Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Het EU coronapaspoort en reizen tijdens corona: dit moet je weten het Europees Digitaal Corona Certificaat

Alle artikelen

Het EU coronapaspoort en reizen tijdens corona: dit moet je weten het Europees Digitaal Corona Certificaat

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Ben jij een vakantie naar het buitenland aan het voorbereiden? Dan wil je vast alles weten over het Europese coronapaspoort. Het kan nog een hele uitdaging zijn om de wirwar aan informatie over het EU Digitaal Corona Certificaat op een rij te krijgen. Daarom geven wij in dit artikel antwoord op de belangrijkste vragen over het Europees digitaal coronacertificaat.

Let op: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 juli 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over de COVID-19-crisis kan wel per bestemming verschillen en snel veranderen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar kunnen dit niet garanderen.

Deze pagina is voor algemene richtlijnen en geldt niet voor jouw specifieke omstandigheden. Het wordt ten zeerste aanbevolen om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je op reis gaat.

EU coronapaspoort: jouw vragen beantwoord

Wat is een coronapaspoort?

Het coronapaspoort, officieel het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC), maakt het mensen makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Met het certificaat, dat werkt met een QR-code, kunnen reizigers aantonen dat ze volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd, recent negatief getest zijn of beschermd zijn doordat ze van corona hersteld zijn.

Reizen met een EU coronapaspoort

Wat heb je nodig om een coronapaspoort te krijgen?

Om een EU Digitaal Corona Certificaat te maken heb je een van de volgende dingen nodig:

  • Een vaccinatiebewijs
  • Een recente negatieve testuitslag
  • Een positieve testuitslag die aantoont dat je van corona bent genezen

De testen die worden erkend, zijn ‘NAAT’-testen zoals PCR-testen en antigeentesten. Hoe oud de negatieve testuitslag maximaal mag zijn bij aankomst in een land, verschilt per bestemming. Dus check voor vertrek altijd de actuele eisen op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook meer over de PCR-test.

Wanneer krijg je een vaccinatiebewijs?

Europese landen hebben afgesproken dat je pas bij twee prikken een vaccinatiebewijs krijgt. Voor het Janssen-vaccin geldt dat één prik wel voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn. Ook mensen die al corona hebben gehad, hebben maar één vaccinatie nodig (mits er geregistreerd staat dat je corona hebt gehad). Daarnaast moet je laatste prik minstens 14 dagen voor aankomst op jouw bestemming gezet zijn om te kunnen reizen met een vaccinatiebewijs. Lees meer over reizen met een vaccinatiebewijs in ons artikel al jouw vragen over reizen met een vaccinatiebewijs beantwoord.

Maakt het uit welk vaccin ik heb gekregen?

Nee, het maakt niet uit welk (in Nederland gebruikte) coronavaccin je hebt gekregen. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert toegang voor mensen die gevaccineerd zijn met vaccins van de fabrikanten AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Janssen en Moderna. Voor deze vaccins geldt dat je volledig gevaccineerd bent na twee prikken, alleen voor het Janssen-vaccin is één prik voldoende om volledig gevaccineerd te zijn.

Reizen met een vaccinatiepaspoort

Hoe kom ik aan een coronapaspoort?

Ben je gevaccineerd? Dan kun je 14 dagen na je laatste prik je vaccinatiebewijs laden in de gratis CoronaCheck-app. Dit doe je door in te loggen met je Digi-D. De app haalt dan automatisch je vaccinaties op uit het register van het RIVM en de GGD. Vervolgens maakt de app een QR-code die aantoont dat je gevaccineerd bent en die kan worden gescand als je naar een Europees land reist. Ben je bij de huisarts gevaccineerd en staan jouw gegevens niet in de systemen? Dan kun je rechtstreeks bij de arts die je geprikt heeft een QR-code aanvragen.

Ben je nog niet gevaccineerd maar wel negatief getest of hersteld van corona? Dan kun je een test- of herstelbewijs laden in de CoronaCheck-app. De CoronaCheck-app werkt op iOS en Android-telefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer).

Kan ik ook een papieren coronapaspoort krijgen?

Ja, dat kan. Heb je bijvoorbeeld geen geschikte smartphone of wil je een papieren bewijs achter de hand hebben voor het geval je telefoon leeg is? Dan kun je op de website van CoronaCheck een papieren bewijs uitprinten.

Is het coronapaspoort gratis?

Ja, het EU Digitaal Corona Certificaat is gratis beschikbaar voor alle inwoners van de Europese Unie. Ben je nog niet volledig gevaccineerd of kan je niet aantonen dat je corona hebt gehad? Dan heb je een negatieve testuitslag nodig om een coronacertificaat aan te maken. In juli en augustus 2021 kun je in Nederland een gratis coronatest laten doen voor je reis. Daarna kunnen er eventueel weer kosten aan verbonden zijn aan een PCR-test voor reizigers.

Geldt het gele boekje als officieel vaccinatiebewijs om te reizen?

Een bevestiging van vaccinatie in het gele boekje wordt niet geaccepteerd als officieel vaccinatiebewijs. Er zijn echter wel landen die het gele vaccinatieboekje (tijdelijk) accepteren. Dit verschilt per land, dus check voor vertrek naar jouw bestemming of je het gele boekje kunt gebruiken om te reizen met vaccinatiebewijs.

Gele vaccinatieboekje

Kan je ook reizen zonder coronapaspoort?

Ja, het coronacertificaat is niet verplicht om vrij te mogen reizen, maar het maakt reizen binnen de EU wel gemakkelijker. Heb je geen certificaat als bewijs? Ook dan mag je reizen, alleen moet je dan misschien in quarantaine of je laten testen om toegang tot een land te krijgen. De toelatingseisen verschillen per land, dus check voor vertrek naar jouw bestemming altijd de actuele inreisbeperkingen op de website van de Rijksoverheid.

Is een coronapaspoort voldoende om te mogen reizen binnen de EU ?

Nee, het kan zijn dat een certificaat niet voldoende is om vrij te reizen. Als je reist vanuit een hoog risico land dat volgens de Europese richtlijnen op rood staat, mag een land extra maatregelen verplicht stellen zoals een negatieve PCR-test of een quarantaineplicht. Aanvullende eisen kunnen per bestemming verschillen, dus check voor vertrek Nederland Wereldwijd voor de actuele regels op jouw bestemming.

Lees meer over het plannen van reizen in 2021.

Moet je als je gevaccineerd bent ook nog een PCR-test doen voordat je op reis kunt?

Als je een vaccinatiebewijs kunt laten zien hoef je veelal niet meer te testen, maar dit geldt niet voor elke bestemming. Aanvullende eisen kunnen per land verschillen, dus check voor vertrek Nederland Wereldwijd voor de actuele regels op jouw bestemming. Ook als Nederland volgens de Europese richtlijnen een hoog risico land is (en dus op rood staat), mag een land aanvullende beperkingen instellen zoals quarantaineplicht of een negatieve PCR-test.

COVID test reizen

In welke landen is het EU coronapaspoort geldig?

Het EU Digitaal Corona Certificaat geldt als reisdocument binnen de hele Europese Unie. Daarnaast kun je het certificaat op dit moment gebruiken om te reizen naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Wordt het EU coronapaspoort ook buiten Europa geaccepteerd?

Op dit moment kun je met je het EU Digitaal Corona Certificaat nog niet buiten Europa reizen. De douane in deze landen beschikken (nog) niet over de app en kunnen de QR-code niet uitlezen. Wel werkt de EU samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om ervoor te zorgen dat de EU-certificaten wereldwijd geldig worden. De EU overlegt hierover ook met ICAO, de internationale organisatie voor luchtverkeer van de Verenigde Naties.

Is reizen makkelijker met een coronapaspoort?

Ja, het certificaat maakt het makkelijker om weer veilig te kunnen reizen. Met het coronapaspoort kun je ontkomen je aan eventuele inreisbeperkingen zoals quarantaine en testen.

Waarom moet ik laten zien dat ik een coronavaccinatie heb gehad?

Een COVID-vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus. Hoewel je als je gevaccineerd bent nog steeds besmet kunt raken met het coronavirus, zijn er inmiddels enkele studies die laten zien dat vaccinatie de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert. Vaccinaties helpen dus bij het indammen van de pandemie. Het vaccinatiepaspoort is daarom een van de middelen, in combinatie met geldende coronaregels, om corona onder controle te krijgen.

Reizen met EU COVID-19-certificaat

Is een vaccinatiebewijs verplicht om te mogen vliegen?

Op dit moment zijn er nog geen luchtvaartmaatschappijen die een verplicht vaccinatiepaspoort hebben ingevoerd. Het is echter niet uit te sluiten dat dit wel gaat gebeuren. Dit kan per land en per luchtvaartmaatschappij gaan verschillen. Sommige airlines spreken over passagiers die mogen vliegen als zij gevaccineerd zijn, anderen willen alleen coronatests verplichten. Verdiep je dus voordat je op reis gaat altijd goed in de maatregelen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Lees ook over Veilig vliegen en comfortabel reizen tijdens de pandemie.

Wat is een IATA Travel Pass?

Om een hoop papierwerk te voorkomen heeft de brancheorganisatie IATA voor de luchtvaart (International Air Transport Association) een reispas ontwikkeld. Dit is een app die reizigers toegang biedt tot de nieuwste corona-gerelateerde reisinformatie. Daarnaast biedt de IATA Travel Pass de mogelijkheid om vaccinatiebewijzen en PCR-testresultaten te beheren. Op dit moment kunnen passagiers die met Emirates van en naar Schiphol vliegen gebruikmaken van dit digitale internationale coronapaspoort. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai is van plan om de IATA Travel Pass in de komende weken volledig te implementeren op alle routes binnen het netwerk. Andere airlines zoals Singapore en Etihad volgen. Lees meer over de IATA Travel Pass.

Mondkapjesplicht en reizen

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over het EU COVID-19-certificaat

Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat?

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is een digitaal coronapaspoort om reizen binnen Europa makkelijker en veiliger te maken. Een officieel bewijs, in de vorm van een QR-code, dat aangeeft dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus, dan wel COVID-19 hebt gehad en/of recent (negatief) getest bent.

Heb ik een coronapaspoort nodig om te kunnen reizen?

Nee, maar een EU Digitaal Corona Certificaat maakt reizen binnen de EU wel gemakkelijker. Zonder certificaat mag je ook reizen, alleen moet je dan misschien in quarantaine of je laten testen om toegang tot een land te krijgen. De inreisbeperkingen verschillen per land, dus raadpleeg voor vertrek de actuele maatregelen op jouw bestemming op NederlandWereldwijd.

Kan ik mijn gele boekje als vaccinatiebewijs gebruiken?

Je kunt de coronavaccinatie in het gele vaccinatieboekje laten bijschrijven. Dat is geen officieel bewijs. Het is alleen voor persoonlijk gebruik.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.