Nieuws Paspoort of id-kaart kwijt? Antwoord op de meest gestelde vragen

Alle artikelen

Paspoort of id-kaart kwijt? Antwoord op de meest gestelde vragen

Je denkt dat het je nooit zal overkomen, maar dan gebeurt het toch: je bent je paspoort of id-kaart kwijt. Wat nu? En wat als je de volgende dag moet vliegen? Heb je dan een noodpaspoort nodig? Hier vind je de antwoorden.

Ik ben mijn paspoort of id verloren, maar ga voorlopig niet op vakantie.

Ben je je paspoort of id kwijtgeraakt of is deze gestolen, dan hoef je daar geen aangifte meer van te doen bij de politie. Wel moet je een verklaring van vermissing afleggen bij je gemeente, om misbruik van je oude reisdocument tegen te gaan en om een nieuw reisdocument aan te vragen.

Woon je in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe of Limburg of in de gemeentes Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn of Ouder-Amstel en is je paspoort gestolen? Dan moet je nog wel aangifte doen bij de politie. De politie maakt dan een proces-verbaal op, waarmee je bij de gemeente een nieuw paspoort of identiteitskaart kunt aanvragen.

Bekijk ook: Antwoord op de meest gestelde vragen rondom autohuur

Paspoort kwijt, koffer, luchthaven

Ik ben mijn paspoort of id-kaart verloren en ik ga deze week of morgen al op vakantie.

In het eerste geval kun je met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Een spoedaanvraag is wel een stuk duurder. Als je vóór 12.00 uur een aanvraag bij je gemeente indient, dan kun je het reisdocument binnen twee werkdagen ophalen. Lukt dat niet omdat je morgen al op vakantie gaat of heb je een last minute geboekt? Ook dan ben je verplicht de aanvraag voor een nieuw paspoort in te dienen, ook al duurt die aanvraag een paar weken. Het aanvraagformulier heb je namelijk nodig voor de aanvraag van een noodpaspoort.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen als ik een noodpaspoort wil?

Je kunt alléén een noodpaspoort krijgen op het moment dat je niet in staat bent om een spoedpaspoort aan te vragen én als je bewijs hebt dat je je vakantie niet kunt uitstellen. Dit kun je laten zien door je vliegtickets te laten zien of gemaakte hotelreserveringen. Daarnaast moet je een aantal bewijsstukken aan kunnen tonen:

  • Ten eerste moet je een recent en origineel afschrift basisregistratie personen (BRP) meenemen met daarop de vermelding van je nationaliteit, in een envelop dat door de gemeente is gesloten en verzegeld.
  • Ook moet je een gewaarmerkt kopie meenemen van je aanvraag van een nieuw reisdocument (een zogenaamd RAAS-formulier), in een envelop dat door de gemeente is gesloten en verzegeld.
  • Andere reisdocumenten, als je die hebt.
  • Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Een gewaarmerkt kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing, indien je paspoort gestolen is.

Bekijk ook: Wat te doen als je vlucht vertraagd of geannuleerd is

Paspoorten

Waar kan ik een noodpaspoort ophalen?

In Nederland verstrekt de Koninklijke Marechaussee noodpaspoorten op een aantal locaties, waaronder het Bureau Nooddocumenten op Schiphol. Dit bureau vind je in Vertrekhal 1. Ook kun je noodpaspoorten aanvragen op Groningen Airport Eelde, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en luchthaven Maastricht/ Aachen.

Wat kost een noodpaspoort of spoedpaspoort?

Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2016 €46,61*. De aanvraag voor een nieuw paspoort kost €51,20*, voor een spoedpaspoort komt er nog een toeslag bovenop van *€47,31. Meer informatie over de tarieven vind je hier.

Ik heb mijn paspoort of id-kaart teruggevonden, maar ik heb al aangifte gedaan.

Dan ben je verplicht het document in te leveren bij de gemeente. Je kunt je teruggevonden reisdocument dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Je document staat namelijk al als vermist geregistreerd en die registratie is niet meer terug te draaien.

Bekijk ook: 7 onmisbare tips voor een goede reisvoorbereiding

Ik ben mijn paspoort of id-kaart kwijtgeraakt in het buitenland.

Meld dit zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een tijdelijk reisdocument aan, ook wel bekend als een laissez-passer of noodpaspoort. Hiermee kun je terug naar Nederland reizen. De aanvraag voor een noodpaspoort doe je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je bent. Neem contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar; zij kunnen je helpen aan het adres en telefoonnummer van de desbetreffende ambassade of het consulaat.

De aanvraagprocedure kan een paar dagen in beslag nemen, dus je reisplannen kunnen hierdoor misschien wel in de war worden geschopt. Een noodpaspoort is een jaar geldig en de tarieven hangen af van de ambassade van het land waar je bent. Deze tarieven kunnen dus verschillen van het tarief dat de Rijksoverheid hanteert voor een noodpaspoort in Nederland. Bij terugkomst in Nederland doe je vervolgens aangifte bij de politie en vraag je een nieuw paspoort aan.

Bekijk ook: De meest bekende reizigersziekten en hoe je ze voorkomt

Paspoort, douane

Moet ik een boete betalen?

Nee. De boete voor een verloren of gestolen paspoort is een paar jaar geleden afgeschaft. Wel moet je de gebruikelijke kosten betalen voor de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart.

Krijg ik de kosten van een noodpaspoort vergoed?

Ja, meestal wel. Mits je je paspoort op reis bent kwijtgeraakt. Als je je paspoort of identiteitskaart thuis bent kwijtgeraakt, heb je niets aan je reisverzekering. Als je op vakantie bent, valt je paspoort onder je bagage (daarmee ook rijbewijzen, kentekenbewijzen, visums, reisbiljetten voor de reis, etc.).

Wat te doen bij diefstal?

Bij diefstal of verlies van een paspoort, id-kaart of visum op reis, vallen de kosten die je daarbij maakt (zoals de kosten voor een noodpaspoort) onder ‘onvoorziene uitgaven’. Deze kosten worden daarom vaak door de verzekering gedekt, maar check dit voor de zekerheid in de polisvoorwaarden van je reisverzekering.

Paspoort, koffer, zonnebril, sneakers

*Geplaatst juni 2016. Eventuele prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijziging en/of beschikbaarheid. Kijk voor actuele informatie over reisdocumenten op de website van de Rijksoverheid.

Meer tips om goed voorbereid op reis te gaan? Check dan:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.