Nieuws Coronavirus reisadvies

Alle artikelen

Coronavirus reisadvies

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

We houden deze pagina voortdurend up-to-date met betrekking tot de huidige uitbraak van het coronavirus, ook bekend als COVID-19. Dus of je het nu nodig hebt, of in de nabije toekomst, dit kan een handleiding voor je zijn. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor reizen binnen en buiten Europa, de laatste informatie over luchtvaartmaatschappijen, het EU COVID-19-certificaat en een PCR test, en antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23 juli 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

Reisadvies Rijksoverheid

Naast informatie over het virus zelf, bieden de WHO en lokale overheden praktische handleidingen voor mensen die naar het buitenland reizen of in het buitenland wonen na het uitbreken van COVID-19. Vergeet ook niet om alle officiële instanties die relevant zijn voor jouw reisplannen te controleren op verdere updates. Actuele informatie vind je op de websites van de Rijksoverheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Let op! Sinds 15 mei 2021 zijn de eerste vakantiereizen naar het buitenland weer mogelijk. Vanaf die dag vervalt het algehele negatieve reisadvies en geeft de overheid weer een advies per land.

Om te zien naar welke landen je momenteel kunt reizen vanuit Nederland, kun je onze interactieve wereldkaart met kleurcodes bekijken.

Coronavirus reisverboden en beperkingen per land

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, hebben veel landen inreisbeperkingen opgelegd aan reizigers of hun grenzen volledig gesloten. Als je in deze periode reist, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de geldende regels in een land, zodat je op de luchthaven bij de douane geen problemen krijgt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van een aantal landen en gebieden het reisadvies van oranje in geel of groen veranderd. Dit betekent dat reizen naar deze plekken niet langer sterk worden afgeraden. Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Azoren, België, Bosnië en Herzegovina, Denemarken, Frankrijk, Griekenland en de Griekse eilanden, Ierland, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Moldavië, Monaco, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Zwitserland, Aruba, Bonaire, Canada, Curaçao, Jordanië, Libanon, Qatar, Rwanda, Saoedi-Arabië, Sint-Maarten, Thailand, Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben een geel (reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s) reisadvies. Bulgarije, Corsica, Duitsland, Estland, Finland, Hongarije, IJsland, Italië (inclusief Sardinië), Litouwen, Madeira, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, San Marino, Saba, Sint-Eustatius, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden groen (geen gezondheids- of veiligheidsrisico’s).

Let op! Reizigers die geheel zijn ingeënt per 1 juli hoeven niet in quarantaine of te testen. Dit betekent dat mensen die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn, vrij moeten kunnen reizen binnen de EU. Ze kunnen dat laten zien met een QR-code. Reizigers boven de 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, moeten wel worden getest.

Welke impact heeft de COVID-19-uitbraak op reizen binnen Europa en de rest van de wereld? Bekijk onze wereldwijde kaartpagina voor de nieuwste reisbeperkingen van Nederland naar de rest van de wereld:

Reisadvies België

Met ingang van 17 juli 2021 heeft België de inreisbeperkingen voor Nederlandse reizigers aangescherpt. Je hoeft niet in quarantaine, als je een digitaal coronacertificaat hebt met volledige vaccinatie (min. 2 weken oud), of een recente negatieve PCR-test die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst in België of een herstelcertificaat voorzien van een positieve test op COVID-19 die maximaal 180 dagen geleden is afgenomen. Het herstelcertificaat mag niet ouder zijn dan 11 dagen. Blijf je langer dan 48 uur bij onze zuiderburen? Vul dan binnen 48 uur voor aankomst het Passagier Lokalisatie Formulier in.

Reisadvies Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is aangepast naar code groen. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen (zoals vakanties) weer mogelijk zijn. Sinds 18 juli 2021 is Nederland voor Duitsland risicogebied.

Ben je de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland geweest? Dan moet je je vóór vertrek registreren. Als je het negatief testresultaat, het EU Digitaal Corona Certificaat of herstelbewijs upload tijdens het registreren, dan hoef je niet in quarantaine. Laat je je in Duitsland testen, dan ga je voor het testen (PCR-test of antigeen sneltest) tot ontvangst van het negatief testresultaat in quarantaine. Reizigers die per vliegtuig Duitsland binnenkomen moeten een negatief testresultaat, het (digitaal) vaccinatiebewijs of herstelbewijs vóór vertrek kunnen laten zien. Deze regels gelden ook voor kinderen vanaf 6 jaar.

Let op! Ben je op doorreis of maximaal 24 uur in Duitsland, dan gelden deze regels niet.

Na een verblijf in Duitsland hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve PCR-test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Reisadvies Griekenland

Op vakantie naar Griekenland? Alle reizigers moeten een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Ben je gevaccineerd tegen COVID-19, dan hoef je geen negatieve test te laten zien. Om dit aan te tonen is een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis voldoende. Verder moeten alle reizigers minimaal 24 uur voor aanvang van de reis een elektronisch PLF formulier invullen.

Na een verblijf in Griekenland of op een van de Griekse eilanden hoef je niet in quarantaine in Nederland. Er is voor terugkeer ook geen testverplichting.

Let op! Een antigeentest wordt ook geaccepteerd om Griekenland binnen te komen. Deze test moet 48 uur voor aankomst in het land worden afgenomen in gecertificeerde laboratoria. Alleen reizigers van 12 jaar en ouder hoeven een test af te leggen.

Nederlandse vakantiegangers die nog niet volledig zijn gevaccineerd zijn vanaf 16 juli 2021 niet meer welkom op terrasjes van bars en nachtclubs zonder een vaccinatie- of herstelbewijs. De nieuwe regel geldt tot zeker eind augustus.

Stad Oia op het eiland Santorini (onderdeel van de Cycladen). Oude windmolens. Griekse vlag op de voorgrond.

Reisadvies Portugal

Met ingang van 16 juli 2021 is het reisadvies voor het vaste land van Portugal oranje. Het advies is daarmee om alleen naar het Zuid-Europese land te reizen als dat noodzakelijk is, ook voor volledig gevaccineerde mensen. Je kunt met een coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) naar Portugal reizen als je 14 dagen of langer volledig gevaccineerd bent, of een bewijs van herstel kunt laten zien, of een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) kunt tonen, of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur) kunt overleggen. Reis je per vliegtuig naar Portugal, dan is het verplicht om een Passenger Locator Card in te vullen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Let op! De kleurcode blijft groen voor Madeira en geel voor de Azoren. 

Als je vanuit het vasteland van Portugal naar Nederland reist (dus niet Madeira en de Azoren) bent je verplicht om een coronabewijs te laten zien voordat je aan boord gaat. Dit geldt voor alle reizigers van 12 jaar en ouder. Na een vakantie in Portugal hoef je niet meer in thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland. Dit geldt voor alle reizigers met een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs na een coronabesmetting.

Lees ook: Portugal weer open voor reizigers: dit moet je weten.

Reisadvies Tsjechië

Reizen naar Tsjechië is vanaf 1 juli 2021 weer wat makkelijker. Nederland heeft kleurcode oranje en dit betekent dat gevaccineerde reizigers naar Tsjechië kunnen reizen zonder PCR-test of quarantaine. Tussen de eerste vaccinatie en aankomst in Tsjechië moet wel 22 dagen of langer zitten. Voor het Janssen-vaccin geldt 14 dagen of langer. Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur) bij zich hebben. Het vaccinatiebewijs moet in het Engels zijn.

Je hoeft voor terugkeer uit Tsjechië geen coranatest te laten zien en na terugkeer niet meer in quarantaine.

Bruggen over de Moldau in Praag

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Bij aankomst in het VK is het laten zien van een negatieve COVID-19 (snel)test vereist. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Daarna ben je verplicht om in quarantaine te gaan. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet je een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van de quarantaine in het Verenigd Koninkrijk. Bij binnenkomst in de VK moet je het bewijs van de geboekte test tonen.

Het VK is bestempeld als zeer hoog risicogebied. Dat betekent dat reizigers die vanaf dinsdag 15 juni 2021 uit het Verenigd Koninkrijk terugkeren verplicht in quarantaine moeten.

Vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit verschillende landen vervangen door quarantaine

Vanaf 1 juni 2021 is het verbod op passagiersvluchten naar Nederland vanuit verschillende landen wereldwijd opgeheven. Reizigers die vanuit India, Zuid-Afrika, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela en de Dominicaanse Republiek in Nederland aankomen moeten wel een negatieve testuitslag laten zien en tien dagen in quarantaine. Of korter, als zij na vijf dagen negatief getest worden.

Vliegen tijdens coronavirus

Negatieve coronatest verplicht bij vliegreis naar Nederland

Sinds 29 december 2020 moet iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland vliegt vanuit een zogenoemd hoog risicogebied (code oranje of rood) verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen overleggen. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor Nederlanders. De PCR-test moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland zijn afgenomen. Wie met de bus, internationale bus of internationale trein naar Nederland reist, moet ook een negatieve PCR-testuitslag kunnen laten zien. Bij terugkomst in Nederland volgt een verplichte thuisquarantaine van 10 dagen. Reizigers uit oranje gebieden als Lissabon en Spanje hoeven sinds 1 juli 2021 niet meer in quarantaine bij terugkeer in Nederland.

Let op! Na een verblijf in landen en gebieden met een geel of groen reisadvies hoef je vanaf 15 mei 2021 bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze landen en gebieden ook geen testverplichting meer.

Reizen en PCR-test

Als je gaat reizen moet je voor veel landen een PCR-test doen en een non-COVID-19-verklaring of negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien. Als bewijs dat je negatief bent getest op het coronavirus en coronavrij bent.

Lees in ons artikel wat een PCR-test inhoudt, waar je deze kan doen en voor welke bestemmingen en landen je de reisverklaring nodig hebt.

EU COVID-19-certificaat en reizen tijdens corona

Op 20 mei 2021 hebben de Europese Commissie, het Europarlement en de EU-landen een akkoord bereikt over een EU COVID-19-certificaat. Vanaf 1 juli kan er binnen Europa gereisd worden met het certificaat. Reizigers kunnen met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor beschermd zijn. Mensen die nog maar één vaccinatie hebben gekregen mogen ook een certificaat aanvragen.

Let op! Landen mogen zelf bepalen of zij één prik genoeg vinden om iemand toe te laten of dat zij twee vaccinaties eisen. Daarnaast kunnen EU-landen bijvoorbeeld zelf besluiten tot een verplichte quarantaine. Controleer de regels van jouw bestemming voordat je een vakantie gaat boeken.

EU COVID-19-certificaat, ook wel 'vaccinatiepaspoort genoemd

Laatste informatie over annuleringen van vluchten door luchtvaartmaatschappijen en coronavirus

Veel landen in Europa hebben reisbeperkingen opgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus en de verschillende varianten. Luchtvaartmaatschappijen schorten vluchten op en sommige luchthavens sluiten, waardoor vluchten niet kunnen vertrekken. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor dagelijkse updates over specifieke bestemmingen.

Als je meer wilt weten over specifieke route-informatie van luchtvaartmaatschappijen, het huidige annulerings- en omboekingsbeleid of het aanvragen van een reisvoucher, kun je het laatste nieuws en reisupdates vinden op de website van desbetreffende luchtvaartmaatschappij of op de website van de International Air Travel Association.

Luchtvaartmaatschappijen hebben maatregelen ingevoerd om vliegen zo veilig mogelijk te maken en reizigers tijdens hun vlucht te beschermen. Zo is het dragen van een mondkapje aan boord verplicht en worden contactmomenten tussen de bemanning en passagiers geminimaliseerd. Ook worden de vliegtuigen extra grondig schoongemaakt en zijn er extra hygiënemiddelen aan boord beschikbaar. In veel gevallen is quarantaine bij aankomst vereist. Controleer de toegangscriteria voor elke bestemming voordat je op reis gaat op de IATA-informatiepagina.

Reizen met het vliegtuig tijdens het coronavirus

Beleid Nederlandse luchtvaartmaatschappijen – Vouchers en terugbetaling van vliegticket

 • Corendon: Om het reizigers extra aangenaam te maken, biedt Corendon gratis datum- en bestemmingswijzigingen aan voor alle reserveringen. Je kunt tot uiterlijk 7 dagen voor vertrek, ongeacht de vluchtklasse of de ticketvoorwaarden, de bestemming en datum wijzigen. Dit geldt voor alle vluchten vanaf 1 mei 2021. Alle boekingen gemaakt tot en met 11 november 2020 hebben een gratis omruilgarantie tot 48 uur voor vertrek. Voor boekingen gemaakt vanaf 12 november 2020 geldt een gratis omruilgarantie tot 6 weken voor vertrek.
 • KLM: Heb je een ticket geboekt met een gepland vertrek vóór of op 31 december 2021, dan kun je bij KLM de reisdatum wijzigen zonder dat je de wijzigingskosten hoeft te betalen. Er kan echter nog wel sprake zijn van een tariefverschil. Als je ervoor kiest om je reis uit te stellen, krijg je teruggave in de vorm van een reisvoucher. De restitueerbare voucher – uitgegeven tussen 1 maart 2019 en 31 december 2020 – is geldig voor gebruik tot en met 31 december 2021. Vouchers die na 1 januari 2021 worden uitgegeven zijn 1 jaar geldig vanaf de datum van uitgifte.
 • Transavia: Vanaf oktober 2020 biedt Transavia wijzigingen aan voor alle tickets op vluchten van en naar Nederland. Voor 9 euro per persoon, per enkele reis kun je tot 48 uur voor vertrek je reisdatum en tijdstip onbeperkt uitstellen naar een later moment, tot een jaar na je originele boeking.
 • TUI: TUI fly heeft de tijdelijke actie ‘kosteloos wijzigen’ in het leven geroepen. Hiermee kan een geboekte TUI fly vlucht tot en met 30 juni 2021 eenmalig kosteloos worden gewijzigd naar een andere datum en/of bestemming.

Beleid internationale luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot geannuleerde vluchten wegens coronavirus

 • Air France: In het geval van annuleringen van vluchten door Air France, kunnen klanten sinds juni kiezen tussen het boeken van een nieuwe vlucht, een voucher of een cash terugbetaling, ongeacht de annuleringsdatum van hun vlucht. Kies je voor een voucher, dan betekent dit dat de waarde daarvan met maximaal 15 procent wordt opgewaardeerd.
 • British Airways: Als jouw vlucht is geannuleerd, kun je een voucher ter waarde van jouw boeking online claimen of de klantenservice bellen om de terugbetalingsopties te bespreken. Vouchers zijn geldig voor reizen tot 30 april 2022 en kunnen worden gebruikt als betaling of gedeeltelijke betaling voor een toekomstige boeking. Je kunt de data en bestemming van jouw boeking gratis wijzigen tot 31 oktober, hoewel je eventueel een verschil in tarief moet betalen.
 • Delta Airlines: Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je gemakkelijk je vlucht annuleren, wijzigen of omboeken. Tickets die tussen 1 maart en 31 december 2020 zijn gekocht, kunnen gedurende een jaar vanaf de aankoopdatum worden gewijzigd zonder wijzigingskosten.
 • easyJet: Als de luchtvaartmaatschappij jouw boeking annuleert, krijg je een voucher ter waarde van jouw ticket die geldig is tot aan de zomer van 2021, of je kunt een geldteruggave aanvragen. Je kunt de datums en de bestemming tot 14 dagen voor de reis kosteloos wijzigen. Alleen het tariefverschil moet je betalen als de nieuwe vluchten duurder zijn. 
 • Emirates: Als jouw vlucht is geannuleerd vanwege COVID-19-reisbeperkingen en je hebt geboekt vóór 31 augustus voor reizen tot 30 november 2020, dan kun je een aanvraagformulier voor een reisvoucher invullen om jouw vlucht opnieuw te boeken tot 24 maanden later.
 • Finnair: Boekingen die tot en met 31 augustus 2020 zijn gemaakt, kunnen kosteloos worden omgeboekt. Geannuleerde vluchten die gepland zijn voor vertrek na 1 juli kunnen gratis worden omgeboekt tot 31 mei 2021. Als jouw vlucht wordt geannuleerd, neemt de luchtvaartmaatschappij contact met jou op om opties voor omboeken of restitutie te bespreken.
 • Ryanair: Ryanair heeft de wijzigingskosten voor vluchten laten vallen voor alle nieuwe boekingen die zijn gemaakt voor reizen in juli, augustus en september met reizen tot en met 31 december, maar degenen die ervoor kiezen om niet te vliegen vanwege de Rijksoverheid-regels, komen niet in aanmerking voor restitutie. Als jouw vlucht wordt geannuleerd vanwege het coronavirus, word je per e-mail en sms op de hoogte gesteld en krijg je de mogelijkheid om een ​​reisvoucher aan te vragen. Als je een terugbetaling wilt, vul je hun aanvraagformulier voor terugbetaling in.
 • Turkish Airlines: Alle boekingen die vóór 20 maart 2020 zijn gemaakt, kunnen gratis worden omgeboekt tot 28 februari 2021. Boekingen die zijn gemaakt na 20 maart 2020 kunnen gratis worden omgeboekt tot 31 december 2021. Medewerkers in de zorg kunnen bij boekingen tot 1 augustus 40% korting krijgen op vliegtickets van Turkish Airlines met een vliegdatum vóór 31 mei 2021.
 • Virgin Atlantic: Als je jouw boeking wilt wijzigen, kun je omboeken voor reizen tot 30 september 2022. Als jouw vlucht wordt geannuleerd, wordt er contact met je opgenomen om de restitutie- en omboekingsopties te bespreken, en jouw ticket wordt automatisch opengehouden als tegoed tot 31 mei 2022.
 • Vueling: Je ontvangt een e-mail van de luchtvaartmaatschappij als jouw vlucht is geannuleerd, evenals een link naar een formulier waarmee je jouw vlucht gratis opnieuw kunt plannen of een terugbetaling kunt aanvragen. De luchtvaartmaatschappij heeft alle wijzigingskosten van website- en app-boekingen verwijderd.
 • Wizz Air: Als jouw vlucht wordt geannuleerd vanwege reisbeperkingen door het coronavirus, krijg je een terugbetaling of een reisvoucher. Je kunt omboeken naar een alternatieve bestemming op voorwaarde dat er geen reisbeperkingen gelden.

Ben jij getroffen door het annuleren van vluchten vanwege het coronavirus? Meer nuttig advies vind je in ons artikel over wat je moet doen als je vlucht geannuleerd of vertraagd is.

Reizen met het vliegtuig tijdens coronavirus

Veelgestelde vragen coronavirus

Hoewel dit een snel ontwikkelende situatie is, geven wij antwoord op de vier meest gestelde vragen over het coronavirus en reizen:

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen tijdens het reizen gedurende de uitbraak van het coronavirus? 

Er zijn veel praktische maatregelen die je kunt nemen. Was regelmatig je handen (met water en zeep of een desinfecterende handgel), raak de ogen, neus en mond niet aan en blijf minstens één meter verwijderd van iemand die hoest of niest. Luchtvaartmaatschappijen hebben maatregelen ingevoerd om vliegen zo veilig mogelijk te maken en reizigers tijdens hun vlucht te beschermen. Zo is het dragen van een mondkapje aan boord verplicht en worden contactmomenten tussen de crew en passagiers geminimaliseerd. Lees ook ons uitgebreide artikel tips om te vliegen tijdens het coronavirus.

Ik wil mijn vakantie annuleren vanwege het coronavirus. Hoe doe ik dit en kan ik mijn geld terugkrijgen?

Bel allereerst de luchtvaartmaatschappij, het hotel of het (online) reisbureau waarbij je hebt geboekt. Weet je niet zeker bij welk bedrijf je hebt geboekt? De naam vind je op je bank- of creditcardafschrift, of in de e-mail die je van het bedrijf hebt ontvangen om de boeking te bevestigen. Meer informatie, inclusief contactgegevens, over het annuleren van een vakantie vind je op onze helppagina

Mijn vlucht is geannuleerd vanwege het coronavirus. Hoe krijg ik mijn geld terug? 

Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of het online reisbureau. Omdat veel reisplannen zijn gewijzigd, kan het langer duren dan normaal voordat iemand je verder helpt. Blijf het proberen. Als de aanbieder zegt dat een terugbetaling niet mogelijk is of dat ze zijn gestopt en je hebt geboekt met je creditcard, kun je contact opnemen met je creditcardmaatschappij. Heb je een reisverzekering? Neem dan ook contact op met de verzekeraar.

Dekt mijn reisverzekering annuleren van vluchten vanwege het coronavirus? 

Het hangt allemaal af van het beleid van jouw verzekeringsmaatschappij. Kijk op hun website of bel ze voor meer informatie.

Voor meer antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus adviseert Skyscanner de website van de WHO te raadplegen.

Disclaimer: Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23 juli 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over de COVID-19-crisis kan echter per bestemming verschillen en in korte tijd veranderen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd.

Deze pagina is alleen voor algemene richtlijnen en gelden niet voor jouw specifieke omstandigheden. Het wordt ten zeerste aanbevolen om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je op reis gaat.