Nieuws Reis mee naar de eeuwige stad: bezienswaardigheden Rome

Alle artikelen

Reis mee naar de eeuwige stad: bezienswaardigheden Rome

De Italiaanse verkiezingen, de Paus die aftreedt, het op handen zijnde Paasweekeinde. Italië, Rome en Vaticaanstad hebben over (media) belangstelling niet te klagen. Het is ook een machtig mooi en interessant land met eeuwige stad Rome als temperamentvolle hoofdstad. We nemen je mee naar de beste Rome bezienswaardigheden. De beste tips, de leukste dingen om te doen en de plekken om de lekkerste pizza en spaghetti te eten.

Pasen in Rome

Pasen is een bijzondere tijd in Rome. Op Goede Vrijdag wordt de Via Crusis gehouden, een processie die symbool staat voor Jezus’ kruistocht. Deze tocht begint bij het Colosseum en eindigt bij de Monte Palatino. Op Paaszondag spreekt de Paus (welke Paus, is nog niet bekend, het wachten is op witte rook) zijn traditionele zegen uit, het Urbi et Orbi. Pasen is één van de drukste tijden in het jaar in Rome, maar dat maakt de sfeer bruisend en bijzonder.

sint pietersbasiliek

Rome centrum: Ruïnes, Pantheon, Trevi Fontein

In Rome struikel je over de historische gebouwen, cultuur en geschiedenis. Het Colosseum, het Pantheon, de Trevi Fontein, de Spaanse trappen. Stuk voor stuk toeristische trekpleisters, maar als u voor het eerste de eeuwige stad bezoekt, sla je ze dan vooral niet over. Neem het Pantheon, midden tussen het moderne leven in Rome. Kun je je het voorstellen? Je wandelt vanuit de Gucci winkel zo het grootste, bewaard gebleven gebouw uit de Oudheid binnen. Om je te verbazen over de prachtige koepel van meer dan 40 meter breed die de sterrenhemel voorstelt. De grote opening (oculus) verbeeldt de zon.

Trevi fontein

Rust in Villa Borghese Park

Villa Borghese is een enorm uitgestrekt openbaar park met onder meer een meer, volières en een orangerie. Aangelegd in Engelse stijl voor de familie Borghese door de Schot Jacob More in 1770. Ga door de ingang nabij Piazza del Popolo naar binnen, bij de Via Veneto. Heerlijk om even bij te komen van de drukte in Rome. Je wandelt er gemoedelijk naar de Borghese Galerie voor moderne kunst, het Etruskische museum of de dierentuin.

Lees ook: Stedentrip Rome? Dit kun je er gratis doen

villa Borghese

Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina is een plein uit het oude Rome, begin van de 20e eeuw ontdekt tijdens opgravingen. Uiteindelijk werden vier ruïnetempels gevonden en het theater van Pompeïus. Een geweldige ontdekking. Vele katten waren het daarmee eens, zij zwerven dagelijks tussen de oude Romeinse resten. Niet voor niets is hier de Torre Argentina kattenopvang gevestigd. Vrijwilligers zorgen er voor meer dan vierhonderd zwerfkatten.

Markt: La Soffita Sotto i Portici

Italianen en mode, dat hoort bij elkaar als onze bruine boterham en een plak Goudse kaas. In Rome vind je natuurlijk de grote designers, mooie warenhuizen en tal van leuke boetieks. Maar wil je iets originelers en hou je van wat vintage en antiek? Ga dan naar La Soffitta Sotto i Portici, Rome’s vlooienmarkt. Deze wordt twee keer per maand gehouden op de Piazza Augusto Imperatore. Voor een paar uurtjes snuffelen en struinen, op zoek naar collectors items, antiek, maar ook nieuwe horloges en meubels.

Vespa Rome

Quartière Coppedè

Een compleet ander Rome ontdekt je in de wijk Coppedè. In 1915 mocht architect Gino Coppedè van de gemeente Rome hier een aantal unieke huizen bouwen bij wijze van experiment. Hij kreeg de vrije hand. En dat is te zien. De wijk heeft veel elementen van de Spaanse Gaudi in zich. Je wordt verwelkomd bij de ingang met een enorme kroonluchter. Coppedè heeft veel gebruikgemaakt van mozaïek, schilderingen, torentjes en bijzondere vormen. Hij werkte eraan tot zijn dood in 1926. Te vinden rondom Piazza Mincio, in de buurt van Torlonia.

Meer lezen? Naar Rome met kinderen: 12 toffe tips wat te doen

Fietsen over de Via Appia

De Via Appia (De weg van Appius) is, een van de belangrijkste oude Romeinse wegen. Een die zeer goed bewaard is gebleven. Fietsen over deze historische weg is een bijzonder leuke ervaring. Pak vooral de fiets op zondag tussen 09.00 en 16.30 uur. De weg is dan afgesloten voor regulier verkeer, alleen open voor bestemmingsverkeer. Onderweg kruis je tal van bezienswaardigheden waaronder de catacomben van San Sebastiano. Fietstochten zijn op veel plekken te boeken, met Nederlandssprekende gids. www.fietseninrome.nl

Cappuccino drinken op een piazza

In Rome speelt het leven zich veelal buiten af. In de straten en op de vele pleinen en pleintjes: ontdek de charme van de piazza’s. Een hele bekende is de Piazza Farnese, met z’n beroemde fontein en z’n 16e-eeuwse Palazzo Farnese. Geniet van een lekkere cappuccino in Caffè Farnese en zie het Romeinse leven en La Dolce Vita aan je voorbijtrekken.

cappuccino Italie

De beste spaghetti en pizza

Twee suggesties om bekende Italiaanse gerechten te eten, maar dan op hun allerlekkerst. Allereerst Felice Atestaccio. Het bestaat al sinds 1963. Een echt familierestaurant. Hun specialiteit? lostonnarelli cacio e pepe, een soort spaghetti met kaas en paprika. Voor velen de beste van de stad. En de beste pizza vindt u volgens ervaringsdeskundigen bij Bafetto aan de Via del Governo Vecchio 114. Je moet er waarschijnlijk wel voor in de rij staan, want: populair.

Spagetti Rome

Met die bambini op stap

Ook met (wat oudere) kinderen is Rome een aanrader. Het oude Rome, de verhalen van gladiatoren en keizers, de ruïnes, maakt het spannend. En niet te vergeten: pizza’s en de beste gelatos van de wereld. Met de Time Elevator kun je een reis maken door het oude Rome waar je Romolus en Remus ontmoet. In 45 minuten krijg je 3000 jaar geschiedenis voorgeschoteld. En neem ze mee naar Ostia Antica, een ruïnestad die ooit de belangrijkste haven van Rome was.

Moeten je kinderen onverhoopt naar de kapper? In de buurt van het Pantheon is volgens het Italiaans Verkeersbureau de leukste kapper van de stad gevestigd: de Parucchiere dei Bambini, kinderkapper. Alle kapstoelen komen van de kermis: een autootje, een giraf, een beer. De inrichting is sinds 1939 niet meer veranderd.

Als je niet kunt wachten, vind nu goedkope vliegtickets Rome voor een geweldige Rome stedentrip of een weekend Rome.

Kaart