Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Het EU coronapaspoort en reizen tijdens corona: dit moet je weten over het Europees Digitaal Corona Certificaat

Alle artikelen

Het EU coronapaspoort en reizen tijdens corona: dit moet je weten over het Europees Digitaal Corona Certificaat

Ben jij een vakantie naar het buitenland aan het voorbereiden? Dan wil je vast alles weten over het Europese coronapaspoort.

Het kan nog een hele uitdaging zijn om de wirwar aan informatie over het EU Digitaal Corona Certificaat op een rij te krijgen. Daarom geven wij in dit artikel antwoord op de belangrijkste vragen over het Europees digitaal coronacertificaat.


EU coronapaspoort: jouw vragen beantwoord

Het coronapaspoort, officieel het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC), heb je nodig om te reizen binnen de Europese Unie/Schengen tijdens de coronapandemie. Met het certificaat, dat werkt met een QR-code, kunnen reizigers aantonen dat ze volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd, recent negatief getest zijn of beschermd zijn doordat ze van corona hersteld zijn.

Om een EU Digitaal Corona Certificaat te maken heb je een van de volgende dingen nodig:

– Vaccinatiebewijs
– Een recente negatieve testuitslag
– Een positieve testuitslag die aantoont dat je van corona bent genezen

De testen die worden erkend, zijn ‘NAAT’-testen zoals PCR-testen en antigeentesten. Hoe oud de negatieve testuitslag maximaal mag zijn bij aankomst in een land, verschilt per bestemming. Dus check voor vertrek altijd de actuele eisen op de website van de Rijksoverheid.

Europese landen hebben afgesproken dat je pas bij twee prikken een vaccinatiebewijs krijgt. Voor het Janssen-vaccin geldt dat één prik wel voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn, al zijn er op dit moment Europese landen die één inenting met Janssen niet meer accepteren. Daarnaast moet je laatste prik minstens 14 dagen voor aankomst op jouw bestemming gezet zijn om te kunnen reizen met een vaccinatiebewijs. .

Let op! De Europese Commissie heeft onlangs besloten dat de QR-code voor reizen binnen Europa vanaf 1 februari nog slechts negen maanden na de laatste prik geldig is. Dat betekent dat je straks zonder boosterprik niet meer kunt reizen, tenzij je je laat testen. Nadat je een boostervaccinatie hebt gekregen, hoef je niet opnieuw 14 dagen te wachten om een geldige QR-code te krijgen.

Nee, het maakt niet uit welk (in Nederland gebruikte) coronavaccin je hebt gekregen. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert toegang voor mensen die gevaccineerd zijn met vaccins van de fabrikanten AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Janssen en Moderna. Voor deze vaccins geldt dat je volledig gevaccineerd bent na twee prikken, alleen voor het Janssen-vaccin is één prik voldoende om volledig gevaccineerd te zijn. NB: op dit moment wordt één vaccinatie met Janssen in sommige Europese landen niet meer geaccepteerd.

Ben je gevaccineerd? Dan kun je 14 dagen na je laatste prik je vaccinatiebewijs laden in de gratis CoronaCheck-app. Dit doe je door in te loggen met je Digi-D. De app haalt dan automatisch je vaccinaties op uit het register van het RIVM en de GGD. Vervolgens maakt de app een QR-code die aantoont dat je gevaccineerd bent en die kan worden gescand als je naar een Europees land reist. Ben je bij de huisarts gevaccineerd en staan jouw gegevens niet in de systemen? Dan kun je rechtstreeks bij de arts die je geprikt heeft een QR-code aanvragen.

Ben je nog niet gevaccineerd maar wel negatief getest of hersteld van corona? Dan kun je een test- of herstelbewijs laden in de CoronaCheck-app. De CoronaCheck-app werkt op iOS en Android-telefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer).

Ja, dat kan. Heb je bijvoorbeeld geen geschikte smartphone of wil je een papieren bewijs achter de hand hebben voor het geval je telefoon leeg is? Dan kun je op de website van CoronaCheck een papieren bewijs uitprinten.

Ja, het EU Digitaal Corona Certificaat is gratis beschikbaar voor alle inwoners van de Europese Unie. Ben je nog niet volledig gevaccineerd of kan je niet aantonen dat je corona hebt gehad? Dan heb je een negatieve testuitslag nodig om een coronacertificaat aan te maken, en daar kunnen kosten aan verbonden zitten.

Een bevestiging van vaccinatie in het gele boekje wordt binnen de Europese Unie/Schengen niet geaccepteerd als officieel vaccinatiebewijs. Er zijn echter wel landen buiten de EU die het gele vaccinatieboekje (tijdelijk) accepteren. Dit verschilt per land, dus check voor vertrek naar jouw bestemming of je het gele boekje kunt gebruiken om te reizen met vaccinatiebewijs.

Als je binnen de EU/Schengen reist, dan heb je altijd een coronabewijs nodig. Daarnaast kan een land aanvullende toelatingseisen verplicht stellen, dus check voor vertrek naar jouw bestemming altijd de actuele inreisbeperkingen op de website van de Rijksoverheid.

Nee, het kan zijn dat een coronacertificaat niet voldoende is om vrij te reizen. Een land mag naast een vaccinatiebewijs extra maatregelen verplicht stellen zoals een negatieve PCR-test of een quarantaineplicht. Aanvullende eisen kunnen per bestemming verschillen, dus check voor vertrek Nederland Wereldwijd voor de actuele regels op jouw bestemming.

Houd er daarnaast rekening mee dat er in sommige landen een 2G-beleid geldt. Dit betekent dat op sommige locaties alleen mensen worden toegelaten die gevaccineerd zijn of hersteld van corona. Een negatieve coronatest is dan niet geldig.

Als je een vaccinatiebewijs kunt laten zien hoef je veelal niet meer te testen, maar dit geldt niet voor elke bestemming. In sommige landen (o.a. Italië, Griekenland, Portugal en Oostenrijk) moeten alle reizigers bij aankomst een negatief testbewijs kunnen laten zien, ook als ze een geldig vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Aanvullende eisen kunnen per land verschillen, dus check voor vertrek Nederland Wereldwijd voor de actuele regels op jouw bestemming.

Het EU Digitaal Corona Certificaat geldt als reisdocument binnen de hele Europese Unie. Daarnaast kun je het certificaat op dit moment gebruiken om te reizen naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je een actuele lijst van landen die de QR-code accepteren.

Op dit moment zijn er slechts een paar landen buiten Europa die de QR-code van het EU Digitaal Corona Certificaat accepteren, waaronder Nieuw-Zeeland en Singapore. De douane in de meeste landen beschikken (nog) niet over de app en kunnen de QR-code niet uitlezen. Wel werkt de EU samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om ervoor te zorgen dat de EU-certificaten wereldwijd geldig worden. Op deze pagina vind je een kaart met landen die de QR-code accepteren.

In eerste instantie zou het EU vaccinatiebewijs een jaar geldig zijn na je laatste prik. De Europese Commissie heeft echter onlangs voorgesteld om de geldigheidsduur van het vaccinatiebewijs vanaf 1 februari in te korten naar negen maanden. Dat betekent dat je straks zonder boosterprik niet meer kunt reizen, tenzij je je laat testen. Nadat je een boostervaccinatie hebt gekregen, hoef je niet opnieuw 14 dagen te wachten om een geldige QR-code te krijgen.

Let op! Op dit moment zijn er al landen (o.a. Italië) die de geldigheid van het vaccinatiebewijs ingekort hebben naar negen maanden. Raadpleeg dus altijd Nederland Wereldwijd voor de actuele regels op jouw bestemming.

Let op: Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 14 januari 2022. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over de corona kan per bestemming verschillen en snel veranderen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar kunnen dit niet garanderen. Deze pagina is voor algemene richtlijnen en geldt niet voor jouw specifieke omstandigheden. Het wordt ten zeerste aanbevolen om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je op reis gaat.Meer lezen?


Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.