Nieuws Inspiratie Zo plan je een groepsreis zonder stress

Alle artikelen

Zo plan je een groepsreis zonder stress

Of je nou een wilde vrijgezellenreis plant of een familievakantie met aanhang, nuttige tips voor een groepsreis zijn waarschijnlijk van harte welkom. Hieronder vind je een overzicht van handige adviezen voor hoe je het best een groepsreis kunt plannen en boeken. Zonder stress!

De vriendengroep

Of het nu gaat om een reünie, examenreis of wintersportvakantie – een groepsreis met je beste vrienden is een avontuur om nooit te vergeten. Een paar tips voor een memorabele vakantie.

Planning

Maak een goede selectie. Pietje wil de hele avond feesten, terwijl Henkie vooral op zoek is naar goede musea en hippe wijnbars. Bespaar jezelf gedoe en ruzie, door ervoor te zorgen de groep meteen vanaf het begin op dezelfde lijn zit. Stel jezelf de vraag: wat voor soort reis is dit? Als de helft van het gezelschap een culturele stedentrip wil en de andere helft voorkeur geeft aan een strandvakantie, dan is het beter om verschillende uitstapjes te plannen.

Kies een leider. Sommige mensen houden van organiseren, terwijl anderen graag achterover leunen en meegaan met de stroom. Met groepsreizen is het daarom makkelijker om één persoon de leiding te geven. De leider kan research doen naar de bestemming en keuzes voorleggen aan de groep.

Contact houden. Maak een groepsgesprek aan en gebruik Whatsapp om iedereen op de hoogte te houden, ideeën te bespreken en informatie te delen. Nadat je hebt geboekt kun je via bijvoorbeeld Google Docs of Dropbox reisinformatie delen en bijhouden wie wat heeft betaald.

Deel paklijsten. Als je probeert te besparen op bagageruimte, is het handig om jullie paklijsten van tevoren met elkaar te delen. Van veel dingen hoef je namelijk geen vijf exemplaren mee te nemen als je toch in dezelfde accommodatie verblijft. Voorkom onnodig zeulen en bespreek vooraf wie de föhn, tandpasta en muziekinstallatie meeneemt. Hulp nodig? Hier vind je een complete paklijst voor vakantiegangers.

Op vakantie

Maak een pot. Het kan ongemakkelijk worden als in een restaurant de rekening komt: de ene helft wil splitten, de andere helft wil zijn eigen gerecht betalen. Om er vervolgens achter te komen dat er nog steeds 40 euro te weinig is betaald. Vermijd deze stressvolle situatie door van tevoren een pot te maken en deze in beheer te geven bij één persoon in de groep. Iedereen stopt een bepaald bedrag aan zakgeld in de pot en vervolgens wordt dit geld gebruikt voor groepsmaaltijden en reizen.

Boek van tevoren. In een grote groep wordt spontaan reizen een beetje beperkt. Je kunt nou eenmaal niet zo makkelijk een ​​restaurant binnenstappen of in een taxi springen. Hoewel je niet alles vooraf hoeft te reserveren, is het wel een aanrader om van tevoren een plan te hebben. Het scheelt in ieder geval een hoop doelloos ronddwalen om ergens op het laatste moment een taxi of tafel voor een grote groep vakantiegangers te vinden.

Opsplitsen. Kunnen jullie het niet eens worden over wat te doen? Deel de groep op in kleinere gezelschappen. Als sommigen van jullie willen gaan winkelen maar anderen bij het zwembad willen chillen, is het niet nodig om iedereen te dwingen het een of het ander te doen. Laat iedereen z’n gang gaan: je kunt daarna altijd nog met elkaar gaan lunchen om bij te praten.

De familiereis

Op vakantie met de hele familie is populair, maar het plannen van een reis voor verschillende leeftijden kan lastig zijn. Een lijstje met tips om het voor iedereen leuk te houden.

Planning

Kies het juiste tijdstip en de juiste bestemming. Heb je familie verspreid over het hele land? Probeer een bestemming uit te zoeken die ongeveer in het midden ligt. Als je een stuk moet vliegen, dan zijn er bovendien andere factoren om rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld duurder voor een gezin van vier om lange afstanden te vliegen, en veel goedkoper om twee grootouders uit te vliegen. Maar oudere grootouders zijn dan misschien niet in staat om zo ver te reizen. Bekijk daarom goed wat voor jouw familie werkt en bepaal de bestemming (en de datums) zo snel mogelijk. Je hebt te maken met meerdere leeftijden en levensfasen, dus je zult rekening moeten houden met jaarlijks verlof, schoolvakanties en sociale verplichtingen.

Vind de juiste accommodatie. Elke familie is anders, dus denk goed na over de dynamiek van je eigen gezin bij het boeken van een verblijfplaats. Een groot huis of een villa kan per persoon goedkoper uitpakken, maar als je ruimte nodig hebt om plezier te hebben, biedt een hotel met aparte kamers meer privacy. Als familieleden totaal verschillende budgetten hebben en geen compromis willen sluiten, zoek dan naar twee afzonderlijke hotels die dicht bij elkaar liggen. Zoek eenvoudig naar hotels op de gewenste bestemming en klik vervolgens in de linkerbovenhoek op de kaartzoekfunctie.

Wees eerlijk over geld. Geld kan een lastig onderwerp zijn, zelfs bij familie. Familiereizen worden vaak als geschenken gepresenteerd, waarbij één familie de rekening voor iedereen betaalt. Het is daarom belangrijk om vooraf duidelijk te zijn wat is inbegrepen, dus zoek uit hoeveel geld je wilt uitgeven voor drankjes, eten of activiteiten. Het kan ongemakkelijk voelen om te vragen wanneer iemand al zo vrijgevig is, maar het zal nog moeilijker zijn om dat niet te doen. Stel je vragen beleefd en leg uit dat je budget moet reserveren voor de reis.

Op vakantie

Kinderopvang. Neem je kinderen mee? Met familie om je heen is er altijd wel een oppas in de buurt, maar ga er niet klakkeloos vanuit dat je elke avond een gratis babysitter tot je beschikking hebt. Hoewel dit soort vakanties de perfecte gelegenheid zijn voor grootouders om lekker veel tijd door te brengen met de kleinkinderen, blijft het ook voor hen een vakantie. Reserveer in plaats daarvan een hotel met kinderopvang, zodat iedereen zijn welverdiende rust krijgt. 

Maak een gedeeld fotoalbum. Een iPhone-album, een WhatsApp-thread of een cloud voor het delen van bestanden is eenvoudig ingesteld en perfect voor familievakanties. Misschien moet je de minder digitaal onderlegde gezinsleden uitleggen hoe het werkt, maar dat is het zeker waard. Er is namelijk niets erger dan poseren voor meerdere groepsfoto’s, terwijl familieleden de behulpzame vreemde vijf verschillende camera’s overhandigen. Als je de foto’s kunt delen, hoef je maar één camera of telefoon mee te nemen.

Het vrijgezellenweekend

Vrijgezellenfeest op de planning staan? Steeds meer vriendengroepen grijpen de gelegenheid aan voor een pre-bruiloftsreisje en vieren het over de grens of in een andere stad. Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

Planning 

Reis zoveel mogelijk samen. Het is een stuk makkelijker als iedereen op dezelfde vlucht zit. Niet alleen begint het plezier vanaf het moment dat je elkaar ontmoet op het vliegveld, het is ook een stuk goedkoper om de kosten van bijvoorbeeld een minibus of taxi te splitsen. Daarnaast zit je allemaal in hetzelfde schuitje als er vertragingen of wijzigingen in reisplannen zijn, en dat scheelt een hoop extra uitzoekwerk.

Houd vast aan de lijst. Ben je de organisator van dit vrijgezellenweekend? Het zal veel stress schelen als je de groep van tevoren een paklijst en een grove planning stuurt. Dan weet namelijk iedereen waar hij of zij aan toe is. Op de paklijst moet je alles zetten wat ze nodig hebben voor de activiteiten, inclusief eventuele sportkleding, badkleding en nette schoenen.

Plan iets voor iedereen. De reis draait om het vrijgezellenfeest, maar zorg ervoor dat er voor iedereen een geschikte activiteit is. Als bijvoorbeeld de moeder van de bruid of jongere broers of zussen meekomen, overweeg dan een high tea of een dagje sauna, naast alle met alcohol doordrenkte ‘volwassen’ activiteiten die je misschien later hebt gepland.

Beperk de gastenlijst. Als je de vrijgezel bent, behandel je je uitnodigingen op dezelfde manier als je zou doen voor je bruiloft. Je goede vrienden vinden het niet erg om geld uit te geven aan een groepsuitje, maar vage bekenden zullen dat niet zijn. Bovendien zijn kleinere groepen eenvoudiger te organiseren, dus je zult merken dat je een betere tijd hebt met minder mensen.

Op vakantie

Breek het ijs. In tegenstelling tot andere groepsreizen, kunnen sommige mensen totale vreemden van elkaar zijn bij een vrijgezellenfeest. Plan daarom wat momenten om het ijs te breken, om te voorkomen dat er vanaf het begin kliekjes ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een leuke pubquiz over het bruidspaar of laat iedereen een herinnering delen.

Houd voldoende tijd over. Neem ruim de tijd tussen elke activiteit. Verkeer is onvoorspelbaar, iemand kan zich verslapen en je moet ook altijd rekening houden met plaspauzes. En vanzelfsprekend: plan niet te vroeg in de ochtend activiteiten als je de avond ervoor bent wezen stappen. Het is onwaarschijnlijk dat iemand die om 4 uur ’s nachts thuiskwam, fris klaar staat om te gaan paintballen om 9 uur ’s ochtends.

Meer van deze handige artikelen? Lees:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.