Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Reizen per trein door Japan: dit moet je weten 🚅

Alle artikelen

Reizen per trein door Japan: dit moet je weten 🚅

De regel nummer 1 om per trein te reizen door Japan? Ga treinen met een Japan Rail Pass. Dan hoef je geen losse kaartjes te kopen en bespaar je een hoop yens én tijd. En: met een beetje geluk regel je zelfs een plekje in de ´kogeltrein´ die je razendsnel in de buurt van Mount Fuji brengt. Deze gids laat je zien hoe je het land van de rijzende zon per trein ontdekt. Met informatie over de supersnelle Shinkansentreinen, verschillende treinpassen en wanneer de trein niet het meest handige vervoermiddel is.

Heb je een Japan Rail Pass nodig?

Er zijn niet veel absolute waarheden als het om reizen gaat, zelfs niet in een land waar alles zo tiptop is geregeld zoals in Japan. Maar, geloof ons: je kunt niet zonder een Japan Rail Pass. Lees door en je weet waarom!

De eerste reden is de prijs. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Eurail Pass die een bepaald aantal reizen of reizen binnen een bepaalde periode biedt, mag je met de JR (de naam die men meestal gebruikt) vrijwel ongelimiteerd in alle Japanse treinen reizen. Inclusief de meerderheid van de hogesnelheidstrein Shinkansen! gedurende 7, 14 of 21 dagen.

Voorbeeld: de reis van Tokio naar Kyoto kost in het hoogseizoen met gemak ¥ 20,000 yen voor enkele reis, met de koers van juli 2018 zo’n €155. Een JR-pas voor 7 dagen is er vanaf €215 (prijzen geldend vanaf maart 2018). Tel uit je winst…

Andere voordelen? Je bespaart ook veel tijd omdat je niet steeds treintickets hoeft te kopen en je kunt met de pas zo door de speciale JR-poortjes om snel de gewenste trein te pakken.  

Japan Rail Pass kopen

Over het algemeen geeft de JR ook toegang tot de Shinkansen, ook wel bekend als high speed bullet train of kogeltrein. Dit is goedkoper en comfortabeler dan de meeste binnenlandse vluchten in Japan. Daarbij is het iets wat je als reiziger eens geprobeerd moet hebben. Enkele uitzonderingen waarmee je rekening moet houden voordat je in Japan gaat reizen:

Het is goed om te weten dat niet alle typen Shinkansen (kogeltreinen) toegankelijk zijn met de JR-pas. Zo mag je bijvoorbeeld niet instappen op de ultrasnelle Hayabusa, Nozomi en Mizuho. Niet erg, want je wint weinig extra tijd met deze treinen. Daarnaast moet je voor sommige exprestreinen extra betalen en reserveren. Je kunt snel uitzoeken welke treinen deze eisen stellen als je de app voor Japanse treinreizen gebruikt, waarover zo meer.

Een andere belangrijk punt is dat de pas alleen te koop is buiten Japan en alleen bedoeld is voor toeristen. Regel de pas minimaal twee weken voor het begin van je reis via een reisbureau of reisagent gespecialiseerd in reizen naar Japan, zoals Tozai of de Japanspecialist. Je ontvangt dan op je thuisadres een voucher dat je in Japan inwisselt bij een JR Travel Center.  Bedenk ook of je alleen in een bepaalde regio gaat reizen, er zijn namelijk speciale JR-passen die bijvoorbeeld alleen gelden in het oosten of westen van het land. 

Japan Train Finder: HyperDia

Het is slim om de HyperDia app en website voor treinreizen in Japan te gebruiken. Daarin vind je snel de trein die je nodig hebt en de tijden in het Japans en het Engels. Ook kun je zien of de trein die je wilt kiezen, de JR-pas toestaat. HyperDia Japan is snel en eenvoudig in gebruik (zoals de meeste dingen in Japan).

Reizen door Japan: trein vs. bus vs. vliegtuig

Japan heeft het snelste en modernste treinsysteem in de wereld, maar treinen is niet altijd de perfecte reisoplossing. Neem de Shinkansen-verbinding; deze is recent uitgebreid naar het eiland Hokkaido maar komt nog niet aan in de hoofdstad Sapporo. Als je naar dat eiland reist, dan kun je wellicht beter een goedkoop vliegticket boeken van Tokio naar Sapporo, de vlucht duurt een uurtje.

Verder kun je met de JR Pass naar de wereldberoemde Mount Fuji reizen. Maar de meeste treinen die vanuit de grote steden vertrekken zoals Tokio, Nagoya en Osaka naar de ‘Fuji Five Lakes’ zijn langzame en lokale treinen. Daarom is het handig om toch te kiezen voor de Shinkansen tot het station van Odawara of Shin-Fuji om daarna een directe busverbinding te nemen naar het meer van Kawaguchi en Fujiyoshida.

Laatste tips voor reizen door Japan

Als je een reis naar Japan plant, houd dan rekening met de specifieke kenmerken van treinreizen door het land. Regel een Japan Rail Pass voordat je aankomt, zet de HyperDia app op je mobiel en bedenk dat andere vormen van reizen soms voordeliger en slimmer zijn. Tanoshinde Kudasai!

Meer leuke artikelen over Japan:

>>> 🎎 Lees bijvoorbeeld wat je kunt doen in Kyoto >>> Welke 10 highlights in Tokio je niet mag missen >>>  En wat de mooiste wandelroutes zijn in Japan 🌸 🏯

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.