Nieuw 2016-2017!

Doen tijdens je citytrip Tel Aviv: van musea tot clubs

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.