Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Is het veilig om te reizen tijdens corona?

Alle artikelen

Is het veilig om te reizen tijdens corona?

Na alle coronastress willen we allemaal dolgraag op vakantie, maar hoe veilig is het om te reizen? In dit artikel lees je tips en adviezen om veilig te reizen tijdens coronatijd: van veilig reizen naar je vakantiebestemming tot coronaproof overnachten.

Wil je plannen maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je daarom aan de actuele informatie over het coronavirus van het RIVM nauwlettend in de gaten te houden. Veelgestelde vragen en antwoorden over COVID-19 kun je hier lezen.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 september 2020. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

Is het veilig om te vliegen tijdens corona?

Is het veilig om te reizen met het vliegtuig? Op het moment dat je één stap buiten de deur zet, loop je een groter risico op besmetting dan wanneer je thuisblijft. Dat geldt dus ook als je aan boord van een vliegtuig stapt. Gelukkig hebben luchtvaartmaatschappijen maatregelen ingevoerd om vliegen zo veilig mogelijk te maken en reizigers tijdens hun vlucht te beschermen.

Zo is het dragen van een mondkapje aan boord verplicht en worden contactmomenten tussen de crew en passagiers geminimaliseerd. Ook worden de vliegtuigen extra grondig schoongemaakt en zijn er extra hygiënemiddelen aan boord beschikbaar.

Hoewel voldoende afstand bewaren in een vliegtuig vrijwel onmogelijk is, zijn er gelukkig ook factoren die het risico op besmetting juist verkleinen. Verkoudheidsvirussen houden namelijk niet van de droge lucht in een vliegtuig. Bovendien hebben vliegtuigen een uitstekend ventilatiesysteem dat de lucht in een vliegtuig in hoog tempo volledig ververst. Daarbij zorgen de efficiënte filters ervoor dat de lucht gefilterd wordt van bacteriën en virussen.

Ga jij binnenkort met het vliegtuig naar je vakantiebestemming? Houd je dan altijd strikt aan de instructies die je van de luchtvaartmaatschappij krijgt. Niet alleen tijdens het vliegen zelf, maar ook op de luchthaven tijdens het inchecken en boarden. Was daarnaast regelmatig je handen en vermijd het aanraken van ogen, neus en mond. Het is ook aan te raden om eigen eten en drinken mee te nemen in het vliegtuig, inclusief een herbruikbare fles voor water. Lees ook ons uitgebreide artikel met tips als je gaat vliegen in coronatijd.

Veilig om te reizen

Wat is de veiligste manier van reizen?

Net als in het vliegtuig is het in ook in het openbaar vervoer lastig om anderhalve meter afstand te bewaren. Daarom is de auto tijdens de coronatijd verreweg de veiligste manier om je van A naar B te verplaatsen. Als je op roadtrip gaat, heb je zelf de controle in handen en kun je gemakkelijk weer naar huis als dat nodig is. Je bent immers niet afhankelijk van vluchten die gecanceld kunnen worden.

Toch is ook een autovakantie niet 100% safe, aangezien je ook tijdens tussenstops bij een tankstation in aanraking kunt komen met andere mensen. De besmettingskans tijdens je reis verminderen? Neem je eigen eten en drinken mee zodat je minder vaak langs de weg hoeft te stoppen. Of maak bij voorkeur een roadtrip met een camper: in je eigen huis op wielen heb je alles bij de hand.

Veilig en coronaproof overnachten

Waar kun je veilig overnachten in coronatijd? Elk accommodatietype heeft zo zijn voor- en nadelen, maar gelukkig hebben de meeste accommodaties coronamaatregelen getroffen om gasten een veilig verblijf te bieden en het besmettingsrisico te verminderen. Meer daarover lees je in ons artikel over een hotelverblijf tijdens het coronavirus. Op zoek naar een veilige accommodatie tijdens de coronapandemie? Houd dan rekening met deze adviezen:

 • Kies bij voorkeur voor een accommodatie met een eigen ingang en eigen sanitair.
 • Ga voor een kleinschalige accommodatie waar het relatief eenvoudig is om afstand van anderen te houden.
 • Vermijd gedeelde faciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes. Kamperen? Neem je eigen mobiele toilet mee.
 • Kijk of het mogelijk is om contactloos in -en uit te checken.
 • Slaap je in een hotel of vakantiehuisje? Neem je eigen schoonmaakspullen mee, zodat je bij aankomst zelf de boel kan desinfecteren.
Veilig om te reizen

Reisadvies Nederland en andere landen in Europa: tips en advies veilig reizen in coronatijd

 • Vermijd drukke vakantiebestemmingen. Ga dit jaar niet op vakantie in een toeristische badplaats of in een stad met drukke winkelstraten, maar kies bij voorkeur voor een vakantie op een rustige plek in de natuur. Zorg er echter wel voor dat je vakantiebestemming niet te afgelegen ligt, zodat er wel medische zorg in de buurt aanwezig is voor het geval je gezondheidsklachten krijgt.
 • Ga niet op reis als je klachten hebt en laat je testen. Krijg je tijdens je vakantie gezondheidsklachten? Meld je dan bij de lokale huisartsenpost.
 • Om drukte te vermijden, kun je het beste buiten het hoogseizoen op vakantie gaan. Na de schoolvakanties zal het een stuk rustiger zijn op de Europese vakantiebestemmingen.
 • Ga goed voorbereid op reis. Lees voor vertrek het actuele reisadvies en informeer je goed over je vakantiebestemming en de maatregelen die er gelden. Dit geldt natuurlijk ook voor de landen waar je doorheen reist.
 • Houd je waar ook ter wereld altijd aan de basisregels: houd afstand, vermijd drukte en was vaak je handen. Leef daarnaast de lokale regels na, ook als deze strenger zijn dan in Nederland.
 • Houd ook tijdens je vakantie de actuele ontwikkelingen goed in de gaten. Verandert het reisadvies tijdens je vakantie? Neem dan contact op met je reisverzekering of reisorganisatie om te kijken of er vertrekmogelijkheden zijn.
 • Zoek voor vertrek goed uit waarvoor je verzekerd bent en of repatriëring bij je reis inbegrepen is. De Nederlandse overheid gaat namelijk geen toeristen terughalen als landen weer op slot gaan.

Veilige landen binnen Europa tijdens corona – Welke landen hebben een geel reisadvies?

Is het veilig om te reizen binnen Europa? Je kunt in Europa op vakantie naar landen met een geel reisadvies. Deze landen hebben coronamaatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Op dit moment geldt er een geel reisadvies voor een groot aantal landen in Europa, waaronder populaire vakantielanden als Duitsland, Oostenrijk en Italië. Let wel op de risico’s en beperkende maatregelen in het land.

Reizen naar landen met een oranje reisadvies wordt afgeraden. In deze landen is vakantie vieren nog niet verantwoord. Kom je toch terug uit zo’n land? Dan moet je 10 dagen in thuisquarantaine. Bekijk de website van Nederland Wereldwijd voor het actuele reisadvies van alle Europese landen.

Veilig om te reizen

Is het veilig om te reizen buiten Europa?

Alle landen buiten Europa hebben op dit moment een oranje reisadvies. Dit betekent dat je alleen noodzakelijke reizen buiten Europa mag maken, dus geen vakanties. Je mag echter wel op vakantie naar een deel van Caribisch Nederland. Voor de eilanden Bonaire en Curaçao geldt een geel reisadvies. Bij thuiskomst hoef je dus niet in quarantaine. Voor de andere eilanden in het Caribisch deel van ons Koninkrijk (Aruba, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten) geldt momenteel een oranje reisadvies.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mailupdates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Coronavirus: veelgestelde vragen vakantie en verblijf in het buitenland

Is het veilig om te vliegen?

Volgens de Rijksoverheid is vliegen verantwoord, mits je je strikt aan de extra restricties en maatregelen van de luchtvaartmaatschappij houdt. Zo is het verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en tijdens het boarden. Daarnaast is het advies om online in te checken en contact met de crew te minimaliseren. Heb je gezondheidsklachten? Blijf dan thuis.

Hoewel voldoende afstand bewaren in een vliegtuig vrijwel onmogelijk is, zijn er gelukkig ook factoren die het risico op besmetting juist verkleinen. Zo zijn
vliegtuigen uitgerust met filters die ervoor zorgen dat de lucht in de cabine continu ververst wordt, waardoor de ruimte vrijgehouden wordt van bacteriën en virussen.

Naar welke landen mag ik reizen?

Je kunt op vakantie naar landen met een geel reisadvies. Let wel op de risico’s en beperkende maatregelen in het land. Op dit moment geldt er een geel reisadvies voor een groot aantal landen in Europa, waaronder populaire vakantielanden als Duitsland, Oostenrijk en Italië. Reizen naar landen met een oranje reisadvies wordt afgeraden. In deze landen is vakantie vieren nog niet verantwoord. Dit geldt overigens voor alle landen buiten Europa. Bekijk de website van Nederland Wereldwijd voor het actuele reisadvies van alle landen.

Wat als het reisadvies verandert tijdens je vakantie?

Wat moet je doen als het reisadvies tijdens je vakantie naar oranje verandert? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt dan aan om na te gaan of er mogelijkheden zijn om naar huis te gaan. Neem contact op met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en maak gebruik van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn. Als je (nog) niet kunt vertrekken, zorg dan in overleg voor een veilig onderkomen. Neem ook altijd contact op met je reisverzekering om te checken wat de gevolgen zijn voor jouw dekking als je niet vertrekt.

Moet ik in quarantaine na mijn vakantie?

Als je uit een land komt waar een oranje reisadvies geldt, dan is het dringende advies om na aankomst in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Meer coronavirus updates lezen?

Disclaimer: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 september 2020. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per bestemming verschillen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Wij raden je aan om voordat je op reis gaat het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.