Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Vakantie of weekendje Texel: de leukste activiteiten!

Alle artikelen

Vakantie of weekendje Texel: de leukste activiteiten!

Plots stond Texel op de wereldradar toen Lonely Planet het Waddeneiland toevoegde aan hun hotlist. Wat wil je ook met Nationaal Park Duinen van Texel, heerlijke stranden, 140 km aan knerpende schelpenfietspaadjes en Skuumkoppe speciaalbier. Skyscanner speurde de leukste activiteiten bij elkaar voor een weekendje of langere vakantie Texel.

Zonnen en uitwaaien op stranden Texel

Ruim 30 km aan zandstranden, wat een feest! Bij een vakantie Texel horen natuurlijk stranduitjes. Met of zonder zon. Bij Paal 9 en tussen Paal 22 en 27 is het rustig toeven. Maar vertier, eten, drinken en dus strandtenten zijn er ook zoals de Strandpaviljoens Paal 17 en Paal 21 bij De Koog. En, natuurlijk is een duik in de zee (bij mooi weer) niet te versmaden. Wil je lekker zwemmen, maar is de zee te koud? Zeker als je met kinderen op pad bent, is zwemparadijs Calluna een aanrader. En bekijk ook Skyscanners top 12 mooiste stranden van Nederland.

Vuurtoren Texel beklimmen

Een vuurtoren uit het boekje. Dat is die op Texel in Cocksdorp. Erg leuk om de 118 treden die de stalen trap uit 1864 telt en 6 verdiepingen van dit vuurrode bouwwerk te beklimmen. De vuurtoren van Texel trakteert op een prachtig uitzicht over het eiland en met helder weer op de andere Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.

Fietsen en mountainbiken op Texel

Texel heeft meer dan 140 km aan fietspaden die je meenemen langs bos, duinen, zandvlaktes en ontelbare schapen. Huur een fiets (beste vooraf, online te reserveren!) en trek eropuit, de bordjes en knooppunten wijzen de weg. Handig is het knooppuntenfietskaartje van de VVV Texel. Er zijn een aantal bijzondere fietsroutes zoals de Jan Wolkers fietsroute, deze rijgt 27 km lang de favoriete plekken van de schrijver op het eiland aan elkaar. Liever iets ruigers met meer actie? Stap op een mountainbike, bijvoorbeeld voor de 8 km lange ATB-route de Dennen.

Natuurvorsen door de Slufter

De Slufter is een beroemd natuurgebied op Texel dat bij Nationaal Park Duinen Texel hoort. Het is een grote strandvlakte omring door duinen met een open verbinding naar de zee. Dat maakt het tot een kwelderlandschap met veel zoute kreken. Een walhalla voor vogels zoals strandplevieren, kluuten, kievieten en tureluurs. Er is een eenvoudig te bewandelen familiepad van 0,8 km naast andere wandelingen. Maar met een boswachter van Staatsbosbeheer op pad kan ook. De boswachters nemen je mee door de kreken van het natuurgebied en vertellen over de flora en fauna.

Winkels en markten Texel

Als afwisseling van natuur en schapen, ga je lekker shoppen. In de plaatsen Den Burg en De Koog veel souvenirshops met strandspullen, bikini’s en zonnige waar. Naast woon-, lifestyle en kledingwinkels zoals Silt (kleding), Kees de Waal (woonaccessoires), Winkel op Texel (wonen, kleding) en Boetiek De Kust (kleding) in Den Burg. Op maandag is er altijd een weekmarkt in de Texelse ‘hoofdstad’ en in de (meer toeristische) maanden juli en augustus zijn er in de meeste plaatsen leuke markten en braderieën om wat rond te neuzen. Effe Kieken, een grote kringloopwinkel in Oudeschild, is een tip als je gek bent op kringloop en tweedehands spullen. Kijk op echttexelsproduct.nl als je Echt Texelse producten wilt kopen of eten, de winkels, restaurants en boerderijen staan op de site vermeld.

Skuumkoppe proeven in de Texelse Bierbrouwerij

Bij een paar dagen Texel mag een Texelse Skuumkoppe niet ontbreken. Dit speciaalbier prijkt op vrijwel alle menu’s in cafés en restaurants, maar je kunt ook naar de Texelse Bierbrouwerij gaan. Om het bier te proeven, te zien hoe het bier wordt gebrouwen en andere Texelse bieren te ontdekken zoals de Stormbock.

VOC-schepen in Museum Kaap Skil

VOC-vondsten, VOC-schepen, een openluchtmuseum en een molen. Museum Kaap Skil is een uniek en erg leuk museum voor volwassenen en kinderen. Het is een reis door de geschiedenis van de scheepvaart, ontdekkingsreizigers en strandjutters. Met bijzondere, wisseldende exposities zoals ‘Trui aan, trossen los’, over de rol van kinderen in de visserij rond het jaar 1900.

Garnalenvissen en droogvaltochten Texel

Vanuit Texel stap je op een boot en ontdek je de schoonheid van het Wad. Met een echte viskotter en een visser van ’t Wad op kies je het ruime sop om je vervolgens bij eb te laten droogvallen op een zandbank. Dat betekent op zoek naar de geheimen die de zeebodem bij vloed niet prijsgeeft. Dezelfde viskotter maakt ook tochten waarbij je op garnalen vist. Erg leuk, leerzaam en smakelijk.

Zeehonden zien in Ecomare

Alles leren over de Wadden plus zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren van dichtbij zien. In natuurmuseum Ecomare ontdek je alle schatten en geheimen die de Wadden- en Noordzee voor je in petto hebben. Extra: naast Ecomare staat het observatorium van volkssterrenwacht De Jager om sterren te kijken en de lucht boven Texel te bestuderen. Ecomare is iedere dag open van 09.30 tot 17.00 uur.

Woolness met Texels wolbad

‘Schaapje, schaapje, heb je witte wol…’ Als je helemaal herboren terug wilt komen van een weekendje Texel, regel dan zeker een wolbad. Op Texel geen wellness maar woolness dankzij de vele schapen die er in de weilanden grazen. Een half uur ingewikkeld worden in zachte, warme Texelse schapenwol zorgt voor pure ontspanning.

Overnachten Texel: van Airstream tot vakantiehuisje

Hoe cool is dat? Overnachten in de zilte zeelucht met zicht op de Texelse weilanden in een zilveren Airstream! Het kan bij Campsilver Island Hideaway. Op maar 15 minuten rijden van de ruisende zee en Noordzeestrand, slaap je hier in een je eigen caravan/luxe hotelkamer met alles d’r op en d’r aan. ’s Ochtends staat er een bio-streekontbijt voor je klaar. Ook Boutique Hotel Texel is een aanrader. Dit hotel ligt in het hart van het eiland, in de natuur en heeft onder meer fraaie Wad & Duin suites en een goed restaurant, Gusta. Daarnaast heeft het eiland vakantiehuisjes te kust en te keur zoals mooie Villa Duintrots.

Zoek & boek hotels Texel

De Waddeneilanden organiseren ook de allerleukste festivals! Bekijk welke 9 festivals je moeiteloos combineert met een eilandtrip naar onder meer Texel

Meer ‘Lekker weg in eigen land’ tips:

De 10 meest magische plekken in Nederland

Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

De 10 mooiste vestingsteden van Nederland

De 12 mooiste kerken en kathedralen van Nederland

De 10 mooiste bloemenvelden van Nederland

De 15 mooiste natuurgebieden van Nederland

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.