Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Mondkapjes voor vliegreizen tijdens het coronavirus

Alle artikelen

Mondkapjes voor vliegreizen tijdens het coronavirus

Hoewel reizen nu lastig, en soms onmogelijk is, betekent dat niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. We hopen dat artikelen zoals deze je zullen helpen bij het plannen van je volgende ervaring wanneer dat ook mag zijn.

Door het coronavirus (COVID-19) is reizen en vliegen veranderd. Voor jouw veiligheid en die van andere passagiers hebben luchtvaartmaatschappijen strikte regels ingevoerd. Van social distancing maatregelen op luchthavens tot quarantaineverplichtingen op bepaalde bestemmingen. Een ander veel voorkomende regel voor vliegreizen is het verplicht dragen van mondkapjes voor passagiers en personeel.

Wat moet je als reiziger weten over vliegen en mondkapjesregels? Skyscanner heeft alle informatie verzameld die je nodig hebt over wanneer en hoe je een mondmasker moet dragen, en waar je ze kunt kopen.

Vanaf wanneer geldt de mondkapjesplicht tegen corona in Nederland?

In het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen geldt al sinds 1 juni 2020 een mondkapjesplicht. Voor publieke ruimtes gaat het nu nog om een dringend advies voor het dragen van mondkapjes. Dat dringende advies wordt zeer waarschijnlijk per 1 december 2020 omgezet naar een verplichting. Verplicht een mondkapje dragen is dan bij wet geregeld. Op het niet nakomen van het verplicht dragen van een mondkapje, komt een boete te staan van 95 euro. De verplichting geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Wat zijn de regels voor het dragen van mondkapjes tijdens het vliegen?

Luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels met een uiteenlopend handhavingsbeleid. Als je zeker wilt weten wat de coronaregels zijn, kun je het beste vóór je het vliegtuig instapt contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij of op de website van de maatschappij kijken. Vlieg je met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij zoals KLM of Transavia dan is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Dit geldt ook voor grote luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines, Air France, de Lufthansa-groep en British Airways. De laatste vraagt ​​passagiers om hun mondkapje om de 3 à 4 uur te vervangen door een nieuwe.

Maatschappijen als Emirates en Etihad stellen het dragen van een mondmasker verplicht vanaf het moment dat je het vliegveld betreedt, gedurende de hele reis. Emirates deelt ook hygiënekits uit aan passagiers. Deze bestaan uit mondmaskers, handschoenen, antibacteriële doekjes en desinfecterende handgel. Etihad geeft First Class en Business Class passagiers speciale, wasbare mondmaskers.

Budgetmaatschappijen zoals easyJet en Ryanair stellen het dragen van mondkapjes verplicht, maar bieden deze niet aan.

Qatar Airways gaat nog een stapje verder. Passagiers moeten verplicht een mondkapje dragen, naast een gezichtsscherm (face shield) gedurende de vlucht. Beschermingskits worden aan boord uitgedeeld. Het cabinepersoneel draagt volledige, beschermende kleding.

Een maatschappij als Qantas beveelt mondkapjes aan, maar stelt dit niet verplicht.

Desinfecterende handgel

Wel mag je een mondkapje afzetten om tijdens de vlucht te eten en te drinken. Volg hierbij de geldende regels voor handen wassen en zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt tot medepassagiers. Houd er rekening mee dat sommige budgetmaatschappijen de service aan boord hebben versoberd of helemaal achterwege gelaten, zoals easyJet. Andere luchtvaartmaatschappijen (British Airways, Emirates en United Airlines) serveren alleen voorverpakte snacks in plaats van uitgebreide maaltijden. Controleer vooraf bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt of je je eigen eten en drinken moet meenemen.

Algemene informatie over mondkapjes en vliegen op de site van de Rijksoverheid En lees ook of het veilig is om te reizen tijdens corona.

Waarom moet ik tijdens het vliegen een mondkapje dragen?

“Het dragen van een mondkapje is een van de vele manieren waarop reizigers de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) kunnen helpen beperken”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). COVID-19 is een door de luchtwegen overgedragen virus. Het dragen van een gezichtsmasker over mond en neus kan dus het risico op overdracht van persoon op persoon helpen verminderen. Omdat je voortdurend in de buurt bent van andere reizigers, is het belangrijk om tijdens het vliegen een mondkapje te dragen. Een mondmasker, gecombineerd met andere preventieve maatregelen – zoals voldoende afstand houden en het desinfecteren van handen – kan jouzelf en andere reizigers helpen beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ook luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om jou en andere passagiers te beschermen tegen corona, lees hier bijvoorbeeld alles over de luchtfiltersystemen en het schoonmaken van een vliegtuig.

Moeten kinderen tijdens het vliegen een mondkapje dragen?

Kinderen tot 13 jaar hoeven op Schiphol geen mondkapje te dragen. Eenmaal aan boord kan de leeftijdsgrens anders zijn. Zo hoeven bij KLM kinderen tot 10 jaar aan boord geen mondkapje op. Bij Transavia is een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Check daarom altijd even het beleid en de coronaregels bij de luchtvaartmaatschappij van jouw keuze als je met kinderen gaat vliegen. Ook kan het zijn dat andere regels voor kinderen gelden in het land waar je naartoe vliegt. Zorg dus dat je ook voor de kinderen mondmaskers meeneemt.

Wanneer moet ik een mondmasker dragen?

Moet ik een mondkapje dragen van en naar de luchthaven?

Waar ter wereld je ook bent, je zult vrijwel zeker een mondkapje moeten dragen tijdens het vliegen. Maar het is zeer waarschijnlijk dat je ook tijdens het reizen van en naar het vliegveld een gezichtsmasker over mond en neus moet dragen.

Mondkapjes in het openbaar vervoer

In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje, is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Passagiers die geen beschermende maskers dragen riskeren een boete. Mondkapjes zijn ook verplicht in taxi’s en touringcars. Belangrijke informatie vind je op de websites van de Rijksoverheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en het RIVM. Vergeet ook niet om alle officiële lokale instanties die belangrijk zijn voor jouw reisplannen te raadplegen voor actuele informatie.

Waar op de luchthaven moet ik een mondmasker dragen?

Regels verschillen per luchthaven, maar over het algemeen moeten mondkapjes worden gedragen vanaf het inchecken. “We schrijven alle reizigers voor om een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je Schiphol Plaza betreedt tot het in het vliegtuig. Bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen en bij het instappen is een mondkapje verplicht. Wanneer je het vliegtuig uitstapt, schrijven we je voor een mondkapje te dragen waar jijzelf of je bagage gecheckt wordt, bijvoorbeeld bij douane. Dit staat op deze plekken ook aangegeven. Alle reizigers van 13 jaar en ouder zijn verplicht een mondkapje te dragen waar dat staat aangegeven op de luchthaven. Reis je met kinderen jonger dan 13 jaar, dan hoeven zij geen mondkapje op. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt andere regels gelden”, aldus Schiphol.

Eenmaal ingecheckt, wordt passagiers gevraagd hun mondkapjes de hele vliegreis te dragen, van instappen en tijdens de vlucht tot het verlaten van het vliegtuig. Controleer de websites van de luchthavens waar je vertrekt (Schiphol) en aankomt en die van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt voor informatie over geldende regels. Houd altijd je mondkapje bij de hand voor het geval je gevraagd wordt deze op te zetten. Wil je geen risico lopen, overweeg dan om continu een mondmasker te dragen. Lees ook alles wat je moet weten over luchthavens tijdens corona.

Mondkapjes

Waar moet ik op letten bij een mondkapje?

Wegwerp versus herbruikbaar: zijn papieren wegwerp mondkapjes goed of is een stoffen mondmasker beter?

Bijna volledige bescherming tegen luchtweginfecties kan alleen worden geboden door N95-ademhalingsmaskers, die correct zijn aangebracht en meestal worden gebruikt door medewerkers in de gezondheidszorg. Experts zeggen dat de gemiddelde mens geen masker van chirurgische kwaliteit nodig heeft. Omdat deze maskers nodig zijn voor medische hulpverleners, zullen mensen die niet werkzaam zijn in de frontlinie om het coronavirus te bestrijden papieren wegwerp mondkapjes of herbruikbare, wasbare stoffen gezichtsmaskers moeten dragen.

Er zijn aanwijzingen dat beide soorten mondkapjes anderen beschermen als jij het virus draagt. Als een besmet persoon in een vliegtuig niest, is het transmissierisico lager als ze in een mondkapje niezen dan in de lucht. Wel hangt de effectiviteit van een niet-medisch mondkapje volgens het RIVM sterk af van de kwaliteit van de materialen, de pasvorm en de manier waarop je het mondkapje gebruikt. Ook de Consumentenbond legt helder uit wat de verschillen tussen mondkopjes zijn en waar je ze koopt.

Sommige materialen kunnen virusdeeltjes echter beter tegenhouden dan andere, dus houd daar rekening mee bij het kopen van een stoffen mondkapje. Onthoud dat als je het voor een langere periode draagt, een stoffen mondmasker comfortabel en ademend moet zijn. Een kapje van 100 procent katoen moet over een goede pasvorm beschikken en moet op 60 graden in de wasmachine gewassen kunnen worden.

Er is ook een milieutechnische overweging om stoffen kapjes te kopen. Onderzoek door studenten van de UCL toont aan dat als elke persoon in het Verenigd Koninkrijk een jaar lang een mondkapje voor eenmalig gebruik zou gebruiken, er 66.000 ton vervuild plastic afval zou ontstaan. Investeren in herbruikbare mondmaskers vermindert de impact op plastic afval en de opwarming van de aarde.

Hoe weet je de effectiviteit van een mondkapje?

De effectiviteit van het gebruik van mondmaskers wordt nog onderzocht en staat regelmatig ter discussie. Hoewel niet-medische mondkapjes je niet volledig kunnen beschermen tegen het inademen van virusdeeltjes, blijkt dat elke bescherming, zelfs een sjaal, beter is dan geen enkele. En, hoe beter het mondkapje past, hoe effectiever het is.

Een medisch wegwerp mondkapje kan vochtdruppels blokkeren, maar omdat de zijkanten niet volledig zijn afgesloten, bestaat er nog steeds een risico om het virus in te ademen. Hetzelfde geldt voor een stoffen mondmasker, hoewel er voor zelfgemaakte mondkapjes verschillende materialen gebruikt worden die bepaalde deeltjes van virussen en bacteriën kunnen tegenhouden.

Wanneer je niet-medische mondmaskers koopt, wordt de doeltreffendheid vermeld in de bijgeleverde handleiding, evenals het percentage deeltjes dat ze naar verwachting zullen blokkeren. Dus lees de kleine lettertjes en vergelijk altijd de verschillende soorten mondkapjes.

Medische mondkapjes

Waar kan ik een mondmasker kopen?

Wegwerp mondkapjes zijn verkrijgbaar bij apotheken, drogisterijen en andere winkels. Per 1 december 2020 wordt het dragen van een mondkapje binnen publieke ruimtes verplicht in Nederland. Omdat het dragen van een mondkapje in de nabije toekomst het ‘nieuwe normaal’ zou kunnen zijn en blijven, is het aanbod online ook erg groot.

Hoe maak ik zelf een mondkapje?

Inmiddels word je overladen met tutorials en patronen voor het zelf maken van een mondkapje. Ook het Rijksoverheid deelt een patroon voor een niet-medisch mondkapje. Als je zelf achter de naaimachine kruipt, gebruik dan het liefst wel een combinatie van katoen en chiffon voor de beste filterwerking. En zorg voor een goede pasvorm.

Hoe draag ik een mondkapje?

Als je een mondkapje moet dragen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het correct draagt. Volg daarbij de voorschriften over hoe je ze moet omdoen, afdoen en, in het geval van herdraagbare mondkapjes, hoe je ervoor zorgt dat je ze veilig hergebruikt. De WHO biedt uitgebreide richtlijnen en een makkelijk te begrijpen instructievideo, zodat je precies ziet hoe je een mondmasker draagt.

Hoe zet ik een mondkapje op?

Een mondkapje omdoen lijkt behoorlijk simpel. Dat is het uiteindelijk ook, maar er komt meer techniek en voorzichtigheid bij kijken dan je misschien denkt. Als je een mondmasker verkeerd vastpakt en omdoet, loop je namelijk het risico dat het masker niet goed werkt tegen het coronavirus.

Volg daarom altijd dit stappenplan, als je je mondmasker (het best thuis al) omdoet:

  1. Was je handen of gebruik een desinfecterende handgel. De WHO raadt aan om 20 tot 30 seconden op alcohol gebaseerde handgel te gebruiken of je handen 40-60 seconden met water en zeep te wassen.
  2. Zorg er vervolgens voor dat je mondkapje schoon en niet beschadigd is. Als je het mondkapje eerder hebt gebruikt en deze niet hebt gewassen, moet je het mondmasker wassen voordat je het opnieuw gebruikt. Als je een wegwerp mondkapje gebruikt, is deze voor eenmalig gebruik.
  3. Zet het mondkapje op en maak de (elastische) lussen achter elk oor of achter je hoofd vast, afhankelijk van het type mondkapje. Het kapje moet je neus en mond bedekken en zit aansluitend op je kin, zonder openingen aan de zijkanten.
  4. Voor medische mondmaskers moet het buigzame metalen stuk op de brug van je neus gezet worden. De witte kant van het masker is meestal de binnenkant; de blauwe kant, de buitenkant. Knijp (met je schone handen!) het metalen deel op de brug van je neus vast zodat het zich naar je neus vormt.
  5. Raak je mondkapje niet aan wanneer je het draagt.
  6. Als je mondkapje vuil of nat wordt, vervang het dan door een nieuwe.

Hoe weet ik of het mondmasker mij volledige bescherming biedt?

Je mondkapje moet je neus, mond en kin volledig bedekken en past precies achter je oren of achter je hoofd. Er mogen geen openingen aan de zijkant van je mondmasker zijn. Test door te blazen of er niet te veel lucht uit het masker ontsnapt: zo weet je zeker dat het mondkapje goed zit. De WHO vermeldt dat bij afwijkingen het mondkapje niet effectief is om te voorkomen dat ademhalingsdruppeltjes jou bereiken of van jou naar andere mensen worden overdragen. Als je mondmasker niet goed past, gebruik het dan niet en zorg ervoor dat je een ander mondkapje vindt die beter past.

Hoe verwijder ik mijn mondkapje veilig?

Net als bij het opzetten van een mondkapje, moet je ook voorzichtig zijn met het verwijderen van je mondmasker om mogelijke besmetting te voorkomen.

  1. Was eerst je handen of gebruik een desinfecterende handgel, net zoals je deed om het mondkapje op te zetten.
  2. Zonder de voorkant van het mondkapje aan te raken, verwijder je het door de (elastische) lussen achter je oren of achter je hoofd vast te pakken en trek je het weg van je gezicht. Blijf het kapje bij de lussen vasthouden.
  3. Medische mondmaskers voor eenmalig gebruik moet je onmiddellijk na gebruik weggooien, bij voorkeur in een afvalbak waarin je het deksel kunt sluiten.
  4. Doe gebruikte stoffen mondkapjes in een afsluitbare plastic zak totdat je deze gaat wassen. Als je het mondmasker gaat wassen, dan haal je deze uit de plastic zak door alleen de oorlussen vast te pakken. Je wast het kapje op 60 graden met wasmiddel in de wasmachine.
Mondkapjes

Mag ik mijn mondmasker meerdere keren dragen?

Je mag je een wegwerp mondkapje niet meer dragen als je het al hebt gebruikt. Een herbruikbaar stoffen mondmasker kan echter weer worden gedragen, maar je moet ervoor zorgen dat het na elk gebruik wordt gewassen. Dit doe je op 60 graden met wasmiddel in de wasmachine.

Wegwerp mondmaskers mogen nooit vaker dan één keer worden gedragen. Gooi deze altijd na gebruik op de juiste manier – in een afvalbak mét deksel – weg.

Hoe vaak moet ik mijn mondkapje wassen?

Je moet je herbruikbaar stoffen mondkapje elke keer wassen nadat je deze hebt gedragen. Als je bijvoorbeeld de hele dag op pad bent geweest met het mondmasker op, moet je het wassen als je thuiskomt voordat je het weer kunt dragen. De WHO raadt aan om je stoffen mondkapje in warm water (60 graden) met wasmiddel te wassen om ervoor te zorgen dat het goed schoon is. Het is het beste om twee of drie mondkapjes in gebruik te hebben, zodat je niet het risico loopt mis te grijpen.

Hoe kan ik mijn mondkapje veilig verwijderen?

De WHO adviseert dat je voor wegwerp mondkapjes eerst je handen moet wassen of ontsmetten met een desinfecterende handgel op alcoholbasis. Verwijder vervolgens de (elastische) oorlussen van achter je oren of achter je hoofd zonder de voorkant van het het mondmasker aan te raken. Terwijl je de lussen vasthoudt, gooi je het masker in een vuilnisbak met deksel.

Wat zijn andere manieren om gezond te blijven tijdens een vliegreis en op de luchthaven?

Er zijn veel praktische dingen die je kunt doen. Was regelmatig je handen (met water en zeep of desinfecterende handgel op alcoholbasis), vermijd het aanraken van ogen, neus en mond en blijf minstens twee meter verwijderd van iemand die hoest of niest. Het is aan te raden om eigen eten en drinken mee te nemen in het vliegtuig, inclusief een herbruikbare fles voor water.

De WHO biedt uitgebreide richtlijnen over hoe het risico op overdracht en infectie op openbare plaatsen kan worden verminderd. We raden aan om deze zowel tijdens het reizen als in elke openbare ruimte te volgen, omdat de verspreiding van het coronavirus een bedreiging blijft vormen.

Luchthaven tijdens coronavirus

Niet voor niets is het RIVM kritisch over het gebruik van mondkapjes. Het moet volgens experts namelijk heel duidelijk gemaakt worden dat mondmaskers niet volwaardig beschermen tegen het coronavirus. Het is slechts een hulpmiddel. Dus met een mondkapje op de wereld trotseren voelt misschien extra veilig, maar het is belangrijk om je gezonde verstand te blijven gebruiken.

Veel regeringen – onder andere in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Thailand – raden nog steeds alle niet-noodzakelijke (internationale) reizen af tijdens de pandemie. Sommige grenzen zijn nog steeds volledig gesloten. Bekijk de kleurcodekaart van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Of je besluit te reizen, is aan jou. Je kunt instanties zoals de WHO, het RIVM en de Rijksoverheid raadplegen om je te helpen een beslissing te nemen en je reis zo veilig en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Check ook het artikel Wanneer kunnen we weer reizen? en lees alles over Flexibel reizen.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld te gaan ontdekken na de lockdown? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?