Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Coronavirus reisadvies

Alle artikelen

Coronavirus reisadvies

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

We houden deze pagina voortdurend up-to-date met betrekking tot de huidige uitbraak van het coronavirus, ook bekend als COVID-19. Dus of je het nu nodig hebt, of in de nabije toekomst, dit kan een handleiding voor je zijn. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor reizen binnen en buiten Europa, de laatste informatie over luchtvaartmaatschappijen, het EU COVID-19-certificaat en een PCR test, en antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

Reisadvies Rijksoverheid

Naast informatie over het virus zelf, bieden de WHO en lokale overheden praktische handleidingen voor mensen die naar het buitenland reizen of in het buitenland wonen na het uitbreken van COVID-19. Vergeet ook niet om alle officiële instanties die relevant zijn voor jouw reisplannen te controleren op verdere updates. Actuele informatie vind je op de websites van de Rijksoverheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Let op! Sinds 27 juli 2021 zijn de regels voor vakanties binnen Europa aangepast. Alle landen binnen de EU krijgen een gele of groene kleurcode. Reizigers moeten wel blijven voldoen aan landelijke coronaregels.

Om te zien naar welke landen je momenteel kunt reizen vanuit Nederland, kun je onze interactieve wereldkaart met kleurcodes bekijken.

Coronavirus reisverboden en beperkingen per land

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, hebben veel landen inreisbeperkingen opgelegd aan reizigers of hun grenzen volledig gesloten. Als je in deze periode reist, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de geldende regels in een land, zodat je op de luchthaven bij de douane geen problemen krijgt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van een aantal landen en gebieden het reisadvies van oranje in geel of groen veranderd. Dit betekent dat reizen naar deze plekken niet langer sterk worden afgeraden. Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Estland, Faeröer, Finland, Frankrijk (inclusief Corsica), Griekenland en de Griekse eilanden, Groenland, Ierland, IJsland, Italië (inclusief Sardinië), Kosovo, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), San Marino, Servië, Spanje, Vaticaanstad, Zwitserland, Aruba, Bonaire, Brunei, Canada, Curaçao, Jordanië, Libanon, Qatar, Saoedi-Arabië, Singapore, Sint-Maarten, Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben een geel reisadvies (reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s).

De kleurcode van Duitsland, Hongarije, HongKong, IJsland, Koratië, Letland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Saba, Sint-Eustatius, Slovenië, Slowakije, Spitsbergen, Tsjechië en Zweden is groen (geen gezondheids- of veiligheidsrisico’s).

Let op! Als je vanuit een EU land terugreist naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 in het bezit zijn van een geldig coronabewijs. Wie geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft in de CoronaCheck-app, moet voor vertrek een test doen in het land van verblijf. Deze regels gelden voor iedereen boven de 12 jaar en voor alle vormen van vervoer. Het blijft raadzaam om bij thuiskomst een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent.

Welke impact heeft de COVID-19-uitbraak op reizen binnen Europa en de rest van de wereld? Bekijk onze wereldwijde kaartpagina voor de nieuwste reisbeperkingen van Nederland naar de rest van de wereld:

Reisadvies België

Met ingang van 17 juli 2021 heeft België de inreisbeperkingen voor Nederlandse reizigers aangescherpt. Je hoeft niet in quarantaine, als je een digitaal coronacertificaat hebt met volledige vaccinatie (min. 2 weken oud), of een recente negatieve PCR-test die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst in België of een herstelcertificaat voorzien van een positieve test op COVID-19 die maximaal 180 dagen geleden is afgenomen. Het herstelcertificaat mag niet ouder zijn dan 11 dagen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden. Dit geldt ook als je minder dan 48 uur in België verblijft.

Let op! Blijf je langer dan 48 uur bij onze zuiderburen? Vul dan binnen 48 uur voor aankomst het Passagier Lokalisatie Formulier in.

Reisadvies Duitsland

Sinds 23 augustus 2021 geldt de zogeheten 3G-regel in Duitsland. Dit betekent dat Nederlanders die niet volledig zijn gevaccineerd niet langer in quarantaine moeten in Duitsland. Wanneer je de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland was, dan hoef je je niet vóór vertrek te registreren en hoef je bij aankomst ook niet in quarantaine. Je moet wel een coronabewijs (een vaccinatie-, herstelbewijs of een negatief testresultaat van een PCR- of antigeensneltest) kunnen tonen. Reizigers vanaf 12 jaar die geen herstel- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien, moeten zich vóór vertrek naar Duitsland laten testen op corona.

Let op! Ben je op doorreis in Duitsland? Dan gelden ook bovenstaande regels.

Reisadvies Griekenland

Op vakantie naar Griekenland? Je kunt naar Griekenland reizen met je coronabewijs (Digital Corona Certificaat) als je 24 uur voor aanvang van jouw reis een elektronisch PLF formulier hebt ingevuld en 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent. Ben je nog niet volledig ingeënt, dan volstaat een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur) of een bewijs van herstel van COVID-19. Voldoe je aan deze eisen, dan hoef je niet in quarantaine na aankomst in Griekenland. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden.

Let op! Reis je met de boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland? En ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je een ingevuld gezondheidsformulier laten zien als je aan boord gaat. Reis je met kinderen onder de 18 jaar? Die kun je op jouw formulier toevoegen.

Stad Oia op het eiland Santorini (onderdeel van de Cycladen). Oude windmolens. Griekse vlag op de voorgrond.

Reisadvies Portugal

Met ingang van 27 juli 2021 is het reisadvies voor het vaste land van Portugal aangepast van oranje naar geel. De kleurcode voor Madeira en de Azoren was al geel. Je kunt met een coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) naar Portugal reizen als je 14 dagen geleden of langer volledig gevaccineerd bent of een bewijs van herstel kunt laten zien of een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) kunt tonen of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur) kunt overleggen. Reis je per vliegtuig naar Portugal, dan is het verplicht om een Passenger Locator Card in te vullen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Lees ook: Portugal weer open voor reizigers: dit moet je weten.

Reisadvies Tsjechië

Je kunt naar Tsjechië reizen met je coronabewijs als je het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult en 14 dagen of langer geleden jouw tweede vaccinatie hebt gekregen of kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19 in de afgelopen 180 dagen. Je hoeft dan na aankomst in Tsjechië niet quarantaine.

Let op! Je kunt naar Tsjechië reizen als je niet gevaccineerd bent als je het Passenger Locator Form invult en een negatieve PCR-testuitslag (afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek), of een negatieve antigeentest afgenomen maximaal 48 uur vóór vertrek) kunt laten zien, of je je laat testen (PCR- of antigeentest) binnen 5 dagen na aankomst in Tsjechië. Na aankomst in Tsjechië ga je 5 dagen in quarantaine. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.

Bruggen over de Moldau in Praag

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Bij aankomst in het VK is het laten zien van een negatieve COVID-19 (snel)test vereist. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Daarna ben je verplicht om in quarantaine te gaan. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet je een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van de quarantaine in het Verenigd Koninkrijk. Bij binnenkomst in de VK moet je het bewijs van de geboekte test tonen.

Met ingang van 2 augustus 2021 is de quarantaineplicht opgeheven voor reizigers uit Nederland die naar Engeland en Schotland reizen. Dit geldt alleen voor personen die volledig gevaccineerd zijn met vaccins goedgekeurd door het EMA. Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist, moet je je voor vertrek laten testen, moet je in het bezit zijn van een quarantaineverklaring en moet je bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine.

Let op! Voor het Verenigd Koninkrijk is tot en met 30 september 2021 een identiteitskaart voldoende om je te identificeren. Vanaf 1 oktober 2021 kun je alleen met een paspoort naar het VK reizen.

Vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit verschillende landen vervangen door quarantaine

Vanaf 1 juni 2021 is het verbod op passagiersvluchten naar Nederland vanuit verschillende landen wereldwijd opgeheven. Reizigers die vanuit India, Zuid-Afrika, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela en de Dominicaanse Republiek in Nederland aankomen moeten wel een negatieve testuitslag laten zien en tien dagen in quarantaine. Of korter, als zij na vijf dagen negatief getest worden.

Vliegen tijdens coronavirus

Negatieve coronatest verplicht bij vliegreis naar Nederland

Sinds 29 december 2020 moet iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland vliegt vanuit een zogenoemd hoog risicogebied (code oranje of rood) verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen overleggen. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor Nederlanders. De PCR-test moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland zijn afgenomen. Wie met de bus, internationale bus of internationale trein naar Nederland reist, moet ook een negatieve PCR-testuitslag kunnen laten zien. Bij terugkomst in Nederland volgt een verplichte thuisquarantaine van 10 dagen.

Let op! Na een verblijf in landen en gebieden met een geel of groen reisadvies hoef je vanaf 1 augustus 2021 bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine. Ook hoef je geen coronabewijs te laten zien. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.

Reizen en PCR-test

Als je gaat reizen moet je voor veel landen een PCR-test doen en een non-COVID-19-verklaring of negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien. Als bewijs dat je negatief bent getest op het coronavirus en coronavrij bent.

Lees in ons artikel wat een PCR-test inhoudt, waar je deze kan doen en voor welke bestemmingen en landen je de reisverklaring nodig hebt.

EU COVID-19-certificaat en reizen tijdens corona

Op 20 mei 2021 hebben de Europese Commissie, het Europarlement en de EU-landen een akkoord bereikt over een EU COVID-19-certificaat. Vanaf 1 juli kan er binnen Europa gereisd worden met het certificaat. Reizigers kunnen met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor beschermd zijn. Mensen die nog maar één vaccinatie hebben gekregen mogen ook een certificaat aanvragen.

Let op! Landen mogen zelf bepalen of zij één prik genoeg vinden om iemand toe te laten of dat zij twee vaccinaties eisen. Daarnaast kunnen EU-landen bijvoorbeeld zelf besluiten tot een verplichte quarantaine. Controleer de regels van jouw bestemming voordat je een vakantie gaat boeken.

EU COVID-19-certificaat, ook wel 'vaccinatiepaspoort genoemd

Laatste informatie over annuleringen van vluchten door luchtvaartmaatschappijen en coronavirus

Veel landen in Europa hebben reisbeperkingen opgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus en de verschillende varianten. Luchtvaartmaatschappijen schorten vluchten op en sommige luchthavens sluiten, waardoor vluchten niet kunnen vertrekken. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor dagelijkse updates over specifieke bestemmingen.

Als je meer wilt weten over specifieke route-informatie van luchtvaartmaatschappijen, het huidige annulerings- en omboekingsbeleid of het aanvragen van een reisvoucher, kun je het laatste nieuws en reisupdates vinden op de website van desbetreffende luchtvaartmaatschappij of op de website van de International Air Travel Association.

Luchtvaartmaatschappijen hebben maatregelen ingevoerd om vliegen zo veilig mogelijk te maken en reizigers tijdens hun vlucht te beschermen. Zo is het dragen van een mondkapje aan boord verplicht en worden contactmomenten tussen de bemanning en passagiers geminimaliseerd. Ook worden de vliegtuigen extra grondig schoongemaakt en zijn er extra hygiënemiddelen aan boord beschikbaar. In veel gevallen is quarantaine bij aankomst vereist. Controleer de toegangscriteria voor elke bestemming voordat je op reis gaat op de IATA-informatiepagina.

Reizen met het vliegtuig tijdens het coronavirus

Beleid Nederlandse luchtvaartmaatschappijen – Vouchers en terugbetaling van vliegticket

 • Corendon: Om het reizigers extra aangenaam te maken, biedt Corendon gratis datum- en bestemmingswijzigingen aan voor alle reserveringen. Je kunt tot uiterlijk 7 dagen voor vertrek, ongeacht de vluchtklasse of de ticketvoorwaarden, de bestemming en datum wijzigen. Dit geldt voor alle vluchten vanaf 1 mei 2021. Alle boekingen gemaakt tot en met 11 november 2020 hebben een gratis omruilgarantie tot 48 uur voor vertrek. Voor boekingen gemaakt vanaf 12 november 2020 geldt een gratis omruilgarantie tot 6 weken voor vertrek.
 • KLM: Heb je een ticket geboekt met een gepland vertrek vóór of op 31 december 2021, dan kun je bij KLM de reisdatum wijzigen zonder dat je de wijzigingskosten hoeft te betalen. Er kan echter nog wel sprake zijn van een tariefverschil. Als je ervoor kiest om je reis uit te stellen, krijg je teruggave in de vorm van een reisvoucher. De restitueerbare voucher – uitgegeven tussen 1 maart 2019 en 31 december 2020 – is geldig voor gebruik tot en met 31 december 2021. Vouchers die na 1 januari 2021 worden uitgegeven zijn 1 jaar geldig vanaf de datum van uitgifte.
 • Transavia: Vanaf oktober 2020 biedt Transavia wijzigingen aan voor alle tickets op vluchten van en naar Nederland. Voor 9 euro per persoon, per enkele reis kun je tot 48 uur voor vertrek je reisdatum en tijdstip onbeperkt uitstellen naar een later moment, tot een jaar na je originele boeking.
 • TUI: TUI fly heeft de tijdelijke actie ‘kosteloos wijzigen’ in het leven geroepen. Hiermee kan een geboekte TUI fly vlucht tot en met 30 juni 2021 eenmalig kosteloos worden gewijzigd naar een andere datum en/of bestemming.

Beleid internationale luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot geannuleerde vluchten wegens coronavirus

 • Air France: In het geval van annuleringen van vluchten door Air France, kunnen klanten sinds juni kiezen tussen het boeken van een nieuwe vlucht, een voucher of een cash terugbetaling, ongeacht de annuleringsdatum van hun vlucht. Kies je voor een voucher, dan betekent dit dat de waarde daarvan met maximaal 15 procent wordt opgewaardeerd.
 • British Airways: Als jouw vlucht is geannuleerd, krijg je een voucher ter waarde van jouw boeking of een terugbetaling aangeboden. Reizigers kunnen hun boeking wijzigen zonder wijzigingskosten te betalen en als je besluit dat je helemaal niet wilt reizen, kun je annuleren en een voucher voor dezelfde waarde ontvangen voor toekomstige reizen tot 30 april 2023.
 • Delta Airlines: Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je gemakkelijk je vlucht annuleren, wijzigen of omboeken. Tickets die tussen 1 maart en 31 december 2020 zijn gekocht, kunnen gedurende een jaar vanaf de aankoopdatum worden gewijzigd zonder wijzigingskosten.
 • easyJet: De luchtvaartmaatschappij biedt reizigers deze zomer extra flexibiliteit. EasyJet zal geen kosten in rekening brengen voor wijzigingen die tot twee uur voor vertrek worden gemaakt. Van toepassing op wijzigingen die zijn aangebracht tussen 28 april en 30 september 2021, op alle vluchten die momenteel in de aanbieding zijn en op elke bestemming.
 • Emirates: Als jouw vlucht is geannuleerd vanwege COVID-19-reisbeperkingen, kun je tot 24 maanden later een terugbetaling aanvragen of een aanvraagformulier voor een reisvoucher invullen om jouw vlucht opnieuw te boeken.
 • Ryanair: Als je vlucht wordt geannuleerd vanwege het coronavirus, krijg je de mogelijkheid om om te boeken, een reisvoucher aan te vragen die 12 maanden geldig is of een terugbetaling via het aanvraagformulier voor terugbetaling. Degenen die ervoor kiezen om niet te vliegen vanwege de Rijksoverheid-regels op vluchten die worden uitgevoerd, komen niet in aanmerking voor restitutie. Er is een aanbieding zonder wijzigingskosten voor alle boekingen die vóór eind september zijn gemaakt voor reizen vóór 31 december 2021.
 • Turkish Airlines: Alle boekingen die vóór 20 maart 2020 zijn gemaakt, kunnen gratis worden omgeboekt tot 31 december 2021.
 • Virgin Atlantic: Als je jouw boeking voor vluchten en vakanties tot 30 april 2022 wilt wijzigen, kun je voor 30 april 2023 zo vaak omboeken als je wilt. Als jouw vlucht wordt geannuleerd, kun je een restitutie aanvragen, omboeken naar een andere route of datum, of je ticket kan worden omgezet in een voucher die geldig is tot 30 april 2023.
 • Vueling: Je ontvangt een e-mail van de luchtvaartmaatschappij als je vlucht is geannuleerd, evenals een link naar een formulier waarmee je je vlucht gratis kunt omboeken of een terugbetaling kunt aanvragen. De luchtvaartmaatschappij heeft alle wijzigingskosten van website- en app-boekingen verwijderd.
 • Wizz Air: Als jouw vlucht wordt geannuleerd vanwege reisbeperkingen door het coronavirus, krijg je een terugbetaling of tegoed voor een toekomstige vlucht plus boekingsbonus aangeboden. Je kunt omboeken naar een alternatieve bestemming, op voorwaarde dat deze niet onderhevig is aan reisbeperkingen.

Ben jij getroffen door het annuleren van vluchten vanwege het coronavirus? Meer nuttig advies vind je in ons artikel over wat je moet doen als je vlucht geannuleerd of vertraagd is.

Reizen met het vliegtuig tijdens coronavirus

Veelgestelde vragen coronavirus

Hoewel dit een snel ontwikkelende situatie is, geven wij antwoord op de vier meest gestelde vragen over het coronavirus en reizen:

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen tijdens het reizen gedurende de uitbraak van het coronavirus? 

Er zijn veel praktische maatregelen die je kunt nemen. Was regelmatig je handen (met water en zeep of een desinfecterende handgel), raak de ogen, neus en mond niet aan en blijf minstens één meter verwijderd van iemand die hoest of niest. Luchtvaartmaatschappijen hebben maatregelen ingevoerd om vliegen zo veilig mogelijk te maken en reizigers tijdens hun vlucht te beschermen. Zo is het dragen van een mondkapje aan boord verplicht en worden contactmomenten tussen de crew en passagiers geminimaliseerd. Lees ook ons uitgebreide artikel tips om te vliegen tijdens het coronavirus.

Ik wil mijn vakantie annuleren vanwege het coronavirus. Hoe doe ik dit en kan ik mijn geld terugkrijgen?

Bel allereerst de luchtvaartmaatschappij, het hotel of het (online) reisbureau waarbij je hebt geboekt. Weet je niet zeker bij welk bedrijf je hebt geboekt? De naam vind je op je bank- of creditcardafschrift, of in de e-mail die je van het bedrijf hebt ontvangen om de boeking te bevestigen. Meer informatie, inclusief contactgegevens, over het annuleren van een vakantie vind je op onze helppagina

Mijn vlucht is geannuleerd vanwege het coronavirus. Hoe krijg ik mijn geld terug? 

Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of het online reisbureau. Omdat veel reisplannen zijn gewijzigd, kan het langer duren dan normaal voordat iemand je verder helpt. Blijf het proberen. Als de aanbieder zegt dat een terugbetaling niet mogelijk is of dat ze zijn gestopt en je hebt geboekt met je creditcard, kun je contact opnemen met je creditcardmaatschappij. Heb je een reisverzekering? Neem dan ook contact op met de verzekeraar.

Dekt mijn reisverzekering annuleren van vluchten vanwege het coronavirus? 

Het hangt allemaal af van het beleid van jouw verzekeringsmaatschappij. Kijk op hun website of bel ze voor meer informatie.

Voor meer antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus adviseert Skyscanner de website van de WHO te raadplegen.

Disclaimer: Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over de COVID-19-crisis kan echter per bestemming verschillen en in korte tijd veranderen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd.

Deze pagina is alleen voor algemene richtlijnen en gelden niet voor jouw specifieke omstandigheden. Het wordt ten zeerste aanbevolen om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je op reis gaat.