Nieuws Ontdek onbekend Frankrijk deel 2: Noord-Dordogne, Lot en Lozère

Alle artikelen

Ontdek onbekend Frankrijk deel 2: Noord-Dordogne, Lot en Lozère

Frankrijk blijft een favoriete vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Wie is er niet geweest? Je zou dus denken dat je zo onderhand alles wel kent. Collega Lianne tipte in “Onbekend Frankrijk” eerder de plaatsen Cassis, Calanques en het eiland Île de Porquerolles, vandaag neemt Vicky je mee naar drie andere, onontdekte parels: het noorden van de Dordogne, de Lot en de Lozère.

app

Het onontdekte noorden 

Als we het over de Dordogne hebben, hebben we het vaak over het zuiden. De grot van Lascaux, Rocamadour, Sarlat: hoogtepunten van toeristisch Frankrijk zoals we het zo goed kennen. Maar ken jij de andere kant van de beroemde rivier al? Vanaf Rotterdam Airport vlieg je in een klein uurtje naar Bergerac, een lieflijk plaatsje nét boven de Dordogne en het startpunt van je reis. Rij vanaf hier in 50 minuten naar het pittoreske Périgueux, het hart van de streek die wordt gedomineerd door wijnbouw. Met een beetje geluk ben je hier op woensdag- of zaterdagochtend, wanneer je de typische Marché des Saveurs kunt bezoeken, de markt voor het kerkplein. Tip: huur een fiets bij van Christophe van Espace Vélocafé, een kleurrijk café slash fietsverhuur net onder de kathedraal en fiets langs de Isle, een zijvertakking van de Dordogne.

Christophe van Espace Vélocafé in Périgueux. Foto: Vicky de la Cotera Manrique

Vanaf Périgueux kun je een stukje van de lange fietsroute V80 fietsen en even pauzeren bij Guinguette de Barnabé, de meest prestigieuze plek van Périgueux. Dit was dé plek waar de hele omgeving naartoe kwam om zwemlessen te nemen in de rivier en waar spectaculaire bals en jazzconcerten in de openlucht werden georganiseerd. Een andere plek die je niet mag missen als je in dit deel van de Dordogne bent is Brantôme. De bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ is te danken aan het feit dat het historische centrum op een eilandje ligt en volledig omringd wordt door water. De beste manier om het stadje te ontdekken? Met een traditionele rondvaartboot of kano. 

Zoek vluchten Bergerac
Brantôme: Venetië van het Noorden. Foto: Vicky de la Cotera Manrique

Dordogne’s onbekende buurman

Middeleeuwse dorpen opgetrokken uit kalkstenen rotsen, druivenstokken zo ver als het oog reikt, een meanderende rivier als leidraad en een goed bewaard gebleven savoir-faire: welkom in de Lot. Een uitstekend alternatief voor wie de toeristische drukte in (zuidelijk) Dordogne wil ontvluchten. De Lot ligt ten zuiden van de Dordogne en bereik je door te vliegen naar Toulouse en daarna door te rijden naar de hoofdstad van de Lot: Cahors. Cahors produceert één van de beroemdste wijnen van Frankrijk (Cahorswijn, dûh) en wat je hier dan ook echt moét doen, is fietsen tussen de wijngaarden. Accommodaties variëren van gîtes (landhuizen) en chambre d’hôtes tot kleinschalige campings of glampings, zoals Aux Lodges du Mas de Nadal in Sauliac-sur-Célé. Hier slaap je in een schitterende safaritent midden in de natuur, uitgerust met zachte bedden, nachtkastjes, lampen, stopcontacten en een ecologisch toilet.

Saint-Cirq-Lapopie, één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Foto: Martijn Senders

Een van de must do’s in de Lot is varen met een traditionele gabare over de gelijknamige rivier, wat na de Marne de grootste en langste rivier van Frankrijk is. Stap uit bij Saint-Cirq-Lapopie, door de Fransen zelf uitverkoren als les plus beaux villages de France. Met slechts 200 inwoners en 500.000 bezoekers per jaar is het middeleeuwse dorp een ware trekpleister, met nauwe autovrije straten vol stokrozen, schaduwrijke pleinen en huizen in Renaissancestijl. Kom je hier rond lunchtijd, pak dan een tafeltje op het terras van Le Cantou voor een poisson du jour, want vanwege de rivier is verse vis een vast gerecht op de menukaart. 

Zoek vluchten Toulouse
De Lot is na de Marne de grootste rivier van Frankrijk. Foto: Martijn Senders

Alternatief voor de Ardèche

Zoek je een alternatief voor de Ardèche? Ga dan naar de Lozère, op 150 km ten westen van dit populaire stukje Frankrijk. De plek waar het toerisme groen, de paden ongebaand en het eten biologisch eten. Rijd van luchthaven Toulouse richting de Aubrac, waar het landschap doet denken aan een scène uit de Game of Thrones: uitgestrekte hooglanden bezaaid met weiden, grasland en heidevelden met hier en daar enorme rotsblokken, gevormd door vele vulkaanuitbarstingen in het verleden. Na Frans-Guyana is de Lozère met veertien inwoners per vierkante kilometers het dunst bevolkte departement van Frankrijk. Sinds 1970 wonen er veel hippies in dit gebied, levend van de flower-power en duurzaam toerisme. De omgeving kenmerkt zich door de vele ruïnes, kastelen, forten, kerken, grotten en kloven. 

Uitgestrekte hooglanden van de Aubrac. Foto: Martijn Senders

Een kruid wat alleen in deze regio groeit is de limoen- en muntachtige Thé d’Aubrac, een heilzaam kruid die niet alleen goed voor de stoelgang is, maar ook heel ontspannen werkt. Ervaar die heilzame werking in La Chaldette, een wellness- en rehabilitatiecentrum voor mensen met ademhalingsproblemen in het hart van de Aubrac, vlakbij een natuurlijke bron en een kolkende rivier. Rijd daarna door richting de Gorges du Tarn in het zuidoosten, een 500 meter diep ingesneden kloof die tussen twee grote, droge kalkplateaus ligt. Door de kloof stroomt de Tarn, de reden waarom de Lozère zoveel wordt vergeleken met de Ardèche. Vervolg je weg naar Sainte-Enimie (gerekend tot de mooiste plaatsjes van Frankrijk) en loop een stukje van de bekende Stevenson Route, een wandelroute vanaf de vulkaanplateaus van de Velay tot aan het Nationaal Park de Cevennen.

Zoek vluchten Montpellier
De Lozère is een duurzaam alternatief voor de Ardèche. Foto: Martijn Senders

Meer lezen over Frankrijk?

*Geplaatst: januari 2019. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.