Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Reizen en PCR-test: dit moet je weten

Alle artikelen

Reizen en PCR-test: dit moet je weten

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Als je gaat reizen moet je voor veel landen een PCR-test doen en een non-COVID-19-verklaring of negatieve COVID-19 testuitslag kunnen laten zien. Als bewijs dat je negatief bent getest op het coronavirus en coronavrij bent. Hier vertellen we je wat zo’n test inhoudt, waar je deze kan doen en voor welke bestemmingen en landen je de reisverklaring nodig hebt.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

Reizen en PCR-test: 20 vragen

 1. Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?
 2. Waarom heb ik een PCR-test nodig?
 3. Hoe ontvang ik de uitslag van een PCR-test?
 4. Moet ik ook een non-COVID-19-verklaring invullen als ik ga reizen?
 5. Heb ik ook een antigeen- of antistoffentest nodig?
 6. Naast een PCR-test is er een LAMP-test, wat is het verschil?
 7. De LAMP-test is sneller en goedkoper, doen?
 8. Heb ik naast een PCR-test een gezondheidsverklaring nodig?
 9. Welke landen eisen een PCR-test als ik ga reizen?
 10. Heb ik alleen een negatieve testuitslag nodig als ik met het vliegtuig reis?
 11. Geldt een PCR-test ook voor kinderen als we gaan reizen?
 12. Waar kan ik een PCR-test aanvragen?
 13. Wat kosten een PCR-test en een antigeentest?
 14. Hoe lang moet een non-COVID-19-verklaring geldig zijn?
 15. Hoe ver van tevoren plan ik de coronatest?
 16. Wat neem ik mee naar de testafspraak?
 17. Vlucht gemist of vertraagd, nieuwe PCR-test nodig?
 18. Wordt een PCR-test vergoed?
 19. Heb ik een negatieve corona-testuitslag nodig als ik naar Nederland terugreis?

Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met de PCR COVID-19 test wordt bekeken of genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in je neus- of keelholte wordt gevonden. Dit gebeurt met een uitstrijkje met een wattenstaaf in je neus en keel. De test duurt drie tot vijf minuten. Binnen 24 tot 48 uur ontvang je de uitslag die positief (corona) of negatief (geen corona) is. Is de uitslag positief, dan wordt dit gemeld bij de GGD.

Coronavirus PCR-test

Waarom heb ik een PCR-test nodig?

Nu het coronavirus een wereldwijde pandemie is, eisen veel landen een non-COVID-19-verklaring om het land binnen te kunnen reizen. De PCR-test wordt als zeer betrouwbaar gezien en geeft ook uitslag als er maar kleine deeltjes van het coronavirus aanwezig zijn. Daarom is deze test in veel landen de standaard.

Hoe ontvang ik de uitslag van een PCR-test?

De uitslag van de COVID-19 test ontvang je binnen 24 tot 48 uur. Je kunt het resultaat van de test telefonisch of online krijgen. De non-COVID-19-verklaring ontvang je meestal per (beveiligde) e-mail als de uitslag negatief is. Die verklaring neem je mee op reis in print. De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en je dus corona hebt? De GGD neemt dan altijd telefonisch contact met je op. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Moet ik ook een non-COVID-19-verklaring invullen als ik ga reizen?

Bestemmingen kunnen reizigers van 13 jaar en ouder verplichten om voor vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. De gezondheidsverklaring van het RIVM dienen alle passagiers die per vliegtuig van en naar Nederland reizen verplicht binnen 24 uur voor vertrek in te vullen. Als je geen klachten hebt mag je aan boord. Het ingevulde formulier toon je bij het instappen. Tijdens de reis houd je het formulier bij je. Je kunt op de luchthaven gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien.

Let op! Vlieg je met Corendon, easyJet, KLM, Transavia of TUI? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken. Je hoeft dan geen formulier te printen.

Voor Aruba, Bonaire en Curaçao moet je de reisverklaring uploaden als je de digitale immigratiekaart aanvraagt:

1. Immigratiekaart met gezondheidsverklaring Curaçao.
2. Immigratiekaart met gezondheidsverklaring Aruba.
3. Immigratiekaart met gezondheidsverklaring Bonaire.

Het is sowieso slim om een geprinte versie mee te nemen!

En check de reisvoorwaarden voor corona, de nieuwe regels en benodigde documenten.

Heb ik ook een antigeen- of antistoffentest nodig?

Dat kan. Sommige landen eisen naast een PCR-test een antistoffentest of antigeentest. De test heet ook wel serologische test. Het laat zien of je wel of geen antistoffen tegen het coronavirus in je lichaam hebt. Het kan zijn dat je al corona hebt gehad, ook zonder dat je het weet. Hiervoor is bloedonderzoek nodig.

PCR-test coronavirus en reizen

Naast een PCR-test is er een LAMP-test, wat is het verschil?

Inmiddels zijn er verschillende sneltesten om uit te kiezen. De LAMP-test van TNO is zo een. Met een sneltest heb je – de naam zegt het al – veel sneller de uitslag. Deze test gaat niet eerst naar een laboratorium, analyse gebeurt op de testlocatie. De uitslag weet je meestal binnen drie uur. Zo kun je als je naar Schiphol reist, kiezen voor een antigeen-sneltest of LAMP-test. Dit geldt ook als je overstapt op de luchthaven. Deze testuitslag mag niet ouder zijn dan vier uur.

De LAMP-test is sneller en goedkoper, doen?

De LAMP-test geeft meestal uitslag binnen drie uur en kost rond de € 69,-. Alleen wordt de test niet door alle landen erkend. Als je zekerheid wilt, kies dan voor een PCR-test met bijbehorende gezondheidsverklaring die voor internationale reizen wordt erkend. Twijfel je, neem dan contact op met de ambassade van het land waar je naartoe reist of met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie waarmee je reist.

Heb ik naast een PCR-test een gezondheidsverklaring nodig?

Soms wel. Op de luchthaven van aankomst kan daar naar worden gevraagd. Deze verklaring kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid. Op dit formulier beantwoord je vragen over symptomen van het coronavirus.

Reizen en coronavirus

Welke landen eisen een PCR-test als ik ga reizen?

Op moment van publicatie van dit artikel eisen verschillende landen een PCR-test met bijbehorende verklaring. Kijk voor meer informatie op de site van en check het actuele reisadvies van de Rijksoverheid. Hier lees je bijvoorbeeld of je wel of niet een test nodig hebt, welke test (PCR- of sneltest) je nodig hebt, hoe oud de test maximaal mag zijn voor je het land binnenkomt en vanaf welke leeftijd deze verplicht is.

Let op! Voor een reis binnen Europa is een sneltest meestal voldoende. Het advies is om een sneltest te nemen als dit voor jou geldt. De uitslag van deze test ontvangt je al binnen 3 uur.

Heb ik alleen een negatieve testuitslag nodig als ik met het vliegtuig reis?

Dit verschilt per land. Reis je bijvoorbeeld van Nederland naar Spanje, dan moet je een negatieve testuitslag van een PCR-test (niet ouder dan 72 uur) meenemen, ongeacht het vervoersmiddel waarmee je reist. Reis je met het vliegtuig of de boot naar Spanje, dan moet je bij aankomst ook de QR-code van een ingevuld FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering of met de App SpTH (SpainTravelHealth).

Lees meer in Kan ik reizen naar Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden?

Reizen coronavirus PCR-test

Geldt een PCR-test ook voor kinderen als we gaan reizen?

Ja, als je met kinderen reist moet je ook voor hen soms een non-COVID-19-verklaring laten zien. De leeftijd verschilt per land. Zo hanteert Italië vanaf 6 jaar, Portugal vanaf 12 jaar en Aruba vanaf 15 jaar. Meestal geldt dat kinderen tot 16 jaar de test moeten doen onder begeleiding van een volwassene, een ouder of verzorger. Check dit bij het land waar je naartoe reist.

Kinderen reizen en coronavirus

Waar kan ik een PCR-test aanvragen?

Als reiziger kun je een coronatest doen bij de GGD. Ga je op reis en heb je een negatief testbewijs nodig? In juli en augustus kun je hiervoor een gratis coronatest doen. Voor een test voor op reis heb je altijd een afspraak nodig. Ook voor een PCR-test kun je een afspraak maken bij de GGD.

Een PCR-test kun je ook aanvragen bij een travel clinic, bijvoorbeeld die van KLM of een vaccinatiecentrum. Je kunt ook kijken bij vaccinatiesopreis.nl, Teststraat.com en HealthCheckCenter.

Belangrijk is dat je een test laat doen bij door het RIVM goedgekeurde laboratoria en dat je een verklaring ontvangt die door de autoriteiten is goedgekeurd.

Wat kosten een PCR-test en een antigeentest?

De kosten voor een PCR-test verschillen en lopen uiteen van € 89,- bij Coronalab.eu, € 89,95 bij KLM Health Services tot € 98,95 bij Traveldoctor.nl. Voor afname in het weekend geldt meestal een toeslag.

Ook voor een antigeen(snel)test verschillen de tarieven. Bij spoedtest.nl betaal je € 39,-.

Let op! Tot 1 oktober is het voor reizigers mogelijk om een gratis PCR-test uit te laten voeren via testenvoorjereis.nl. Je kunt vervolgens via coronacheck.nl een negatief testbewijs verkrijgen.

Lees ook onze top 5 tips voor veilig en comfortabel vliegen tijdens de pandemie.

Hoe lang moet een non-COVID-19-verklaring geldig zijn?

Dit verschilt per land. Let allereerst goed op dat de verklaring nog geldig moet zijn als je aankomt op je bestemming. Reken dus je reistijd mee! Meestal geldt een maximum van 72 uur na uitgifte van de verklaring. Maar onder meer Marokko hanteert 48 uur. China hanteert 120 uur en Indonesië 168 uur. Check dit dus van tevoren bij de bestemming waar je naartoe reist.

Lockdown coronavirus PCR-test

Hoe ver van tevoren plan ik de coronatest?

Kijk naar wanneer je vertrekt, hoe lang de reis duurt en wat de eisen voor de geldige verklaring zijn in het land waar je naartoe reist. Op basis daarvan kun je plannen wanneer je de test laat doen. Als je er niet uitkomt, overleg dan met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt of de travel clinic waar je je laat testen.

Wat neem ik mee naar de testafspraak?

Neem altijd de afspraakbevestiging en het document waarmee je op reis gaat, mee. Dus je paspoort of ID-kaart. Het nummer van je identificatiedocument moet op de non-COVID-19 verklaring staan.

Mondkapje coronavirus

Vlucht gemist of vertraagd, nieuwe PCR-test nodig?

Een vlucht missen of vluchtvertraging kan gebeuren. Dan kan het zijn dat de non-COVID-19-verklaring niet meer geldig is. Als de geldigheidsduur bij aankomst waarschijnlijk is verstreken, moet je een nieuwe testverklaring laten zien. De luchtvaartmaatschappij waarmee je reist of de reisorganisatie kan adviseren over een nieuwe test.

Lees ook over je rechten op vergoeding bij annulering van een vlucht of vluchtvertraging.

Wordt een PCR-test vergoed?

Als je een coronatest doet voor een geplande reis, zijn de kosten normaal gesproken voor eigen rekening. Echter, tot 1 oktober is het voor reizigers mogelijk om een gratis PCR-test uit te laten voeren via testenvoorjereis.nl. Je kunt vervolgens via coronacheck.nl een negatief testbewijs verkrijgen.

Heb ik een negatieve corona-testuitslag nodig als ik naar Nederland terugreis?

Ja, afhankelijk van waar je vandaan komt, moet je aan het volgende voldoen:

 • Iedereen vanaf 13 jaar die vanuit een hoogrisicogebied naar Nederland reist, moet binnen 72 uur voor aankomst in Nederland een coronatest (PCR- of LAMP-test) afnemen.
 • Je moet een negatief testresultaat hebben en een Negative Test Declaration invullen als je reist vanuit een land buiten de EU.
 • Beide documenten moet je voor je terugvlucht aan de luchtvaartmaatschappij laten zien en bij aankomst in Nederland.
 • Kom je uit een land met een laag COVID-19-risico, dan geldt dit niet, de lijst met landen vind je hier.
 • Bekijk de checklist van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Let op! Als je vanuit een EU land terugreist naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 in het bezit zijn van een geldig coronabewijs. Wie geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft in de CoronaCheck-app, moet voor vertrek een test doen in het land van verblijf. Deze regels gelden voor iedereen boven de 12 jaar en voor alle vormen van vervoer. Het blijft raadzaam om bij thuiskomst een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent.

Aankomst en vertrek luchthaven Schiphol

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over de reizen en PCR-test

Wat is een PCR-test?

Een PCR-test is een coronatest die je laat doen zodat je weet of er genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in je neus- of keelholte is aangetroffen. Dit gebeurt met een uitstrijkje met een wattenstaaf in je neus en keel. Binnen 24 tot 48 uur krijg je een negatieve (geen corona) of positieve (coronavirus aangetroffen) uitslag.

Heb ik een PCR-test nodig om naar het buitenland te reizen?

Je hebt vaak een negatieve testuitslag nodig als je niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs. Of aan de eisen voor een herstelbewijs.

Hoever van tevoren moet ik een PCR-test doen als ik ga reizen?

In de meeste gevallen mag de testuitslag niet ouder zijn dan 72 uur, soms is dat 48 uur. Kijk naar de reisduur en wat het land van bestemming eist en bepaal dan wanneer je de PCR-test moet laten doen. Overleg anders met de luchtvaartmaatschappij of de travel clinic waar je de test laat doen.

Garandeert de uitslag van de PCR-test dat ik coronavrij ben?

Nee. Het kan zijn dat je in de incubatietijd zit en een PCR-test het coronavirus niet traceert. Je kunt ook nog besmet raken tussen de test en de aankomst op je bestemming. Dan kunnen klachten zich pas later openbaren.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.